Menu
 

Topic:

Zink

Vera  schreef op: 28-02-2014 09:04:34
Meiden,
Willen jullie eens meedenken.
Wij hebben 3 kinderen. Kind 1 is op 2 jarige leeftijd opgenomen geweest met hele erge anemie. hij maakte totaal geen rode bloedcellen meer aan. Na veel gepruts en bloedtransfusies hebben we net een beenmergtransplantie kunenn voorkomen. Na jaren dokeren is eruit gekomen dat hij geen zink opneemt/verwerkt en dat heeft dus geresulteerd in bovenstaande. 
We zijn orale dosissen zink gaan geven. Steeds meer en meer en meer. Inmiddels zit hij op 125 mg per dag! Dat is voor een volwassenen in principe toxisch (giftig) dus hij neemt echt heel veel. Nu kwamen we gisteren bij de dokter en die zag dat en mijn zoon nog weer daalt in de zinkwaarde ondanks zijn medicijnen MAAR dat nu ook kind 2 een te laag zinkgehalte heeft in bloed. Die had ik even niet aan zien komen!
Het heeft overigs niets te meer te maken met goed eten en daar zink uit halen want dat is allemaal al gebeurd. Zelfs met zinkpreperaten is het niet meer op te vangen. Vitamine B 12 is uitstekend (koper en mangaan ook)
Is er hier iemand die meer weet over zink?
Ik zit zelf in het alternatieve wereldje en weet wel iets van zink af maar niet voldoende om er nu achter te komen waar het schort. En de prof weet het ook niet. We staan nu voor een raadsel en dat is flink lastig. Zonder zink, geen juiste aanmaak van bloedcellen. Zonder bloedcellen ga je dood. Zo simpel is het nu....

Wie weet welk orgaan er nu echt verantwoordelijk is voor de verwerking en de afgifte? Zijn lever en darmen zijn okee, dat is al gecheckt. De grote vraag is eigenlijk hoe kom je er achter of hij niet opneemt of niet verwerkt? 
Wie heeft de gouden tip! Ik zou het geweldig vinden als jullie mee willen bomen over dit probleem. misschien komt er wel iets uit waar wij nog niet aan gedacht hebben!

 
Quote
Navigatie
RE: Zink
Onsjanneke  schreef op: 28-02-2014 09:14:36
allereerst sterke. Dat lijkt me behoorlijk schrikken als je zoiets te horen krijgt.

Ik heb geen verstand van het menselijk lichaam, hoop voor je dat anderen kunnen helpen.

Als lichamelijke oplossingen niets bieden, wat blijft er dan over? Bloedtransfusies?
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 28-02-2014 09:18:13
Bloedtransfusies zijn maar tijdelijk, je mag er niet te veel omdat je dan bv ijzerstapeling krijgt en dan krijg je dat de organen gaan falen. Zeker bij jonge kinderen geeft het al snel problemen. Ze hebben kind 1 er toch wel mee terug op de been gekrgen omdat het lichaam weer ging snappen dat hij zelf aan het werk moest.

Nog even een toevoeging, zink schijnt ook niet via het bloed toegediend te kunnen worden, dan moeten ze elke dag een infuus met een hoge dosis zink. De vraag is dan nog steeds of het lichaam het verwerkt.
 
Quote
RE: Zink
Marjolein852  schreef op: 28-02-2014 09:33:19
 
Quote
RE: Zink
Heleenmv2  schreef op: 28-02-2014 11:19:47
Jeetje wat een complex probleem, heel zorgelijk.
Ik had er nog nooit van gehoord en ik de doktoren weten er vast genoeg vanaf, maar als leek vraag ik me af of het met zink misschien net zo werkt als bijvoorbeeld met vitamine D + calcium. Dat het ene helpt om het andere goed op te kunnen nemen.
Misschien is er voor zink ook zo'n combinatie die de opname bevordert?
 
