Menu
 

Topic:

patat kraam

Even Zo  schreef op: 20-01-2014 13:41:13
Hallo allemaal,
ik heb even echt helemaal jullie input nodig want ik loop even helemaal vast. Ik heb dus een idee en nu heb ik via mijn schoonouders ook het missende kapitaal om het volgende te beginnen. Ik werk nu in loondienst en kan het er eerst bij doen. Het lijkt me helemaal geweldig maar ik mis iets.. in het verleden ben ik zelfstandige geweest, ik weet wat het is, keihard werken, veel uren, eerst weinig overhouden, geen zekerheid, etc.. toch wil ik het graag. (hoe dom ben je hihi) mijn vorige onderneming heb ik gestaakt maar heb alles netjes afgerond zonder schulden en het was gewoon klaar!


Mijn idee is om een mobiele patatzaak/indische snack zaak te beginnen. Ik heb een vaste overdag lokatie, vergunning is in aanvraag maar duurt tot 3 maanden, en ik heb diverse extra evenementen op het oog maar dat gaat vaak op inschrijving. ik heb een kraam op het oog, ben nog in onderhandeling. ik heb leveranciers, lekkere gerechten, eerst van de toko groothandel want zelf maken is moeilijk inschatten, maar daarnaast wil ik graag duurzaam ondernemen, ik denk dat het hier op neerkomt, nu ben ik een redelijk "groen" mens  maar missen jullie iets, de punten hieronder is even heel kort een brainstorm van wat ik grofweg wil. niet uitgewerkt nog maar ik loop een beetje vast, niet op een prijslijst of producten lijst, zoals patat met of zonder of een frikadel maar dat ene ..... wat vinden jullie van mijn concept? 

"Naam van de toko" (nog even privé
Duurzaam ondernemer!


Steun ons beleid en breng uw eigen tas mee als u uw friet komt halen..


 


·        Verse, biologische en fabriek Patat


·        Snacks


·        Heerlijke broodjes


·        Hotdog


·        Indische kip of varken Saté & Snacks


Met onder anderen:


·        Lemper, kleefrijst met kipvulling


·        Loempia, vergetarisch, kip of varken


·        risolles, flensjes gevuld met kipragout


·        pasteitje, rund, varken en kip


 


Winter kost:
Warme chocolade melk,
 erwtensoep, vers & eigen gemaakt


 


Duurzaam ondernemen



Als betrokken onderneming neemt De patat Bakker haar verantwoordelijkheid als het gaat om zaken als zorg voor het milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Voortdurend streven we naar duurzaam ondernemerschap.


De feiten op het gebied van voedselveiligheid, voedselkwaliteit en dierenwelzijn:



  • We gebruiken diervriendelijk geproduceerd varkensvlees. Afkomstig van scharrelvarkens voor de burgers & de ballen.

  • gebruiken we scharreleieren voor onze salades, uitsmijters, etc.


 


De feiten op het gebied van milieu:



  • In ons milieubeleid staan de drie R's centraal: Reduce, Re-use en Recyle.

  • We zoeken voortdurend naar mogelijkheden om te besparen op het energiegebruik.

  • Wij streven naar gebruik van groene stroom en groen gas.

  • Alle zaken nemen maatregelen tegen zwerfafval. Ze plaatsen bijvoorbeeld voldoende afvalbakken en ruimen de omgeving dagelijks op.


nou dat is het dus een beetje... graag ideetjes, kritiek mag ook dan kan ik erover denken.
 
Quote
Navigatie
RE: patat kraam
Annie  schreef op: 20-01-2014 13:54:34
Taalkundig kloppen er wat dingen niet, maar daar moet je vast nog naar kijken denk ik.

Wat ik niet zo begrijp is wat je precies wilt of wat er anders is dan bij een gewone snackcar. Ik zie niet heel veel vernieuwends zo op het eerste gezicht.

Gebruik je bv. ipn plastic bakjes en vorkjes iets recyclebaars?

Fabriek patat en 'ballen' vind ik niet aantrekkelijk klinken

En gebruik je alleen diervriendelijk varkensvlees of ook biologisch rundvlees, kippen enz.

Wat doe je met het frituurvet? Daar zijn toch ook veel groene oplossingen voor?

