Menu
 

Topic:

Hulpverlening wordt voor de rijken?

Boterbloem  schreef op: 21-12-2013 10:26:29

'Psychologen overdrijven aandoening om vergoeding'




Psychologen plakken een zwaardere stempel op hun cliënten dan noodzakelijk omdat de verzekeraar de therapie anders niet vergoedt. 



Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) maandag naar buiten brengt, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.


Meer dan vier op de tien psychologen geeft in het onderzoek aan dat hij de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met 'omhoog labelen' door henzelf of door collega's. Dit kan volgens NIP-voorzitter Elly Plooijen van Gorsel noodzakelijk zijn omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.







Een voorbeeld is een man die therapie nodig heeft na een vechtscheiding. Sinds vorig jaar wordt de behandeling van psychische klachten na schokkende gebeurtenissen, zogenoemde aanpassingsstoornissen, niet meer vergoed.


De psycholoog stelt daarom dat de man een angststoornis of een depressie heeft. De behandeling daarvan wordt nog wel vergoed.


 


Creatief diagnosticeren


 


De behandeling van psychische klachten wordt niet meer langdurig vergoed. Alleen stoornissen komen hiervoor in aanmerking. Zo is relatietherapie en de behandeling van een burn-out al uit het pakket. Vanaf volgend jaar wordt de behandeling van bepaalde fobieën en seksuele problemen ook niet meer vergoed.


Door 'creatief diagnosticeren' worden de behandelingen nog wel vergoed. Dat dit gebeurt is ook terug te zien in cijfers. In 2011 zat negentien procent met aanpassingsproblemen bij de psycholoog. Vorig jaar daalde dat naar negen procent. De groep met depressies en angsten steeg van 31 naar 41 procent.


 


Vertrouwen


 


Het opzettelijk stellen van onjuiste diagnoses, ook al is het met een goede bedoeling, voelt niet goed, zegt psychiater Esther van Fenema in de krant. "Je beschaamt het vertrouwen van de patiënt met verkeerde diagnoses. We frauderen met z'n allen."


Een te zware diagnose kan tot stigmatiseren leiden. Ook kan het gevolgen hebben bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering.



 
Quote
Navigatie
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Suus  schreef op: 21-12-2013 10:29:30
Erg, maarer is ook een andere kant.... 80% van de psycholoogbezoekers zou hetzelfde effect hebben met een gesprek met een vriend of buurvrouw..... Je kan je afvragen of dit onder zorg hoort en of er iets mis is met de maatschappij
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Boterbloem  schreef op: 21-12-2013 10:30:02

Als je zelfs al behandeling bij een burn out niet meer vergoed wordt... Wat gebeurd er dan?


Mensen die niet meer kunnen werken, vast geen recht op een uitkering, kunnen niet rondkomen enzovoort.

Mijn man heeft 2 keer een burn out gehad. Hij was niet meer in staat wat te doen. Gelukkig toen nog wel vergoed maar het ligt op de loer... Wat moet je als het weer gebeurd? Het zover door laten lopen dat ze niet meer willen leven en er een einde aan maken?


Ook als ik kijk naar mijn zoon, we mochten zonder stempel verder maar dan moet je zelf betalen, dat hebben we niet. Dus moesten we laten testen en hij blijkt idd ADHD te hebben, en dan wordt het vergoed. Terwijl het duidelijk was dat er hulp nodig was. Gooien ze dat op den duur eraf dan krijg je dus veel meer criminelen (hebben kinderen met bepaalde afwijkingen veel meer kans op) en kun je daar het geld weer aan uitgeven...


Dweilen met de kraan open.

 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Boterbloem  schreef op: 21-12-2013 10:30:44

Quote Suus:
Erg, maarer is ook een andere kant.... 80% van de psycholoogbezoekers zou hetzelfde effect hebben met een gesprek met een vriend of buurvrouw..... Je kan je afvragen of dit onder zorg hoort en of er iets mis is met de maatschappij



Deels mee eens, maar zo pak je ook de mensen die het wel nodig hebben. En dat is niet juist.
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Jen9  schreef op: 21-12-2013 10:33:29
Vind t moeilijk, persoonlijk denk ik dat mensen tegenwoordig wel erg snel naar een psycholoog stappen.
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Anne Mv 3  schreef op: 21-12-2013 10:37:31
Het hele systeem ís al jaren 'verrot'; diagnoses ADHD, PDD NOS etc. wordt ook méér gegeven dan eigenlijk noodzakelijk is simpelweg omdat er dan vergoedingen zijn voor hulp en school en zonder diagnose krijg je niets.
In een documentaire zei een hulpverlener letterlijk: "laten we de diagnose maar geven want dan krijgt hij hulp" en dat vind ik ook ontzettend zorgelijk!!

