Menu
 

Topic:

Zorgen om dochter

Even Ano  schreef op: 02-10-2013 20:45:06
Mijn dochter, 6.5 jaar, stelt veel levensvragen momenteel.
Ze vraagt zich af hoe de wereld is ontstaan, hoe het kan dat god een man en vrouw heeft gemaakt, wie god is, hoe hij eruit ziet, waarom mensen dood gaan, waarom wij bestaan....
Tegelijkertijd is ze heel erg bang, ze zou willen dat ze nooit bestaan had, want dan hoefde ze zich geen zorgen te maken, ze is bang dat papa en mama doodgaan, want ze kan niet zonder ons.
Ze klaagt veel over hoofdpijn en op school is ze dromerig.
Ze is heel bang om iets fout te doen, bang dat haar vriendinnen haar niet meer aardig vinden (en laat alles dus maar gebeuren) als de juf iemand corrigeert heeft zij er last van, want de juf is zo streng en als ze bijv. Iets niet goed verstaan heeft durft ze dat niet te zeggen want dan denkt ze dat de juf boos wordt op haar. 
In de klas zit een kind in groep 4 die nog geen avi niveau heeft, ze is bang dat zij zo wordt als dit kind en dat wil ze niet. Ze is heel erg onzeker.
Ik heb dit aangegeven op school, juf heeft een plakboek gemaakt waarin dingen uit haar werkboeken geplakt worden en dan met stickers en een stukje geschreven door de juf, om haar positief te belonen en het onzekere proberen wat minder te maken.
Hoe serieus moet ik dit allemaal nemen? Zelf vind ik het namelijk best zorgwekkend en hoort een kind niet met zulke zware dingen bezig te zijn. Anderzijds zeggen anderen dat ik het wellicht te serieus neem.
Ik luister naar haar, probeer haar gerust te stellen en geef aan dat ze altijd bij mij terecht kan, hoe erg dingen soms ook zijn, ze weet dat ik er altijd voor haar ben en dat ik haar wil helpen. Herkent iemand dit? En hoe ga je er mee om? Moet ik hulp inschakelen? En welke hulp? Of neem ik het inderdaad te serieus? 
 
Quote
Navigatie
RE: Zorgen om dochter
Krumelke  schreef op: 02-10-2013 21:05:36
hou het bespreekbaar en geef overal antwoord op zou ik zeggen.

hier een zoon die dat soort vragen met 4 jaar al stelde en zich zorgen maakte om heel zware dingen voor zijn leeftijd. daar denkt het gemiddelde kind echt niet over na. we hebben er verder niets mee gedaan als aangegeven op school en bij de huisarts. hij is nu bijna 6 en nog maakt hij zich ineens zorgen om dingen waar wij niet eens bij stil staan. we bestempelen het heir als iets dat bij hem hoort en geven overal eerlijk (op een kinderlijke) manier antwoord op.

zit ze wel goed in haar vel? anders zou je ook contact met de huisarts op kunnen nemen, al was het alleen maar om je verhaal kwijt te kunnen.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Anne  schreef op: 02-10-2013 21:06:43
Heb je al eens bij hoog sensitief gezocht op google?
Ik zeg niet dat het dat is hoor, maar het klinkt een beetje in die richting
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Blauwtje  schreef op: 02-10-2013 21:25:17
Heb je het over mijn dochter?? jeetje,dit klinkt me zoooo bekend in de oren!
Mijn dochter is hooggevoelig.

Wij hebben wel hulp ingeschakeld omdat ze heel veel last had van huilbuien en zetoch welaanleg heeft om angsten te ontwikkelen
Ze heft een aantal keren cognitieve gedrastherapie gehad,zo leerde ze negatieve gedachten omzetten in positieve

Dat is afgerond.
Momenteel volgt ze een weerbaarheidstraining.

Ze zit nu goed in dr vel.
Maar ik weet dat er welmaar zo weer zo'n periode kan komen want het komt echt duidelijk in periodes
En dan bedoel ik van het niet goed in dr vel zitten

Die grote mensen zorgen zullen er welaltijd zijn bij haar. En de vele vragen
Soms kan ze dat wel handelen en soms ook helemaal niet dus.

