Menu
 

Topic:

assertiever worden

Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:19:36

De vraag van vandaag:hoe word ik assertief?Met vlagen lukt het maar dat is niet genoeg.
Hoe ben je assertief zodat dit goed overkomt.
Als voorbeeld:Visite welke bepaalt hoe laat ze komen en dan blijven plakken terwijl ik aan het eind van de middag ben uitgeblust.Moet er ook bij zeggen dat ik de laatste tijd niet lekker in mijn vel zit door continue bloedingen en een peesontsteking aan mijn arm

 
Quote
Navigatie
RE: assertiever worden
Debby1977  schreef op: 23-09-2013 10:24:51
Gewoon zeggen dat je moe bent en als ze het niet erg vinden dat je graag even wilt rusten. Hebben ze geen begrip dan zijn ze ook geen echte vrienden. En familie moet er ook maar begrip voor hebben. Ik ben soms te assertief............ook niet altijd goed
 
Quote
RE: assertiever worden
Marli  schreef op: 23-09-2013 10:30:16

Ik probeer het altijd om te draaien. Zou ik het erg vinden als de gastvrouw zegt dat ze het af wil ronden omdat ze moe is?
Nee, ik zou dat waarderen.

Duidelijkheid brengt veel goeds met zich mee. Je weet dan waar je aan toe bent.
Je zou gebruik kunnen maken van de 'Ik-boodschap'. Hier kun je kijken hoe dat werkt. Er zijn natuurlijk meerdere site's die hier meer over vertellen.

 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:31:48
Bedankt voor je snelle reactie.Het lijkt zo makkelijk dat ene zinnetje. Op het werk krijg ik extra werk toegestopt,een ander doet het niet,ik wel.Hier moet ik mee stoppen.Alle vrienden/kennissen snappen het behalve die ene.Ik ben ook zo iemand die het iedereen naar de zin wil maken.Nu ik het zo opschrijf denk ik:doe er wat mee.Misschien hardop zeggen wat ik denk?
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:32:10
Bedankt Marli,ga zo even kijken
 
Quote
RE: assertiever worden
Mafkees  schreef op: 23-09-2013 10:35:12
lijkt me supervervelend voor jezelf als je niet genoeg voor jezelf opkomt.

ik ben ook iets te assertief en kom daardoor weer in de problemen soms

de middenweg....

weekje bij elkaar op les?

ik vind het moeilijk om tips te geven omdat het mij zo makkelijk afgaat.

mijn leven, mijn keuzes en ik bepaal.
als ik bezoek zat ben zeg ik: " ik ga je er zo uitgooien want ik wil naar bed"

 
Quote
RE: assertiever worden
Debby1977  schreef op: 23-09-2013 10:35:46
Als ik op het werk extra werk zou krijgen dan deed ik zelf wat en gaf dan wat aan een collega. Vele handen maken licht werk en ze weten precies wie ze extra dingen in de schoot kunnen gooien. Eens goed van je afspreken, vaak zijn ze dan even gepikeerd maar weten dan wel dat je niet iemand bent waar ze maar alles bij kunnen droppen.

Ik heb het probleem dat mijn assertiviteit soms als agressief wordt ervaren, terwijl ik allesbehalve agressief ben
 
Quote
RE: assertiever worden
Mafkees  schreef op: 23-09-2013 10:36:08
en je zegt: hoe het goed overkomt?
je boodschap moet duidelijk zijn, waarom goed overkomen?
je hoeft niet lelijk te doen, gewoon zeggen wat je wil en waarom.
 
Quote
RE: assertiever worden
Debby1977  schreef op: 23-09-2013 10:37:23
Ik ben zoals mafkees. haha

Soms loop ik met de hond buiten en er zijn dan weleens mensen in de straat die je aanspreken. Daar heb ik niet altijd zin in en kap het dan ook meteen af.
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:43:47
wat zou het fijn zijn om zo assertief te zijn als jullie.Het roer moet hier om.Ik pik het niet meer.Punt. Op papier ben ik assertief en in een telefoongesprek ook alleen face to face is andere koek.Behalve mijn man,hij moet het wel eens ontgelden. Goede tip van je Debby dat je het werk gaat delen.ik lijk wel gek om extra veel klussen te doen.Dit deed ik nog niet lang geleden en was de aanleiding tot de peesontsteking
 
Quote
RE: assertiever worden
Debby1977  schreef op: 23-09-2013 10:46:32
Ja gewoon zeggen "Ik doe dit stapeltje, doe jij dat, dan zijn we tegelijk klaar". En als ze weigeren dan gaf ik die hele stapel terug aan diegene waar ik het van kreeg.........ben gekke henkie niet
 
Quote
RE: assertiever worden
Mafkees  schreef op: 23-09-2013 10:48:05
maar waar ben je bang voor?

bijv. die extra klussen.
je wil het duidelijk niet.

dus als je zo'n klus door je strot geduwd krijgt, zeg je dan niks?

je kan zeggen: ik heb even genoeg werk, ik zal mee kijken wie het dan zou kunnen doen, maar ik pas.

waar ben je dan bang voor?
dat mensen je stom vinden?

geloof me...gebeurd niet. ze denken alleen " zo die Lin is duidelijk"
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:51:16
waar ik bang voor ben?goede vraag.Misschien dat ze me dan minder aardig vinden maar dat is een stomme manier van denken.Die kronkel moet uit mijn gedachten.Ik ben goed zoals ik ben en eigenlijk 'gek'dat ik extra klussen naast mijn huidige werk doe terwijl een ander dat niet doet. Misschien niet zo hard werken en mij meer concentreren op mijn eigen taken.
Overigens wacht ik al bijna een uur om teruggebeld te worden.Ik gaf vanmorgen aan dat ik het niet trek ivm mijn arm en daar werd nogal pissig op gereageerd. Wat zouden jullie doen in mijn situatie?
 
