Menu
 

Topic:

w.s hoogbegaafd ,en nu?

Bianca29  schreef op: 23-09-2013 13:20:53
even een lang verhaal inkorten maar ik loop met zoon en dochter ( 9 en 10 jaar) bij cjg.
beiden hebben een aantal gesprekken gehad met pedegoogen. nu willen ze de kinderen gaan testen op hoogbegaafdheid.
wie kan me daar meer over vertellen , en vergoed de verzekering een deel of komt alles op onze rekening ( toch zo,n 850,00 per kind) .
wat waren bij jullie de kenmerken van je kind.
weet nu even niet waar ik moet geginnen.
 
Quote
Navigatie
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Debbel79  schreef op: 23-09-2013 13:38:50
bij ons werd alles vergoed door school. heel traject op school doorlopen, wij hebben niks hoeven te betalen.

nora bleek een IQ van 140 te hebben. maar haar EQ was wel lager, dat stond niet in verhouding zeg maar. daardoor had ze veel sociale problemen. wij wilde ze op deze school laten tenzij het echt niet meer ging.

de school heeft enorm meegedacht, samen met een instantie staat ze nu onder een soort van controle, ze krijgt aangepast lesmateriaal, wij als ouders hebben handvaten gekregen, en het gaat uitstekend!
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-09-2013 14:06:13
Wij hebben het ook zelf betaald, maar dat was 450 Euro. Er zijn wel bureaus waar je alles vergoed kan krijgen, maar wij wilden echt iemand met verstand van HB (niet elke orthopedagoog of psycholoog heeft dat.......).
Het kenmerk van Thomas was dat hij heel moeilijk gedrag ging vertonen in groep 3. Daar zat hij trouwens ook al min of meer versneld, omdat hij van janauri is, maar zijn juf zag dat hij ver voorliep op klasgenootjes (wij hebben maar 1 kind en voor ons was het normaal wat hij zei en kon......). Maar ja, als je al kan lezen is groep 3 niet echt leuk te noemen. Hij kreeg wel ander werk, maar zat hierdoor dus ook bijna altijd alleen te werken. Wij wilden kijken of er de mogelijkheid was om naar de Leonardo-school (school voor HB-kinderen) te gaan en daarvoor moet je een IQ-test laten doen. Hij scoorde 145, dus ruim genoeg daarvoor.......
Hij is vorig jaar maart (net 6 jaar oud) naar de Leonardo gegaan, maar helaas blijven er gedragsproblemen spelen bij hem. Hij krijgt waarschijnlijk nog te weinig uitdaging, want ook binnen de HB-kinderen heb je natuurlijk verschillen. Hij zit nu in groep 5, maar spelling doet hij al mee met groep 6 (en dan nog met gemak).

Voor de rest is hij echt niet typisch een HB-kind, als dat al bestaat. Zo zit hij echt niet hele dagen in de boeken (lezen doet hij alleen in bed en iets opzoeken doet hij al helemaal niet snel). Hij heeft ook geen brilletje en spencertje....... Het liefst zou hij de hele dag TV kijken, naar van die teenager-series. Hij is 7, maar soms hebben wij een puber in huis.....Hij heeft moeite met gezag, hij denkt het zelf allemaal het beste te weten. Maar hij kan ook heel lief en leuk zijn hoor!
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Bianca29  schreef op: 23-09-2013 14:30:01
aangepast lesmateriaal krijgen ze al 2 jaar ,zitten beiden in de plusklas en nog gaat het niet snel genoeg volgens hun en ergeren ze zich aan kinderen waar aan het weeeeer uitgelegd moet worden hoe een som werkt o.i.d  ( dit is hun taal he niet die van mij).
moeite met gezag heet dochter zeer zeker, zal eens met de school praten hoe hun kijk hier op is.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Grietje  schreef op: 23-09-2013 15:12:37
Hier ook een HB dochter met een verbaal IQ van 137 (performaal lag iets lager). Je vraagt hoe verder? Het is vooral heel belangrijk om goed in contact te blijven met school. Heel vaak checken: wat is het niveau en wat krijgt mijn kind aangeboden? En realiseer je dat HB kinderen vaak maar een kwart van de tijd of herhalingen nodig hebben ten opzichte van gemiddelde kinderen. Dus ook een plusklas kan voor HB-ers nog niet genoeg zijn. Een plusklas is eigenlijk bedoeld voor kinderen die wat extra's aankunnen maar is niet specifiek gericht op HB kinderen. Voor een docent is het soms best lastig om in te zien dat een HB-er anders leert, snelle denksprongen maakt, creatief is. Dat vraagt een andere benadering van de leerling. Meer top-down aanbieden van lesstof bijvoorbeeld.