Voor een deel is hulpverlening ook een verschuiving van verantwoordelijkheid geworden. Mensen gaan idd niet meer in gesprek met elkaar, dragen geen zorg vóór elkaar en daardoor lopen meer mensen vast.
Andere kant is ook dat er toch veel mensen zijn die zometeen de hulpverlening niet meer krijgen die ze wel heel erg hard nodig hebben.
Dat is écht wel een groot probleem!
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mafkees  schreef op: 21-12-2013 11:24:48
alles en iedereen is de dupe door die klote bezuinigingen.

zoals bekend verblijft mijn man in een psychiatrisch kliniek.
24/7: zorg in natura , wordt het genoemd.
hij verblijft er al een jaar.
het CAK maakt nu een berekening wat onze eigen bijdrage zal worden in de maand.
(wordt nu voorzichtig geschat op 180 euro in de maand)

ik kan het betalen, sterker: ik MOET het betalen, want ik wil dat mijn man beter wordt.
maar het is veel geld.
ik maak me zorgen voor mensen die dit niet kunnen missen in de maand.
moet je niet aan denken......wat er dan allemaal gebeuren gaat.
triest hoor
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mamsie  schreef op: 21-12-2013 11:53:30
Wat ik een groot probleem in dit vind is dat juist mensen met een psychiatrische diagnose al vaak niet aan een baan komen, dus weinig verdienen, maar wel meer moeten betalen aan de zorg. Deze groep gaat niet meer met alle gevolgen van dien.

Het wordt nog beroerder, want je moet eigenlijk al een diagnose hebben voordat je zorg gaat krijgen, een verwijzing voor het nieuwe jaar wordt dus ingewikkelt en gaat worden gedaan door POH GGZ in de huisartsenpraktijk. Als je dus gewoon niet lekker in je vel zit en je handvatten wilt krijgen om er weer uit te komen, kun je zorg wel vergeten.

Ik weet dat er heel veel bezuinigd kan worden in de gezondheidszorg, we eisen zorg op en dat eist nu zijn tol.
Maar helaas gaan de mensen die het wel heel hard nodig hebben nu onderuit....

Vraag me niet hoe het anders op te lossen, het gedrag moet weer omgedraaid worden, en met de zachte manier kan het niet, maar ik leef wel mee met hen waarbij eht onbetaalbaar wordt en waar de zorg wel heel hard nodig is....

Maar ik maak ELKE dag mee hoe zorg opgeeist wordt....
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Boterbloem  schreef op: 21-12-2013 13:12:19
Daar moet ook een verandering komen en ik wou dat ik de oplossing had :-(
Het eisen houd ik ook absoluut niet van, maar het maakt ik vind het wel eng worden dat mensen die hulp nodig hebben het nietm eer kunnen krijgen als ze het geld neit hebben... Want dan komen er een hoop gevaarlijke 'gekken' bij op straat als je ze te lang laat rondlopen.
Dus het maakt de samenleving duurder, gevaarlijker, ongelukkiger. Ik zie er nog weinig positiefs aan. Het lijkt wel alsof je bezuinigd maar over een paar jaar hebben we onoplosbare gevolgen. 

Ik vraag me af of het echt nuttig is zo...

Mafkees, wat heftig! Zo belangrijk, hoop dat je het kan missen.

Heb voor de vuurwerkramp speciale hulp nodig gehad. Heb toen echt het geluk gehad gezegend te zijn met een kerk die alles betaalde. Bijna 100 euro per keer. Ik was student, had het niet. Daardoor sta ik er nu nog wel. Zou het anders niet eens willen weten hoe ik er nu voor zou staan als ik er nog was geweest..
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mafkees  schreef op: 21-12-2013 13:19:15
nee precies, maar dat baart me het meeste zorgen.
er zullen zovele mensen zijn die het niet kunnen betalen, en daardoor komen er meer " gekken" die ikweetnietwat aan gaan richten, zichzelf en anderen......

als mijn man NU naar huis zou komen, zouden we terug bij af zijn en wat gebeurt er dan??

