Menu
 

Topic:

Met de hele klas nablijven

Caatje  schreef op: 24-09-2013 08:53:27
Ons dochtertje zit in groep 3. Ze heeft het prima naar haar zin en gaat met plezier naar school. Nu zitten er in haar klas een paar kindjes met een diagnose (ass en adhd) Daarnaast zitten er nog een paar drukke, slecht luisterende kinderen in de klas. Elke dag komes ze dus pas uit school als het schoolplein al bijna leeg is, want voor ze naar buiten gaan (als klas) moet iedereen stil zitten. Dat lukt een paar kinderen dus niet en dan moet de hele klas nablijven tot ze wel rustig zijn en dan pas gaan ze naar buiten.
Nou zaten mijn man en ik er over te praten dat we het eigenlijk raar vonden dat juist de rustige kinderen ook moeten blijven zitten. Het lijkt ons effectiever als de rustige kinderen al weg mogen en dat de kinderen die te druk waren op dat moment, zien dat ze weggaan. Als de hele klas blijft zitten, is het toch alleen maar 'gezellig'? En hebben de druktemakers meer publiek.
Wat vinden jullie?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende
RE: Met de hele klas nablijven
Claudia  schreef op: 24-09-2013 15:35:51
wel grappig om te lezen dat er echt voorstanders van zijn en tegenstanders.
Las: de ouders bemoeien zich te veel met de leraar. Ik vind het juist het omgekeerde, het lijkt wel alsof school tegenwoordig als een heilige macht is ofzo en ouders moeten niet zo zeuren en zich overal maar bij neerleggen. Als mijn dochter iets fout heeft gedaan en moet nablijven prima. Maar als de hele klas ervoor opdraait vind ik dat slecht. Op steeds meer scholen worden voedselvoorschriften gehanteerd, nog even en dan bepalen ze wat de kinderen aan moeten op school.

Ik vind als je als ouderzijnde ergens niet mee eens bent, het een recht is om dat te zeggen en om het bespreekbaar te maken. En dan hoeft dat niet op een lompe manier, maar gewoon in fatsoenlijk overleg met een juf of meester. Het is wel je kind en niet de eigendom van school.
Word een beetje moe van die bemoeizucht tegenwoordig.

-als er uitzonderingen zijn dat ouders slecht voedsel meegeven, chips etc, dan moet iedereen daar maar onder te lijden hebben. Boem bats, de regel alleen maar fruit (bijvoorbeeld). Ipv eens in gesprek te gaan met degene waar het omgaat, word er gewoon een hele groep gedupeerd. De meeste mensen weten echt wel wat ze hun kind meegeven en over het algemeen is dat gewoon prima. En het is de vraag of scholen zelfs soms wel eens weten wat gezond is kwa eten en drinken. Daarmee pak je het probleem niet aan, want de kinderen die anders die zak chips op school eten, die krijgen het na 15.00 dan wel, 1 op 1 gesprek lijkt mij veel zinvoller.

-als er iemand zit te klieren, niet het op 1 op 1 corrigeren, nee huppa de hele klas moet er maar de dupe van worden. Dan leer je kinderen ook dat het niet uitmaakt wat je doet, of je nu luisterd of niet, je krijgt net zo goed straf. Dan leg je het probleem bij anderen neer.

Maargoed, dat is mijn mening. En ik zal ook zeker niet blij zijn als dochter moet nablijven door een paar klieders in de klas.

 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 15:36:25
Mafkees   Hier is het vaak al een gerace van de ene activiteit naar de andere en mijn kinderen gaan niet eens naar school   Wij wonen in een dorp en bijna alles moet met de auto.  Verder zijn de mogelijkheden voor activiteiten erg beperkt.  Je kunt dan toch niet je kinderen niets laten doen, omdat school steeds uitloopt?

Hebben ze voor klassendienst niet een rooster, zodat je er rekening mee kunt houden?  Dan kun je evt. op die dagen een opa/oma inschakelen ofzo.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 15:39:00

Quote Alice:
Ik vind het juist een zeer individualistische manier van denken.. 
Ja maar mijn kind dit en ja maar mijn kind dat.. Er wordt niet meer naar het groter geheel gekeken. 
Leraren zijn voor niks goed, worden niet vertrouwd.. ik vind dat juist een heel verkeerd signaal naar je kind en naar de samenleving






Hoezo zijn leraren dan voor niks goed?  Omdat ze een passendere straf zouden kunnen verzinnen?

