Menu
 

Topic:

Hou op met zeuren !

Son  schreef op: 15-09-2013 18:27:41
"kinderopvang wordt helemaal niet te duur"

Kinderopvang wordt helemaal niet te duur. Ouders die daarover zeuren zijn verwend, zegt vk-columnist Malou van Hintum.

Verschillende media berichtten afgelopen maandag dat er crèches failliet gaan doordat de kosten voor kinderopvang omhoog gaan. Ouders vinden het te duur worden, en - vooral - moeders zouden minder gaan werken. Maar dat slaat nergens op.

Thuisblijven
Het is een steeds weer terugkerende discussie, waarbij een veelgehoord argument is: 'Ik ga toch niet voor de opvang werken? Dan kan ik net zo goed thuisblijven!' Dat is twee keer mis.
Eén: je werkt om een eigen inkomen te verdienen. Dat zo'n inkomen weer opgaat aan van alles en nog wat, is een ander verhaal. Volwassen mensen zorgen ervoor dat ze zichzelf kunnen onderhouden. Dat schijnt heel on-Nederlands te zijn, maar ik blijf het verdedigen.

Minimumloon
Twee: als je zo ongelofelijk weinig verdient dat de kinderopvang er niet eens uit kan, dan doe je iets helemaal fout. Of je jokt, omdat je liever thuis thee op de bank drinkt dan op het werk thee serveert. Reken maar na.

Stel - ik neem nu een heel extreem voorbeeld - je bent een alleenstaande moeder van 24 jaar met twee kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Je werkt 40 uur per week voor het minimumloon, dat is 1562 euro bruto per maand. Dat betekent dat je kinderen 173 uur per maand naar de opvang gaan. Dat kost bij een uurprijs van 6 euro per kind 2076 euro in totaal. De toeslag die je krijgt, is 1894 euro per maand. Netto kost het opvangen van je kinderen je dan 182 euro per maand.

Rekenen we alle kortingen en heffingen voor een alleenstaande moeder met jonge kinderen mee, dan is je netto-inkomen 1547 euro per maand (inderdaad, je betaalt nauwelijks belasting). Na aftrek van de kosten voor kinderopvang  houd je dus bijna 1365 euro netto over. Bij een uurprijs van 7 euro is dat 1132 euro.

En daarom zou iemand maar beter de hele dag thuis kunnen blijven? Laat me niet lachen. Zelfs als het volgend jaar wat duurder uitpakt, blijft het nog altijd de moeite waard je eigen geld te verdienen.
 
Koffieleuten
Het kabinet doet twee dingen goed. Sinds dit jaar is de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan de gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Moeders die lachend tegen me zeggen dat ze hun kind gesubsidieerd naar de opvang brengen om zelf te gaan fitnessen en koffieleuten terwijl ik, zegt de gek, aan het werk ga om dat te betalen - dat kan niet meer.

Wat ook goed is, is dat de hogere inkomens fors meer gaan betalen. Ja, dan gaat het soms om duizenden euro's per jaar. Ouders die meer dan 130 duizend euro per jaar verdienen, krijgen vanaf 2013 zelfs geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Heel goed. Overheidssubsidies zijn niet uitgevonden om mensen die vier keer modaal verdienen te plezieren.

Wie vindt dat een alleenstaande moeder voor het minimumloon aan de slag moet, moet niet zeuren dat hij als meerverdiener extra dokt. Het principe is heel eenvoudig: als je veel belasting betaalt en weinig subsidie krijgt, dan zul je wel een hoop verdienen. Ik zou willen dat ik een miljonairsheffing kon betalen.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 12:21:56

Maar wanneer kies je er zelf niet voor?

In eerdere discussies vond menig moeder het onzin dat ik thuis bleef voor mijn zieke kind. Daar moest ik maar familie voor inschakelen. 
Niet iedereen heeft die familie. Kies je er dan zelf voor? Volgens menig ouder niet als ik het toen heb gehoord. Ik koste de staat geld en weet i kveel wat.

Mijn insteek van het leven en een gezin is gewoon anders. Ik heb gekozen voor kinderen en daarmee koos ik ervoor de meeste tijd er voor hun te zijn. ik heb geen kinderen gekregen voor de kinderopvang.
En als ze daar ongeveer 40 uur per week moeten zitten vind ik dat heftig (ga ik uit van 2 full time banen).
Ik heb ook geen kinderen gekregen zodat, al zouden mijn ouders het doen, hun opnieuw kinderen op te laten voeden.

