Menu
 

Topic:

Mijn driejarige wil niet eten

Azra  schreef op: 01-12-2013 00:19:38
Hallo allemaal, ik ben nog nooit een lid geweest van zo'n forum, maar wel vaak de vragen en antwoorden gelezen. Na zo'n zware avond heb ik toch behoefte aan een luisterende oor. Ik heb een zoontje van drie en sinds zijn geboorte worstellen we met zijn eten. Borstvoeding lukte niet omdat hij niet wilde zuigen en na een paar dagen was er een mogelijkheid om hem in het ziekenhuis te laten bijvoeden. Daar schrok ik zo erg van dat het heel lang bij mij bijgebleven was. Toen begon ik met kolven en wilde ik nooit meer terug naar direct op borst. En toen onstond volgens mij de angst dat hij niet genoeg binnen krijgt en dat ik constant moet waken of hij regelmatig eet. En bovendien deed ik er heel voorzichtig mee dat ik hem niet alles liet proeven waardoor hij vandaag geen nieuwe dingen wil hebben, zelfs geen ijsjes, snoepjes en dergelijks. Ik liet hem nooit honger krijgen, het was voor mij makkelijker om een vast schema te volgen...tot dat hij NEE ontdekt heeft. Nu weigert hij eten zonder te proeven. Er zijn vier dingen die hij wil eten en die draai ik steeds om en om elke week. Maar de laatste vier dagen wil hij ook die vier dingen niet en ik ben ten einde raad. Vandaag heeft hij 8 poffertjes gehad en een paar soepstengels, voor de hele dag! Gisteren besloot ik samen met mijn man om het anders aan te pakken. We bieden hem eten aan en als hij niet wil dan heeft hij pech, met lege buik naar bed. Gisteren avond wou hij niet eten, ik maakte geen scene (en dat is eigenlijk iets wat ik bijna altijd doe, met schreuwen, vloeken, met spullen gooien) en hij ging naar bed zonder te hoeven te eten. Vanavond heeft mijn man overgenomen omdat ik bezig was met koken en toen ging het mis. Ons zoontje heeft eerst er een spelletje van gemaakt daarna kreeg hij straf, toen begon die heel hard te huilen voor ongeveer 1,5u, toen wou i k overnemen, mijn reageerde af op mij ik op hem, om de beurt op ons zoontje...een totale ramp. het afloop van de avond - ik heb lang gehuild, nog even geruzied met mijn man, de zoon heeft helemaal niks gegeten...alles verpest.

Vanwege zijn eten heb ik heel vaak het gevoel dat ik niet kan genieten van de moederschap en zo'n geweldig kind. Die strijd kan ik niet meer aan. Weet iemand wat moet ik doen? Hoe laat ik het los? Hoe krijg ik hem zover om de gewoonste dingen te eten: rijst, groente, pasta, andere soorten fruit? Ik denk dat ik gek aan het worden ben elk moment van elke dag, op mijn wer, in de auto, thuis, denk ik aan wat voor hem te maken. Help!
 
Quote
Navigatie
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Gummetje  schreef op: 01-12-2013 06:38:27
Hoi Azra,

Vervelend he?! Heb hier ook een bijna 3-jarige met precies hetzelfde.
At toen hij wat jonger was alles en nu bijna niets meer, is bij alles al bij voorbaat "lust ik niet" terwijl hij er nog helemaal niet van geproefd heeft.

Frietjes, spaghetti en komkommer gaat hier heel goed en brood en fruit is gelukkig ook geen probleem.
Ik heb het nu ook los gelaten, als hij niet wilt eten prima dan, dan heb je maar honger en ook geen toetje meer.
Het was hier ook elke avond een strijd en dat kwam de sfeer absoluut niet ten goede!

Ik heb ook nog een oudere dochter van bijna 6 en dat was ook altijd een drama met eten en ik moet zeggen dat het nu best goed gaat, proeft nu ook van de meeste dingen en als ze niet wilt eten ook prima maar dan ook geen toetje of lekkers meer na het eten.
Dus het komt uiteindelijk wel goed hoor!

Hier verder geen tips, maar veel succes want ik weet dat het soms een hele strijd is.
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Mamajenti  schreef op: 01-12-2013 07:40:39
Ondanks zijn slechte eten, hoe gaat zijn groei? Hoe is zijn humeur? Heb je het gevoel dat hij echt honger heeft overdag of komt hij niks tekort?

