Menu
 

Topic:

zzp -er particuliere thuiszorg

Suuster  schreef op: 24-01-2014 21:23:22
Jaaa de beslissing is genomen, ik ga vanaf 1 februari als zzper aan de slag in de thuiszorg. 
Ik ben verpleegkundige. Ben al bij de kvk geweest, belasting en alles loopt... Nu nog klanten
Ik wil graag in de 24 uurs thuiszorg waar mensen een indicatie heeft voor verpleeghuis maar niet wil en dan de particuliere thuiszorg inhuurt. 

Is er iemand hier die dit al doet. Nog tips of trucs voor me?
(bv over als je niet de goede var verklaring kunt krijgen.... ik krijg var row waarschijnlijk, maar eigenlijk heb ik var wuo nodig. Sommige bemiddelingsburo's doen hier moeilijk over!).....
 
Quote
Navigatie
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Joltje  schreef op: 25-01-2014 12:20:40
Ikzelf werk als zzp-er in de zorg. ik heb dus wel een var Wuo en die heb je eigenlijk ook nodig. Het is namelijk zo dat met een var - row, de belasting eigenlijk niet weet of jij wel echt zelfstandig ondernemer bent. Als bij controle blijkt dat ze jou niet aan de eisen vinden voldoen, dan kan het zo zijn dat jou client alsnog loonbelasting moet afdragen. Ikzelf werk via een aantal bemiddelingskantoren  die vragen idd VAR WUO. En ik heb een contract bij het Cz zorgkantoor. Mijn verdiensten komen dus uit de AWBZ. PGB daar ben ik mee gestopt. Dat rechtstreeks contract bij CZ, dat moet je eigenlijk zo zien dat de bemiddelingskantoren ertussen uit zijn..ik kan rechtstreeks declareren binnen AWBZ. 
Ik denk dat die Var toch nog eens iets is, waar je achteraan moet gaan....sowieso om jou opdrachtgevers te beschermen.....


 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Joltje  schreef op: 25-01-2014 12:22:33
Dit heb ik jou even gekopieerd.....


1. De VAR-wuo (winst uit onderneming)


Ontvangt u een VAR-wuo van de Belastingdienst? Dan ziet de fiscus u als een zelfstandig ondernemer. Uw opdrachtgevers mogen dan ervan uitgaan dat zij geen loonbelasting en premies voor de werknemersverzekeringen hoeven in te houden. Let op: u bent in dit geval ook niet meer automatisch verzekerd voorwerknemersverzekeringen.


Bij een VAR-wuo mag u alleen die werkzaamheden uitvoeren waarvoor u de VAR-verklaring hebt gekregen (een stukadoor mag dus niet ook zomaar als freelance IT-consultant aan de slag gaan. Daarnaast kunt u dit werk alleen doen zolang de VAR geldig is. Zorg dus dat u tijdig een nieuwe VAR aanvraagt, zodat u niet in de problemen komt met uw opdrachtgevers. Tot slot moet iedere nieuwe opdrachtgever een kopie van uw legitimatiebewijs en de VAR opnemen in zijn administratie.



3. De VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden)


U kunt zelf wel ervan overtuigd zijn dat u ondernemer bent, maar als de Belastingdienst dit anders ziet, krijgt u waarschijnlijk een VAR-row toegewezen. Dit is vaak het geval bij freelancers die zo nu en dan voor verschillende opdrachtgevers actief zijn. De inkomsten worden bij een VAR-row door de fiscus dus niet als winst uit onderneming, maar ook niet als loon beschouwd. Wat betekent dit voor de opdrachtgevers en opdrachtgevers?


 


Wanneer u in aanmerking komt voor een nieuwe klus, moet de opdrachtgever bepalen of er bij de specifieke werkzaamheden sprake is van een (fictief) dienstverband. Alleen een VAR-row verschaft daarover onvoldoende duidelijkheid. Is er sprake van een dienstverband? Dan moet de opdrachtgever loonheffing en premies betalen. Let op: de Belastingdienst kan achteraf constateren dat er toch sprake was van een dienstverband. In dat geval zal de opdrachtgever dus alsnog loonheffingen moeten afdragen.