Rijd je met de car elektrisch?
 
Quote
RE: patat kraam
Onsjanneke  schreef op: 20-01-2014 14:00:03
Ik vind de winterse kost eerlijk gezegd niet zo passen bij de rest van de producten die je verkoopt. Zou ik dus niet inkopen...maar ja, kan niet inschatten of er wellicht toch vraag naar is.

In je omschrijving zou ik niet zegggen: 'de feiten op het gebied van'  maar ons standpunt op het gebied van.

Enne in je assortiment mis ik nog wel wat 'gezonde ' opties. Ik als eco/duurzaam freak zou wel een groente en/of fruit optie bij het eten willen. En er zijn genoeg indische groente happen te verzinnen

Heel persoonlijk zou ik voor het indische/oosterse gedeelte op je kraam afkomen, en staat het mij tegen dat je er ook patat en burgers kan kopen. Maar aan de andere kant snap ik het ook wel weer, er zullen genoeg hollanders zijn die dat niet willen eten, en wel een patatje willen. Money, money money.

Je klinkt wel enthousiast, en ik vind het gaaf als mensen hun dromen waar maken!
 
Quote
RE: patat kraam
Proestie  schreef op: 20-01-2014 14:26:32
Je hebt ook frituurvet van een bepaald merk wat beter en gezonder zou zijn. Dat lees ik iig bij ons in de cafetaria. En ik zou bijv kipsate maken van scharrelkippen. Groente is inderdaad een een goede: snacktomaatjes, snackkomkommertjes ed, huisgemaakte appelmoes. 
Succes!
 
Quote
RE: patat kraam
Even Zo  schreef op: 20-01-2014 14:39:30
super wat een goede reacties al..

Taalkundig, ja het is gewoon even een concept in word als ik tzt dingen op de kraam laat zetten dan laat ik echt even goed naar kijken, ik ben er niet zo sterk in... bedankt voor die tip!

omdat ik ook echt verse friet wil snijden ter plekke is het zo lastig om een onderscheid te maken tussen die verse en die van de fabriek, ik denk over een alternatieve bewoording, maar welke dan??

het frituurvet wordt inderdaad opgehaald, ik zet thuis een ton en daar wordt zelfs voor betaald en hergebruikt. dat moet ik er misschien ook even bijzetten dan.

vernieuwend is het niet absoluut dat het al bestaat, het wordt een kraam die achter mijn auto wordt gezet, dus qua zuinigheid kom ik posietief uit, tzt wil ik inderdaad over op een electrische auto.

het indische gedeeltte zit in de familie, dus vandaar dat dat wel een sterk punt kan zijn, een Saté kraam verkoopt wel op festivals en evenementen maar niet als doordeweekse lokatie bij bedrijven/scholen etc. daar kan ik dan waarschijnlijk niet van rondkomen, inderdaad money...

meer groente produkten, ja goed idee, ik zal eens wat gaan proberen en rondkijken naar goede groente alternatieven voor de aardappel patat! een goed idee...

winterse kost is misschien minder goed idee, maar goed, als het vriest willen mensen misschien wat meer van dat soort dingen, ook op basis van biologische en diervriendelijke producten. want zeg nou eerlijk, een dagje schaatsen en een kopje erwtensoep en de paardeogen kijken je net niet uit je bakje omhoog maar het zou zo kunnen. hahaha

bedankt alvast...



 
Quote
RE: patat kraam
Ma Dalton  schreef op: 20-01-2014 15:17:53
Noem je het gewoon patat en jouw frietjes: handgesneden bio patat zoiets? een beetje een mooiere term voor jouw super patatjes.. Maar die andere, dat moet je gewoon verder niet benoemen
 
Quote
RE: patat kraam
Onsjanneke  schreef op: 20-01-2014 15:26:43
Ik zou dan geen fabriekspatat doen als ik jou was, maar alleen verse.

Of nog beter, helemaal niet

Ik heb er nog een beetje op zitten broeden, maar volgens mij komt je statement beter uit de verf als je alleen voor het indische /oosterse gedeelte gaat, en het patatgedeelte uit je hoofd zet.