Dit is veel belangrijker dan hoeveel hij eet. Het ene kind heeft bordenvol nodig om genoeg te hebben en de ander lijkt te groeien van lucht.

En punt twee is: laat het los! Laat het niet je hele dag bepalen! Je bent meer dan iemand die je zoontje te eten moet geven, je bent Ijn mama. Doe leuke dingen en geniet samen. Zodra zijn groei er onder lijdt, ga naar een arts, maar als dat niet zo is, laat het. Maak driemaal per week iets wat hij lekker vindt en verder duidelijke kaders. Bijvoorbeeld drie happen eten en dan mag er een toetje. Geen drie happen is geen toetje.

Er zijn maar weinig kinderen die zichzelf moedwillig uithongeren Onder dat er een medische oorzaak achter zit
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Stefke  schreef op: 01-12-2013 07:52:26

Quote azra:
, ik maakte geen scene (en dat is eigenlijk iets wat ik bijna altijd doe, met schreuwen, vloeken, met spullen gooien) en hij ging naar bed zonder te hoeven te eten. Vanavond heeft mijn man overgenomen omdat ik bezig was met koken en toen ging het mis. Ons zoontje heeft eerst er een spelletje van gemaakt daarna kreeg hij straf, toen begon die heel hard te huilen voor ongeveer 1,5u, toen wou i k overnemen, mijn reageerde af op mij ik op hem, om de beurt op ons zoontje...een totale ramp. het afloop van de avond - ik heb lang gehuild, nog even geruzied met mijn man, de zoon heeft helemaal niks gegeten...alles verpest.
!

 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Stefke  schreef op: 01-12-2013 08:00:03
He, het stuk dat ik getypt had is weg....
ik schreef dat ik hulp zou zoeken. niet voor je zoontje maar voor jezelf. Ik kan me voorstellen dat eten een heel punt geworden is. Een drama en niet meer ontspannen. Als ik iedere dag een tierende moeder aan mijn bord had staan at ik denk ik ook niet meer. het is een cirkeltje geworden, waarbij eten een veel te groot punt geworden is. 
Zorg dat je zelf weer normaal naar zijn eetgedrag kunt kijken zonder over de flos te gaan, en, heel belangrijj, dat je man en jij op 1 lijn zitten. 
Misschien heeft je zoontje ook wel hulp nodig, maar ook dan moeten jullie rustig met zijn eetgedrag om kunnen gaan....
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Azra  schreef op: 01-12-2013 08:39:32
Ten eerste, heel erg bedankt voor jullie reacties!

Floris, zo heet mijn zoontje, ontwikkelt zich prima. Qua gewicht en lengte is hij precies gemiddeld, heeft goede zin, is de hele dag actief, dus als ik niet wist dat hij de hele dag niks eet zou ik me geen zorgen maken. 

Dat hij geen toetje krijgt is voor hem helemaal geen ramp, zelfs met een toetje is het vechten. En de laatste zes maanden wil hij niks van melk hebben, niet in het flesje, geen pap, geen youghurt, geen pudding. Boterhammen eet die wel en meestal heel goed vooral al ze gesmeerd zijn met nutella. En dan maak ik het voor mijzelf moeilijk door te denken hij niet zo vaak zoete pasta mag eten, het MOET ook iets anders zijn. En door steeds aan dat MOET te denken gaat mijn zelfvertrouwen omlaag. 

Ik heb al hulp gezocht, al een paar maanden ga ik naar een psycholoog en dat helpt een beetje. Het schijnt dat ik een perfectioniste ben die het moeilijk vindt om niet alles onder de controlle te hebben. En met twee,driejarige heb eigenlijk weinig controlle over.

in theorie denk ik zoals jullie, maar als ik het in praktijk moet toepassen gaat dat niet altijd. Oorspronkelijk kom ik uit bosnie en het is voor meeste mensen daar typisch dat ze temperamentvol en emotioneel zijn. En dat zijn we alle drie. Alleen reageert mij man anders op zijn emoties dan ik. Hij is veel rustiger en, logisch, maakt zich minder zorgen, hij denkt vanochten al niet aan wat Floris vanavond, of zelfs de aankomende week te eten krijgt.

van de psycholoog heb ik wel geleerd om niet constant bezig te zijn met nadenken of hij gezond eet. Hij lust kipvingers/nuggets, aardapel kroketjes, pizza zonder iets erop, soms pasta met tomaat wel en dan weer niet, pasta met courgette hetzelfde verhaal en aardapelpure met broccoli en philadelphia ooit wel en nu niet, gisteren was dat heel erg bah volgens hem.