ik heb medelijden met mensen die het niet meer kunnen betalen. echt vreselijk.
bezuinigingen snap ik, maar kan het nou echt niet anders?
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Suus  schreef op: 21-12-2013 13:43:33
Pas ook een onderzoek gelezen dat 20 op de 250 ha bezoeken daadwerkelijk iets mankeren.... geld in de zorg gaat naar verkeerde zaken.... Denk daaraan als je er gebruik van maakt
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Anne Mv 3  schreef op: 21-12-2013 13:47:24
Het is heel erg dubbel. Laatst las ik dat voor de burgeroorlog in Spanje (1936) psychiatrische klinieken vol zaten, burgeroorlog brak uit en de klinieken stroomden leeg. Konden die mensen toen ineens leven zonder hulp? Of hadden ze 'gewoon' een schop onder hun kont nodig om niet meer zo gericht te zijn op hun eigen problemen?
Is psychologische/psychiatrische hulp altijd de oplossing of is de oplossing soms ook zorgen voor rust en regelmaat in je leven?

Het oneerlijke is dat er altijd mensen zijn die tussen wal en schip vallen, niet (meer) aan de bel trekken als het slecht met hen gaat.
De omslag naar 'zorgen voor elkaar' is nog lang niet gemaakt en het is de vraag of die omslag mogelijk is in 2013/2014, iedereen moet werken om financieel rond te kunnen komen. Als je dan thuis bent heb je ook niet zoveel zin om de sores van je buurvrouw/man aan te horen, want dan wil je uitrusten en genieten van je eigen gezin (en mantelzorg verlenen aan je naasten).

 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mamsie  schreef op: 21-12-2013 18:54:32
Ik heb helaas ook geen oplossing, maar ik snap wel dat er bezuinigd wordt in de zorg, en ik snap ook wel dat men hier op bezuinigd.
Omdat zoals Suus al zegt er heel veel mensen zorg gebruiken die dat niet nodig hebben.
Je kunt daar helaas geen uitzonderingen in maken, want daar maken mensen dan toch misbruik van.

Ik heb het al meer gezegt maar het is einde sociaal leven in Nederland, en daar hebben we het helemaal zelf naar gemaakt.
En ik baal er van ik vind het vreselijk. En helaas zie ik om me heen mensen tussen wal en schip vallen en vind eht vreselijk, maar ik zou niet weten hoe we dit nog kunnen aanpakken.
Mensen eisen zorg op, gaan voor elk pijntje naar de huisarts en eisen continu doorverwijzingen en dergelijk.
Dit is het resultaat!

Ik weet ook zeker dat er heel veel mensen bij hulpverlening loopt die daar niet thuis horen, en helaas hebben dan weer de goede die daar onder lijden.
Vreselijk echt vreselijk, maar het kan niet meer anders. We leven in een tijd dat we geen geld meer over hebben, maar tekort hebben, maar blijven op dezelfde voet doorleven.
WIllen we bezuinigen?
Nee, maar het moet geen discussie helaas....
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Saskiamv2boys  schreef op: 21-12-2013 19:27:55
ik vraag mij af waarom moet alles toch vergoed worden... Laatst ook een patient die wilde een zalf voor een koortslip. Ik zeg dat is vrij in de handel te krijgen maar ze wilde het perse op recept dan kan ze het declareren. Uiteindelijk heeft ze het niet meegenomen bij de apotheek omdat ze het ook zelf moest betalen. Maar voor die vrouw heb ik als assistent werk en declareer ik een telefonisch consult. De apothekers assistent heeft werk en uiteindelijk neemt de patient het niet af...

Waarom willen mensen toch alles vergoed hebben? Soms kan dat gewoon niet. En een eigen bijdrage bij de psycholoog moet toch ook kunnen. We zijn in nederland verwend geworden dat we alles maar kunnen doen en vergoed krijgen, Dat gaat gewoon niet meer. Dus hup weer terug naar de tijd dat je met keelpijn het uitziekt en niet gelijk naar de huisarts om anti biotica rent.
Want als je de ab kuur moet betalen zulllen ook mensen dat niet doen.

