Menu
 

Topic:

VN onderzoekt Zwarte Pieten

Xsara  schreef op: 19-10-2013 08:18:30

VN onderzoekt Zwarte Pieten





AMSTERDAM - 

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het Nederlandse sinterklaasfeest. Een commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet racistisch is.




 

De commissie staat onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, schrijft NRC Handelsblad.


Vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland. Zij hadden „informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. Zwarte Piet zou het stereotype voeden van Afrikanen als tweederangs burgers.


In de brief stonden vijf vragen die Nederland heeft beantwoord. Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord. Financiële genoegdoening voor de slavernij moet volgens een van de rapporteurs in de discussie worden betrokken.


ik vraag me af wie dat dan heeft beantwoord, die vragen en om eerlijk te zijn vind ik dit wel erg ver gaan... willen ze het ons gaan verbieden wat al jaren onze traditie is?? Nee verbieden waarschijnlijk niet maar ik vind het zo onschuldig, ze zijn zwart door de roet, dat heb ik als kind altijd geleerd, had 2 gekleurde vriendjes en nooit heb ik een link gemaakt tussen zwarte piet en mijn vriendjes.. hoe komen ze er toch bij?? ze slaan gewoon helemaal door... je mag helemaal niks meer.. ik heb het gevoel dat mijn Nedrland zoals ik het ken helemaal aan het wegglippen is. Ik ben helemaal voor een multiculturele samenleving maar waarom worden onze tradities, onze dingetjes nu door het slijk gehaald, wij staan zo open voor andere tradities waarom moeten we de onze nu laten gaan......Ik denk dat als je de zwarte piet gaat weghalen of veranderen dat je veel nederlanders in hart en nieren gaat raken... dat komt onze samenleving niet ten goede en wekt alleen maar meer afstand tussen alle mensen..



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mama Van Drie  schreef op: 19-10-2013 10:27:58
De negerzoenen zijn al verdwenen uit de schappen.....jodenkoeken mogen nog wel.. ....kan mij iemand uitleggen waarom dat nog wel mag trouwens?.......en dan nu gaan we weer vallen over zware pieten......ik weet niet hoor maar zeuren ze gewoon niet een beetje?
Ik heb geen kinderen meer die geloven maar net wat Laura zegt...hoe gaan we dit weer uitleggen aan de echt gelovogen kinderen van een jaar of 3/4....gaat helemaal nergens meer over.....

Ik heb toch al niet zo heel veel met het hele sinterklaasfeest maar om er nou zo'n gedoe rondom van te maken...ik blijf gewoon zwarte piet zingen denk ik.....krijg toch al niks in mijn schoen...dusss....


 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Blauwtje  schreef op: 19-10-2013 10:36:03
Liever een zwarte piet dan een zeurpiet nietwaar?

Wat een gezeur.
Om wie draait het nu?
Toch om de kinderen..
Dus volwassen mensen, zet je ego op zij en bedenk dat het een kinderfeest is.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Kyla  schreef op: 19-10-2013 10:37:16
Deze discussie werd 30 jaar geleden ook al gevoerd hoor! Dat was de surinaamse medemens die het toen graag anders wilde zien. Ik kan me nog herinneren dat mij toen als kleuter verteld was dat er ook gekleurde pieten zouden zijn dat jaar.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 19-10-2013 10:40:09
echt waar,wij vieren straks geen 5dec meer ,door een paar gekke.
waarom moet tegenwoordig alles op de schop,onderzocht worden en groot uitgemeten.


 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jo  schreef op: 19-10-2013 10:43:42
Ik heb niks met het sinterklaasfeest, nooit gehad ook (als kind vast wel) maar ik gun anderen het feest wel.
Persoonljk word ik een beetje moe van de hele ophef.

