Menu
 

Topic:

Vitamine B12

Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 13:44:11
Wisten jullie dat er ook een pillen onderhouds dosering vitamine B12 bestaat?

Ik dus niet hé. Ik ben dus al meer als 10 jaar iedere zoveel weken, soms vaker naar de huisarts aan het hobbelen voor mn B12 spuitje. In de zwangerschap moest ik iedere dag gaan spuiten.

Gisteren dus bij de huisarts nieuw recept gevraagd. Belt mij de nieuwe huisarts later op. De oude is met pensioen, nu zit er een hele lieve leuke vrouw van mijn leeftijd.

Zegt ze, gos Monica ik wil ff wat met je bespreken over de B12. Op papier staat dat je iedere 3 weken moet maar omdat dat vaak niet uitkomt met Guus ga je 1x in de 5 weken, maar soms lijk je het te vergeten want dr zit totaal geen structuur in.

Oeps je hebt gelijk hoor, ik vergeet het vaak en merk het eraan dat ik kribbig word, moe ben en mijn tong in de fik staat,

Zegt ze, dat geloof ik. Is het geen idee om te stoppen met spuiten maar iedere dag pillen te gaan slikken. Uhh ja maar dat bestaat toch niet? Ik slik al iedere dag pillen dus dit kan er wel bij. Zegt ze, jawel dr bestaan wel degelijk pillen alleen de meesten willen die niet omdat een spuit makkelijker is en goedkoper. En heel veel mensen weten niet van het bestaan van die pillen. Okeeeeeee en wat moet ik dan zelf betalen? Zegt ze, ik schat rond de 10 euro per 3 maanden. Nou jaaaaa als dat alles is, dan is dit voor mij veel makkelijker. Dus ik ga strakjes naar de apotheek, pillen halen. Ben erg benieuwd wat ik krijg en wat ik zelf moet betalen.

Maar voor de niet graag of net zoals ik vergeetachtige dames. Er bestaan dus wel degelijk vitamine B12 pillen, en die zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Voor mij een uitkomst want als ik ga voor de spuit, ben ik eigenlijk net een tikkie te laat.
 
Quote
Navigatie
RE: Vitamine B12
Angelique  schreef op: 22-08-2013 13:50:07
ik weet van het bestaan af en er zijn ook smelttabletten alleen die zijn eigen rek en erg duur

je moet alleen echt heeeel goed opletten
want waarom heb je een te kort waar komt het vandaan

in je maag zit een stofje dar zorgt ervoor dat b12 uit je voedsel gehaald word en je b12 op peil moet blijven
in mijn geval is door de maagverkleining het gebeid van de maag waar dat stofje dus zit is afgesloten en dus mis ik dat stofje
het gevolg daarvan is dat ik dus geen vit b12 opneem niet uitvoedsel maar ook niet uit pillen
ik kan dus pillen gaan slikken maar die zullen nooit in mijn bloed komen
met een spuit zit ik dana ltijd goed omdat et in bloed gespoten word
de smelttabletten zijn ook ander verhaal doordat die in je mond smelten word dat daar wangslijm opgenomen en komt zo in je bbloed maar je moet best veel slikken en ze zijn erg duur
dus hier als enige oplossing spuiten
en ja vergeet ze ook wel is of komt niet uit
ik moet officeel  volgende week maar ja ga ook trouwen en ben druk kan alleen woe en don spuiten bij ha woe ben ik er niet dus zal don moeten anders word het een week later

blijft lastig en ik hoop voor jou dat pillen gaan werken zo veel meer gemak maar vaak blijkt het ook een lastig verhaal dus houd jezelf goed in de gaten
 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 22-08-2013 13:53:24
Ik zou als ik jou was even navraag doen bij de stichting b12 tekort, want zover ik weet bestaat dit niet! Ik weet dat er smelttabletten zijn, maar de voorkeursbehandeling is nog altijd per injectie. Het punt bij een b12 tekort is nu juist dat de opname bij orale inname niet goed gaat. Is het geen optie dat je zelf leert spuiten? of dat iemand van de thuiszorg dat doet bij jou?