Wij weten inmiddels twee jaar dat onze dochter HB is (nu groep 4) en elk schooljaar gaat tot nu toe slechter. Ondanks de kennis die we opgedaan hebben en een schoolwissel. Heel frustrerend en verdrietig om te zien. Dochterlief mist goede vriendinnen, voelt zich anders en onbegrepen, vindt het werk op school niet leuk en te makkelijk, is thuis vaak boos, opstandig en verdrietig. Over een uurtje heb ik een gesprek met de juf. Het schooljaar is net 3 weken oud en ze wil niet meer naar school, is vaak misselijk.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Monica Mv 2  schreef op: 23-09-2013 15:16:15
Mijn dochter is ook HB, eerste keer getest met 6 jaar. Werd vergoed via CZ.

Nu moet ie over, omdat ze 4 jaar verder is en wil ze d'r rugzakje behouden op het V.O. en weer valt ie onder de ziektekosten verzekering.

Bij mijn zoontje idem, hebben we nog nooit voor hoeven bij te betalen.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Bianca29  schreef op: 23-09-2013 15:47:25
oke monica dat is goed om te weten wij hebben ook cz.
heb net op school gesprek gehad met directeur en hij koppelt morgen terug over het hoe en wat.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-09-2013 16:11:41
Wij hebben ook CZ, maar het werd niet vergoed.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Bloemblaadje  schreef op: 23-09-2013 17:43:48

Mijn zoon wordt over een paar weken getest en dit wordt wel vergoed, maar alleen omdat hun het onderdeel uit laten maken van de behandeling bij de psycholoog. Wanneer er alleen een IQ test zou worden gedaan zou dit niet vergoed worden. Dus even goed navragen bij de verzekeraar.

 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Suus  schreef op: 23-09-2013 17:44:37
Hier 2 geteste kids, oudste 3 x en jongste 1x en werd niet vergoedt, verzekeraars vergoeden alleen als de tester in consulten declareert.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Int  schreef op: 23-09-2013 17:54:51
Hier hebben we dat ook onlangs te horen gekregen, mijn zoontje is 5 en zit in groep 2. Ik laat het even voor wat hij is. De juf zorgt nu voor veel extra uitdaging. Ik ga het gewoon even aankijken hoe school het oppakt. Maar eerste gesprek was op school heel goed, en juf wil graag extra stof aanbieden.

Succes ermee!
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-09-2013 18:53:29
Wat je vaak als probleem ziet, is het spelen met andere kinderen. Niet altijd natuurlijk, maar het is wel iets wat je vaak hoort. Deze kinderen denken toch vaak anders dan het gemiddelde kind en dit kan problemen geven. Zo had onze zoon het in de kleuterklas het over de babies uit de klas. Hij was toen zelf de jongste.....maar zag (en ziet) zichzelf gewoon jaren ouder. In groep 3 zag je ook grote verschillen met de kinderen in de klas, het feit dat hij altijd alleen werkte, helpt ook niet mee om dat verschil weg te werken (kinderen vragen zich ook af waarom hij zus en zo mag). Ik merk dat hij met andere HB-kinderen heel anders speelt dan met de kinderen uit de wijk. Dat is toch meer 'oppervlakkig' en gaat vlugger fout. Niet dat het in de klas altijd goed gaat hoor, kinderen moeten elkaar ook gewoon liggen. Hij speelt graag met oudere kinderen, maar deze willen niet altijd met hem spelen (zien hem dus wel als kind van 7). Bij hem ligt het er ook aan hoe zijn bui is trouwens......

School kan dus veel doen soms, maar gelijkgestemde kinderen zijn er vaak niet (of heel weinig en dan moet het ook nog klikken). Soms kan je die wel buiten school opzoeken (activiteiten die georganiseerd worden voor HB-kinderen).
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Saskiamv2boys  schreef op: 23-09-2013 19:08:51

Quote Suus:
Hier 2 geteste kids, oudste 3 x en jongste 1x en werd niet vergoedt, verzekeraars vergoeden alleen als de tester in consulten declareert.



wij hebben ook cz en werd ook niet vergoed omdat we maar twee keer kwamen met bas, Een keer de test en een keer het gesprek en dus is er 2 keer een consult verrekend, En de rest konden we zelf betalen toch over de 1000 euro voor een kind en daarna nog de spelterapie en kanjertraining werd ook niet veel van vergoed, Was een duur jaartje

hb konden ze niet zeggen verbaal en performaal een grote kloof hier en dat is het probleem oa..Verbaal heel hoog maar performaal laag