Ik heb zelf voor mijn kinderen gekregen, en vanuit mijn mening en visie hoort daarbij dat 1 van de ouders een carriere opgeeft. In ons gezin kunnen we wanneer de gezondheid van de kinderen het toelaat zoals nu prima 2 ouders werken, maar OF beide part time, of 1 parttime.

Dat is ook verschil in wat je belangrijk vind , hoe je het in kan plannen enzovoort.


Ik zou persoonlijk gewoon niet gelukkig kunnen worden met een carriere, en een kind wat een groot deel van zijn of haarl even bij een ander moet leven op jongel eeftijd. Juist die jonge jaren zijn zo belangrijk, juist daarin worden ze gevormd. En ik geloof dat PMers zeer capabel zijn in wat ze doen, en dat dat echt kan toevoegen. Maar het vervangt geen ouder, en daarvoor vind IK 40 uur per week teveel (PMer, opa en oma, gastouder enzovoort).

Mijn gezin gaat voor carriere/ geld/ maatschappij. Ik ben dan ook blij dat de overheid iig nog deels hieraan bijdraagd en dat mensen niet verplicht zijn hun kinderen grotendeels ergens anders naar toe te brengen. Want daarin verschillen waarden en normen van mensen gewoon.


En ik vind bijvoorbeeld jou visie niet beter of slechter als de mijne, als jij en jou gezin hier het goed op doen zie ik geen problemen. Hier zou ik tegen alles ingaan waar ik voor sta. En om nou om geld of een carriere het geluk van het hebben van kinderen maar te laten zitten zou ik echt onzin vinden in mijn geval.

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 12:25:50
Want stel je voro Sammie, jou kind is vaak ziekig, vraagt om zijn/ haar moeder terwijl het goed genoeg is om naar een KDV te gaan met af en toe wat dagen thuis. Zou je carriere dan nog steeds zo heerlijk zijn?
Of je kind gedijt niet goed op het KDV, je ziet dat het er ongelukkig van wordt, wat betekend dat extra geld dan nog?
Of stel je kind kan niet tegen al die drukte, dan thuis, dan BSO/ KDV, dan school enzovoort. Wat heef tdan de eerste zorg?

Er zijn veel redenen te verzinnen die puur op de mens gebaseerd zijn maar nieot onder de noemer: je kan niet anders, vallen. Dan gaat iig bij mij de mens voor carriere en geld. En er zijn heel wat gezinnen die dat precies zo ervaren. Alleen moet je het denk ik ervaren hebben voor een carriere van zijn troon valt. (ga er voor het gemak vanuit dat je kind ook op de eerste plek staat want kan nergens lezen dat je carriere voor je kind gaat, enkel dat je carriere hebt gemaakt wat ik niet meer dan bewonderenswaardig vind dat je dat hebt kunnen combineren in mogelijk een heel gelukkig gezin. Prachtig als je je dromen kunt najagen)
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 16-09-2013 12:35:03
Ik vind dat iedereen de keuze vrijheid moet hebben. Maar wees dan niet afhankelijk van allerlei toeslagen.
Alleen zijn er zoveel redenen dat sommige ouders wel thuis moeten blijven. Dit is niet te controleren daarnaast in crisis tijd hebben sommige ouders ook geen keuze.
Helaas is het leven zonder deze toeslagen is sommige gevallen ook onmogelijk .
Ik snap wel dat sommige vrouwen liever thuis blijven. In een aantal gevallen  loont het zo weinig. Het werken brengt ook heel wat kosten met zich mee.

Mijn man is drie jaar thuis geweest. Ondanks de crisis had hij zo weer een baan. Dus het hoeft niet altijd in je nadeel te werken.

Je zou elke ouder gewoon een x bedrag moeten geven. Zo kan iedereen een keuze maken die je wilt maken. Ik denk dat dat nog het beste is voor een gezin. Er nu zijn nu ook moeders die tegen hun wil moeten werken.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 12:40:49

Ik zou er bijvoorbeeld wel voor zijn dat ouders die thuis blijven vrijwillige taken aannemen om een subsidie te krijgen. Kunnen super simpele dingen zijn als overdag of 's avonds een paar uur per week ouderen helpen door spelletjes te doen, de krant voor te lezen, hun huisje te poetsen enzovoort. Dingen waarbij ouderen nu vereenzamen, die blijven liggen of wat dan ook, maar waardoor je je inzet in een beter leefbare maatschappij.
En dan mag het gewoon geen familie zijn bijvoorbeeld. Zo kunnen ook mensen met zieke kinderen zich inzetten (ziek als in wat mijn zoon had, extreem zieke kinderen die veel in ziekenhuizen liggen vind ik alweer heel anders, of die thuis volledige zorg nodig hebben), en doe je wat voor dat extra beetje geld. 