Quote
RE: Zink
Myself  schreef op: 28-02-2014 11:36:04
Ik zou graag meedenken, maar weet dat gewoon echt niet
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 28-02-2014 12:17:43
Myself, het is niet  gek wat je zegt hoor Er is indd een combi van zink en mangaan die je kunt nemen en het beter op neemt, maar dat is hem in kind 1 zijn geval ook niet. 
Goed gedacht
 
Quote
RE: Zink
Bepje  schreef op: 28-02-2014 14:02:15
Geen idee, ik heb daar geen verstand van maar wil je veel sterkte wensen en hoop dat er snel iets gevonden wordt. Eventueel info opzoeken in het buitenland ?
 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 28-02-2014 14:02:29
Wat een schrik zeg.. 

Ik heb geen idee. Dit is mij echt te complex
Is het genetisch dan? Als 2 van je kinderen het lijken te hebben?
 
Quote
RE: Zink
Anne  schreef op: 28-02-2014 14:15:35

Zink


Zink is een belangrijk spoorelement. Met het begrip 'spoorelement' wordt bedoeld dat het een stof betreft die slechts in zeer geringe hoeveelheden in het lichaam aanwezig is en noodzakelijk is voor een goede functie van diverse lichaamsprocessen.


Functie van zink


Zink speelt een belangrijke rol in het afweersysteem of immuunsysteem van het lichaam en het neemt deel aan een groot aantal stofwisselingsprocessen. Zink is nodig bij de celdeling, celgroei, wondgenezing, en de afbraak van koolhydraten. Zink is voorts zeer belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen. Daarnaast is zink betrokken bij de aanmaak van insuline.


Bronnen van zink


Zink komt in slechts kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Zink is nauw verbonden met eiwitrijk voedsel. Men kan er van uitgaan dat de meeste voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte ook eiwitrijk zijn. Goede bronnen van zink zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm.

Zink komt naast vlees en schaal en schelpdieren ook voor in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Ook komt het voor in pinda's, pindakaas, bonen en volkoren granen, bruine rijst, volkoren brood, aardappelen en pompoenpitten.

Fruit en groenten zijn geen goede bronnen, omdat zink in plantaardige eiwitten niet zo goed beschikbaar is voor gebruik door het lichaam als het zink uit dierlijke eiwitten.


Zinktekort symptomen, kenmerken en klachten


Een zinktekort is een zeldzaam verschijnsel in Nederland. Volgens het Voedingscentrum zijn er in Nederland geen gevallen bekend van mensen met symptomen van een tekort aan zink.

Een tekort aan zink uit zich onder andere in de volgende klachten:


  • afwijkingen van huid, slijmvliezen en skelet;

  • een veranderd reuk en smaakvermogen;

  • het achterblijven van geslachtelijke ontwikkeling en groei (vertraagde groeiontwikkeling);

  • een verminderde afweer tegen infecties, waardoor er frequente infecties optreden;

  • nachtblindheid;

  • mannen met een tekort aan zink kunnen problemen krijgen met de vruchtbaarheid en het libido;

  • vrouwen met een tekort aan zink kunnen last krijgen van een verstoorde menstruele cyclus;

  • haarverlies, haaruitval;

  • slechte of verminderde eetlust;

  • wondjes die langzaam genezen.



De symptomen verdwijnen binnen korte tijd na inname van supplementen.




Zinktekort ontstaat door verminderd aanbod van buitenaf, door een verminderde opname via de darmwand, dan wel doordat het verloren is gegaan.
Het raffineren van suiker, meel en rijst levert op zich al een verlies aan spoorelementen van meer dan 50% op. Daarbij worden deze producten vaak op akkers verbouwd die door overbemesting met fosfor, kalium en magnesium, spoorelement-arm zijn geworden. Snelgroeiende gewassen nemen bovendien moeilijker zink op.
Ook fytaat (een organisch fosfaat) remt de opname van zink. Hoe meer fytaat in het brood, hoe minder zink wordt opgenomen. Het fytaatgehalte neemt af naarmate het brood langzamer rijst. Echter, tegenwoordig wordt ernaar gestreefd het brood sneller te later rijzen (tijd is geld). Fytaat komt overigens ook in soja voor.
Zink en macula-degeneratie


