Menu
 

Topic:

gedrag puber.....

Sela  schreef op: 18-08-2013 19:43:58
Oké, ik ben benieuwd hoe jullie reageren op je puber(s). 
Mijn zoon is 12,5 en begint flink met puberen. Nou is het altijd een superlief en meegaand jongentje geweest dus ik weet niet wat mij overkomt 
Maar hij heeft een taal, pest zijn zusje (6 jaar), respect is foetsie, doet dingen stiekem (en dan met name vinger opsteken en dat soort fratsen, gelukkig niets ergers). Kortom, hij is grenzen aan het ontdekken.

Maar hoe hier op te reageren?????

Ik wil niet op alles reageren maar een beetje respect verwacht ik wel van hem en dat pesten,,,,,, mijn haren gaan er van overeind staan. 

Dus wie heeft een handleiding "hoe met pubers om te gaan?" 

 
Quote
Navigatie
RE: gedrag puber.....
Jolijn  schreef op: 18-08-2013 19:51:19
pick you fights, heb begrip voor zijn hormonen en het feit dat hij dit allemaal moet doen om zich los te maken en neem niets persoonlijk op
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Made  schreef op: 18-08-2013 19:54:36
Er schijnt een boek te zijn...geloof dat het "het puberbrein"heet. Hoorde van mijn collega's dat dat een heel goed boek is. Zo zie je de wereld van hun kant zeg maar
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 18-08-2013 19:57:08
Mijn filosofie is: peuter, kind, puber, volwassene...  Allemaal ben je in de eerste plaats mens en heb je je als mens te gedragen.  Hier is het simpel.  Als ze zich volwassener gedragen, kan ik ze volwassener behandelen.  Gaan ze pesten of andere gekkigheid uithalen, zal ik ze moeten behandelen zoals ze zich gedragen en volgen er dus simpelweg consequenties.  Pesten?  Prima, maar dan ook gewoon een dagje schermstraf, net als de kleine kinderen. 

Mijn oudste zoon (14) begrijpt dat inmiddels prima.  Mijn dochter van bijna 12 zoekt haar grenzen nog wel eens op.  Kan ze af en toe flink zitten mokken, maar meestal begrijpt ze echt wel dat ze fout zat en komt ze het dan even later weer goedmaken.  Kunnen we er even over praten en dan weer met een schone lei verder. 

Ik heb nooit zo heel veel gehad met ''dat hoort bij de leeftijd''.  Gewoon gezellig tegen elkaar doen kan op alle leeftijden (hoop ik, want wie weet heb ik er wel een kind tussen dat het absoluut niet met mij eens is )
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 18-08-2013 19:58:00
ik probeer het ook niet persoonlijk te maken (ik was een dramatische puber dus als hij zo blijft teken ik ervoor) maar ik vind dat gepest zo erg.......  En het vervelende is ook dat hij het altijd achter mijn rug om doet dus dan hoor ik mijn dochter weer huilen omdat hij nèt te hard haar slaat/knijpt oid. 
Nou moet ik er wel bij vermelden dat mijn dochter ook een 12-jarige is, vermomd in het lichaam van een 6-jarige 

Oeh, boek, ik hou van boeken! Ik zal eens op zoek gaan, bedankt! 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 18-08-2013 19:58:33
Ik begrijp trouwens best dat een tiener niet altijd consequenties van daden kan overzien, maar ik vind dus dat ze best gelijk mogen leren dat er ook voor pubers, consequenties aan daden en woorden kleven.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 18-08-2013 20:00:50
schermstraf? Wat is dat? Zoals op de gang zetten? 

Ach, als het af en toe echt drama is kijk ik wel EHBO met nanny Jo dan valt het hier nog mee 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Cir  schreef op: 18-08-2013 20:01:30
Ik herken het. Mijn oudste is 12 in mei geworden en is ook echt op de pesttoer, grenzen opzoeken, van een mug een olifant maken. Ik vind het lastig.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 18-08-2013 20:02:34
ik dus ook Cir 

Babies, peuters, kleuters, schoolgaand kind, geen probleem maar pubers................. 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 18-08-2013 20:03:34
oh nou lijkt het net alsof ik het helemaal niets vindt dat pubergedoe maar ik kan ook vreselijk met hem lachen, hij is mijn grote knuffelkonijn (oehhhhh laat hem dat niet horen hihihi)
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Son  schreef op: 18-08-2013 20:07:45
Oh ik lees mee. Weet af en toe ook niet meer hoe te dealen met bepaald gedrag.
ze wordt bijna 12 en is hondsbrutaal en wil altijd het laatste woord hebben.

