Menu
 

Topic:

Hou op met zeuren !

Son  schreef op: 15-09-2013 18:27:41
"kinderopvang wordt helemaal niet te duur"

Kinderopvang wordt helemaal niet te duur. Ouders die daarover zeuren zijn verwend, zegt vk-columnist Malou van Hintum.

Verschillende media berichtten afgelopen maandag dat er crèches failliet gaan doordat de kosten voor kinderopvang omhoog gaan. Ouders vinden het te duur worden, en - vooral - moeders zouden minder gaan werken. Maar dat slaat nergens op.

Thuisblijven
Het is een steeds weer terugkerende discussie, waarbij een veelgehoord argument is: 'Ik ga toch niet voor de opvang werken? Dan kan ik net zo goed thuisblijven!' Dat is twee keer mis.
Eén: je werkt om een eigen inkomen te verdienen. Dat zo'n inkomen weer opgaat aan van alles en nog wat, is een ander verhaal. Volwassen mensen zorgen ervoor dat ze zichzelf kunnen onderhouden. Dat schijnt heel on-Nederlands te zijn, maar ik blijf het verdedigen.

Minimumloon
Twee: als je zo ongelofelijk weinig verdient dat de kinderopvang er niet eens uit kan, dan doe je iets helemaal fout. Of je jokt, omdat je liever thuis thee op de bank drinkt dan op het werk thee serveert. Reken maar na.

Stel - ik neem nu een heel extreem voorbeeld - je bent een alleenstaande moeder van 24 jaar met twee kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Je werkt 40 uur per week voor het minimumloon, dat is 1562 euro bruto per maand. Dat betekent dat je kinderen 173 uur per maand naar de opvang gaan. Dat kost bij een uurprijs van 6 euro per kind 2076 euro in totaal. De toeslag die je krijgt, is 1894 euro per maand. Netto kost het opvangen van je kinderen je dan 182 euro per maand.

Rekenen we alle kortingen en heffingen voor een alleenstaande moeder met jonge kinderen mee, dan is je netto-inkomen 1547 euro per maand (inderdaad, je betaalt nauwelijks belasting). Na aftrek van de kosten voor kinderopvang  houd je dus bijna 1365 euro netto over. Bij een uurprijs van 7 euro is dat 1132 euro.

En daarom zou iemand maar beter de hele dag thuis kunnen blijven? Laat me niet lachen. Zelfs als het volgend jaar wat duurder uitpakt, blijft het nog altijd de moeite waard je eigen geld te verdienen.
 
Koffieleuten
Het kabinet doet twee dingen goed. Sinds dit jaar is de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan de gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Moeders die lachend tegen me zeggen dat ze hun kind gesubsidieerd naar de opvang brengen om zelf te gaan fitnessen en koffieleuten terwijl ik, zegt de gek, aan het werk ga om dat te betalen - dat kan niet meer.

Wat ook goed is, is dat de hogere inkomens fors meer gaan betalen. Ja, dan gaat het soms om duizenden euro's per jaar. Ouders die meer dan 130 duizend euro per jaar verdienen, krijgen vanaf 2013 zelfs geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Heel goed. Overheidssubsidies zijn niet uitgevonden om mensen die vier keer modaal verdienen te plezieren.

Wie vindt dat een alleenstaande moeder voor het minimumloon aan de slag moet, moet niet zeuren dat hij als meerverdiener extra dokt. Het principe is heel eenvoudig: als je veel belasting betaalt en weinig subsidie krijgt, dan zul je wel een hoop verdienen. Ik zou willen dat ik een miljonairsheffing kon betalen.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Hou op met zeuren !
Son  schreef op: 16-09-2013 14:23:23

Quote Sammie:
Ik lijk misschien taai en hard,


En bedankt.....

nu heb ik trek in taai taai
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:27:59

Quote Sammie:
Ik lijk misschien taai en hard, maar ik ben eigenlijk een watje. Ik ben harder voor mezelf dan voor mijn medewerkers, maar ik vind ook dat ik een voorbeeldfunctie heb. Daar verdien ik ook naar. Als mijn medewerksters een ziek kind hebben, dan stuur ik ze ook naar huis. Maar niet voor griepjes of zo. Dan verwacht ik van hun ook dat ze zelf naar andere oplossingen zoeken. We zijn gelukkig ambtenaren, en hebben dus veel vrije dagen en recht op doorbetaald zorgverlof en zo. Overigens maak ik zelf alleen gebruik van mijn vrije dagen, verder heb ik ook nog nergens een beroep op hoeven doen.