Zink kan een belangrijke rol spelen in de therapie tegen macula-degeneratie. De macula is het gedeelte van het oog dat verantwoordelijk is voor het fijne gezichtsvermogen. Macula-degeneratie is de belangrijkste oorzaak van teruglopend gezichtsvermogen in de Verenigde Staten en Europa bij mensen van 55 jaar en ouder. In een Amerikaans onderzoek onder 151 patiënten, ontving de patiënt óf 100 mg zink óf een placebo. Degenen die het zinksupplement kregen hadden aanzienlijk minder verlies van gezichtsvermogen
google eens op zinktekort, er staat een heleboel op internet

 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 28-02-2014 14:34:38
Heeft je kindje voedselallergien?
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 28-02-2014 15:27:44
Anne ik weet dat er heel veel te vinden is maar niet de info die ik zoek. Ik weet nog steeds niet goed welk orgaan ervoor zorgt dat het wordt opgenomen en ook nog steeds niet hoe hij het kan behouden. Wat ik ook vaak mis in de stukjes zijn het vervolg van de symptomen zoals anemie....ook staat er bij alle stukjes dat er na een zinksupplement verbetering op treed, maar wat als het niet zo is?
We hebben de zink inname inmiddels op alle tijdstippen geprobeerd. Vooal tussen het eten door zeg maar, met alleen een slok water en dan een uur ervoor en erna niets eten. Zo komt het het puurst in de maag terecht. Nadeel was weer dat hij ervan ging spugen. Zink is heel zuur en dat sloeg weer een gat in het maagslijmlies, dus toen kregen we dat weer..... Dus nu eet hij eerst wat soja vla (hij heeft een lactose intolleratie en we eten ook vrijwel glutenvrij met het hele gezin) en neemt de laatste dosis in voor het naar bed gaan.WE hebben zelfs de grammen over meerdere tijdstippen van de dag verdeeld maar op de een of andere manier komt het niet aan. We hebben zinksulfaat (dat is de drank) en zink acetaat (dat is alleen in Belgie te verkrijgen) geprobeerd. Op sulfaat doet hij helemaal niks. Acataat ging dan nog het beste maar ook daar lijkt hij nu immuun voor te worden.  In nl staat zinkacetaat op de verboden (toxische) lijst dus daar moet ik om in Belgie. Dan nog het stukje ziektekosten, de zorgverzekering ziet het als supplement terwijl ik een medische erklaring heb en een flinke ziektegeschiedenis. Al met al kost het ons 120 euro per maand voor 1 kind. Heb het het graag voor over als het dan maar blijft werken!

Of de darmen nemen het niet op, of het komt er niet eens. Dat stukje is dus een raadsel. Blijkbaar heeft de lever er ook mee te maken en moet hij er ook iets mee doen voor het in het bloed terecht komt, maar dat is volgens mij pas na de darmen. Vraag blijft hoe kan je testen of het uberhaupt aankomt in de darmen.
Even ter info we zijn al doorgestuurd uit NL naar een metabolist (iemand gespecialiseerd in stofwisselingsziekten) in Belgie maar die zit nu ook met handen in het haar. Gelukkig staat hij wel enorm open voor iedeeen en suggesties, Zo hebben we ontdekt dat de buikpijn een stuk verholpen kon worden door magnesium (dat is meer mijn tak van sport  ) en daar ging hij ook helemaal in mee. Was heel fijn voor het kind want liever magnesium dan morfine!
Maar ik weet het gewoon ook niet meer en mijn netwerk ook niet echt.

Het lijkt erop dat indd alle kinderen een zeer zeldzame erfelijke ziekte hebben. We wachten al 1.5 jaar op het DNA voor we verder kunnen testen. Bij kind 2 was er al 1 onderzoek positief op deze ziekte maar kind 2 had andere problemen dan het zink. daar bleef zij stabiel in. Nu begint zij dus ook te emmeren. Ben nu als de dood voor kind 3, maar die zit nog net boven de ondergrens.
De ziekte is en zich goed te behandelen ware het niet dat ze dan niet met een zink insuffientie aan komen zetten zoals mijn kind 1....

Kortom, als er iemand is die zich er eens lekker in vast wil bijten en niets beters te doen heeft....kom maar op!