Ik hoop van harte dat dit werkt bij je en ik iets gemist heb op b12 gebied, ben ook wel erg nieuwsgierig om wat voor tabletten het gaat.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Fransje72  schreef op: 22-08-2013 13:54:47
Ik heb de vit b12 tabletten van het kruidvat. Ik heb een stofwisselingsziekte waarbij ik een chronisch tekort heb aan bepaalde vitamines. Volgens het radboutzkh zat er in de tabletten van het kruitvat ook echt vit b12 en weinig andere toevoegingen.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 22-08-2013 13:57:38
Bron: Stichting B12 Tekort


Tabletten als behandeling


Smelttabletten (en tabletten) als behandeling van een B12-tekort:


Smelttabletten zijn tabletjes die men onder de tong kan laten smelten. Hierdoor wordt de vitamine B12 opgenomen via het mondslijmvlies, waardoor het maagdarmstelsel wordt omzeild, waar meestal de oorzaak van het B12-tekort ligt. Neem bij voorkeur de vormen van B12: methyl- en/of adenosyl (dibencozide) –cobalamine, of hydroxocobalamine (dit is dezelfde vorm die in de standaard injecties B12 zit). Neem geen cyanocobalamine, aangezien deze vorm niet lichaamseigen is en daardoor veel minder effectief.


Smelttabletten (en tabletten) zijn geschikt voor:



  • Indien de oorzaak van het tekort een gebrek aan vitamine B12 in de voeding is, zoals bij een veganistisch, streng vegetarisch en/of macrobiotisch dieet.

  • Indien men geen of vrijwel geen klachten heeft van het tekort.

  • Als onderhoudsdosering na aanvulling van de voorraad met injecties en men weer klachtenvrij is.

  • Als aanvulling op injecties. (Indien men onvoldoende injecties krijgt of ter ondersteuning van afbouwen)

  • Als preventieve behandeling van mensen die medicatie moeten gebruiken die een B12-tekort kunnen veroorzaken, zoals langdurig gebruik van maagzuurremmers, Metformine, Questran ed.
    Zie voor de hele lijst: Medicatie en B12-tekort


Ook voor (smelt)tabletten geldt: laat altijd eerst testen op serum- of Actief-B12 en MMA!
Op basis van de uitslagen en klachten kan men een keuze voor de behandelwijze maken.
Indien smelttabletten niet voldoende effectief blijken te zijn, kan n.a.v. een aangetoond B12-tekort alsnog een verzoek om injecties worden gedaan.

 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 14:01:04
Ik laat jullie straks wat weten.

Ik weet waarom ik een B12 tekort heb. Mijn bloed moet mega hard werken om goed te blijven, al jaren. (bloedziekte)

Idd Kyla, wat jij zegt, wist ik ook. Ik heb nu met haar afgesproken om deze pillen in een vrij hoge dosering als trial voor 3 maanden te gebruiken en daarna laat ik mijn bloedwaardes controleren.

Ik slik nog meer vitamines op dokters recept en eet verder gezond. Tis echt een niet lekker lichaam waar ik in zit. Mijn ijzer en suikerwaardes worden ook ieder half jaar gecheckt.

Tis me wat zeg, maar ben blij dat hier meer meiden met het B12 probleem zitten.

En eerlijk is eerlijk, ben blij dat de nieuwe huisarts inziet wat er hier thuis aan de hand is en mama zichzelf helemaal "vergeet"
 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 22-08-2013 14:06:35
Dat is inderdaad fijn. Ik weet dat heel hooggedoseerde b12 uiteindelijk "vanzelf" in het bloed terechtkomt, maar let wel goed op jezelf he!

@Fransje: ik heb slechte ervaringen met het Radbout zkh en b12.... Als je een tekort hebt los je dat niet op met een "normale" vitaminepil, tenzij de oorzaak bekend is en die weggenomen kan worden (zoals bijv. medicijngebruik, darmparasiet enz)
 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 14:08:01

Ik ga volgende week naar haar toe, misschien moet ik idd blijven spuiten en de pillen nemen. Maar ik geef haar gelijk dat ze zegt, je loopt nu achter de feiten aan en dus doet die spuit dan ook niet voldoende en dan is dit misschien tot de rust in huis is wedergekeerd even een betere oplossing

Daar heeft ze denk ik wel een punt.

De thuiszorg laten spuiten, of mijn nicht, stom dat ik daar niet zelf aan gedacht heb. Ga ik zeker aankaarten.

 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 22-08-2013 14:13:32
En als het niet werkt aan de bel trekken hoor! Ik begrijp het wel dat dit makkelijker is.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 14:16:58
dat doe ik wel, echt ga ik je beloven

Ik merk het zelf goed aan mijn moe worden, als een kip zonder kop rondlopen, humeur en als ik te laat ben, net zoals nu "zucht" dan staat mijn tong in de fik. En das zo'n fuck gevoel dat je echt wel naar de dokter loopt
 
Quote
RE: Vitamine B12
Mamavonn  schreef op: 22-08-2013 14:19:28
Js ik wist wel dat die er waren. Bloed laten prikken heeft weinig zin. Als je eenmaal begint met b12 spuiten dan is een bloedtest die b12 meet onbetrouwbaar.