Als eerste omdat friet en ecologisch/duurzaam gewoon geen goede combi is. Mensen die daar voor om willen lopen en er voor willen betalen  zijn volgens mij meer van de gezonde/alternatieve hap.

En ten tweede omdat het je kraam niet uitgesproken maakt. Het is dan van alles wat, en daardoor eingelijk ook net niks.

Dus ik zou gaan voor loemipa's, broodje bapao, kipsate (dingen die mensen kennen, en echt wel eten als het buiten koud is)

Maar ook bijvoorbeeld broodjes bahn-mi ed, en voor mijn part gefrituurde sprnkhanen. De wat meer excotische, maar ook gezonde dingen die je in thailand bij een stalletje zou eten.


Maar goed: jij zult het moeten doen. Ik vind het leuk om gerechten te verzinnen en op te eten, maar moet er niet aan denken om in zo'n kraam te staan.

En als je in de buurt staat kom ik zeker een keerjte langs!
 
Quote
RE: patat kraam
Annie  schreef op: 20-01-2014 15:30:18
Nou ik denk dat een mobiele anders-dan-patat-kraam het misschien juist wel goed zal doen bij bedrijven. Heb je mogelijkheden voor Sushi? Ik weet bijna zeker dat dat goed verkoopt op grotere bedrijven terreinen. Je zou dan ook online kunnen laten bestellen voor grote bestellingen.

 
Quote
RE: patat kraam
Annie  schreef op: 20-01-2014 15:32:57
Ik denk inderdaad dat biologisch georienteerde klanten, minder snel zullen kiezen voor een frietkraam. Maar wellicht wel voor het Indische gedeelte of broodjes en verse sap erbij.
 
Quote
RE: patat kraam
Mrtj  schreef op: 20-01-2014 15:34:00
Ik sluit me aan bij veel verbeterpunten die hierboven al zijn aangedragen. Ik wilde er nog een puntje aan toevoegen:

Scharreleieren zijn NIET diervriendelijk! Feitelijk hebben scharrelkippen evenveel leefruimte als legbatterij-kippen. De legbatterij-kip had een eigen klein (zeer klein) hokje waarin het leefde. Bij scharrelkippen is de ruimte per kip net zo klein, maar nu lopen alle kippen door elkaar heen. Gevolg: veel gevecht en stress vanwege te weinig leefruimte. Daardoor worden van scharrelkippen bijvoorbeeld de snavels gekort, zodat ze in alle stress elkaar niet teveel kunnen verwonden.

Wil je iets voor de kippen betekenen, dan zou vrije uitloop wel een goede optie zijn (of biologisch, maar dat is nóg duurder).
 
Quote
RE: patat kraam
Even Zo   schreef op: 20-01-2014 15:41:08
vrije uitloop eieren dus!! eigenlijk weet ik dat ook wel.. maar zoveel eieren ga ik niet gebruiken, in de indische snacks zal ik wel flink opzoek moeten gaan maar de kans is groot dat ik even in de gemeenschap ga zoeken of ik iemand kan vinden die de snacks op basis van biologische inkoop kan doen.

ik hoef natuurlijk niet helemaal door te slaan, maar naast de standaard produkten wil ik wil graag "gezondere" alternatieven bieden. het gaat mij meer om hoe ik als ondernemer werk en verwerk.

wat denken jullie hiervan?? ik ga het binnenkort zelf proberen...



Vanaf vandaag is Groentefriet te koop in alle PLUS supermarkten. Groentefriet zou een ‘slim’ alternatief zijn voor bijvoorbeeld gewone friet. PLUS is de eerste en enige supermarkt waar Groentefriet nu wordt verkocht. De frieten zijn per zak van 600 gram te koop voor 2,99 euro.




Voedingstechnoloog Marc van Hulst is op het idee gekomen om groente in de vorm van een frietje te maken. Hij ondervond dat kinderen graag friet eten en groente laten staan.


 


Groente en kruidenmix


Groentefriet is gemaakt van gepureerde wortel, maïs, witte bonen en een uitgebalanceerde combinatie van kruiden en specerijen. De frieten zijn bruin en knapperig van buiten en egaal en glad van binnen en zouden net zo lekker moeten zijn als gewone friet.