 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 28-02-2014 15:34:48
http://www.praktijk-advance.nl/leaky-gut-syndroom.html

Heb je hier wat aan?
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 28-02-2014 15:40:29
Alice dank, die had ik al gezien!

Hij heeft al meerdere darmonderzoeken gehad waar ze een en ander hebben gemeten in de darmwand (en glutenallergie bekeken hebben) maari k houd hem zeker in mijn achterhoofd! Sterker nog hij staat op mijn 'important list' die naar de dokter gaat!
 
Quote
RE: Zink
Anitaleonora  schreef op: 28-02-2014 15:41:10
Helaas weet ik er ook niet veel van af.. maar wij lopen met onze dochter nu bij een praktijk voor Orthomoleculaire therapie.. Misschien dat die het antwoord weten hoe je de opname van Zink kan bewerkstelligen in een lichaam.. Zo zijn wij bij die therapie er ook achter gekomen dat onze dochter een tekort aan Magnesium heeft en ook dat Vit C normaal alleen door het lichaam opgenomen wordt, maar ook nodig is in de hersenen waardoor je weer een speciale variant ervan nodig hebt die in vet oplosbaar is. Wij lopen hier wel voor hele andere problemen (Concentratie/ADD en Dyslexie) maar ik zou eens kijken of het bij je kinderen ook kan helpen.. Nee heb je en Ja kun je krijgen...
 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 28-02-2014 15:50:25
Is hier onderzoek naar gedaan bij hem?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline


 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 28-02-2014 21:25:17
Ja Alice, dat is ook getest. Deze leken eerst wat af te wijken, daarom darmonderzoek en gekweekt maar dat was in orde.
Heb je pb ook gehad. Vind ik ook een intressante theorie.

 
Quote
RE: Zink
Mama73  schreef op: 01-03-2014 09:10:07
Allereerst sterkte. Ik heb zelf altijd met zoeken naar iets medisch als ik in het engels google. Mijn zoontje heeft een pectus carinatum (kippeborst) en een vriendin heeft een auto immuumziekte. toen ik in engels ging zoeken kwam er over beide veel meer informatie naar boven dan in het nederlands. Die auto immuumziekte komt in nederland ook maar zelden voor dat verklaarde ook dat er in het engels veel meer te vinden is. Soms wel lastige engelse termen, maar met google translate kwam ik er vaak toch uit. Succes Ik hoop dat je informatie vind of nog beter een medisch specialist die jullie kan helpen.
 
Quote
RE: Zink
Cir  schreef op: 01-03-2014 09:17:04
Dus het gebrek aan opname van zink is het enige wat tot nu toe gevonden is? Je zou bijna denken dat je een stukje van een puzzel hebt maar de rest nog niet weet.
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 01-03-2014 12:09:11

Quote Cir:
Dus het gebrek aan opname van zink is het enige wat tot nu toe gevonden is? Je zou bijna denken dat je een stukje van een puzzel hebt maar de rest nog niet weet.