Kijk eens op de site van stichting b12 staat heel veel info op.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Fransje72  schreef op: 22-08-2013 14:43:23
@Kylie
Ik heb tot nu toe wel goede ervaringen met het radbout, maar dan vooral met een arts die nu helaas met pensioen is. Ik heb hyperhomocysteinemie en daarom slik ik vitamines, dus b6,b12 en foliumzuUr. Ik neem aan dat jij dus ook iets met b12 tekort. Spuit jij dan elke week?
en Monic, dat moe zijn gaat bij mij nooit weg, ook niet toen ik jaren geleden de spuiten kreeg. Nu is er helaas meer aan de hand dan lleen die stomme stifwisselingsziekte. Dat zal ook wel meespelen. Wel fijn dat je huisarts mee denkt en verder kijkt. Want ja, als mama zichzelf voorbij loopt. Niet aanvallend bedoeld hoor. Ben benieuwd wat de ha nog verder weet.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Jacquelien  schreef op: 22-08-2013 14:44:20
In sommige gevallen krijg je de injecties omdat je maag het niet meer op neemt. Denk dat tabletten dan ook geen nut hebben.

Inderdaad goed uitzoeken wat de reden is van tekort B12
 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 14:53:40
Von, de huisarts gaf aan dat bloedprikken na 6 weken zin heeft en je daarna weer moet spuiten. Ik ga dus morgenvroeg bloedprikken en volgende week ff naar haar toe.

Ik weet waar mijn probleem ligt, ik heb gewoon dat opname probleem en het probleem dat mijn lichaam hard moet werken om mijn stolling goed te houden
 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 22-08-2013 14:55:45
Ooh fransje, lees nu pas jouw bericht. Ik slik dus ook vitamine B6, van die witte paracetamol achtige pilletjes en foliumzuur ook. Was dat bij jouw ook zo'n probleem in je zwangerschap. De gyn. heeft mijn man destijds echt bang gemaakt.

Bij mijn zoontje's zwangerschap hebben ze mijn waardes nooit goed onder controle gekregen. Soms denk ik, zou hij daarom .... maar de artsen zeggen dat het niet zo is
 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 22-08-2013 15:06:05
@Fransje: ik spuit nu elke twee wken. Mijn vermoeidheid is ook nooit helmaal weg, alle andere klachten gelukkig wel. Ik heb geen rolstoel meer nodig. Ik vermoed dat jij de tabletten dan niet slikt tegen een tekort, maar puur om de homocysteine laag te houden? Of dat tabletten of injecties sowieso geen verschil maakt in jouw geval?

Mijn ervaring bij het Radboutzkh. Ik kom bij internist A, zij bekijkt de al bekende bloeduitslagen. Hcy is hoog normaal en MMA te hoog. Ja hoor, u heeft zeker weten een b12 tekort. Ik wil alleen nog een schilling-test afnemen (deze laat de opname in de darm zien). Vervolgens hebben we een telefonische afspraak voor de uitslag (Nijmegen is niet dichtbij voor ons). Deze keer internist B. De uitslagen waren prima, u mankeert niks. Uitgelegd wat dokter A had gezged enz, en ik moest maar tabletjes slikken. Mijn man is zodanig op zijn strepen gaan staan dat ze toch injecties voorschreef, waarvoor ik naar mijn ha kon. Alleen was mijn toenmalige ha ook een pannenkoek, maar da's een ander verhaal
 
Quote
RE: Vitamine B12
Fransje72  schreef op: 22-08-2013 15:34:55
Monica, het is gelukkig, bij beide zwangerschappen nooit een probleem geweest. Wel altijd bij gyn onder controle en bij allebei geplande ks, maar dat komt omdat ik beschadigde zenuwen in mijn rug heb. De gyn heeft wel gezegd dat er risico's waren en ook uitgelegd welke, maar verder zijn er nooit problemen geweest. Je weet natuurlijk nooit wat voor impact het heeft. Jammer dat je er ook niet achter komt. Ik denk ook omdat ze zelf niet weten hoe en wat.

kyla, ja, het is omdat er bepaalde vit. En bv aminozuren niet door het lichaam zelf aangemmakt worden. Daarom slik ik tabletten. Ik merk het verschil ook wel als ik een paar dagen de tabletten vergeet. Als de doktoren langs elkaar gaan werken, krijg je constant andere info. Plus dat ze nooit de verslagen lezen van hun voorganger, zeer irritant. Ik had in het radbout een specialist die hierin gespecialiseerd was. En voor ons ligt het zkh ook niet om de hoek. Eigenlijk moet ik het nu weer allemaal laten controleren, om te kijken wat de zwangerschappen voor invloed hebben gehad, maar dat kan tegenwoordig ook in het zkh hier om de hoek.