 


Gezond alternatief


Eén portie bereide Groentefriet van honderd gram bevat gemiddeld 8,1 gram vezels. Verder bevat het nieuwe product gemiddeld 6,4 gram eiwit per portie en bevat het tal aan vitaminen en mineralen. Aan Groentefriet is geen zout of suiker toegevoegd en de frieten bevatten geen kunstmatige stoffen. Het nieuwe product is voorgefrituurd en is zowel in de friteuse als in de oven, airfryer en koekenpan te bereiden.


ik heb echt al heel veel aan jullie opmerkingen! heel erg bedankt hoor.

 
Quote
RE: patat kraam
Ma Dalton  schreef op: 20-01-2014 15:46:00
Ooit wel eens iets gelezen over bakken in palmpit olie? Ik weet ee het fijne niet vanaf, maar dat zou een veel gezonder alternatief zijn op normaal frituurvet.
 
Quote
RE: patat kraam
Orange  schreef op: 20-01-2014 18:38:16
Vers geschilde en afgebakken frieten met biologisch kip/varkens saté met satésaus...mmm 
 
Quote
RE: patat kraam
C.  schreef op: 20-01-2014 18:43:04
Hier in Haarlem bestaat als iets soortgelijks als een Duurzame frietbakker

Kijk een op hun site

http://www.friethoes.nl/#/duurzaam_op_lokatie
 
Quote
RE: patat kraam
Even Zo  schreef op: 20-01-2014 18:56:11
ik zal eens op google kijken ma dalton, ik ken het niet. zat zelf te denken aan olijfolie of zonnebloemolie??
c. wat leuk, ik zal eens kijken maar ik denk dat het een beetje is waar ik aan zit te denken, hier in de stad heb je ook iemand maar die is wel heel milieubewust en duurzaam maar niet persé gezond, en nu hoeft dat niet maar een iets gezonder alternatief is wel een leuk idee..... als je dan bij en school in de buurt komt en een sport evenment dan voelt dat ook gewoon beter.
 
Quote
RE: patat kraam
Jarofe  schreef op: 20-01-2014 19:03:20
Nou zat inderdaad net te denken aan groente frietjes.

Ook ben ik heel benieuwd wat je met voedselallergiën doet, al wordt dit in een kraam wel wat lastig denk ik.
 
Quote
RE: patat kraam
Femke  schreef op: 20-01-2014 19:05:45
leuk hoor! Alleen die elektrische auto kan niet als je iets moet trekken...heel veel succes, ga ervoor.Wij hadden laatst een bedrijfsfeest, daar stond een oud hollandse patatkraam, het enig wat ze verkochten was verse patat en mayo...heb nog nooit zo lang in de rij gestaan ervoor, het liep geweldig!
Zelf zou ik het dus met juist maar heel weinig producten doen, juist weinig en heel goed dan breed en minder tijd/geld voor kwaliteit..
 
Quote
RE: patat kraam
Mrtj  schreef op: 20-01-2014 19:17:02
Bij ons in de stad zit een frietboer die een heel oost-europese uitstraling heeft. Ze maken hun frieten helemaal zelf. En het smaakt zo heerlijk! Ik vind het nog alijd jammer dat ik er niet meer in de buurt woon (en, dat ik tegenwoordig op mijn lijn let)
 
Quote
RE: patat kraam
Jen9  schreef op: 20-01-2014 19:57:17
streven naar.. tja, dan denk ik... dat zal wel, streven naar vind ik zo... niks. groene stroom kan je toch gewoon afnemen, daar hoef je niet naar te streven.. gewoon doen.

Ik zou wel bij je kopen. Er zitten wel veel taalfouten in, maar daar was je al op gewezen.
 
Quote
RE: patat kraam
Xsara  schreef op: 20-01-2014 20:11:14
jen9, ik ben afhankelijk van de gemeente, die heeft een kast en daar mag ik dan stroom van aftappen.. ik betaal dan de gemeente per verbruik. Ik wil dan wel groene stroom maar als dat er niet zit. Mijn keuze is groen maar ik kan het niet garanderen omdat ik afhankelijk ben. vandaar mijn streven ernaar en niet zwart op wit een garantie van ik GRBRUIK groene stroom, maar juist door dit bedenk ik mij dat ik het er juist niet op moet zetten dan.

jaa, hoe erg is dat, een kar vol taalfouten..
 
