Menu
 

Topic:

bizar maar een gewaarschuwd mens...

Xsara  schreef op: 05-09-2013 19:30:42
Zeven op de negen kinderen tussen 5 en 11 jaar gaan gewoon mee met een vreemde man, dat is gebleken uit een bizar experiment in het Britse tv-programma 'Daybreak'. De reportage waarbij een undercoverjournalist jongens en meisjes probeerde mee te lokken als een 'vriendelijke meneer' die hulp nodig had bij het zoeken van zijn hond leverde deze resultaten op.


De kinderen speelden in een afgesloten publieke speeltuin. Op het signaal van de producer vertrokken de ouders uit de onmiddellijke omgeving zonder het tegen hun kinderen te zeggen. Vervolgens kwam de undercoverjournalist op de proppen die het kind aansprak en vroeg om mee te zoeken naar zijn hondje. Uiteindelijk volgden zeven kinderen de man gedwee. Gemiddeld had hij slechts 90 seconden nodig om de kinderen te overtuigen, ook al waren ze allen gewaarschuwd over het gevaar van vreemden.

'Belangrijk de weerbaarheid van kinderen te vergroten'
Eén 11-jarige liep mee met de man, maar realiseerde zich snel het gevaar en keerde op haar schreden terug, terwijl een 7-jarig jongetje oorspronkelijk weigerde mee te gaan met de man, maar binnen 45 seconden van mening veranderde.

Een moeder wiens zoontje meeliep met de man zegt: 'Het was extreem moeilijk voor me om hieraan mee te doen. Hij ging zo snel zo ver weg. Ik had nooit gedacht dat hij zo makkelijk met iemand zou meegaan zonder fysiek contact.'

Het bizarre experiment noopte de programmamakers tot enige commentaar achteraf. 'Het is belangrijk dat kinderen ook weerbaar gemaakt worden tegen mensen die zich vriendelijk voordoen', klonk het.

Nuancering door Child Focus
Dirk Depover van het Belgische Child Focus nuanceert tegenover Het Laatste Nieuws de resultaten. 'Normaal gesporken zijn de ouders toch in de nabijheid, mag ik hopen. Toch is het inderdaad belangrijk dat ook kinderen alert gemaakt worden. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, want kinderen worden vaak toevertrouwd aan mensen die ze niet kennen: de juf op de eerste schooldag, de voetbaltrainer bij de eerste training. Kinderen zijn dat een beetje 'gewoon'.'


" class="img-responsive">

jeetje, hoe bizar.... heb mijn kindjes nog even gecheckt... 1 gaat mee, de ander niet.... (zeggen ze... maar daar kunj e niet van op aan)
 
Quote
Navigatie
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Senna  schreef op: 05-09-2013 19:35:03
Wow, dat is idd een flink aantal kinderen!
Toch maar eens wat vaker over praten hier
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Son  schreef op: 05-09-2013 19:41:54
Ik weet nog dat Oprah Winfrey ook eens zo'n test heeft gedaan.
Ze trapten er allemaal stuk voor stuk in...

Zeg nou zelf...hoe verleidelijk zijn babyhondjes ? Hoe eng is het als iemand zegt dat je moeder in het ziekenhuis ligt...je gelooft dat toch ? Dat is de onschuld van het kind waar helaas vreselijk misbruik van gemaakt word.t
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Boterbloem  schreef op: 05-09-2013 19:44:36
Wij hebben het hier wel eens getest en toen gingen ze niet mee. Maar ik zal niet zeggen dat ze het nooit doen.

Het nuanceren vind ik onterecht, want ook die van 11 jaar ging eerst mee, terwijl je een kind van 11 niet de hele tijd bij je houdt met buiten spelen. Een beetje vrijheid hebben ze nodig. 

Het ligt ook aan het kind denk ik. Mijn nichtje is echt ontzettend hulpvaardig, ontzettendm ooie eigenschap. Maar iemand met gemene bedoelingen kan hier makkelijk misbruik van maken. Zeg je dat ze mee moet omdat er een kindje verwond ligt dan zal ze rennen. 

Te triest dat we er rekening mee moeten houden...
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Jolanda1974  schreef op: 05-09-2013 19:44:48
Peter R. de Vries heeft dat ook al een keer gezegd. Hoe goed je ook met je kinderen praat en afspraken maakt, hoe goed je ze ook voorbereid. Het blijven kinderen.
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Mafkees  schreef op: 05-09-2013 19:47:26
ik heb het hier thuis regelmatig erover. wil ze niet bang maken, maar ik heb echt 2 allermansvrienden die ook nog vreselijk naief zijn. en ze zouden zo meegaan.