Hebben jullie misschien een idee wat ik nog voor hem kan maken? En dat we helemaal alleen zijn, zonder familie, helpt niet. Niemand neemt hem eventjes over. Hij zit bij de gastouder en op de psz als we werken maar voor de rest is het leven ouderschap geworden. Dat werkt ook uitputend waar door ik minder geduldig ben.

En, wat fijn dat je daarover met iemand gedachten kunt wisselen. bedankt,
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Patricia  schreef op: 01-12-2013 09:23:26
Ik heb met de oudste ook een tijd moeite gehad met eten.
Vooral het avondeten.
Het heeft hier 2 jaar geduurd.van de 2 tot 4 jaar ongeveer
Ze lustte ook ineens niks meer.
Wel wou ze elke avond 2 boterhammen toen, dus dan maakte ik voor haar wel de boterhammen.
Elke keer geprobeerd van neem dan 1 hapje, nam 1 hapje en dan was het nee dat list ik niet.
Op een gegeven moment heb ik haar zelf laten kiezen.. 1 of 2 aardappeltjes, 2 of 3 schepjes groenten, en 3 of 4 stukjes vlees.
Ze koos altijd het minste, maar at het dan wel ineens op.
Soms wil ze nog moeilijk, bijv bij bonenstamp ofzo.
Maar ik doe daar altijd een beetje roomboter onder en dan zeg ik er zit de lekkere boter van de cupcakes onder, en dan eet ze het wel op.
Wat hier ook wel meegeholpen heeft is dat ze overal eerste mee wil zijn ( soms is dat echt vervelend, maar met dit heeft het hier wel geholpen)
Dus ik zei tegen haar, kijk zoe vind het ook lekker... wie zou er als eerste klaar zijn?
En dan eet ze alles op.
Ik zou vooral niet dwingen, dat deed ik in het eerste begin wel, en dat werkt alleen averechts.
Probeer het een beetje los te laten.
Bied wel wat aan... ookal is het 1 boontje, een klein stukje aardappel ter grootte van 1 hapje en een heel klein stukje vlees, wil hij dan niet, dan niet.
En idd zou ik dan een paar keer per week maken wat hij wel lust.

 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Mama_anja  schreef op: 01-12-2013 09:40:50
wat eet je en drinkt je kind op een dag 
van smorgens tot savonds

hou dat eens bij of schrijf het hier een sop zodat we mee kunnenn kijken
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Heleen  schreef op: 01-12-2013 09:51:21
Wat lastig joh! Mijn zoon is ook niet makkelijk geweest met eten hij is nu bijna 4 en nog steeds niet heel makkelijk maar eet wel meer als jou zoon. Ja alleen met patat en pannenkoeken 
Ik heb aan het begin hem een paar keer gedwongen om te eten maar dit werkte alleen maar averechts we hebben het toen los gelaten en hem duidelijk gezegd eet je geen 5 hapjes van je prak dan geen toetje en eet je geen halve boterham dan ook geen tussendoortje. Dit vind ik nog steeds lastig maar het werkt hier goed als hij echt honger heeft dan krijg hij zijn boterham bij de koffie en bij het avondeten zeg ik duidelijk als hij niet wil eten: dan heb je honger in de nacht vaak werkt dit maar als hij echt niet il word hij snachts ook niet wakker van de honger.
Voor de vitamine maak ik fruitshake voor hem als hij slecht eet dit gaat er eigenlijk altijd wel in.

Misschien gewoon eens helemaal geen aandacht aanschenken (zal heel moeilijk voor je zijn zeker als je er altijd zo mee bezig bent geweest) maar misschien dat je het dan doorbreek. hoe eet hij bij de gastouder?

Ik maak trouwens ook vaak zelf appelmoes en voegt hier geen suiker aan toe dit vind mijn zoon ook heerlijk waardoor hij wat beter eet.

Wat hier trouwens ook goed werkt is er een spelletje van te maken, wie het eerst zijn bordje leeg heeft.