Ik zelf heb nog nooit het gevoel gehad dat ik profiteer van de subsidies ondanks dat ik ze allemaal kreeg een paar jaar terug. Heb altijd veel buiten de deur gedaan en zag het min of meer als mijn loon. Enige was dat ik vrijwillig aan de slag was waardoor ik ook makkelijk thuis kon blijven als mijn zoon ziek was.


 

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Jomi  schreef op: 16-09-2013 12:42:13
Ik werk onder schooltijd (hhhulp) ik zou meer uren kunnen werken, maar dan moeten ze naar de bso. Die paar uurtjes extra in de week weegt in mn geval niet op tegen de kosten vind ik.

Maar zou ik andere baan hebben waarbij ik tot etenstijd zou moeten werken, dan is het wat anders.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mitch  schreef op: 16-09-2013 12:43:17

Quote Deborah mv Priscilla,Levi,Stan en Jim:


Mijn man is drie jaar thuis geweest. Ondanks de crisis had hij zo weer een baan. Dus het hoeft niet altijd in je nadeel te werken.



Ik denk wel dat dit meer uitzondering is dan regel, momenteel is het echt heel erg lastig om aan werk te komen.
En dan heb ik het niet alleen over de leuke baantjes, maar ook schoonmaak en dergelijke is heel erg moeilijk.

In Duitsland bijvoorbeeld kan je een jaar vrij nemen van je werk en de baas is verplicht om je door te betalen.
Daar is dan toch ook een potje voor ergens?
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Bepje  schreef op: 16-09-2013 12:50:37
Ik denk ook dat ieder de beste keuze moet maken die bij het gezin in z`n geheel past. Het maakt niet uit of moeder of vader thuis is of een combinatie daarvan en kinderopvang is ook niet slecht. Bij zieke kinderen e.d. ligt alles dan weer heel anders. Bovendien heb je niet altijd een keuze, ik moet bijv. ook werken omdat we het anders niet zouden redden, mijn man heeft een bedrijf maar daarbij ook crisis en de hypotheek moet wel betaald worden.
Diep in mijn hart zou ik best thuis willen blijven maar dat zit er niet in en dat geeft ook niet, ik heb leuk werk en wordt er niet minder van. We hebben wel de luxe dat we maar 1 of 2 middagen oppas nodig hebben en dat de beide oma`s dat heel graag doen daar hebben we heel veel geluk mee. Anders zouden ze ook naar de bso gaan hoor. 
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 13:08:14
ik roep altijd heel hard: we hebben allemaal een keuze....

als je nu MOET werken omdat de hypotheek hoog is, was dat ooit je eigen keuze....

ziektes en ontslagen, daar kan natuurlijk niemand wat aan doen.
maar wil je niet werken, wil je carriere maken als moeder: het is een keuze
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 13:15:53

Quote MaFKeeS:
ik roep altijd heel hard: we hebben allemaal een keuze.... als je nu MOET werken omdat de hypotheek hoog is, was dat ooit je eigen keuze.... ziektes en ontslagen, daar kan natuurlijk niemand wat aan doen. maar wil je niet werken, wil je carriere maken als moeder: het is een keuze



Maar dan gaat het dus al niet op: we moeten allemaal werken.

Want als het te druk is voor je partner kun je dat negeren, of je houd er als gezin rekening mee. Als je een ziekelijk kind hebt kun je het negeren, of je houd er rekening mee. Als het jezelf teveel wordt kun je dat negeren met af en toe een burn out hier en daar, of je houd er rekening mee. Weinig werkgelegenheid, een kind die veel rust nodig heeft en al die prikkels niet kan hebben, een kind wat extra aandacht nodig heeft van thuis, en zo kan k door blijven gaan.

Ik ken persoonlijk geen een ouder die thuis zit met het idee: ik zith et liefst op mijn kont, of ik wordt zo blij van het huishouden.