Op de post kunnen we ook bezuinigen dat is een verlengde van de huisarts. Mensen die door de weeks niet naar de huisarts gaan omdat ze moeten werken, bellen op zaterdag naar de post om hun oren uit te laten spuiten
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mafkees  schreef op: 21-12-2013 19:43:03
misschien verwend?

poeh...nogal heftige uitspraak vind ik dat.
waarom moet alles vergoed worden?

mijn man kan niet werken en ik kan niet voor 2 verdienen. alles op eigen kracht betalen kan gewoonweg niet.....
wat kost een dag in een ziekenhuis? tel maar uit voor een jaar, of 2 jaar, misschien wel 3.....

eigen bijdrage is prima en zeker de moeite waard.
maar wat als je het echt niet hebt?

stel...ik heb nu echt geen geld meer over in de maand.
mijn man krijgt dan geen zorg meer, komt naar huis.
en dan?
met mijn man zullen er nog duizenden zijn.
maar wel klagen met zn alles als er gezinsdrama zich afspelen?

tikkie minder kan zeker wel. voor " onzingevallen" misschien.

maar pas op met wat je roept. als eea niet in je eigen straatje valt kan het wel heel grof overkomen.....
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mamsie  schreef op: 21-12-2013 19:51:34
mafkees volgens mij zijn we heel duidelijk!
Wij zien het gebeuren, en ik schrijf heel duidelijk dat ik het vreselijk vind dat de goede hieronder gaan lijden, want ook dat zien we!
Maar het kan niet meer anders, we zijn echt verwent hier en eisen veel te veel.
EN ik snap dat men kijkt naar cijfers in het algemeen en niet naar elk individu ansich dat kan niet.
En als je dan cijferstjes er op los laat dan is het nogal wat wat de zorg misbruikt.
Alleen die groep aanpakken kan niet, is al geprobeert, er is al geprobeert om dat aan te pakken, en ook nu zoals de geestelijke gezondheidszog geregeld gat worden is bedoeld om die groep aan te pakken.
Heb je geen verwijzing met diagnose krijg je het niet meer vergoed.
Het vervelende hieraan is dat het toch zo gaat gebeuren dat mensen verwezen gaan worden met diagnose, het liefst zo ernstig mogelijk om meer vergoed te krijgen....
En dus gaat dit systeem ook niet werken. Maar wat wel? geen idee!
Had ik maar een goed idee.
Het enige wat ik wel weet is dat we enorm veel geld over de balk gooien met zijn alle in de gezondheidszorg.

En helaas daar gaan degene die het hard nodig hebben onder lijden....zoals jullie.
En dat is vreselijk, want je wordt op de grote hoop gegooid, maar zorg op maat kan allang niet meer!

 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Saskiamv2boys  schreef op: 21-12-2013 19:58:45
nou zelf ook in mijn eigen omgeving de triesten gevallen gezien, En ja dat maakt mij ook boos. Maar toch komt het wel doordat alles maar kon in nederland (niet alleen in de zorg kijk even naar uitkeringen die zijn uitgegeven aan mensen die in het buitenland wonen of de toeslagen met al hun fraude) Het was niks voor niks dat mensen naar nederland wilde komen voor het goede beleid en dat alles gewoon goed geregeld is/was.  We hebben wel heel veel jaar boven ons stand geleefd en nu moeten we op de blaren zitten. Als ik even bij de zorg blijf word er veel heel veel geeist. Wat is er mis met af te wachten als dat kan? Nee mensen willen voor elk pijntje gelijk door naar de specialist en allerlei onderzoeken die veel geld kosten.
Met drie dagen diarree willen ze gelijk kweken. Als de kweek resultaten terug komen zijn ze al van de diarree bij wijze van spreken af. Doordat er zo word omgegaan moeten we bezuinigen en ja dat is ook voor de mensen onder ons die niet zonder kunnen. En dat vind ik heel erg, Want de mensen die het echt nodig hebben voor de dupe erdoor.

En ik vind dat zorg gewoon betaald moet worden voor mensen die het echt nodig hebben (ziekenhuis opname of jouw man uit huis mafkees)
Maar ik vind ook dat er kritisch gekeken kan worden in de zorg en dat sommige dingen echt niet kunnen, Eigen bijdrage huisartsenpost zal al veel mensen afschrikken of bij geen levensbedreigende situaties een eigen bijdrage. Want mensen denken ook te makkelijk over zorg.