En ik denk dat het juist heel goed is als mensen leren eerlijk te zijn naar elkaar, eigen verantwoording te dragen etc.  Dan kun je nog steeds bouwen aan een groter geheel (door bijv. samen voor elkaar en zwakkeren te zorgen), maar heb je niet dat de ''sterke'' (in dit geval de kinderen die de grootste mond hebben en waarschijnlijk juist niet met de straf zitten) over anderen heenwalsen.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Fransje72  schreef op: 24-09-2013 15:42:11
Ja Alice, dat vind ik ook. Als je tegenwoordig ziet hoe ouders met kinderen omgaan, die zgn vrije opvoeding. Alles mag en kan. 
als je je werk om 5uur niet afhebt, werk je ook door tot het af is. Maar het is ikke, ikke, ikke, mijn kind, enz.
we leven in een samenleving, in een groep en daar hebben we rekening te houden met elkaar, dus de kinderen die luisteren met de kinderen die niet luisteren en andersom. Vroeger deden ze dit ook, en zoals iemand al zei: doordat ze elkaar gaan helpen en corrigeren is het binnen een week "geregeld". 
Je kind zal toch ook moeten leren luisteren, naar zijn ouders, de leerkracht en straks naar zijn/haar baas. Tenzij je voor jezelf begint natuurlijk 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Onsjanneke  schreef op: 24-09-2013 15:51:24
Het grootste verschil tussen de reacties hier is volgens mij dat de een de actie van juf ziet als een les en de ander als een straf.

En dat is meteen weer een les voor de rest van je leven
Sommige mensen zien overal onrecht in en zijn om kleine dingen licht ontvlambaar, en anderen halen hun schouders er over op en hebben weer wat geleerd.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 15:52:21
Ik begrijp er niets van, hoor...  Als mijn kinderen naar school zouden gaan, zouden ze dus geen activiteiten meer kunnen doen, want de middag is zelfs na schooltijd ook nog schooltijd.  Dus geen sport/muziek etc.  Hoe doen jullie dat dan als je kinderen van school ergens naartoe moeten?  Of woont iedereen dicht bij school?  Ben met name benieuwd hoe mensen met +4 kinderen dat dan doen.  2 of 3 kindjes lijkt me niet zo'n probleem, maar lijkt me dat je met meer kinderen toch gewoon met een logistiek probleem zit.  Heeft niet eens te maken met gezag o.i.d.

Verder blijf ik er echt bij dat ik het niet juist vind om kinderen elkaar dingen op deze manier in de groep te leren.  Ik vind het echt een taak van de onderwijzer om elk kind te bereiken.  Deze groepsdynamiek vind ik een verkeerde zaak die alleen maar kan leiden tot dergelijke situaties later op de werkvloer (lijkt me ook niet bepaald wenselijk).  Een cultuur waarin men elkaar de les leest, intolerant is uit angst zelf ergens de dupe van te worden, klikcultuur etc.

Echt, als het zo ver komt dat een onderwijzer niet anders kan dan op deze manier straffen, is er m.i. al veel fout gegaan.

Oh, en ik ben trouwens niet iemand die niet streng is of in ''vrije opvoeding'' gelooft.  Zeker niet, maar wel in een eerlijke opvoeding.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Alice  schreef op: 24-09-2013 15:54:21

Quote Ivy:
[...]

Hoezo zijn leraren dan voor niks goed?  Omdat ze een passendere straf zouden kunnen verzinnen?

En ik denk dat het juist heel goed is als mensen leren eerlijk te zijn naar elkaar, eigen verantwoording te dragen etc.  Dan kun je nog steeds bouwen aan een groter geheel (door bijv. samen voor elkaar en zwakkeren te zorgen), maar heb je niet dat de ''sterke'' (in dit geval de kinderen die de grootste mond hebben en waarschijnlijk juist niet met de straf zitten) over anderen heenwalsen.



Dat is een beetje de strekking van wat ik hier bij sommigen lees. 
"ik haal mn kind uit de klas"... Nou, hoe weet jij zo zeker dat het jouw kind niet is dat zo doet? En ik vind het zeer ondermijnend. Hoe moet je kind de leraar dan nog serieus nemen?