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 10:49:08
Onderstaande reactie vind ik erg goed en ook wel grappig(is ook weer een quote dus)




Om goed een oordeel te kunnen geven van het PROBLEEM, is een drietal aspecten belangrijk. Voor ik deze benoem, wil ik twee opmerkingen maken: ten eerste met goed bedoel ik objectief (objectief = zo dicht mogelijk bij de werkelijke waarheid, een mening is persoonlijk, de beperkte waarheid vanuit zijn of haar ogen, een mening wordt sterker naarmate de persoon meer feiten kent), ten tweede ben ik niet van creoolse en of Surinaamse afkomst, maar ik interesseer me in de geschiedenis en het leven!! DE DRIE ASPECTEN ZIJN ALS VOLGT: 
- Ten eerste dien je enige mate van intelligentie te hebben. Hoe intelligenter, hoe groter je analytisch vermogen, hoe beter je hoofd- en bijzaak kunt scheiden, hoe beter je de werkelijkheid kunt bevatten en emotie los kunt laten;
- Ten tweede kunt je door het hier bovengenoemde punt “letterlijk zien” dat meneer Zwarte Piet zonder enige twijfel betrekking heeft op een donker persoon (zwarte huidskleur, dikke rode lippen en kroes haar) en in de relatie met de periode gewoon een slaaf was (in de witte wereld van toen waren donkere mensen alleen maar slaaf) en;
- Als derde en het meest belangrijke punt: KEN DE (JE/ONZE) GESCHIEDENIS!!! De zwarte pieten waren “vrijgekochte” slaven/knechten. In een land als NEDERLAND/HOLLAND in dit moderne informatietijdperk met fatsoen en normen & waarden hoog in het vaandel gaan blanken mensen voor de “grap” (vrijwillig) verkleed als ex-slaven!! Hoe gevoeliger wil je het hebben? Nederland is als één van de eerste westerse landen begonnen met slavenhandel en daarbij komt dat NEDERLAND de gruwelijkste en meest gewelddadigste slavenhandelaren en HOUDERS waren (ter illustratie: het grootste Nederlandse scheepvaart ongeluk van het schip Opleusden spreekt boekdelen: weggepoetst uit de VADERLANDSE GESCHIEDENIS, waarbij 600 stuks KROESVEE opzettelijk zijn verdronken). Dat niet alleen, maar al die plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen: Nederland verdiende vanaf 1600 tot 1850 miljoenen florijnen per jaar aan de slavenhandel (als je dat netto contant maakt voor al die jaren, dan kom je werkelijk waar op een MEGAAAAAAA BEDRAG). Als je de opbrengsten van een paar honderd jaar slavenhandel, plantages en plunderingen van de VOC op één hoop gooit dan heb je een groot en belangrijk deel van de vaderlandse geschiedenis te pakken!!! 

Nu hoor ik de eenvoudige simpele witte medemens al denken; “wat een bullshit, het is verledentijd en ver achterons,” MAAAARRRRR HOO HOOOO (en ik ben geen Kerstman) er leven in Nederland Surinaamse ouderen (DIE NIET ZELF HEBBEN GEKOZEN VOOR DE BINDING/BAND MET NEDERLAND EN GEBOREN ZIJN IN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN MET EEN NEDERLANDSPASPOORT) die de kleinkinderen zijn van de kinderen van NEDERLANDSE slaven. En dan deze discussie pure onzin vinden en ZEGGEN DAT ZWARTE NEDERLANDSERS met Surinaamse achtergrond geen recht van spreken hebben en ze maar terug moeten naar HUN EIGEN LAND?!!!!!! 

Eén duidelijk antwoord van mij terug: JE BENT NIET INTELLIGENT EN KENT OOK DE GESCHIEDENIS NIET!!!!





 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Missus  schreef op: 19-10-2013 10:53:25
Pfff, ik vind het, ondanks alles nog steeds onzin!

Wij hebben een hele goeie, pikzwarte vriend, die elk jaar met zijn kinderen gewoon bij de intocht van Sinterklaas staat te kijken en te zwaaien en plezier te hebben.
Als hij er geen moeite mee heeft, waarom zou ik er dan moeite mee hebben?
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jolijn  schreef op: 19-10-2013 10:55:53
ik vind dat een groot deel van Nederland niet zou mogen meepraten met deze discussie, maar dat er een referendum moet worden gehouden onder mensen met een donkere huidskleur.

ALs zij Zwarte Piet discriminerend vinden en zich er niet prettig bij voelen, dan is het tijd om het af te schaffen. Waarom eigenlijk niet?

Hoe we ook zeggen dat het zwart van het roet komt, hoe we ook roepen dat het traditie is, en zwarte piet is in de afgelopen eeuw geevolueerd naar een dom knechtje zònder surinaams accent - als andere landen horen van onze zwarte piet dan zijn zij geschokt. Want hoe je het ook wendt of keert, Zwarte Piet blijft dom en blijft een knechtje van Sinterklaas - en hij blijft zwart.

zwarte piet is in 1850 geïntroduceerd als moorse knecht van SInterkaas - dus een neger, niks van roet.