De wereld is echt niet zwart/wit, er is een heel groot grijs gebied. En ik merk dat als je jezelf flexibeler opstelt, die flexibiliteit ook naar je toekomst op de een of andere manier.



Op zich ook wel gelijk in, ik merk wel dat de planner hard zijn best doet voor mijn man als het nodig is, dus in dat opzicht klopt het ook wel wat je zegt. Maar hij zal altijd gewoon zoveel dagen moeten werken en kan niet de planning zo krijgen dat we wel bij de kinderen zijn. Ikzelf zit richting kinderopvang, dus moet ook overdag. Dan is 5 dagen werken wel wat anders. 5 dagen BSO vind ik behoorlijk heftig.

Op beeld is het ook zwart/ wit. Is zo moeilijk om dan goed erover te kunnen praten. Want misschien vat ik je wel veel te hard op terwijl het zo niet is als wat ik denk.

Maar als mijn kind de griep heeft kan ik het niet naar de BSO brengen, en ik heb geen familie die het kan opvangen, en vrienden werken... Wat moet je dan? Hoe zie jij dat dan voor je (interesse vraag, niet aanvallend hoor). Mijn schoonzusje zit aan maximale zuurstof thuis, kan het dus niet. Mijn andere schoonzusje werkt of zit thuis met zulke extreme psoriases dat ze geen kinderen erbij kan gebruiken (vooral aan haar handen) mijn schoonouders zijn bijna 80 en liggen meer in het ziekenhuis dan thuis. Mijn ouders hebben geen auto en hebben 200 km verderop hun eigen bezigheden net als mijn zusjes. 1 zusje woont maar 60 km verderop maar draait ook haar gezin en soms wat werk...


Mijn kind met paracetamol naar school en BSO brengen? Dat vind ik persoonlijk dus onmenselijk.

Sterker nog, al zouden mijn ouders in de buurt wonen, zij zouden niet eens gaan oppassen. Ze hebben het 1 keer gedaan en dat was genoeg vinden zij. Hun mening, dan kan ik mijn kinderne niet opdringen. In de zomer passen zij 1 week op, dan slaap ik daar. Dan doe ik bij het opstaan de kinderen (aankleden, poetsen, ontbijten) en vanaf het avondeten (douchen, naar bed brengen enzovoort) en voor de rest doen zij de kinderen, en dat is dan wel genoeg zeg maar...


 


Lang niet iedereen heeft zo'n vangnet dat zieke kinderen er maar naartoe kunnen. Anderen brengen hun kinderen nu nog bij mij, maar hun vangnet valt straks dus ook weg. Dat ik nu ga werken is een groot probleem voor een aantal gezinnen, daar ben ik me bewust van. Best heftig vind ik.


Al snap ik jou vanuit jou functie op zich ook wel. Maar gaan werknemers echt beter werken als ze hun kind met griep spugend bij een ander achter moeten laten?


Waarbij ik me nu net bedenk: bedoel je de griep zoals je zegt, of bedoel je een verkoudheid?

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:29:05

Quote Onsjanneke:
[...] Dat is hier precies hetzelfde. Juist doordat ik en mijn man beide zijn blijven werken hebben we inmiddels ook genoeg credits opgebouwd om alles uit onze handen te laten vallen als het eens nodig is. En Boterbloem, ik heb dus idd een flexibele baan waarbij ik zelf mijn uren mag indelen en 50% van de tijd vanuit huis mag werken. Voor de dagelijkse praktijk is vaste dagen wel het fijnst, maar als het een keer anders loopt dan is dat zo!