Een hele enkeling (denk dat ik er 2 ken, 1 weet ik niet eens zeker) die ervoor heeft gekozen thuis te blijven gewoon omdat het kan en ze het prettiger vind (werken zou dus mogelijk kunnen) en voor de rest hoor je legio aan voorbeelden.


ik denk dat voor de meeste gezinnen het niet echt een keuze is. Dat een menselijk motief de keuze maakt. En dat er dus een paar zijn die een keuze hebben. Tenzij je gewoon geen rekening houd met anderen, dan heeft iedereen een keuze inderdaad. Maar ik vind dat als het je geliefden betreft dat je gewoon geen keuze hebt. Wil je hard zijn dan kun je het roepen, maar vraag ik me af wat je ermee wilt bereiken als anderen maar geschaad moeten worden... (dat dat een keuze is)

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 13:20:54
ik begrijp je niet helemaal Boterbloem....


Wij maakte zelf de keuze dat er kinderen kwamen, wij maakten zelf de keuze dat we ze zelf op zouden voeden.
We maakte zelf de keuze dat we allebei parttime gingen werken, etc. etc.

dat bedoel ik.

Stel dat mijn zoon wel naar de opvang had gegaan, had ik geen week normaal kunnen uitwerken, omdat hij altijd ziek was.
had ik hem elke keer op kunnen halen.
als moeder: schuldgevoel naar kind, als werknemer: schuldgevoel naar bedrijf.

ik had een keuze: kosten wat kost mijn kind onderbrengen.
ik heb een andere keuze gemaakt. wij leverde allebei uren in en bleven thuis om en om.


ik lees hier trouwens wel overtuigende thuisblijfmoeders...dat is toch niet heel raar?
ook een keuze

dat is een keuze.

ik begrijp dat je niet altijd 100 % zelf een keuze kunt maken, maar dat zijn kleine uitzonderingen.....
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 13:22:27
hoevaak gebruik ik het woord ' keuze' ?
goeiegrutten zeg....

wahhahaa, maar goed...het is een keuze
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 13:25:17

Snap wat je bedoeld inderdaad.

Ik kijk anders tegen keuzes aan. Als het ten koste kan gaan van je kind vind ik het al geen keuze meer. Dan ga je voor je kind. Dati s geen keuze, welzijn van jezelf en de ander staat op de eerste plek. Is gewoon een feit/ gegeven.

Om te spreken van een keuze zou het betekenen dat ik zou kunnen overwegen mijn kind te schaden. Dat zou niet in mij opkomen en daarom is er dus ook geen keuze.


Ik heb gekozen voor een kind, ik koos niet voor een kind met longklachten bijvoorbeeld. Hij heeft ook nog eens gedragsproblemen, ook geen keuze. Ik koos dat ik een kind wilde.
Net als dat ik niet koos voor een ziekte, en ik dat ook geen keuze vind (willen dat je kind ziek wordt geboren) vind ik werken gaan als je kind dat kan schaden ook geen keuze. 

Maar snap wel idd wat jij nu bedoeld. 

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 13:25:51

Quote MaFKeeS:
hoevaak gebruik ik het woord ' keuze' ? goeiegrutten zeg.... wahhahaa, maar goed...het is een keuze



Ik zat net te tikken en dacht: wat een raar woord eigenlijk...

keuze...

keu... ze...

keuzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Vlindertjes  schreef op: 16-09-2013 13:28:39
Ik ben het volledig met mafkees eens, het is ooit een keuze geweest om een duur huis te kopen waardoor je nu hoge vaste lasten hebt. Wij hadden ook wel een groter huis kunnen kopen als we het op 2 inkomens hadden gedaan, maar dat hebben we niet gedaan. Ik bent me er wel van bewust dat ik makkelijk praten heb want ik werk 12 uur per week en mijn man 40 uur per week en we hebben eigenlijk geen oppas nodig omdat ik werk als mijn man thuis is. Maar het zijn wel keuze's. 
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 13:32:04
daarin kan ik jou nu ook volgen, maar ik zie in omgeving (lees: werk KDV) dat het zeker anders eraan toe gaat.

ook ik vind dat je onvoorwaardelijk kiest voor je kind, voor je gezin, dan maar minder geld te besteden.
dat voelt niet als kiezen, maar als een gevoel. een feit meer.

maar ik vind niet dat als je als moeder/vader ervoor kiest om werk te combineren met gezin dat de overheid moet opdraaien voor de gemaakte kosten daarvoor.