Ik heb het er ook moeilijk mee,twijfel aan mezelf;doe ik het welgoed? want je moet die balans vinden in het er goed mee omgaan.
je wilt het niet voedden maar helemaal niet negeren natuurlijk

Sterkte! Vertrouw op je eigen gevoel. Alsje denkt dat je hulpmoetinschakelen,doen!
baat het niet...

 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Even Ano  schreef op: 02-10-2013 21:36:24
Wellicht dat mensen me herkennen als ik zeg dat mijn moeder is overleden, kort na haar geboorte. Ze heeft bewust en onbewust veel meegekregen van de dood van mijN moeder. Anderhalf jaar later stierf mijn oom. Zij was anderhalf zoiets. 
Tijdje terug moest ze alles weten over haar oma. Hoe kan het dat ze dood is. Ze is begraven, ligt ze dan in een kist onder de grond? Komen er dan geen worden bij haar? Dat soort dingen. 
Ik heb haar zo goed als het ging antwoord gegeven op haar vragen. We hebben er samen om gehuild. Denk idd wel dat ze hoogsensitief is, zit van beide kanten er in. Maar ik vind het wel heel belangrijk dat ze goed ermee leert omgaan. Het faalangstige zit er ook van beide kanten in. Een wwerbaarheidstrsining lijkt me niet verkeerd, al is het maar om voor zichzelf op te leren komen, want dat doet ze totaal niet. Laatst wilde er een kindje met haar knuffelen, ze liet dat toe en toen beet da kind haar. Ze liet het gewoon gebeuren!! Bijna een week later was het pas weg. Ze heeft dat kind niet eens van zich afgeduwd! Wil natuurlijk niet dat ze een gemakkelijk pestslachtoffer wordt, ik heb nog meer voorbeelden van dit soort dingen nl. Ze komt niet voor zichzelf op, gelukkig uit ze zich thuis wel, maar vaak in het negatieve helaas. 
Sinds ze een zusje heeft, hebben we een tweede moeder in huis. Eigenlijk op het ongezonde af, zo zorgt ze voor haar. Alsof het haar eigen kind is.  Blauwtje ben je via de huisarts dan bij de juiste persoon terecht gekomen? Of via school? (sorry voor typfouten, typt niet zo lekker op ipad, kan het niet goed corrigeren)
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Bepje  schreef op: 02-10-2013 21:37:06
Deels herkenbaar. Morgenochtend toevallig een gesprek voor weerbaarheidstraining. Ook last van weinig zelfvertrouwen en faalangstig. Nu zit ze in gr 4 en krijgt er echt last van, vooral in de omgang met een paar (zeer) mondige kinderen.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Vlindertjes  schreef op: 02-10-2013 21:41:29
Klinkt heel erg als hoogsensitief. Al eens bij een kindercoach geweest?
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Blauwtje  schreef op: 02-10-2013 21:43:34
Ik weet niet wie je bent maar dat maakt niks uit
Wat enorm sneu zeg dat ze niet van zich ''afbeet''

Mijn dochter heeft de neiging om sorry te zeggen tegen kinderen die een beetje plagen of iets doen wat ze niet leuk vindt, om zo de sfeer weg te halen en de vrede te bewaren.
Daar zijn we ook erg mee bezig geweest.
haar gedachtegang omdraaien.
Want wie had er sorry moeten zeggen?Zij niet..

Ik ben via de ha bij een ka terecht gekomen, in de eerste instantie omdat ze extreem moe was en eerst een medisch onderzoek is gedaan
Toen heb ik aangedrongen op een kp en daar heeft ze dus die therapie gevolgd.

De weerbh training is indd via schoolverlopen.Het is dit jar voor het eerst dat dat via school kan dus het kwa voor ons heel gunstig uit.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Krumelke  schreef op: 02-10-2013 21:49:01
blauwtje hoe oud is jouw dochter? wij krijgen via school steeds te horen dat zl veel te jong is nog voor weerbaarheidstrainingen e.d. hij is nu bijna 6 jaar. de ka heeft verwijzing ggd geschreven maar dat vonden we erg ver gaan (ka stond er niet achter trouwens).
voor nu zit hij weer erg goed in zijn vel, maar we voelen het wel "afglijden".

die vragen over dood komen me zo bekend voor. zl vraagt en vroeg ook heel veel over dood en waarom en hoe en wat. en wat als wij dood . gaan of hij en hoelang het duurt voor het lichaam weg is en blablabla. erg lastig allemaal. sterkte
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Blauwtje  schreef op: 02-10-2013 22:00:29
zij is in april 7 geworden

De training is voor kinderen van gr 3 tm 6 bij ons.