 
Quote
RE: Vitamine B12
Saskiamv2boys  schreef op: 22-08-2013 22:36:07
ik zet de spuitjes zelf of een van mijn collega zetten ze in mijn arm. Meestal om de 6 weken maar ik merk dat de vermoeidheid nooit helemaal weg is haaruitval word wel minder. En mijn vingers doen ook weer wat meer. (ik kreeg de spuitjes niet goed vast of de dopjes kreeg ik niet van de spuiten) Maar ik zal wel eens helemaal van de vermoeidheid willen afkomen..

gebuirk ook foliumzuur en vit d is ook altijd laag
 
Quote
RE: Vitamine B12
Angelique  schreef op: 22-08-2013 23:36:17
saskia hoe zit het met je ijzer dan is die gecontroleerd ik moet die dus ook dagelijks slikken
 
Quote
RE: Vitamine B12
Saskiamv2boys  schreef op: 23-08-2013 19:42:44
angelique heb vorig jaar mijn ijzer gehalte wel geprikt bij mijzelf. maar de laatste tijd niet. Ik kan dat maandag wel doen we hebben een hb meter in de praktijk. Misschien is dat het er wel bij.

Ik heb vandaag tot 13.00 gewerkt en dan ben ik helemaal gesloopt heb een uur geslapen maar ben dan nog zo duf niet normaal meer.
 
Quote
RE: Vitamine B12
Angelique  schreef op: 23-08-2013 19:45:05
ijzer gaat vaak in combi met b12 dus ff checken wie weet is dat het en dan kan je er makkelijk wat aan doen
 
Quote
RE: Vitamine B12
Saskiamv2boys  schreef op: 23-08-2013 22:25:50
bedankt voor de tip neem al wel weer de vit pillen maar blijf zo moe kijken of dat ook helpt
 
Quote
RE: Vitamine B12
Angelique  schreef op: 23-08-2013 22:36:38
kijk bij jou is natuurlijk wel andere oorzaak als hier dus maar zou kunnen omdat ook wle vaker een combi is
bij mij wil mijn ijzer met multi vits niet de lucht in blijft gewoon veel te laag
ik krijg nu staaltabletten op recept slik er een per dag en dan zit ie nog laag maar wel binnen de norm
zodra ik stop ben ik kapot dan denderd hij weer omlaag
in mijn geval moet ik dus gewoon blijven slikke

ennnn ik ben pas met d epil gestopt ik was zooooo moe altijd ik wist dat al mijn vist nu op nivo zijn en toen las ik ergns hier over klachten door de pil dat heeft me aan denken gezet ben gestopt ongveer een maand en ik bloei weer helemaal op joh
 
Quote
RE: Vitamine B12
Saskiamv2boys  schreef op: 23-08-2013 22:39:54
ik ben ook met de pil gestopt al een paar maanden (diana 35) maar ik moet eerlijk zeggen het helpt een beetje.
Ik voel me wel beter was altijd zo misselijk erdoor.. Alleen de moeheid die heb ik gewoon altijd. Heb wel pfeifer gehad en altijd wel moeheids klachten er aan over gehouden. Ik moet denk ik meer gaan sporten en wat afvallen mischien ga ik me daar ook beter door voelen
 
Quote
RE: Vitamine B12
Monica Mv 2  schreef op: 23-08-2013 23:07:48
ik ben vandaag bij de huisarts geweest.

Ze heeft een hele boel gezegd, en dat ga ik voor mezelf houden

Daarnaast heeft ze me geprikt op b12, ijzer, foliumzuur en nog wat dingetjes. 4 buisjes in ieder geval

Ze heeft me verplicht om de pillen te gaan halen en ging controleren of ik ze op had gehaald
 
Quote
RE: Vitamine B12
Kyla  schreef op: 24-08-2013 10:44:52
Waaahaaaa, die heeft you in de smiezen zeg!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vitamine B12
Naam
Bericht