Quote
RE: assertiever worden
Mafkees  schreef op: 23-09-2013 10:54:00
zelf de telefoon pakken en zelf terugbellen.

ik neem aan dat je je werkgever hebt gebeld?

zelf terugbellen en aangeven dat het een vervelende situatie is, maar dat je niet in staat bent om je werk uit te voeren en dat je je dus ziek meld.
geef aan dat je naar een arts gaat en dat je probeert zo snel mogelijk weer je werk te hervatten maar dat het voor dit moment niet mogelijk is.

kom voor jezelf op, een ander doet het niet.

onthoud deze zin: jij mag er zijn, je bent net zoveel waard als een ander!
 
Quote
RE: assertiever worden
Mafkees  schreef op: 23-09-2013 10:55:11
en natuurlijk reageert je werkgever pissig.
en dat moeten hun weten!

hun probleem, jij voelt je lijf het beste en dat soort opmerkingen niet binnen laten komen maar het ene oor in andere oor uit
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:57:15
@Mafkees,ik zit sinds 13 september thuis. Toen werd ik vorige week teruggebeld dat er weinig personeel was en dat ik afgelopen zaterdag kon werken,weliswaar aangepast werk, dan zou ik zaterdag zondag maandag en dinsdag werken maar vanmorgen voelde ik mij erg rot.Ik belde om te zeggen dat het niet zou lukken vandaag,kreeg een bottig antwoord. Ik was duidelijk in dat gesprek.
Goed,kom ik van de fysio en bel naar het werk en zou worden teruggebeld.Nee dus. Ik blijf vandaag thuis maar dat voelt ook niet fijn
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 10:58:21
Ik heb mijn goede wil en inzet getoond,het wordt alleen niet gezien.Collega's keken vreemd op toen ik zaterdag verscheen.
 
Quote
RE: assertiever worden
Bettie  schreef op: 23-09-2013 11:00:32
Je spreekwoordelijke 'poot'stijf houden en helder blijven communiceren.

Wat bij mij altijd heel goed helpt, is er zelf als persoon er even tussenuit stappen (figuurlijk). Dus objectief naar de situatie kijken. In jou geval...jezelf wegzetten en kijken....peesontsteking (en niet goed voelen) betekent letterlijk niet meer werk maar juis minder. 

Als je wordt teruggebeld je eigen emoties (want het gaat over jezelf) proberen uit te schakelen én je bij de feiten te houden. Je hebt een ontsteking waardoor je niet lekker in je vel zit (misschien wel door meer/andere oorzaken maar daar gaat 't hier nu niet om). Je probeert te werken en daarbij je eigen werk te doen. Betekent concreet dat er geen extra werk bij kan. Bij geen begrip zou je ook aan kunnen geven dat je er ook voor kunt kiezen om helemaal niet te werken maar dat dat niet je eerste keuze is. Laat je werkgever dan maar kiezen; of niet werken als gevolg van die ontsteking óf wel werken maar dan zonder die bult extra.

Succes!
 
Quote
RE: assertiever worden
Anne Mv 3  schreef op: 23-09-2013 12:04:29
Je zou eens wat gesprekken met een psycholoog kunnen overwegen. Het heeft mij erg geholpen om net dat laatste zetje te krijgen naar beter zorgen voor mezelf. Assertiviteit heeft alles te maken met het beeld wat je onbewust van jezelf hebt gekregen en dat is heel lastig om aan te pakken. Persoonlijk vind ik dat veel mensen door slaan in het assertief zijn, maar je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed te zorgen voor jezelf. Dat is écht waar!
Suc6, én beterschap...
 
Quote
RE: assertiever worden
Lin77  schreef op: 23-09-2013 21:02:19
thanks dames ,

update van de dag.Uiteindelijk naar het werk gegaan.Aangepast werk maar wel aangegeven dat daarvan bepaalde dingen niet
gedaan konden worden.Er was begrip.
Wat ook hielp is dat een andere collega vertelde dat ze ervan baalde dat ik vorig jaar abrupt uit mijn functie gehaald werd en zij een gesprek met hogere hand wil afdwingen om te zeggen dat dit een verkeerde keuze was.Goed,daar heb ik nu niet veel aan maar voelde mij gehoord.
Morgen ga ik wel naar het werk en bekijk hoe het gaat.

Wat frustrerend is,is dat mijn jongste dochter vaak antwoordt dat ze het eten niet lekker vindt(ze vraagt elke dag wat we eten)
Ik was dit zo zat dat ik haar de keuze gaf:aan tafel en je eet mee of je blijft zitten en krijgt niets.
Tot mijn verbazing heeft ze alles opgegeten........

Een goede vriendin is 1e lijnspsychologe,zij heeft altijd handige tips, maar uiteindelijk gaat het erom dat ik het ook uitvoer,
 
Quote
Navigatie


Reageren op assertiever worden
Naam
Bericht