 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Onsjanneke  schreef op: 24-09-2013 15:57:03

Quote Ivy:
Deze groepsdynamiek vind ik een verkeerde zaak die alleen maar kan leiden tot dergelijke situaties later op de werkvloer (lijkt me ook niet bepaald wenselijk).  Een cultuur waarin men elkaar de les leest, intolerant is uit angst zelf ergens de dupe van te worden, klikcultuur etc.br />Oh, en ik ben trouwens niet iemand die niet streng is of in ''vrije opvoeding'' gelooft.  Zeker niet, maar wel in een eerlijke opvoeding.



Ik ziedat echtheel anders.

Volgens mij is het heel goed om te leren elkaar aan te spreken op verkeerd gedrag. Zeker als dat gedrag consequenties heeft voor een heleboel anderen.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Jolanda1974  schreef op: 24-09-2013 15:57:35
De conslusie van dit verhaal..  het is nooit goed 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Jolanda1974  schreef op: 24-09-2013 15:59:33
Ik vind niet dat het om straf gaat in dit geval.. de klas blijft langer in de klas omdat het niet rustig is om de gang op te gaan.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Onsjanneke  schreef op: 24-09-2013 16:01:06
Ik zie nergenseen straf.

Alleen de regel dat de hele klas stil moet zijn voordat ze weg mogen. En dat dat...poe he 5 hele minuten.. langer duurde dan de schoolbel, tja dat gebeurt soms.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Alice  schreef op: 24-09-2013 16:01:36

Quote Smvn&d:
Vind het echt grappig om te lezen dat mensen vinden dat een kind dat lief is straf moet krijgen als een ander vervelend is..
En we vinden het maar raar dat de maatschappij tegenwoordig alleen nog ikke ikke is.. Je moet wel aan je zelf denken tegenwoordig, want je ziet het, of je nou wel of niet vervelend doet, straf krijg je toch wel.. Je kan maar beter doen wat je wil, want het maakt toch niet uit.

Geef mij 1 reden waarom je niet lekker mee zou doen met de vervelende kinderen? De straf krijg je er tenslotte sowieso voor.. Dus je kan net zo goed niet je best doen.. En dan vinden we het gek dat er tegenwoordig zoveel moeilijke kinderen zijn



Als je zelf gaat meedoen, mag je helemaal nooit naar huis.. 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 16:01:47

Quote Jolanda1974:
De conslusie van dit verhaal..  het is nooit goed 



  Goed samengevat!


Ben trouwens zielsblij dat ik nooit met dit soort dingen te maken heb.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Alice  schreef op: 24-09-2013 16:12:50
Ik ben zielsblij dat ik geen leerkracht ben 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Diedoes  schreef op: 24-09-2013 16:18:08
Ik ben zielsblij dat ik juf ben ;-) ennuh, ouders zijn vaak moeilijker dan de kinderen hoor
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 16:21:50
Ik vind het hartstikke leuk om kinderen te helpen leren lezen, rekenen etc., maar ben ontzettend blij dat ik dat niet op een school hoef te doen

En Diedoes, kan me voorstellen dat ouders lastiger zijn dan kinderen
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Chloe  schreef op: 24-09-2013 16:24:09
Vind dat claudia en ivy het heel goed verwoorden. Mijn dochter is dit 1 keer gebeurd. 8 jaar oud en moest met haar groepje nablijven, omdat 1 meisje aan het etteren was in dat groepje. En mijn kind is toevallig een heel kwetsbaar meisje en die huilde dus echt tranen met tuiten. Begreep er helemasl niets van dat ze vanwege een ander na moest blijven. Ik vind dit straffen uit de tijd en heb ook niets met collectieve straffen. Ik vind het een vreemd uitgangspunt dat het leven niet eerlijk is en dat een kind daaraan moet wennen. Ik streef wrl nasr eerlijkheid in de opvoeding. En een fout van een collegs heeft echt geen consequentie voor mij. Niet eerlijk om er anderen bij te betrekken. En in tijden waarin kinderen veel activiteiten na school hebben is dit sowieso niet een praktische maatregel. 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Esther Mv Thomas  schreef op: 24-09-2013 16:31:23
Ik zou er ook niet blij van worden. Als mijn zoontje straf verdient, prima. Maar niet omdat anderen zich niet aan de regels kunnen houden. Om het groepsgevoel te bevorderen? Ze zitten niet in het leger hoor.....daarbij werk je dan volgens mij eerder in de hand dat gepest gaat worden, na schooltijd (dat ze een lastig kind even terugpakken ofzo, ik zou het namelijk zelf al bijna doen als ik straf zou krijgen door iemand anders en ik heb nog nooit iemand 'aangepakt', maar wij kregen dan ook geen klassikale straffen). Mijn zoontje heeft ook een groot rechtaardigheidsgevoel en zou dus gewoon in discussie gaan met de juf als hij straf krijgt, terwijl hij er niets aan kan doen.
Er is trouwens ook nog een verschil tussen groep 3 (net kleuter-af) en groep 7 of 8, lijkt mij.....