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 13:38:38

Dat laatste ben ik ook weer met je eens. Tegelijkertijd zouden er meer banen moeten zijn waardoor het kan.

Voorbeeld (had ik dat net al geschreven? Zo niet dan nog een keer) sprak net een moeder op school. Haar zus was uitgekocht (vaste aanstelling) omdat haar zoon zo vaak naar het ziekenhuis moest en hij kon het niet gebruiken. Steeds meer gezeur en uiteindelijk uitgekocht, je kunt niet meer doorwerken (ja misschien door op je rechten te gaan staan met steeds slechtere werksfeer, je begrijpt je werkgever ook wel als je telkens weg bent, maar moet je je kind dan alleen of met familie en vrienden in het ziekenhuis laten (5 jaar oud) omdat jij zelf je boontjes moet doppen?


Of als je kind daardoor thuis is? Er zijn best veel kinderen met extreme luchtwegprobleme ndie nu veel thuis zitten met dit weer. Of dat je als ouders standby moet staan. Zouden er banen zijn waarbij je tijd zelf kan indelen en vanuit huis werken dan kun je al veel meer, maar dat bestaat amper. Zelfs banen waarbij je officieel tijd zelf zou kunnen indelen heb je vaak vaste tijden. Snap ik iook wel, maar het beperkt behoorlijk.

Want eerlijk is eerlijk, in die jaren thuis kon ik best verdrietig worden als mensen zeiden: wat een luxe dat je thuis kon blijven. Ben stapel op mijn kinderen maar de muren vlogen wel eens op mij af en voelde me soms best eenzaam en wilde graag werken om even niet te hoeven zorgen. niet dat ik niet voor mijn kind wilde zorgen, maar het breekt je soms zo op.
Voor mij zou het luxe zijn te mogen werken, en ik hoop dat ik de luxe binnenkort mag uitvoeren ;-) 

En het trieste is gewoon, ik ben bij lange na niet de enige :-( Als ik met andere moeders praat en de herkenning hoor, die er nog vol inzitten dan vind ik dat erg heftig. Want je hebt veroordelign van de ene kant, en zorgen van de andere kant.

Je krijgt het gevoel aangepraakt dat je teert op het geld van anderen enzovoort (heb het gevoel zelf niet gehad, maar zie bij velen anders, die er echt moeite mee hebben) en ondertussen maak je je zorgen om je kind en zou je maar wat graag werken.


 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 13:39:10
Maar goed, denk dat we het in veel ook gewoon echt eens zijn, met een enkel puntje misschien anders.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Son  schreef op: 16-09-2013 13:43:16
Ik vind gewoon dat ieder mens recht heeft op een miljoen zodra ze 35 worden.... 
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Mafkees  schreef op: 16-09-2013 13:44:00

Quote son:
Ik vind gewoon dat ieder mens recht heeft op een miljoen zodra ze 35 worden.... 



eens!
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Jo  schreef op: 16-09-2013 13:44:25
+1
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 13:51:13

Het maakt me niet uit welke keuzes iemand maakt, het gaat er om dat je de consequenties van die keuzes draagt.

Ik heb vroeger heel veel armoede gekend, dat heeft voordelen gehad (het heeft me uiteindelijk gemaakt tot de mens die ik geworden ben, en daar ben ik best tevreden over) maar ook heel veel nadelen. Ik leef nu dus vanuit het principe 'dat nooit meer'. En daarom zoek ik wel de grenzen op van het mogelijke. Sowieso ga ik er vanuit dat mijn man en ik het samen doen, we hebben een soortgelijk inkomen, werken volgens contract evenveel uur, maar delen dus ook het huishouden en de zorg voor ons kind samen. En voor iedere vraag is een oplossing, de vraag is alleen of ik altijd zelf die oplossing moet zijn.

Ik denk dat mijn werkster beter is in poetsen, dat mijn glazenwasser beter ramen kan wassen dan ik en de tuinman heeft er nog steeds lol in om mijn tuin bij te houden. En mijn kind, die vindt het veel leuker op de BSO, waar ze met andere kinderen kan spelen, waar ze een 'active game room' hebben en waar ze samen met haar vriendinnetjes pannekoeken of muffins mag bakken.
Mijn kind vindt dat ze de allerliefste moeder van de wereld heeft en ze kan niets verzinnen dat haar leven nog fijner kan maken. Maar ze weet ook dat ze niet over ieder pijntje moet zeuren en dat ze thuis een beetje moet helpen. Dat klinkt misschien hard, maar het is wel de realiteit.