Ik stel voor dat we Sinterklaas verplaatsen naar de zomervakantie (kunnen ze de hele vakantie met het speelgoed spelen) en het hele fenomeen zwarte piet erbij afschaffen.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Sammie  schreef op: 19-10-2013 11:01:01
Zijlijn, volgens mij ben jij gewoon iemand die alle fora langsgaat om jouw mening te ventileren over Zwarte Piet. Je laatste posting slaat werkelijk nergens op. Alleen het laatste gedeelte van de laatst zin: JE BENT NIET INTELLIGENT EN KENT OOK DE GESCHIEDENIS NIET!

De meeste Surinaamse ouderen die in NL leven, hebben er wel degelijk zelf voor gekozen om in NL te gaan wonen. Jij doet net alsof donkere mensen nog steeds arme, domme en zielige mensen zijn, zonder zelfbewustzijn, mogelijkheden of keuzes. Als er iemand in deze discussie aan het discrimineren is, ben jij het wel.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jo  schreef op: 19-10-2013 11:03:43
Sammie, zijlijn qoute andere mensen, dat zijn haar eigen woorden niet.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Caithy  schreef op: 19-10-2013 11:04:16
Ik vind Sinterklaasfeest incl pieten echt gewelidg!!  Ik vind deze hele discusie nergens opslaan, knecht/ geen knecht, altijd hetzelfde gezemel over  donkere mensen en hun huidkleur en hoe zielig ze zijn.
Echt elke keer dat dat wordt uitgebuit, ik word er een beetje moe van....

Je hoort mij toch ook niet elke keer zeuren over mijn blanke huidskleur en over dat ik vroeger gepest ben omdat ik puistjes had of over dat ik wel erg blond was.  

pfff laat die kinderen lekker genieten!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mama_anja  schreef op: 19-10-2013 11:05:12
als je de geschiedenis van de pieten kent snap ik het 
het is zo in geburgerd die zwarte pieten dat  het er gewoon bij hoort 

tis niet verkeerd dat er naar gekeken word maar die ophef er omheen vind ik niet nodig
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Sammie  schreef op: 19-10-2013 11:06:11

Quote Jo:
Sammie, zijlijn qoute andere mensen, dat zijn haar eigen woorden niet.



Misschien lees ik het verkeerd, maar zij (hij?) brengt het wel als zijnde de waarheid.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 11:08:37
eens met Jolijn, goed verwoord ook

Sammie, jammer dat je reactie nu persoonlijk naar mij toe gericht wordt.  Ik quote daar een reactie die ik goed en grappig vindt. Dat jij die quote nergens op vindt slaan mag je vinden natuurlijk.   Voor jouw informatie: anders dan op mijn eigen facebookpagina meng ik me nergens anders in de discussie. Maar ik geloof niet dat ik me hoef te verantwoorden.


zoals ik al eerder zei had ik eerst een andere mening en hebben de door mij gequote meningen mij aan het denken gezet.

ik weet nog niet precies wat ik nou zelf vind, maar ik vind de discussie interessant en wil die niet uit de weg gaan omdat het nu eenmaal traditie is..
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jo  schreef op: 19-10-2013 11:19:23


Sammie, boven haar reaktie staat dat het een qoute is (van een ander).
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Sammie  schreef op: 19-10-2013 11:21:12

Quote zijlijn:

Sammie, jammer dat je reactie nu persoonlijk naar mij toe gericht wordt.  Ik quote daar een reactie die ik goed en grappig vindt. Dat jij die quote nergens op vindt slaan mag je vinden natuurlijk.   Voor jouw informatie: anders dan op mijn eigen facebookpagina meng ik me nergens anders in de discussie. Maar ik geloof niet dat ik me hoef te verantwoorden.



Het is toch jouw posting? En blijkbaar ook jouw mening. Je zet daarmee hele groepen mensen neer als niet- intelligent, alleen omdat ze een traditie vieren. En je postings bevatten onwaarheden, terwijl de inhoud anderen op onwaarheden wil wijzen. Dat is de toon van deze hele discussie. Die is zo krom als wat. En dan ben ik nog niet eens een liefhebber van het Sinterklaasfeest, maar dan vanuit het commerciële oogpunt gezien.