Hij heeft ook activiteiten na school. Hij kan er niets aan doen dat hij op een school in een andere plaats zit, dus het is vaak al snel weg na school, anders zou hij nooit wat in onze eigen wijk kunnen doen (en wij vinden het belangrijk dat hij contact blijft houden met de wijk, hier speelt hij op straat, niet bij school). Hij moet ook 2 keer in de week naar de BSO toe, daarvoor wordt hij opgehaald. Maar straks mag hij alleen, dan is het wel fijn dat BSO ook weet dat hij later komt (want communicatie tussen school en BSO is er niet op dat gebied......).

Klassendienst is tijdens schooltijd en niet nog eens erna, zoals het hoort in mijn ogen (alle kinderen hebben klassendienst, ze doen allemaal wat). Ik heb zelf ook nooit klassendienst na schooltijd gehad.

Bij hem in de klas belonen ze liever dan dat ze straffen. Dus als de kinderen niet op tijd in de rij staan, krijgen ze geen ster voor die dag (of zoiets, het is nu weer iets anders). Bij zoveel sterren gaan ze iets leuks doen (filmpje kijken met popcorn ofzo). Ik denk dat belonen veel beter werkt dan straffen, zeker een straf als nablijven.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Mamavonn  schreef op: 24-09-2013 16:42:09
Hoe weet je zo zeker dat je eigen kind niet ook meedoet? Of worden de verhalen van kinderen op hun woord geloofd door de ouders?

Als mijn kind straf krijgt zal hij het verdiend hebben. Ga echt niet naar de juf om dan verhaal te halen.

Als de hele klas moet nablijven zal er wel een reden voor zijn.

Als de juf wil dat het stil is hoort t stil te zijn. Als mijn collega haar werk niet doet zal ik er ook iets van moeten zeggen.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Alice  schreef op: 24-09-2013 16:42:38
Ik ben overigens helemaal geen voorstander van straffen hoor, hier thuis wordt niet gestrafd bvb. Maar op school heb je nou eenmaal andere regels. 
Ik zou me er echt niet druk om kunnen maken als mn kind 5-10 minuten langer moest blijven, ik zie niet in hoe hij daar slechter van zou worden. 
Als hij er om zou huilen, zou ik het hem wel uitleggen. 

In een groep of samenleving hebben de goeden altijd te lijden onder de slechten, dat is niet leuk, maar dat is niet te voorkomen. Dat gebeurt thuis, dat gebeurt op school, bij sport, in de samenleving. Niet eens opzettelijk. 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Mamavonn  schreef op: 24-09-2013 16:43:33
en een leerkracht ziet niet altijd wie wat doet. Sommigen zijn echt wel geniepig en dan heb je een paar van die lobbessen die het hardop doen en die zijn dan altijd de pineut. Nee hoor geef de juf gelijk in deze.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Blauwtje  schreef op: 24-09-2013 16:55:01

Quote Alice:
Nou, wat een straf, 10 minuten langer blijven op school.. Hoe precies wordt je kind daar minder van dan?

Ik vind het goed, zo leren ze al vroeg dat als ze zich niet gedragen zoals het hoort dat de hele groep daar dan onder lijdt. 
Ze zijn een groep, het is groepsonderwijs, dus je kind moet zich comformeren aan de groep. 
Het is thuis niet anders in feite.. als 1 kind niet opschiet om naar de speeltuin te gaan, moeten de andere kids ook wachten. Het is niet anders. 

Bij ons op school ging het vroeger ook zo. En ik weet nog heel goed dat we elkaar dan aanspoorden om stil te zijn. En dat er een saamhorigheidsgevoel van kwam. 




Als mijn kinderen onterecht zouden moeten nablijven,ook al is het maar 10 minuten, dan zou ik daar wat van zeggen.
Het gaat niet om het wachten.
Het gaat om het idee: nablijven betekend straf.