Vergis je niet, bij alles wat ik doe staat mijn kind centraal. Uiteindelijk doe ik het ook allemaal voor haar. Ik kan haar zo een fijn leven bieden en een goede toekomst. En als ze me echt nodig zou hebben, ben ik vanaf morgen thuis.

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 13:54:16
Mijn kind gaat trouwens maar 2 dagen per week naar de BSO en is nooit meer dan 3 dagen naar de kinderopvang gegaan. Verder zijn we er zelf voor haar (en soms onze oppas, die ook onze werkster is). Voor de flexibiliteit die mijn man en ik aan onze werkgevers bieden, verwachten we soms namelijk ook iets terug.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Cir  schreef op: 16-09-2013 13:58:21
Ik vind wel dat de overheid en werkgever kinderopvang moet blijven subsidieëren.
Alleenstaande ouders, helemaal met meerdere kinderen en weinig familie of vrienden die zouden kunnen oppassen, zouden de kosten niet kunnen dragen van kinderopvang. Wat er dan gebeurd is dat zo'n gezin in de bijstand zou komen. Dat kost alleen maar meer geld.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:10:45

Dat is inderdaad fijn als ze het zo naar hun zin hebben op de BSO! Hier ook een zoon die gek is op bakken, hutten bouwen, lekker achter de computer en met vriendjes spelen. Zo heerlijk!

Ik vind alleen je opmerking van: het maakt me niet uit welke keuzes iemand maakt, het gaat erom dat je de consequenties van die keuzes draagt te kort door de bocht.

Neem een moeder met een ziekenhuiskindje. Prima dat jij thuis wilt blijven om voor je kidn te zorgen, maar draag dan ook de consequentie dat je net niet rondkomt.
Snap je mijn punt? Wat je dan zegt?

Of laat ik het bij mijzelf houden. 
Prima dat jij in de winter je zieke kind wil opvangen in plaats van bij een oppas te brengen die ervoor kan zorgen, maar draag dan ook de consequentie dat je minder snel aan een baan komt en soms met moeite rondkomt.

Het is te kort door de bocht omdat veel keuzes met pijn in het hart gemaakt worden. Jij bekijkt het heel zakelijk naar mijn idee, waardoor de manier van reageren best pijnlijk kan overkomen.

Want vind jij het een optie je zieke kind maar bij anderen telkens onder te brengen? Vind je het een optie te werken terwijl je in de winter pakweg 40 tot 50 procent van de tijd niet aanwezig zou zijn/ Zou jij het fijn vinden dat iemand die jij moet aansturen zo weinig aanwezig is omdat ze naar hun kind willen?

Het zijn geen egoistische keuzes het zijn zelfs heel vaak geen zelfgemaakte keuzes maar keuzes die gemaakt worden, die dwingen.

Dus het klinkt prachtig, je moet de consequenties dragen, maar ik vind het bijna onmenselijk overkomen en puur bedrijfstechnisch klinken. En dat is ook waar de maatschappij steeds meer in veranderd. 
Misschien ben ik er ook wel gewoon te menselijk en gevoelig voor hoor. Maar ik ben en blijf een mensenmens. Weet je wat mij raakt bijvoorbeeld? Ik moet straks ook aan het werk en kijk er naar uit. Maar ik ben opvangplek vor kindjes die nog even moeten uitzieken maar goed genoeg zijn bij mij te komen zeg maar. Die kinderen, die ouders. Dat raakt mij, want wie doet dat straks? Moeten ze dan toch naar school omdat het werk toch roept?
Dat is hoe ik in dingen sta, meer vanuit de mens bekeken. Ik heb dat harde op de een of andere manier ook gewoon niet in mij zitten. Consequenties die je moet dragen? Waar is het samen doen en samen zijn gebleven in de samenleving? Het geven om elkaar en omkijken naar elkaar in plaats van dit soort veroordelingen, want zo komt het op mij over. Het klinkt haast als afgeven, snap je wat ik bedoel?


Misschien bedoel je het wel heel anders, maar hoe zie jij het menselijke aspect daarin? 