hondjes, koekjes...alles als voorbeeld genomen.
ze bleven " nee even aan mn moeder vragen" antwoorden
tot ik zei " maar die meneer heeft een hele vette hotwheel-baan thuis"
F zei " ooh echt? maar dan ga ik maar heel even mee"

whahaha...lukt dus amper!
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Angelique  schreef op: 05-09-2013 20:01:59
jayden is daarin onvoorspelbaar
hij mag pas sinds paar weken buiten spelen alleen en das erg lastig ik heb totaaal geen zicht dus loop regelmatig heen en weer
elke dag als hij gaat neem ik weer de regels door en ook wat doe je als iemand wie dan ook vraagt om mee te gaan
nou dan ga ik zegt hij
dus ja ik peper hem elke keer in als iemand vraagt mee te gaan maakt niet uit waar of waarom dan kom je het eerst aan mama of papa vragen
maar toch vind ie dat moelijk te snappen hij gaat uit dat ik vriendjes bedoel of opa en oma ofzo
is erg lastig ga er toch is wat meer aandacht aan besteden
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Nathalie Mv Cad  schreef op: 05-09-2013 20:18:35
Of mijn kinderen meegaan weet ik niet. wij hebben het hier heel vaak over gehad. de oudste twee hebben ook weerbaarheidstraining gehad.

Wij hebben de regel: je gaat met NIEMAND mee, dus ook niet met vriendje, opa, oma, papa of mama als dat niet degene is die die dag op je past. Dus de dagen dat mama thuis is, moet mama altijd weten waar je bent en ga je dus ook niet met opa, oma of papa mee. De dagen dat oma oppast ga je dus ook niet zonder tegen oma te zeggen met mama mee, ook niet als mama zegt dat oma het al weet. 
Dat hebben wij ingevoerd omdat mijn kinderen echt met iedereen mee zouden gaan. En we dus een aantal keren ons rot hebben gezocht, bleek ons kind bij een vriendje te zijn. 

Klinkt misschien extreem maar is wel heel duidelijk voor de kinderen. 

 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Mafkees  schreef op: 05-09-2013 20:22:12
dat vind ik altijd lastig Nathalie...want soms kun je deze afspraak niet waarmaken.

als oma ze op dinsdag uit school haalt, kan ik dat nooit garanderen. dus zal ik dat ook weer niet met ze afspreken....

hier altijd teruggaan naar meester in de klas als er iemand anders is
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Jolanda1974  schreef op: 05-09-2013 20:31:26
Onze jongste is 1x aangesproken in de speeltuin door een man met de vraag of ze mee wilde komen om zijn piemel te zien. Onze dame reageerde heel adrem en zei dat hij raar was en ze niet mee wilde. Toen onze oudste aan kwam fietsen rende hij weg.
Maar ik durf mijn handen niet in het vuur te steken dat ze een volgende keer niet mee zal gaan. Want ook wij hebben er over gesproken en duidelijke afspraken gemaakt, maar je weet het nooit hoe ze reageren op het moment.
We hebben ook duidelijk proberen te maken dat het niet altijd een man hoeft te zijn maar ook een vrouw kan zulke verschrikkelijke dingen doen. Maar ook een bekende. En dan is het toch lastig uitleggen.

Wij hebben hier wel de afspraak dat ze ten alle tijden eerst naar huis komen als ze ergens anders gaan spelen. Maar of ze daar aan denken om het moment dat ze snoepjes beloven of poesjes/puppies. Geen idee. Ik ga er niet van uit in ieder geval.

We hebben zo goed en zo kwaad als het kan duidelijk gemaakt hoe wij erover denken zonder stemmingmakerij en bangmakerij. Ze moeten vrij kunnen spelen buiten zonder angst. 
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Sela  schreef op: 05-09-2013 20:31:49
dat zijn echt veel kinderen! 
Ik probeer mijn kinderen er ook tegen te wapenen maar idd, het zijn en blijven kinderen. Ligt trouwens ook aan het kind. Mijn zoon is van nature wat achterdochtig en mijn dochter een stuiterende goedvertrouwende flierefluiter. Ra ra ra, wie zou er meegaan? En ik vind het doodeng..... Eergisteren kwamen er verschillende kinderen (na schooltijd) gillend van het schoolplein af; er was een man die een meisje daar mee wilde trekken. Ze heeft zich los kunnen trekken en toen is die man er vandoor gegaan. Mijn dochter speelt ook vaak op dat plein 
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Marjolein852  schreef op: 05-09-2013 21:37:54
Mijn oudste dochter (nu bijna 10) was er 5 jaar geleden erg verbaasd over, dat ze niet mee mocht om te kijken naar baby konijntjes.. Van puppys wist ze het wel.. Zucht..
 
Quote
RE: bizar maar een gewaarschuwd mens...
Suus  schreef op: 05-09-2013 22:04:58
Ik denk dat je elk kind mee krijgt als je wil. Nu zal bijv mijn 9 jarige niet meer mee gaan voor een puppy maar als iemand zegt " er is iets ergs met je moeder, je moet NU komen" gaat ze mee
 
Quote
Navigatie


Reageren op bizar maar een gewaarschuwd mens...
Naam
Bericht