En nogmaals ik heb ik mijn prive leven ook te maken met hoge kosten en zit ook wel eens te bedenken van hoe doen we het, En ook voor ons word het steeds moeilijker, maar ben ook van mening dat als een vriendin het moeilijk heeft ze altijd bij mij mag aankloppen. Een goed gesprek lucht al veel dingen op. En dan hoeft ze niet gelijk naar de psycholoog. 
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
El64  schreef op: 21-12-2013 21:22:26
Mafkees ik bedoel dit niet aanvallend maar als je man thuis was geweest had hij toch ook wel voor minimaal 180 euro gegeten? Ik weet bijv van iemand waarvan de zoontje allergie had hij kreeg dure melkpoeder via de apotheek dit koste haar niks maar als hij de allergie niet had gehad had ze zelf voeding moeten kopen waarom dan niet dat bedrag betalen voor de dure voeding? Voorbeeld is wel van een paar jaar geleden kan dus al veranderd zijn.
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Marie8  schreef op: 21-12-2013 21:32:30
Dubbel. Het klopt dat er veel zorg wordt verleend die niet per se noodzakelijk is en dat zijn we gewend hier, maar kost teveel geld.
Anderzijds gaan de mensen die het wel echt nodig hebben er nu onder lijden. Het diagnose verhaal komt mij vanuit mijn werk zeer bekend voor.
Op zich zou dat een goed iets kunnen zijn vanuit de wmo. Veel geindiceerde zorg gaat over naar de gemeenten. Dan wordt er niet zozeer naar de diagnose gekeken, maar naar de situatie. Anderzijds houd ik mijn hart vast voor ambtenaren die met een cursusje moeten gaan beoordelen of iemand wel of geen aanspraak mogen maken op...
Het is een tijd van verandering en dat brengt altijd moeilijkheden met zich mee. Er zullen mensen de dupe van worden en we zullen leren van ervaring en helaas ook fouten. 
Ik ben benieuwd. Ik vind het erg spannend allemaal, maar besef me ook (werkend in de hulpverlening) dat het niet door kan blijven gaan zoals het ging. Ik vind ook dat veel mensen denken vanuit het 'ik heb daar recht op dus ik neem het' ipv 'ik kan echt niet anders dus vraag hulp'.

 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Mafkees  schreef op: 21-12-2013 22:03:29

Quote el64:
Mafkees ik bedoel dit niet aanvallend maar als je man thuis was geweest had hij toch ook wel voor minimaal 180 euro gegeten?



heel raar misschien, maar hij eet nu ook


ik ga verder niet " klagen" , vind ik niet gepast op zo'n dag als vandaag, maar ik kan het betalen, maar ik maak me dus zorgen voor de mensen die het niet kunnen!

mijn man verblijft 130 km verderop. mijn auto gaat nog steeds niet op water, mijn man zorgde voor de kinderen als ik werkte....nu heb ik opvang nodig, ik ben minder gaan werken, etc. etc.

nogmaals: financien zijn hier geen probleem, maar ik trek me het heel erg aan.
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Nellemv2  schreef op: 21-12-2013 22:21:10

Quote MaFKeeS:
[...] heel raar misschien, maar hij eet nu ook ik ga verder niet " klagen" , vind ik niet gepast op zo'n dag als vandaag, maar ik kan het betalen, maar ik maak me dus zorgen voor de mensen die het niet kunnen! mijn man verblijft 130 km verderop. mijn auto gaat nog steeds niet op water, mijn man zorgde voor de kinderen als ik werkte....nu heb ik opvang nodig, ik ben minder gaan werken, etc. etc. nogmaals: financien zijn hier geen probleem, maar ik trek me het heel erg aan.



Logisch
 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Anne Mv 3  schreef op: 22-12-2013 16:16:46

Huisartsen verwachten nu ook dat je zorg 'eist'. Als je dat niet doet laten ze je maar dobberen.
Persoonlijk zo ervaren! En dat vind ik echt een hele zorgelijke ontwikkeling!
Er wordt ook niet gekeken naar oorzaken maar gelijk naar oplossingen (wat dan eigenlijk meer iets wordt van 'tover iets uit je hoed' - want gezondheidsklachten moeten idd snel opgelost worden).

Ik vind het wél belangrijk dat huisartsenzorg laagdrempelig blijft, maar huisartsen moeten er meer/beter in getraind worden om verantwoordelijkheid te nemen voor de kosten én de noodzaak van de behandeling die ze voor schrijven.
Niet de patiënt bepaald maar de arts.
Uiteraard kan er best een gesprek zijn over de behandeling, maar het is echt niet goed dat de arts voor schrijft op verzoek.
Het blijft overigens lastig omdat artsen ook fouten maken en patiënten soms zelf beter in de gaten hebben wat er mis is... dat is ook wel een probleem.

 
Quote
RE: Hulpverlening wordt voor de rijken?
Saskiamv2boys  schreef op: 22-12-2013 21:01:23
mamsie je hebt een spookbericht
 
Quote
Navigatie


Reageren op Hulpverlening wordt voor de rijken?
Naam
Bericht