 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Chloe  schreef op: 01-12-2013 09:53:33
Ik weet niet anders dan dat mijn kinderen op die leefyijd nauwelijks aten. Hoe drukker je je er om maakt, hoe meer het een machtsstrijd wordt, die je kind altijd zal winnen. Gewoon loslaten, verhongeren doen ze niet zomaar. En zeer zeker niet schreeuwen of schelden! Een peuter heeft maar weinig eten nodig en als je bang ben dat hij vitamines tekort komt, dan geef je hem multivitaminrs. Mijn zoontje van ruim 5 gaat nu pas af en toe wat avondeten proeven. Komt vanzelf. Mijn dochter van 9 eet nu redelijk en die was net zo toen ze jonger was.
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Jolijn  schreef op: 01-12-2013 11:06:09
die van mij lust mais uit blik, komkommer, spercibonen met satesaus en meerdere soorten vlees.
gelukkig eet hij ook brood. Zo nu en dan een rauwe wortel of een halve appel. Hij heeft ook tijdenlang bijna alleen maar gedronken.

Niet meer zo'n probleem van maken, zorg ervoor dat hij kan pakken waar hij zin in heeft (ook als jullie niet kijken) en neem het eens een maandje voor lief als hij niet eet. Je ziet vanzelf wel of hij graatmager wordt, dan kun je nog altijd moeilijk gaan doen.

en inderdaad, een paar vitaminepillen erbij doen.
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 01-12-2013 11:11:11
Laat het gewoon los. Kinderen verhongeren niet zomaar.

Het intresseert mij echt helemaal niks wanneer de kinderen niet willen eten. Heeft mijn man een stukje vlees extra.
Toetje mogen zij altijd eten. Ik wil gezelligheid aan tafel.

Ik heb dan ook wel geluk dat mijn kinderen alles willen eten. Alleen Stan slaat soms zonder reden een maaltijd over.

Als hij voldoende groeit is er echt niks aan de hand.
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Anna28  schreef op: 01-12-2013 11:36:35
Met Deborah eens. Tim is altijd een slechte eter geweest. Heb me er nooit druk om gemaakt, en hij is nu 2.5 jaar en aan de zware kant zelfs. 
Hij eet bijna niks savonds. Meestal wel brood overdag. Maar heb er nog nooit een strijd van gemaakt. Gezelligheid en rust vind ik belangrijker. 
Hoe meer druk je er op legt, hoe slechter hij gaat eten. Dus is het niet zijn gedrag die aangepakt moet worden, maar jou en jullie gedrag!

Ik vind een aantal dingen erg zorgelijk overkomen in je eerste bericht. Afreageren op hem? Schreeuwen en vloeken? Stop daar mee, direct! Je beschadigd je kind op deze manier heel erg. 
Zoek hulp voor jullie hele gezin. Niet alleen psychologe ofzo, maar een begeleiding voor het hele gezin. 
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Azra  schreef op: 01-12-2013 11:56:11
Inderdaad, ik dacht ook aan multivitamines. Kauw tabletten wil die niet eens proeven, het drankje vindt hij niet lekker, spuugt hij het uit dus ik doe het drankje gewoon in rania en het is zo op, ik hoop dat ze ook op die manier hun werk kunnen doen

En ja, boos zijn is echt niet leuk en ik snap dat ik veraantwoordelijk ben voor zijn relatie met eten. Daar werk ik aan, vandaar dat ik de psycholoog ingeschakeld heb. 

Maar het stelt me wel gerust als ik hoor dat andere kinderen ook moeilijk doen en dat er niks kan gebeuren als hij voor een langere periode heel weinig eet. Bedankt daarvoor!

Ideeen en recepten zijn altijd welkom. Hij lust geen vloeibaar eten, soep of iets wat met lepel gegeten moet worden. Het moet iets zijn wat hij makkelijk met vingers kan eten. Vandaar dat ik ook pasta koop in verschillende vormpjes en dat heeft voor een tijdje gewerkt. Het lijkt soms net dat hij gewoon de grenzen wil verlengen en kijken hoe ver hij kan gaan. En als ik niet boos word en niet afreageer dan is hij in de war en weet niet hoe hij zich moet gedragen. En dan is het resultaat dat hij heel lief is en dan hebben we een rustig avondje. Daarom is het heel belangrijk dat ik het los laat.
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Alice  schreef op: 01-12-2013 12:04:14
Misschien heb je wat aan dit artikel
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 01-12-2013 12:07:27
nou ik zou ook per direct stoppen,met schreeuwen,maar met spullen gooien en vloeken helemaal,
niet echt best voor een normale opvoeding en de band met je kind