We zijn begonnen met lactose intolleantie in eerste levensweken. Toen kreeg hij een anemie doordat zijn beenmerkg geen rode bloedcellen meer aanmaakte. In eerste instantie dachten ze aan een parvo virus maar een paar jaar later bleek door 'toevallig' prikken dat hij zonder zink zat. Dit is terug opgekrikt. Hart is okee. Heeft een maag/darmonderzoek gehad voor gluten maar die was oke, ook getest hoe de algehle staat van darmen was
. Zweettest oke, hij is zeer gevoelig op zijn huid. Zet een kras en die zit er 2 dagen later nog . Vitamines,mineralen in bloed zijn allemaal goed op peil volgens het bloed. Het bioreconantie apparaat zegt dat alles heel zwak is en hij wel een tekort op bouwt. Daar zijn we dus ook in de weer om zijn lichaam op te krikken. MRI van gehele lichaam op afwijkingen. Botscans okee
Delta vlivomine zuur (zal niet goed geschreven zijn) was afwijkend, dit zou duiden op 'porfyrie'. Hier zijn ook vele klachten aan te refereren maar het zink is nu gewoon het grootste probleem. Waarom behoud hij zijn zink niet? Als we dat weten ,dan krijgen we de rest ook onder controle.
Nu hebben we het geluk dat we in Belgie een vakgek gevonden hebben en hij zich er in vastbijt maar verder komen doet hij niet. Dat was ook niet zo erg omdat we ze zink oraal konden toedienen maar nu dit dus niet meer lijkt te werken hebben we een enorm ander probleem. Zolang we niet weten waar we zoeken moeten, kunnen we niks. ER is voorzichtig geopperd of een beenmergtransplantatie zin zou hebben maar dan moeten we wel zeker weten dat het uberhaupt in het bloed komt. Anders lijkt dat me weinig zin te hebben. En ik weiger alle 3 de kinderen een BMT te geven, het risico is veel te groot dat ik ze verlies
Bedankt voor het meedenken allemaal, ik ben wel wat wijzer geworden. Blijf vooral graven 
 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 01-03-2014 13:57:15
En fytinezuur, heb je daar al over gelezen?
 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 01-03-2014 14:32:46
Was het een lactose intolerantie? Of een koemelkallergie?
Wat heb je hem als baby gegeven? 
Krijgt hij nu veel soja(melk)?
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 01-03-2014 14:39:34

Quote Alice:
Was het een lactose intolerantie? Of een koemelkallergie?
Wat heb je hem als baby gegeven? 
Krijgt hij nu veel soja(melk)?



Uhhh Alice wat een kritsische vragen Volgens mij een allergie. Hij heeft een provocatietest in het ziekenhuis gedaan en is overgegaan op nutramigen. Hij krijgt weinig tot geen sojaprodukten binnen (alleen bij verjaardagen en speciale gelegenheden sojatoetje) als we pannenkoekenmaken doen we dat met rijstemelk. Hij krijgt speltbrood, en speldpannekoeken. Zo min mogelijk granen en zaden. Tegenwoordig zelfs glutenvrije pasta van de lidl
Zo min mogelijk suiker. Drinkt veel water met een drupje siroop.  

 
Quote
RE: Zink
Alice  schreef op: 01-03-2014 14:43:58
Haha, nee hoor, niet kritisch, gewoon voor de duidelijkheid. 

Lactose intolerantie en koemelkallergie is eigenlijk iets heel verschillends. Het eerste komt heel zelden voor bij kinderen onder de 3. Het tweede komt heel veel voor. 

Ben maar aan het lezen over soja en fytinezuur. Daarom vroeg ik het mij af. 
Als hij bvb vanaf een vroege leeftijd veel sojamelk kreeg, dan lag daar misschien de oorzaak
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 01-03-2014 14:48:45
Ik bedoelde het als grapje Alice, ik ben alleen maar heel blij dat je je zo verdiept in de materie 

Ik weet toevallig dat soja-produkten ook bij heel veel mensen reacties geeft. Zo ook geitenmelk, die lijkt te veel op de koe. Ik snap ook je link met fytinezuur, vandaar dat ik er gelijk even bij vermeld heb dat hij weinig granen enzo binnenkrijgt
 
Quote
RE: Zink
Rens  schreef op: 07-01-2015 20:40:46
Hoi,
heb mij special aangemeld op dit forum voor dit onderwerp.
onze zoon kamt ook al jaren met zwaar zink te kort.
morgen gaan we naar het radboud zh in Nijmegen.
artsen staan voor een raadsel.
wij zijn de molen ingerold omdat onze zoon weinig groeide.
nog steeds trouwens , ondanks zinksulfaat toe te dienen blijven de waardes dik onder de 8.
hopelijk is de mama die dot topic opende nog actief op dit forum.
zou graag wat ervaringen uitwisselen.
misdchien dat we elkaar wat wijzer kunnen maken.
blijkbaar zeer zeldzaam.

onze zoon is ook lactose intolerant. 

Hopelijk jl. krijg ik eEn reactie 
groetjes rens
 
Quote
RE: Zink
Vera  schreef op: 07-01-2015 21:12:21
ik heb bericht gezien en pb gestuurd

 
Quote
Navigatie


Reageren op Zink
Naam
Bericht