Heerlijk! Al lijkt het me heftig (sowieso om vanuit huis te werken, lijkt me best zwaar omdat je de rest ook ziet liggen) zo heb je wel flexibiliteit.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:29:40

Quote son:
[...]
En bedankt.....

nu heb ik trek in taai taai



Om bij de topictitel te blijven:

HOU OP MET ZEUREN!
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Onsjanneke  schreef op: 16-09-2013 14:33:35
En handig.

Ik heb dus ook geen groot vangnet, maar zo vang ik dus griepjes op....mijn man een dagje thuis werken, ik een dagje thuiswerken, en dan volgt er vaak al weer een papa of een mamadag dat we sowieso vrij zijn. En daarna is je kind weer op de been.

Veel werk ligt er hier niet, ik ruim elke avond op, kan erg slecht tegen rommel, ik heb een schoonmaakster, en voor de rest houd ik alle deuren dicht, hahaha
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 16:02:15

Quote Onsjanneke:
En handig. Ik heb dus ook geen groot vangnet, maar zo vang ik dus griepjes op....mijn man een dagje thuis werken, ik een dagje thuiswerken, en dan volgt er vaak al weer een papa of een mamadag dat we sowieso vrij zijn. En daarna is je kind weer op de been. Veel werk ligt er hier niet, ik ruim elke avond op, kan erg slecht tegen rommel, ik heb een schoonmaakster, en voor de rest houd ik alle deuren dicht, hahaha



Precies, je bent niet alleen, je doet het samen. Wij hebben absoluut geen vangnet in de vorm van familie. Maar wel de mogelijkheid om een dagje thuis te werken, of ik vraag de oppas om te komen. Die houdt bijna nog meer van mijn dochter dan ik (bijna, zei ik) en is heel flexibel. En ik moet ook toegeven dat ik gezegend ben met een erg gezond kind. Waterpokken heeft ze bewaard voor de kerstvakantie, griepjes 'doet' ze in het weekend. Denk dat ze qua hardheid voor zichzelf mijn genen heeft. Sinds ze een jaar of 8 is, is ze ook wel eens een paar uurtjes alleen thuis. Nu ze 10 is, soms wel eens een halve dag. Telefoon bij de hand, met onze mobiele nummers. En strikte instrukties. Op niet naleven staat een beperking van haar vrijheden.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 16:09:24
ik heb een klein vangnet en 1 van de 2 zonen is vrijwel altijd ziek. ook wij zijn bikkelhard maar zijn afweer helaas niet
ik zorg momenteel alleen voor ze. ik werk op een kdv dus kan niet ineens van de groep hobbelen als ik thuis harder nodig ben om al helemaal maar te zwijgen over thuiswerken

flexibel is mijn werkgever eigenlijk niet. maar dat kan ook niet.
ik ben daar ook een verantwoordelijkheid aangegaan.

in 2en splitsen gaat niet (heb het geprobeerd) dus zal ik altijd keuzes moeten maken

dus ben ik nog minder gaan werken dan ik al deed. op deze manier kan ik het wel combineren, met de hulp van onze kanjer, ook wel oma genoemd


mijn werk draait ook door zonder mij, mijn gezin dus niet.
dus waar ik harder nodig ben daar ben ik!
als werknemer ben ik vervangbaar, als moeder niet.

ik hoef niet zo nodig carriere te maken, ik moet ervoor zorgen dat er 2 mannetjes stabiel en liefdevol opgroeien. dat is taak nummer 1 (in mijn ogen)

als je in het dagelijks leven geen praktische problemen hebt, zul je het ook niet snappen denk ik dat de prioriteit van sommige mensen anders ligt.

maar nogmaals: ik vind dat je er zelf voor opdraait als er meer kosten aan verbonden zijn.
als alleenstaande moeder met minimaal inkomen, betaal je aan opvang ook minimaal.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Femke  schreef op: 16-09-2013 16:12:27
helaas is vso-nso opvang nou ook weer niet echt goedkoper als kdv, het scheelt maar iets, de uurpijs gaat erg omhoog en de kosten gaan hem vooral in de vakantieopvang zitten, ongeveer 13 vakantieweken per jaar en ook evt studiedagen, is dus 13 hele dagen bso, die dagen zijn ook veel duurder als 1 dag kdv, verder vallen overblijfkosten ook niet onder de vergoedingen...schoolgeld....lunchpaketten...
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 16:15:32

Quote Sammie:
[...]