 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Stefke  schreef op: 25-01-2014 19:38:15
Succes Suuster! Ben benieuwd wanneer je je eerste klus hebt!
 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Suuster  schreef op: 26-01-2014 13:21:51
Dank je Joltje voor je bericht. 
Ik heb me al erg verdiept in wuo en row, maar wilde weten of in de praktijk het echt alleen maar met de wuo te bewerkstelligen is.
ik heb van de week wel gesprek bij bemiddelingsburo die wel met row accpeteert, dus ze zijn er wel (gelukkig) 

Hoe ben je gekomen aan het contract met cz?
Bevalt het zzp schap je? waarom ben jij het gaan doen?

dank je Stefke, ik ben ook heeeeeel benieuwd
 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Suuster  schreef op: 26-01-2014 16:20:10
Dank je sis, alle info is welkom! 
 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Joltje  schreef op: 27-01-2014 08:08:56
Zeker zijn die bemiddelingsbureaus er wel...Ik geloof dat er zelfs een speciale VAR bestaat voor mensen die alleen maar onder PGB kunnen werken dan. Die kunnen dan niet terecht bij waar ik zit bijv. Maar ze kunnen dan wel zelf op zoek gaan naar opdrachtgevers en er bestaan ook bemiddelingsbureaus die alleen maar met PGB werken. Dus ook met alleen de VAR row, kan je zeker aan de slag. 
In de praktijk is het alleen zo, dat er meer mogelijkheden zijn met de VAR wuo. Maar goed, wat niet is, is niet. 

Contract met het CZ daar ben ik aan gekomen, omdat er op dit moment een pilot loopt van het CZ zorgkantoor, waar ze dus een aantal jaren willen kijken hoe het werkt als zorgverleners zelf, rechtstreeks kunnen declareren bij de zorgverzekering. Dus die extra stap, dat bemiddelingsbureau, die gewoon ook veel geld opstrijken, ertussenuit halen. Er zijn namelijk plannen om die bemiddelingsbureaus te verbieden. Nu zijn er natuurlijk organisaties die zich inzetten voor zzp-ers en sommige organisaties speciaal voor zzp-ers binnen de zorg en zij hebben toen de terechte vraag neergelegd hoe de zorgverleners dan uberhaupt nog konden declareren, dus hun werk nog konden doen. Want er was absoluut geen mogelijkeheid dat wij als zzp-er er persoonlijk tussen konden komen, aangezioen bijb. cz zorgkantoor alleen maar contracten afsloot met die bemiddelingsbureaus, dus de grote jongens zeg maar. Ze zijn dus die pilot getart en ik heb het geprobeerd. De eisen zijn namelijk niet misselijk. Het gewone keurmekr dat we nodig hebben om te mogen werken, was niet voldoende....het moest een uitgebreider keurmerk zijn. Eisen over scholing, je moet een team kunnen samenstellen, dat er vervanging is als je bijv. ziek bent. je moet een helehoop documenten kunnen overleggen.  En dan bepalen zij of je wordt goedgekeurd.  Sowieso is dit het laatste jaar..eind van dit jaar komt de eindconclusie en dan wordt bekeken of dit verder gaat of niet. Ik heb het geluk gehad dat ik 2 jaar ben goed bevonden en dat ik mee mocht doen aan de pilot. 

Het zzp schap bevalt mij goed. Je bent eigen baas, met daarbij de leuke en mider leuke dingen. Het voeren van de administratie vind ik pittiger dan gedacht, En ik vind het ook niet zo leuk om eerlijk te zijn. Al die papieren en het lijkt steeds meer te worden. Het zelf kunnen bepalen welke opdrachtgever ik aanneem of niet ( in die luxe positie zit ik nu, maar dat was in het begin absoluut niet zo, toen moest ik alles pakken om maar aan de uren te komen) Het zelf kunnen bepalen van de uren...Mijn eigen route bepalen. Ik vind het heel fijn. Wat nu in de zorg speelt, dat merk je als zzp-er ook...er is veel onzekerheid. Ook bij de bemiddelingsbureaus. Dat voel je wel..maar goed daarvoor ben je dan ook zzp-er en als je dan maar zorgt dat je niet afhankelijk bent van alleen maar bemiddelingsbureaus, dan zal je zeker werk houden. 


 
Quote
RE: zzp -er particuliere thuiszorg
Suuster  schreef op: 27-01-2014 20:55:59
Dank je wel! Ik hoop op een goed netwerk op te kunnen bouwen, zonder enkel bemiddelingsburo's, hoewel ik in het begin, net als wat jij zegt, alles zal aanpakken! 


 
Quote
Navigatie


Reageren op zzp -er particuliere thuiszorg
Naam
Bericht