Als een kind zich gewoon goed gedraagd zou je eht beter kunnen belonen lijkt me...goed voorbeeld voor diegene die zich hebben misdragen/ niet geluisterd hebben.
Maar ook nablijven, nee geen optie voor deze mama.

En ik ben beslist geen mama die zegt dat haar kinderen nooit iets fout doen.


 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Mafkees  schreef op: 24-09-2013 17:03:58
Ik vind het een leuke discussie, ik heb onwijs een mening
Maar het nog nooit aan de hand gehad haha

Maar 'mijn kind doet dat nooit' geloof ik ook niet in.

Ivy: ik heb 2 kinderen, parttimebaan,huishouden, zwemles,muziekles en een tijdrovende ingewikkelde hobby maar ik kom nooit in tijdnood, niks ligt in de buurt hier, gewoon kwestie van plannen

Hier is school 14.15 uur uit, en er is serieus een moeder die haar kind 14.10 uit de klas plukt voor vioolles!
Das pas raar. Hoe serieus neem je een school?

 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Mafkees  schreef op: 24-09-2013 17:06:18
Is nablijven of langer blijven categorie straf?

Of leer je aan dat het eerst stil moet zijn alvorens je naar buiten loopt?
Dan zijn er wel veel straffen op een dag.
Naar mijn idee gewoon regels........
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Ivy  schreef op: 24-09-2013 17:08:18
Mafkees  Dan ben ik gewoon een hele slechte moeder...   Ik doe elke dag mijn stinkende best, plan me het apenzuur en kom nog heel vaak in tijdnood...



Ik denk niet dat het normaal is dat je je kind vroeger uit school haalt voor de vioolles.  Dan lijkt het me handiger om de vioolles op een ander tijdstip te plannen.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Caatje  schreef op: 24-09-2013 17:11:11
Het wordt een mooi welles-nietes-verhaal. De juf doet dit omdat zij denkt dat werkt. Het schooljaar is alweer 5 weken oud en dit loopt al vanaf de eerste week (nee, ik overdrijf niet; op dag 2 werd er al eentje op de gang gezet). Dus ik ben er niet van overtuigd dat dit de manier is.
Daarnaast kunnen 5 minuten heel lang zijn voor een kind. En de ergste wiebelkonten worden op een gegeven moment alleen maar wiebeliger.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Jolanda1974  schreef op: 24-09-2013 17:11:41

Quote MaFKeeS:
Is nablijven of langer blijven categorie straf? Of leer je aan dat het eerst stil moet zijn alvorens je naar buiten loopt? Dan zijn er wel veel straffen op een dag. Naar mijn idee gewoon regels........



Helemaal mee eens. Ik vind langer blijven omdat het niet gaat zoals de leerkracht het wil op dat moment geen straf. Maar je gewoon aan de regels houden die in de klas gelden. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zonder regels wordt het een zootje in de klas. En iedereen heeft zich aan die regels te houden. 
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Caatje  schreef op: 24-09-2013 17:12:49
Hier worden trouwens vooral kinderen uit de les getrokken voor zwemles. Ben ik ook geen voorstander van, maar ja, als je al een half jaar op de wachtlijst heb gestaan en je kind kan eindelijk beginnen, kan ik me voorstellen dat je aanneemt wat het zwembad je te bieden heeft.
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Mafkees  schreef op: 24-09-2013 17:17:18
X 30 kinderen: zwemles,therapie, muziekles, tandarts.....vreselijk onrustig voor een klas!
 
Quote
RE: Met de hele klas nablijven
Boterbloem  schreef op: 24-09-2013 17:25:01
Maar wat nu als de juf wil gaan uitleggen (een rekenles bijvoorbeeld)


Gewoon maar kletsen voor de rustige kinderen en de anderen laten keten? Want je moet de tijd van de anderen er niet aan verpatsen?


Op school, op sport enzovoort moeten kinderen leren dat ze deel zijn van een groep. Dat het vervelend is als een hele groep op hen alleen moet wachten.

Dus leer je hen die les.

Maar idd, het knelpunt zit hem idd zoals een voorganger zei in dat de een een les ziet en de ander een straf.

Maar tijdens lessen zorg je voor rust, en voor het weggaan ook. Mijns inziens heeft dat niets met straf te maken, maar met regels op school om oa de veiligheid en de rust te bewaren.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende


Reageren op Met de hele klas nablijven
Naam
Bericht