 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Chloe  schreef op: 02-10-2013 22:39:22
Mijn dochter heeft met 6 jaar begeleiding van een kindercoach gehad. Ze is mrt 8 jaar een tijd bij een kinderpsycholoog geweest. Het gaat nu goed, maar het zijn idd steeds periodes. Ik zou bij dit soort problemen altijd starten met een kindercoach. Juist bij dit soort kinderen loop je het risico om het tot ern ' probleem' en iets ' afwijkends' te bestempelen door direct naar een kinderpsycholoog te stappen.een kindercoach benadert het veel positievers. Dat wij later toch nasr een psycholoog zijn gestspt had eren andere aanleiding. Excuses voor de spelfouten.. Ipad..
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Mama73  schreef op: 02-10-2013 23:04:57
Heel herkenbaar. Ons dochtertje is precies zo. Nu net met groep 3 gestart, maar wat een drama. Bang dat het haar niet lukt met leren lezen. sommige kinderen lukt het al heel vlot en daar kijkt ze enorm tegenop. Ze is ook helemaal uitgeput na een dag, omdat ze op school en NSO het voorbeeldige meisje is, thuis (nou ja, eigenlijk als we de opvang al uitlopen) begint de ellende. Huilbuien, gillen, niks van haar broertje kunnen velen. Niet kunnen slapen omdat ze ligt te piekeren. labeltjes en naadjes vind ze vreselijk. Ze kan niet tegen zonlicht, wil bijna altijd haar zonnebril op. Als 2 kinderen ruzie hebben, denkt ze dat het haar schuld is. Als er iets heel spannends is bijv. verjaardag, sinterklaas noem maar op, dan is ze niet meer te houden. Wij doen er zelf nog niets mee, dus ik lees even mee voor de tips.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Mama73  schreef op: 02-10-2013 23:09:57
oh ja, ze is ook heel erg met de dood bezig. Ruikt elk vreemd geurtje. Is het liefst thuis, in vertrouwde omgeving. Als we ergens heengaan met de auto en het is ver rijden, dan kunnen we dat beter aangeven vantevoren, anders duurt het veeel te lang en raakt ze in paniek. pff ik kan nog wel even doorgaan. Het erge is dat wij, pa en ma, zelf zo totaal niet zijn, dus voor ons is het moeilijk te begrijpen. het gaat wel steeds beter, maar we hebben wel in de gaten dat we een andere aanpak moeten hanteren bij haar, dan bij haar broertje bijv.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Aukie  schreef op: 03-10-2013 10:30:21
ik zou hulp inschakelen. beter wat op tijd dan dat ze het  dadelijk echt moeilijk krijgt met zichzelf.
zo'n coach kan je echt goed begeleiden en ervoor zorgen dat je dochter wat sterker wordt en wat beter met de moeilijke dingen om kan gaan en meer van zich af kan zetten.
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Even Ano  schreef op: 04-10-2013 21:59:38
Ik denk dat ik volgende week naar de ha ga, mijn verhaal doen en dan kijken wat de volgende stap zal zijn.
Liever nu op tijd aan de bel trekken als dat we over een jaar denken, hadden we toen maar...

Bedankt voor jullie reacties
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Blauwtje  schreef op: 04-10-2013 22:08:11
Heel veel succes en sterkte! Ben benieuwd
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Even Ano  schreef op: 04-10-2013 23:21:11
Dankje!! Ze had het vandaag weer.. Kreeg de enge gedachtes maar niet uit haar hoofd en bleef hoofdpijn houden... Heb met haar gepraat en haar op andere, leuke gedachten kunnen brengen gelukkig!
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Krumelke  schreef op: 05-10-2013 14:43:20
 
Quote
RE: Zorgen om dochter
Saskiamv2boys  schreef op: 05-10-2013 15:10:24
ik herken het wel mijn zoon van 10 jaar heeft het al jaren en de wereld om hem heen word steeds erger. Hij is met veel grote mensen dingen bezig. Ik schrijf in een topic hoogsensitieve kinderen misschien heb je daar wat tips..
 
Quote
Navigatie


Reageren op Zorgen om dochter
Naam
Bericht