Menu
 

Topic:

Woordenschat groep 3

Mar80  schreef op: 14-02-2014 15:58:25
Onze zoon van bijna 7 jaar zit in groep 3 en heeft vandaag voor het eerst zijn rapport gehad. 

Super goed rapport alleen blijft zijn woordenschat wat achter.

De juf had het tijdens het 10 minutengesprek over dat hij goed kan vertellen en ook moeilijke woorden in de goede context gebruikt. De abstracte woordenschat blijft alleen wat (ver) achter.

Bijvoorbeeld uitleggen wat "glinsteren" is.

Ik ben nu op zoek naar een woordenlijstje met abstracte woorden om te oefenen (op verzoek van zoonlief). Op internet kan ik het niet zo vinden. Wie weet wat?
 
Quote
Navigatie
RE: Woordenschat groep 3
Anita Mv K*ay  schreef op: 15-02-2014 15:02:09
Hier ook woordenschat voor het eerst op het rapport en zoon (groep 3) en dochter( groep 6) scoorden hierop buitengewoon hoog.

Allebei zijn ze eem kei in lezen, zoon leest m6 en dochter geen idee, zal wel geen avi meer aan vast zitten.
Dus ik denk dat de woordenschat vanzelf beter gaat worden als zemaar meer lezen, leeskilometers maken, zeggen ze hier.
En dan maakt het niet uit of dat dan uit de dikke van dahle is, of gewoon een tina of donald duck.
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
Fluit  schreef op: 15-02-2014 16:00:31
Mijn zoon van 7 zit in groep vier en scoorde vorig jaar A. Dit jaar was het een B, nog steeds goed dus. Hij leest thuis heel weinig en ik vraag mij af of hij op niveau leest, maar hij praat heel graag en vraagt ook heel vaak wat woorden betekenen. Daarnaast vertelt mijn man heel graag over van alles en nog wat. Ik denk dat dat ook wel een bijdrage levert aan de woordenschat.

Ik snap dat je zoon ervan baalt, maar zoals anderen ook al aangeven, is het helemaal niet erg om fouten te maken. Daar leer je ook weer van.
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
-claudia-  schreef op: 15-02-2014 18:32:44
ik heb trouwens een gesprekje met de juf aangevraagd..want dochter was een poosje geleden helemaal overstuur..ik wilde savonds een boekje verder lezen waar we mee bezig waren, boekje van groep 5 en ineens: huilen en dat mag niet want ik moet m6 lezen!!!
Ontroostbaar..
Ze had dus een soort toets gehad en scoorde ze avi m6, hardstikke mooi en goed  van der! Maar ik  vind de boekjes van gr 5 ook prima. Ik had en heb er een probleem mee dat zij dus boekjes van gr 6 moet lezen want kwa niveau kan ze dat misschien wel aan, maar kwa belevingswereld is gr 4 een mega  verschil met groep 6.

Heb dus een gesprekje gehad met de juf en die gaf mij groot gelijk en begreep mijn probleem. In gr6 komen ook in leesboekjes dingetjes naar voren met seks, scheldwoorden en gewoon moeilijke dingen om te begrijpen.
Daarbij gaf mijn dochter aan: lezen is saai. Terwijl ik dacht dat ze het leuk vond, want we lezen met plezier samen savonds voor het naar bed gaan. Maar ik snap dat ze het nu saai vind, want als ze boekjes leest van gr6 komt ze dus woorden tegen die nog niet van haar niveau zijn..ze snapt het verhaal dan niet, en ja logisch het verhaal is dan saai!
Er schijnen boekjes te zijn voor de gevorderde lezer maar dan op leeftijd..en die krijgt zij nu aangeboden op school. Tevens had de juf het super goed opgepakt en is naar mijn dochter gegaan en heel duidelijk gezegd: dat ze ALLE boekjes mag lezen tm m6, en niet alleen maar voor groep 6!
Dus ook boekjes van groep 4 en 5 zijn prima.
We lezen nu thuis groep 5  boeken en groep 6 heb ik met opzet weggelegd. Heb zelf ook een aantal boekjes: leestoppers en leesleeuw groep 6 gelezen en een aantal daarvan zijn echt behoorlijk spannend..voor haar nog TE..dan slaapt ze niet of ze begrijpt het gewoonweg niet.


Dus ja woordenschat is belangrijk..maar ik vind niet dat een groep 4, een woordenschat en begrip moet hebben van midden groep 6. De hele belevingswereld is heel anders (en gelukkig maar!), van groep 4 naar groep 6 is een enorm verschil. En ik vind het begrijpend lezen net zo belangrijk dan alleen leestempo.

Zo heb ik het dus opgelost..dus ik denk ook dat je naar je kind moet kijken en niet alleen moet vasthouden aan scores, maar ook verder moet kijken...
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
Marli  schreef op: 16-02-2014 11:41:46
Hier kreeg onze oudste ook een 'minnetje' voor haar woordenschat... De juffen snappen het niet. Herkennen het niet; wij dus ook niet.
We lezen al voor sinds dat ze 9 maanden zijn; ze kijken informatieve programma's op tv, we zijn onderweg veel bezig met de wereld om ons heen, we praten veel met ze...

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar welke woorden ze dan eigenlijk 'missen'. Maar als ik de verhalen hierboven zo lees, dan valt het wel mee. Gezien de rest van de raport'cijfers' en het verslag van de juf, maak ik me vooralsnog geen zorgen...
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
Kyla  schreef op: 17-02-2014 21:26:11
Net het rapportgesprek gehad. Zijn juf had geen verklaring voor de lage uitslag, herkende het ook niet. De toets was zo gemaakt dat het woord in een zin stond en het plaatje dat bij het woord stond moesten ze aankruisen. Bijvoorbeeld Piet plant groenet. Kruis het plaatje aan waar Piet plant. Mijn zoon had toen het plaatjee gekozen waarin het plantje water kreeg. Of ze moesten boomstammen aankruisen, hij had niet het plaatje met de liggende stammetjes gekozen, maar het plaatje met de boomstronken. Het plaatje van de koming op jacht had hij de koning met verrekijker gekozen ipv jachtgeweer enz.. dus vaak net niet de goede, terwijl ik echt zeker weet dat hij weet wat jagen is, planten is en wat boomstammen zijn

Wat wel zo is is dat hij met opdrachten vaker de mist ingaat, dan geeft hij zijn eigen draai aan de opdracht. Hij heeft soms een kronkel met denken als het ware.

Ik maak me verder geen zorgen om de uitkomst van de toets.
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
Alineke  schreef op: 17-02-2014 22:56:23
 
Quote
RE: Woordenschat groep 3
Mamavan2boys  schreef op: 17-02-2014 22:59:22
Mijn zoontje leest heel veel en zit dus ook in groep 4 en leest M6 maar toch had hij D = matig voor de woordenschat toets. Maar met de uitleg van Kyla, snap ik het wel een beetje mijn zoontje zou ook net het verkeerde plaatje kiezen. Bij ons stond in groep 3 woordenschat niet op het rapport dus heb ook geen vergelijking. Mijn jongste zit in groep 3 en stond op zijn rapport bij woordenschat voldoende. Het zal wel goed komen!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Woordenschat groep 3
Naam
Bericht