Want als ZP zogenaamd een geknecht persoon is, ondergeschikt aan de blanke? Hebben al die blanken die al jaren de rol van ZP vervullen  zich dan 'verlaagd'? Want we hebben het nog steeds over (voor het merendeel) blanke mensen die zich omsminken.

Maar ik ga nu verder niet reageren, er zijn belangrijkere dingen in mijn leven dan deze discussie.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Suus  schreef op: 19-10-2013 11:31:34
Ik vind het ook niet echt slim om een gevoel van onbehagen bij een ander af te doen met " het is maar een feestje". 

Als als er daadwerkelijk een groep is die zich hier gekleineerd door voelt moet je hun gevoelens serieus nemen. Heel leuk een feest, maar niet ten koste van belangrijke gevoelens....

je je kan er iig FATSOENLIJK over praten.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 11:39:03

Quote Suus:
Ik vind het ook niet echt slim om een gevoel van onbehagen bij een ander af te doen met " het is maar een feestje". 

Als als er daadwerkelijk een groep is die zich hier gekleineerd door voelt moet je hun gevoelens serieus nemen. Heel leuk een feest, maar niet ten koste van belangrijke gevoelens....

je je kan er iig FATSOENLIJK over praten.








daar ben ik het dus helemaal mee eens
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Zijlijn  schreef op: 19-10-2013 11:40:22
ik denk alleen dat het tijdstip van de discussie niet handig is,(hoewel nu actueel) maar dat die serieus moet gaan worden gevoerd vanaf januari
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Mamsie  schreef op: 19-10-2013 11:43:08
Ik vind dit echt onzin!!!
Op zich goed om open te blijven, maar dit is een NEDERLANDSE traditie!!!
En daar moet je niets aan willen veranderen.
Ik vind eht nogal wat, we halen zwarte piet eruit en doen het naar de zomer waarom???? OMdat ANDERE zich niet kunnen inpassen in een nederlandse traditie????
In Afrika, in Suriname zijn feesten om bepaalde dingen te herdenken, denk je dat dat er soepel aan toe gaat?
Dat in Suriname inmiddels het sinterklaasfeest met zwarte pieten geviert worden.

In Spanje er elk jaar dieren gedood worden bij traditionele feesten dat stieren los lopen in steden?

Maar wij mogen voor de kinderen geen SINT feest meer vieren, dat zou racistisch zijn???
Ik draai het om ik vind het racistisch dat we onze eigen feesten niet mogen vieren die NU NIETS MAAR DAN OOK NIETS meer hebben over slavernij. juist de ZP brengt leven in de brouwerij, en sinterklaas haalde ze uit de slavernij, en als gunst gingen ze werken voor de lol voor geld bij Sinterklaas!!!

We kunnen kerst met de kerstman ook wel overslaan, want die heeft elven als hulp, die worden dus ook vast gehouden...

En sorry hoor Jen, maar dan kun je niets meer doen, want overal heb je pedofielen, in de bus de tram, de trein, je kunt dus niet meer reizen, niet meer uit eten want de ober zou wel eens een pedo kunnen zijn.....
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 12:05:11
Hoeft ook Niet Son.. ik krijg alleen de kriebels bij Sinterklaas, en dat een rare gedachtegang is, dat weet ik..., vandaar dus ook die knipoog...  Maar vind t echt een beetje dubbel. je waarschuwt ze altijd, niet met vreemde mensen mee, niet zomaar ergens naar binnen,   En bij de sint mag je wel op schoot.. ikzelf heb daar een beetje moeite mee (maar heb er ook aan meegedaan...)


Wat ik wel denk, dat als dit afgeschaft wordt op dit moment (wat denk ik niet gebeurt) , we over 100 jaar het echt belachelijk vinden dat dit ooit wel zo is geweest, en da we dat dan wel een toonbeeld van racisme vinden.. Nogmaals. IK vind dat niet, maar ben stiekem wel blij dat we er hier thuis bijna van af zijn...