 
Quote
RE: gedrag puber.....
Lonneke  schreef op: 18-08-2013 20:12:08
T is pas net 9 maar laat sinds kort zo ong. het zelfde gedrag zien 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Son  schreef op: 18-08-2013 20:13:22
Misschien dat schoolritme ook weer wat rust geeft..*hoop ik, nog een week*
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 18-08-2013 20:15:07
Schermstraf is hier gewoon een middagje of dagje zonder tv of games.  Gewoon even lekker gezellig iets anders doen.  Wat ze dus meestal dan in eerste instantie NIET gezellig vinden, maar meestal draait het er wel op uit dat ze hun excuses aanbieden en gewoon iets anders gaan doen.

Als er 2 ruzie hebben, geef ik ze vaak een gezamenlijk klusje te doen: Takken in de tuin sjouwen o.i.d.  Dan vinden ze elkaar altijd vrij snel en zijn ze minder blij met elkaar

Ik weet dat veel ouders het niet met mijn manier van opvoeden eens zijn en dat ik waarschijnlijk best streng/ouderwets ben voor mijn pubers vergeleken met andere ouders.  Maar, we zitten hier de hele dag met elkaar.  Het moet wel gewoon gezellig blijven.  Verder hebben we een heel hechte band en hebben we veel gelegenheid om samen te praten over dingen (doen we dus ook veel) en misschien dat het daardoor bij anderen niet zo zou werken, maar voor ons gaat het prima.  Heb tot nu toe nog niet echt heel veel last met de oudste 2. 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 18-08-2013 20:21:46
ah zo SCHERMstraf, ik dacht straf achter de schermen 
Mijn zoon is een echt buitenkind die niet zo veel computert/tc kijkt oid dus ik zou dan een buitenstraf moeten verzinnen... 
Streng zijn vind ik niets erg aan, schijn ik ook te zijn 
Wij zijn ook maar met ons drietjes en hebben een behoorlijke heftige tijd achter de rug en het werd net wat rustiger. En juist waarschijnlijk omdat het wat rustiger is begint mijn zoon met puberen..... Ik snap het wel maar prfffffffftttttttttttttt....


 
Quote
RE: gedrag puber.....
Cir  schreef op: 18-08-2013 21:18:38

Quote son:
Misschien dat schoolritme ook weer wat rust geeft..*hoop ik, nog een week*



Jaaa, daar hoop ik ook op! Morgen begint mijn zoon van 9 jaar weer met school. Oudste is nog een weekje vrij.  misschien zijn ze dan weer wat meer "blij" met elkaar zijn als ze elkaar weer zien, want ze vliegen elkaar geregeld in de haren.
Ik vind het ook lastig dat ik er vaak niet bij zit als de ruzie begint. Ik weet dus niet wie er is begonnen, ze wijzen natuurlijk allebei naar elkaar.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 19-08-2013 09:04:23
Hier werkt schermstraf ook niet voor alle kinderen, maar daar zijn ook wel variaties op te bedenken   Bijv. dagje tot 's avonds niet op de trampoline (heb ik bij mijn 6- en 8-jarige wel eens gedaan) o.i.d.  Het gaat er maar om dat ze weten dat als ze iets doen, er dus een consequentie volgt die je kunt opleggen zonder boos te worden of wat dan ook.  Heel simpel, jij doet iets, dat heeft een gevolg.  Hier mogen ze niet zo lang/vaak tv kijken of gamen, dus dat is vaak wel een straf als ze dan uitkijken naar een game of serie en het gaat niet door.

Ik denk ook dat het schoolritme straks weer meer rust gaat brengen.  Alhoewel vermoeidheid door het leren dan weer parten kan gaan spelen.  Zo is er altijd wel wat, vandaar dat ze zich hier maar moeten gedragen...  Anders hebben we met zijn allen geen leven meer.  Als er elke keer 1 is die een excuus heeft om te klieren... 

Ik vind het ook vreselijk als ik niet zie hoe een ruzie begint.  Dan straf ik ook meestal niet (of allebei), omdat ik niet het risico wil lopen dat er 1 straf krijgt die het niet verdient.  Uit ervaring weet ik hoe vervelend dat is.  Meestal probeer ik in dat geval om samen met ze te praten over wat er mis ging en hoe ze zelf anders hadden kunnen reageren.  Soms weten ze ook gewoon even niet hoe ze met een situatie om moeten gaan (''maar hij deed dit...''  ''ik kon niet anders, want zij...'').  Ik denk dat het een kwestie is van steeds consequent blijven en zoveel mogelijk over de situaties praten, zodat ze een evt. volgende keer beter weten hoe daarmee om te gaan.  Lukt hier niet altijd, maar we proberen het wel