Precies, je bent niet alleen, je doet het samen. Wij hebben absoluut geen vangnet in de vorm van familie. Maar wel de mogelijkheid om een dagje thuis te werken, of ik vraag de oppas om te komen. Die houdt bijna nog meer van mijn dochter dan ik (bijna, zei ik) en is heel flexibel. En ik moet ook toegeven dat ik gezegend ben met een erg gezond kind. Waterpokken heeft ze bewaard voor de kerstvakantie, griepjes 'doet' ze in het weekend. Denk dat ze qua hardheid voor zichzelf mijn genen heeft. Sinds ze een jaar of 8 is, is ze ook wel eens een paar uurtjes alleen thuis. Nu ze 10 is, soms wel eens een halve dag. Telefoon bij de hand, met onze mobiele nummers. En strikte instrukties. Op niet naleven staat een beperking van haar vrijheden.



Je doet het samen... Op zich mee eens, MAAR mijn man kan niet zomaar thuisblijven. Er is al een groot tekort, en als hij thuisblijft om de griep kunnen er serieus doden vallen. Tevens kan hij niet zeggen: om 15 uur haal ik haar op. Want sta je bij een ongeluk of inbraak dan kun je niet zeggen: ja jongens, ik moet nu weg, tot morgenvroeg.

Dus ik snap het wel, maar dat vangnet is er niet bij iedereen. Heerlijk als het kan, dat wel. 
Daarbij hebben veel gezinnen meerdere kinderen dus meerdere ziektes worden vaker doorlopen. Je hoeft niet voor elke snottebel thuis te blijven, maar als ze niet naar het KDV/ BSO/ school mogen moet je toch wat...

De zelfstandigheid daarentegen vind ik wel weer erg mooi. Hier spreek je over een boodschapje halen, maar echt alleen thuis gebeurd toch minder snel. Knap hoeveel kinderen dan eigenlijk al kunnen.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 16:58:56
Die van meerdere kinderen hebben komt bij mij dan weer hard aan. Dat we er maar eentje hebben was niet bepaald onze vrije keus. Maar we zijn nog iedere dag dankbaar dat we haar uiteindelijk nog hebben gekregen. 

Zo zie je maar, ieder Huisje heeft zijn kruisje.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 17:00:14

Quote Sammie:
Die van meerdere kinderen hebben komt bij mij dan weer hard aan. Dat we er maar eentje hebben was niet bepaald onze vrije keus. Maar we zijn nog iedere dag dankbaar dat we haar uiteindelijk nog hebben gekregen. 

Zo zie je maar, ieder Huisje heeft zijn kruisje.



Absoluut waar en sorry, ik bedoelde het absoluut niet hard. Heb er niet bij nagedacht toen ik het schreef, zat het puur praktisch te bekijken. Excuus daarvoor
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 17:02:22
Je man heeft trouwens net zo goed recht op calamiteiten- en zorgverlof als ieder ander.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 17:03:31
Geeft niet, is meer mijn ding. Heb er al lang mee leren leven. En ik kan het nu ook wel waarderen dat we daardoor erg flexibel zijn.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 17-09-2013 00:43:28

Quote Sammie:
Je man heeft trouwens net zo goed recht op calamiteiten- en zorgverlof als ieder ander.



misschien wel een recht.

Maar dan weet ik zeker dat zijn contract niet word verlengd
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mvi  schreef op: 17-09-2013 06:31:48
helemaal mee eens, heb ik jarenlang discussies hier op het forum over gevoerd
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Jomi  schreef op: 17-09-2013 08:09:42
Er zijn tal van beroepen waar je simpelweg gewoon niet weg kan, of je er nu een jaar werkt of twintig jaar. Dus in die zin in credits opbouwen door te blijven werken onzin.

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 17-09-2013 08:16:11
Mvi, ik miste je al!
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mvi  schreef op: 17-09-2013 22:38:28
hahahaha! heb de hele dag gewerkt  dus heb de discussie niet meer gevolgd, zal m
morgen ff bijlezen!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Hou op met zeuren !
Naam
Bericht