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Son  schreef op: 16-09-2013 14:16:32

Quote MaFKeeS:
[...] eens!



Ik tel de dagen al af tot het zo ver is  !

*nog 149 om precies te zijn*
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Bepje  schreef op: 16-09-2013 14:17:47
Nu is het net of ik in een villa woon maar dat is niet zo, gewoon een simpel, klein startersrijtjeshuis. We hebben gekozen voor een hypotheek die overigens niet hoger is dan huur en we hebben gekozen voor een bedrijf met de nodige risico`s die je daar altijd bij hebt en dat is nu de crisis. Maar ik klaag niet, dat wilde ik juist aangeven maar dat kwam blijkbaar niet over....
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:17:50

Quote Sammie:
Mijn kind gaat trouwens maar 2 dagen per week naar de BSO en is nooit meer dan 3 dagen naar de kinderopvang gegaan. Verder zijn we er zelf voor haar (en soms onze oppas, die ook onze werkster is). Voor de flexibiliteit die mijn man en ik aan onze werkgevers bieden, verwachten we soms namelijk ook iets terug.



Ja maar dit is natuurlijk pure luxe,.

Mijn man werkt bij de politie, maar kan niet zomaar wat terugverwachten. Noodhulp (112 meldingen) moeten gewoon gedraaid worden, bij elke vermissing moet hij gewoon (Extra) komen opdraven, al het andere moet ook gebeuren.


Ik snap best dat je dan carriere kan maken. Maar een schoonmaker kan niet zomaar zeggen: weet je, in plaats van na kantoortijd kom ik tussendoor, ik verwacht ook wat terug.
Werk je in een supermarkt kun je ook niet makkelijk vrij nemen, moeten ze gewoon roosters maken.
Kinderopvang moet door blijven gaan, sta je voor de klas dan kun je de kinderen niet alleen er voor laten staan en zo kan ik door blijven gaan.

We verwachten er sosm namelijk ook iets voor terug kan dus enkel als je in die luxe positie verkeerd dat het mogelijk is, maar alle andere functies moeten ook opgevuld worden.

 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Boterbloem  schreef op: 16-09-2013 14:18:55

Quote son:
[...]

Ik tel de dagen al af tot het zo ver is  !

*nog 149 om precies te zijn*


hoop dat je wel een rollator erbij kado krijgt haha
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Sammie  schreef op: 16-09-2013 14:20:10
Ik lijk misschien taai en hard, maar ik ben eigenlijk een watje. Ik ben harder voor mezelf dan voor mijn medewerkers, maar ik vind ook dat ik een voorbeeldfunctie heb. Daar verdien ik ook naar. Als mijn medewerksters een ziek kind hebben, dan stuur ik ze ook naar huis. Maar niet voor griepjes of zo. Dan verwacht ik van hun ook dat ze zelf naar andere oplossingen zoeken. We zijn gelukkig ambtenaren, en hebben dus veel vrije dagen en recht op doorbetaald zorgverlof en zo. Overigens maak ik zelf alleen gebruik van mijn vrije dagen, verder heb ik ook nog nergens een beroep op hoeven doen.

De wereld is echt niet zwart/wit, er is een heel groot grijs gebied. En ik merk dat als je jezelf flexibeler opstelt, die flexibiliteit ook naar je toekomst op de een of andere manier.
 
Quote
RE: Hou op met zeuren !
Onsjanneke  schreef op: 16-09-2013 14:21:21

Quote Sammie:
Mijn kind gaat trouwens maar 2 dagen per week naar de BSO en is nooit meer dan 3 dagen naar de kinderopvang gegaan. Verder zijn we er zelf voor haar (en soms onze oppas, die ook onze werkster is). Voor de flexibiliteit die mijn man en ik aan onze werkgevers bieden, verwachten we soms namelijk ook iets terug.



Dat is hier precies hetzelfde.

Juist doordat ik en mijn man beide zijn blijven werken hebben we inmiddels ook genoeg credits opgebouwd om alles uit onze handen te laten vallen als het eens nodig is.

En Boterbloem, ik heb dus idd een flexibele baan waarbij ik zelf mijn uren mag indelen en 50% van de tijd vanuit huis mag werken.

Voor de dagelijkse praktijk is vaste dagen wel het fijnst, maar als het een keer anders loopt dan is dat zo!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Hou op met zeuren !
Naam
Bericht