 
Quote
RE: gedrag puber.....
Cir  schreef op: 19-08-2013 09:08:39
Inderdaad Ivy, zo doe ik het dan ook vaak. Praten over de situatie, nagaan wat er precies is gebeurd. Soms kom je er gewoon niet achter.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Mrtj  schreef op: 19-08-2013 09:37:01
Wij doen het ook ongeveer zo.... Als jij je volwassen gedraagt, word je volwassen behandeld. Als jij meer vrijheid wilt, dan hoort daar ook meer verantwoordelijkheid bij.
Verder zijn we tegelijkertijd ook van de 'pcik your fights'

maar lastig is het wel.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 19-08-2013 10:16:14
Zeker lastig!  En ik vraag me af of het dan makkelijker gaat worden of juist moeilijker als ze straks wat ouder zijn.  De puberteit is natuurlijk niet alleen moeilijk voor de pubers zelf of om met pubers om te gaan, maar ook voor ouders om te leren de kinderen meer los te laten en tegelijk dat dan ook weer niet te veel te doen.  Eigenlijk is het hele ouderschap gewoon lastig.  Ben benieuwd hoe mijn kinderen straks als volwassenen de wereld in gaan.  Dan pas kan ik zien of ik het nu een beetje bij het rechte eind heb... 

Ik vind trouwens communicatie op elke leeftijd wel erg belangrijk.  Ik merk, nu ik wat ouder word, dat ik dat vroeger niet zo geleerd heb en merk nu met mijn familie dat het tussen ons niet goed gaat.  Heb dan ook helemaal geen contact meer met 1 van mijn zusjes.  Echt jammer en ik hoop dat mijn kinderen dat nooit mee zullen maken.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Roos  schreef op: 19-08-2013 11:26:49
Ook ik vind het echt moeilijk hoor Sela. Ik heb een 12 en 15 jarige en met die van 15 wandel ik er zo doorheen. Maar met die van 12 man oh man ben zoooo blij dat de scholen weer begonnen zijn.

Hier meestal straf in de zin van niet buiten spelen maar samen iets doen. Dat kan zijn een kamer opruimen maar ook bijv koekjes bakken zodat we samen eens goed kunnen praten en echt kunnen praten.
Ben zelf niet zo van de straffen van op jr kamer zitten en erover nadenken. Wil er liever samen over praten zodat ik weet wat er in hem omgaat.

Maar lastig blijft het wel...
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 19-08-2013 11:53:38
Kamerstraf heb ik hier ook nooit gegeven.  Ik wilde nooit dat ze bed/kamer met vervelende gevoelens zouden associëren.  Blijven praten is, denk ik, toch het belangrijkste.  Idd, zoals Roos zegt, weten wat er in je kind omgaat.  

 
Quote
RE: gedrag puber.....
Myself  schreef op: 19-08-2013 11:54:40
Hier een 11 jarige knul die ook aardig aan het veranderen is.
Bijdehand, brutaal, zusje treiteren, veranderen van kledingsmaak ect.
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 19-08-2013 11:57:08
Ik lees hier over jongens die echt flink puberen.  Hier is het eerder mijn dochter (bijna 12) die er last van heeft.  Mijn zoon eigenlijk niet echt.  Ik dacht al dat het aan het verschil jongen/meisje ligt, maar kennelijk kan ik ook voor mijn 2 zoontjes straks mijn hart vasthouden...
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Mama Van Drie  schreef op: 19-08-2013 12:32:47
Ik heb twee zoons en 1 dochter, ik vrees voor het gedrag van mijn dochter, ze is nu 9 en laat al dingen zien ( en horen) die ik met mijn zoons nooit gehad heb, die zijn 17 ( bijna) en 19, die gaan echt heel makkelijk de puberteit door....mijn dochter wordt zeker te weten een ander verhaal.

 
Quote
RE: gedrag puber.....
Ivy  schreef op: 19-08-2013 12:43:42
Mama van Drie  Ben blij te horen dat er jongens zijn die er makkelijk doorheen rollen! 

Hier ervaar ik ook wel heel duidelijk dat mijn dochter anders is dan mijn zoon...  Gelukkig gaat het op dit moment (nog?) wel goed, maar of dat zo blijft?

 
Quote
RE: gedrag puber.....
Marie8  schreef op: 19-08-2013 15:11:24
Puberbrein is echt een aanrader!
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 23-08-2013 21:33:46
hahah fijn om te horen dat er meerdere aan het strugglen zijn met hun pubertjes. 
Ach het is ook niet zo dat het continue strijd en toestanden zijn, hij kan ook vreselijk lief en meedenkend zijn en dan denk ik "goh, ik stel me aan" maar het volgende moment......... En dan moet ik de verstandigste zijn maar af en toe 
Ik ga zeker even op zoek naar dat boek maar heb hem nog niet kunnen downloaden, heb nog geen torrent kunnen vinden *oeps* 
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Son  schreef op: 23-08-2013 21:37:41
Ik heb hem, als je me mailt zal ik hem je sturen.
morgenochtend, want comp is uit
 
Quote
RE: gedrag puber.....
Sela  schreef op: 23-08-2013 21:40:26
oh super! Daar zou ik heel blij mee zijn! En zie maar wanneer je er tijd voor hebt ik moet toch eerst alle dagen werken en daarna nachtdiensten  

 
Quote
Navigatie


Reageren op gedrag puber.....
Naam
Bericht