Quote
RE: patat kraam
Xsara  schreef op: 20-01-2014 20:13:12
ik krijg al allemaal reacties of ik het bem Te herkenbaar dus...

jaa, ik ben het dus!
 
Quote
RE: patat kraam
Onsjanneke  schreef op: 20-01-2014 20:20:29
Zat ik ook goed. Leik joh
 
Quote
RE: patat kraam
Onsjanneke  schreef op: 20-01-2014 20:20:53
Leuk, pfffff
 
Quote
RE: patat kraam
Eefje  schreef op: 20-01-2014 20:29:03
Met een elektrische auto kan je niet trekken, maar met een hybride auto wel! 
 
Quote
RE: patat kraam
Jen9  schreef op: 20-01-2014 20:30:36
palmolie is echt hee slecht voor t milieu.. ik zou je daarom links laten liggen.. dus persoonlijk zou ik die top niet opvolgen.. ;-)
 
Quote
RE: patat kraam
Alice  schreef op: 20-01-2014 21:20:39
In welke zin slecht voor het milieu jen? Vanwege de ontbossing voor teelt?

Voor de teelt maakt het geen verschil, maar er wordt gesproken over palmpitolie, dat is niet hetzelfde als palmolie
 
Quote
RE: patat kraam
Mirdepir  schreef op: 20-01-2014 22:36:35
Klinkt leuk en lekker allemaal maar zijn het niet teveel producten om allemaal op voorraad te houden ?
En wat wordt je doelgroep en op welke dagen ?

 
Quote
RE: patat kraam
Jen9  schreef op: 20-01-2014 22:42:17
wilde pit tussen haakjes ertussen zetten, maar dat ben ik vergeten..
Vanwege de ontbossing idd... ;-)
 
Quote
RE: patat kraam
Mirdepir  schreef op: 20-01-2014 22:46:23
Leuk trouwens dat je je droom naleefd !

Had even verder gelezen maar zoals ik het begrijp door de week; gezonde "groene" frietkraam voor bedrijven en scholen en bij evenementen indisch. Mbt scholen, weet niet hoe het zit maar mag dat wel ivm gezondere keuze voeding kids ?? Heb je daar vergunning gemeente en misschien zelfs toestemming van scholen voor nodig ? Vaak verhuren scholen hun ruimte intern aan externe partijen zoals broodjes express etc...

Heb je al een logo of iets, soort van "east meets west in a green world " 



 
Quote
RE: patat kraam
Xsara  schreef op: 21-01-2014 06:37:38
Ik zal zelf ook even kijken mbt. de olie, ontbossing is voor mij een echt heikel punt, we hebben op Bali al genoeg sawa's omgebouwd tot luxe vakantieparken, ik ben nu 10 jaar verder en sta anders in het leven. geld is leuk maar niet ten koste van alles. gezondheid en lange termijn denken gaat voor alles!   even een lesje van een oude vrouw, hahahaha

ja, echt bij een school gaan staan zal ook moeilijk worden. maar ik ben bezig met de vergunning voor een TOP plek, het is een station, bedrijvenpark en grote school bij elkaar maar ook iets wat heel veel mensen trekt (kan even niet te veel zeggen nog)  zit er dus ik denk dat je daar, als het em gaat worden, een breed publiek hebt, er op aangesloten zit een woonwijk met alleen koophuizen. Ik heb de buurt daar bekeken en er zit alleen een restaurant. je hebt wel een bedrijven kantine maar de mensen gaan daar altijd aan de wandel, je ziet groepjes mensen, het pand uit gaan, even wandelen. als je een "betrekkelijk gezond alternatief voor het broodje aan kunt bieden dan zit je denk ik wel goed..

ik vind het weer zo spannend allemaal.. ben helemaal in mijn hummetje.. zit nu ook al weer sinds half zes alles te onderzoeken..
 
Quote
RE: patat kraam
Krumelke  schreef op: 21-01-2014 07:30:11
heb niet alles gelezen aan reacties dus misschien is het al genoemd. maar waarom bakken in frituurvet...kokosolie is veel gezonder om in te bakken.
 
Quote
Navigatie


Reageren op patat kraam
Naam
Bericht