Belske, oook voor jou.. lees de knipoog.. Helaas gebeurt t trouwens al, mannelijk stagiares zijn niet meer welkom bij onze grootste concurrent..... Belachelijk.
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Angelique  schreef op: 19-10-2013 12:09:34
vind allemala erg ver gaan
zeker als ik dan lees dat het gaat om zon 213 klachten in amsterdam waar overergens de meeste klachten binnen zijn gekomen
en wat afgelopen 2 jaar flink gestegen is door de media hype die ervan gemaakt word
laat er door heel nl 1000/2000 klachten zijn
tuurlijk kunnen we dan is gaan kijken hoe en wat maar dat zelfs de VN zich er mee moet bemoeien en dat we piet moeten veranderen
jaren lange traditie die al veranderd is en met de tijd mee gegaan is moet piet nu verdwijnen om dat honderde jaren terug het begon als een slaaf omdat het toen de normaalste zaak van de wereld was ??
echt we zijn met zijn alle gek geworden als we onze al oude traditie zo gaan verkrachten
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 12:09:49
In de kinderopvang bedoel ik dat dus....
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Xsara  schreef op: 19-10-2013 12:37:18
ze hadden het zo chique op lunnen lossen..

via het sinterklaas journaal een witte piet introduceren met als achtergrond dat hij nog niet volleerd is en alle jonge pieten dus wit geschildert zijn, ze hebben nog geen roet op hun gezicht. dan heb je nog een tussenliggende klasse met pieten die gekleurd zijn en verschillende fasen van het piet zijn dus moeten doorlopen, zo hadden we de komende jaren een mengelmoes van pieten kunnen hebben die gewoon heel relaxed zonder discussie was ingeburgerd. Ook leuk voor de kids, goed voor de handel en dan was iedereen happy. Nu schop je gewoon ook een te grote groep Nederlanders tegen het zere been.

wij als multi culti samenleving hebben ieder hun eigen tradities en achtergronden, ik persoonlijk vind het moeilijk mij  in te leven in het slachten van een geit zonder verdoving om een feest te vieren en tja, de rendieren van de kerstman zijn ook discutabel want je kunt beter een prius voor die zware slee gaan binden, beter voor het milieu en geen dierenleed voor die arme rendieren.. het gaat om de fantasie het gaat om respect voor de cultuur van een ander en dat is gewoon ver te zoeken.. de kerstman is dik, mijn man is dik en heeft een wittige baard.. moet iedere dikzak met een baard een actie tegen de kerstman opzetten?? wij leven in een vrij land wordt er gezegd maar die vrijheden worden wel steeds meer ingebonden, natuurlijk moet er respekt zijn en als het feest nu zou staan voor het onderdrukking van een een groep bruine mensen dan zou ik vooraan staan om te demenstren maar dat is de insteek van het feest helemaal niet..

hoe het ook zij, wij vieren binnenkort sinterklaas en ik hoop nog lang met zwarte piet! noem me dan maar dom, PRIMA!
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Liefje  schreef op: 19-10-2013 12:53:10
Niet alles gezezen want vind t grote onzin maar vorig jaar was gezeik ook al en toen was er iemand op de radio die zei waarom geen kleur pieten in alle kleuren die er zijn.

En dat vind ik nu wel een goed idee groene piet paarse piet enz
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 13:02:02
de meeste piten worden toch bruin geschminkt.. zwart zijn ze niet..  Misschien daar eens beginnen, verplicht zwart want bruine piten, dan kan je je roet-verhaal dus niet verkopen...
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Xsara  schreef op: 19-10-2013 13:03:54
nou dat zei mijn man ook sis... "ik heb nog nooit een zwart persoon gezien, de meest donkere persoon was echt bruin" dus waarom??

 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Xsara  schreef op: 19-10-2013 13:04:53
ik maak de kids wel echt zwart, als ze verkleed gaan als pietje is het niet bruin..
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Jen9  schreef op: 19-10-2013 13:06:16
die van de nos zijn bruin....
 
Quote
RE: VN onderzoekt Zwarte Pieten
Alice  schreef op: 19-10-2013 13:14:34
Prima als de VN zich hierover buigt. Dan is het gezeur misschien voorgoed de wereld uit. 

Ik denk dat geen enkel kind een Zwarte Piet associeert met een neger. 
Ik snap ook niet hoe je je zelf kunt associeren met een Zwarte Piet als je neger bent.. eigenlijk. 

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op VN onderzoekt Zwarte Pieten
Naam
Bericht