Succes
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Suus  schreef op: 23-09-2013 19:43:44
Mijn jongste heeft ook een kloof maar kwam wel een totaal IQ uit.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Saskiamv2boys  schreef op: 23-09-2013 20:23:36
suus bij ons ook een totaal iq en was meerbegaafd
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Suus  schreef op: 23-09-2013 20:26:34
Ja mijn jongste ook. Verbaal hb en omdat hij net 6 was verwachting wel hb te zijn.... We zien wel... Hij is modelleErling... Hb dochter niet 
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Esther Mv Thomas  schreef op: 23-09-2013 20:29:57
Hier ook een kloof, maar toch een totaal IQ bepaald. Hij viel eigenlijk maar op 2 performale onderdelen uit (scoorde daar gemiddeld op), verbaal scoorde hij heel hoog (bijna 18 punten van de 19, gemiddeld genomen dan). Hierdoor heeft hij dus een totaal IQ van 145 gekregen. Dat was best schrikken trouwens.......
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Suus  schreef op: 23-09-2013 21:44:14
Mijn dochter zat op 143 maar dan performaal hoger.... Mijn zoon is juist weer verbaal begaafd... Leuke combi 
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Grietje  schreef op: 24-09-2013 09:03:42
Esther, dat gebrek aan aansluiting speelt bij mijn dochter ook heel erg. Ze heeft het niet naar haar zin in de klas. Ze mist het dat ze geen echte vriendinnen heeft, ze wordt wel eens geplaagd of buitengesloten, ze voelt zich anders en onbegrepen. Ze heeft meerdere keren gezegd dat ze een ander leven wil of iemand anders wil zijn. Dat vind ik zo sneu want ik hou juist van haar om wie ze is.
Maar als we met school over versnellen wordt gesproken zeggen ze meteen: ja, maar als ze nu versnelt (combi 3-4-5 groep) dan komt ze volgend jaar wel op haar 8e tussen al die groten in de bovenbouw (combi 6-7-8). Ik vraag me af of dat erg is. Of wat erger is: haar in groep 4 laten terwijl ze feitelijk al ongeveer een jaar vooruit werkt en het er toch niet naar haar zin heeft of versnellen zodat ze volgend schooljaar in een klas met 9-12 jarigen komt.
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Esther Mv Thomas  schreef op: 24-09-2013 09:53:51
Thomas zit nu als 7-jarige ook bij kinderen van 8-9 jaar, hij wordt pas in januari 8.  Als hij naar groep 6 gaat, is hij dus ook nog een paar maanden 8 (is trouwens in dezelfde klas als hij nu zit, is een 5/6 combi). Voor hem geen enkel probleem. Zo heeft hij voor straf al een paar keer in groep 7/8 moeten zitten. Alleen is dat dus geen straf voor hem......Hij heeft het bijna alleen maar over die kinderen, kent ze volgens mij ook al bijna beter dan de kinderen in zijn klas (waarbij hij met sommige ook een goede aansluiting heeft hoor). En dan praten we dus wel over allemaal HB-kinderen! Maar dan nog moet het klikken en bij hem is dat blijkbaar niet snel het geval (wel gewoon zo op het schoolplein hoor, dan is hij haantje de voorste en speelt hij leuk met de meeste kinderen, maar in de thuissituatie is het vaak heel anders).
 
Quote
RE: w.s hoogbegaafd ,en nu?
Grietje  schreef op: 24-09-2013 12:27:04
Wat ik niet goed kan inschatten is hoe het zal gaan in een groep oudere kinderen. Nynke is erg gevoelig. Soms ook erg naief. Kan heel enthousiast vertellen over dingen die andere/oudere kinderen echt niet boeien. Ben een beetje bang dat dat haar dan parten zal spelen. Ik vind Nynke heel wisselend: soms komt ze heel wijs en serieus uit de hoek. ze kan heel goed reflecteren en over haar gevoel praten. Zal zelf niet snel pesten omdat ze een heel groot rechtvaardigheidsgevoel heeft. Is gevoelig voor regels. Maar soms is ze weer zo jong. Aandacht vragen wanneer dat niet gepast is, niet weten wanneer op te houden of wie je wel of geen knuffel geeft. Dus tja, is ze nu soc. emotioneel jonger of ouder? Ik denk anders. Maar voor school is dat al snel een reden om huiverig te zijn voor versnelling.
 
Quote
Navigatie


Reageren op w.s hoogbegaafd ,en nu?
Naam
Bericht