mijn dochter was een hele slechter eten ,vanalles geprobeert
alle soorten ,vers,pot en uiteindelijk was diepvries groente de oplossing.
daar heb ik soms best wel een strijd mee gehad,wat krijg je een huilend ,half kotsend kind aan je eettafel 
gezellig,

en mijn zoontje ach de ene dag eet hij als een bouwvakker en de andere dag eet hij nog geen hap.
volgens mijn heeft hij dan gewoon echt geen zin ,honger of is moe 
nou prima ,maak er geen woord aan vuil.
heb geen zin om een strijd te voeren ,onder het eten.
heb het gezien bij mijn dochter en die was ook altijd nog te licht kwa gewicht en te klein.
en bijna 12 jaar later ,is ze precies goed.

ik ga me er echt niet druk om maken.

 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Laura  schreef op: 01-12-2013 14:39:32
Hier een zoon die niet eet met een zusje die hem soms nadoet. Gelukkig houdt zij teveel van eten om dit vol te houden

Ik begrijp je wanhoop, maar laat het los, zolang hij goed groeit niks aan de hand. Groeit hij echt niet goed, ga naar een arts dan zijn er andere oplossingen.
Mijn zoon houdt gewoon echt niet van warm eten. Dit heeft ons een tijd gefrustreerd, maar inmiddels hebben we het volledig losgelaten. Groot voordeel, het is weer gezellig aan tafel. De enige regels die wij hebben is alles proeven (muizenhapje is ook proeven). Je hoeft je bord niet leeg te eten, maar geen geklooi met eten. En je blijft aan tafel totdat iedereen die wel wil eten klaar is.

ennuh tsja aangezien mijn zoon toch nergens van houdt, hou ik met hem geen rekening meer met wat ik op tafel zet, lekker makkelijk. Hij krijgt soms wel brood als we van tevoren weten dat hij het echt niet gaat opeten.

Dingen die mijn zoon wel eet: droge pasta met ketchup. Daar krijgt hij dan wat fruit bij....kipschnitzels, komkommer en paprika lust hij. Als ik dus paprika roerbak, hou ik voor hem wat rauwe achter. Maar ook hiervan eet hij kleine porties (er gaat gewoon niet meer in, terwijl hij het echt lekker vindt)
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Azra  schreef op: 01-12-2013 20:31:34
Dit moet ik met jullie delen: vanavond heb ik eten gemaakt, de tafel gedekt en van tevoren geaccepteerd dat hij niet zal eten. Maar na dat hij twee dagen nauwelijks wat gegeten heeft, zat ie als eerste aan tafel, heeft aardappelen opgegeten, bloemmetjes van 4 stukjes broccoli, 6 plakjes wortel en 2 stukjes courgette en kipvingers liet hij liggen. Ik moest huilen toen ik hem zag eten. En toen hij zei dat hij klaar was heb ik hem compliment gegeven en een paar pepernoten. Daarna ook puddig gegeten. Azra happy!

@Alice: het artikel zit vol nuttige en geruststellende informatie. Bedankt!
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Bepje  schreef op: 01-12-2013 20:42:54
Inderdaad moet je het loslaten, blijkbaar iss er niets medisch met hem aan de hand. je kunt via de huisarts of centrum jeugd en gezin thuisbegeleiding aanvragen. Zij kijken dan met je mee, zoeken samen met jou naar een nieuwe methode die bij je gezin past, helemaal op maat. Dit lijkt mij een goed idee omdat je boven schrijft dat je normaal gesproken behoorlijk uit je slof schiet en het ouderschap als uitputtend ervaart. Het kan anders en dat kunnen zij met jou bekijken. Succes !
 
Quote
RE: Mijn driejarige wil niet eten
Proestie  schreef op: 01-12-2013 20:45:42
Goed zo! Los laten is moeilijk he, het is zo makkelijk om op te schrijven, maar om het echt te voelen en te doen is zo lastig. Ik denk zeker als je temperament vol bent . Stel niet te hogen eisen aan jezelf. Begin met 1 moment per dag dat je gewoon niks probeert om hem te laten eten. Ook geen beloning geven als hij wel eet. Eten is iets wat heel gewoon is, wat iedereen doet, daar hoef je niet voor beloont te worden. Ook leg je met belonen weer de nadruk erop en heb je het eigenlijk niet los gelaten. En ga die momenten uitbouwen. Verwacht geen wonderen want op deze leeftijd eten heel veel kinderen slecht. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Mijn driejarige wil niet eten
Naam
Bericht