Menu
 

Topic:

langdurig ziek thuis, school??

Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2013 09:37:26
De meeste kennen het verhaal van mijn zoontje wel. Dus dat hoef ik denk ik niet te bedenken.

Maar ik zit met het volgende. Mijn zoontje ligt gemiddeld iedere 6 weken voor een dag of 9-10 soms langer in het wilhelmina kinderziekenhuis. Daar is een dagprogramma gemaakt voor mijn zoontje zodat er enigzins een structuur is. In dat dagprogramma staat iedere morgen een uur spelen of iets doen met de pedagogisch medewerker, 1 uur school en 1 uur met de andere kinderen naar de speelkamer, en smiddags rusten, onderzoeken/behandeling en wederom een uur met de pedagogisch medewerker, kan schoolwerk/leerwerk of iets nuttigs zijn. Meestal word smiddags iets gedaan wat mijn zoon uitdaagt.

Een fijne structuur en zo heeft mama ook wat mama tijd.

Nu zijn de vele dagen van huis emotioneel niet meer op te brengen voor ons hele gezin. Kortom we zijn gesloopt

En nu hebben wij, samen met de thuiszorg en arts afgesproken dat mijn zoontje 9 dagen per maand ziekenhuiszorg in huis krijgt. Dit omdat mijn zoontje zieker word en de arts en de thuiszorg het met mij ééns zijn dat hij wat meer thuis moet zijn. Dus mist hij 7 schooldagen per maand. Lijkt niet veel dachten wij.

Maar de pedagogisch medewerker van vde afdeling sprak ons gisteren aan en hij heeft een punt. Mijn zoontje gaat nog veel meer missen als die 7 school dagen per maand. Want hij zal er zieker van worden, de onderzoeken en behandelingen verder in het ziekenhuis gaan door. Bovendien vind hij dat de structuur die dagen door moet gaan en dat mama ontlast moet worden.

En dus wil hij graag dat mijn zoontje pedagogisch ondersteund gaat worden thuis en dat hij minstens 1 uur per dag school krijgt. Maar daar kwam het probleem, de meester en juf van de ziekenhuisschool hebben ook vakantie dus hij heeft geen idee wat er nu in gang gezet moet worden.

Ik wil eigenlijk niet nog zolang wachten, morgen beginnen die 9 dagen weer, ik had uiteraard graag die pedagogische hulp wel al graag gehad die iets met mijn zoontje gingen doen zodat mama ff weg kon en ff de normale dingen in huis kon doen. Dat lukt niet. En die school, dat is over 5 weken weer aan de orde. Wordt ook krap dag eer dat geregeld is.

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee. En wat kan ik nu al doen zodat er begeleiding thuis komt voor mijn zoontje?

Kan de thuiszorg hier iets in betekenen? En wat moeten die dan voor papieren hebben?

Kortom, tips en adviezen zijn heel erg welkom
 
Quote
Navigatie
RE: langdurig ziek thuis, school??
Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2013 09:40:44
Overigens, die 9 dagen ziekenhuiszorg, dan komt de thuiszorg de hele dag in huis. Die hebben officieel smiddags maa een uur met mijn zoontje en ze doen alleen de medische specialistische verpleegtechnische handelingen de rest van de dag.

Hele lieve dames zijn het, maar ook zij zijn beperkt, helaas, zij zagen het ook graag anders
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ans Mv J.k.d  schreef op: 01-08-2013 09:50:14
Eerst een dikke  want het valt zo allemaal niet mee. Voor je vraag van school misschien kun je het compenseren door ambrasosft? Dat is een software met taal rekenen enz dan kan hij wat school werk thuis doen. Sterkte meid ik hoop zo dat Guus niet zieker zal worden maar beter.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Stefke  schreef op: 01-08-2013 09:52:23
Heeft Guus een rugzakje voor school? Daarin is toch vast ruimte voor ambulante begeleiding. Misschien kan hij die hulp 'opsparen' zodat dit in die blokken ingezet kan worden? 
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Annie  schreef op: 01-08-2013 10:24:15
Kan hij/wil zijn school hem mischien digitaal ondersteunen dus met laptop en webcam in de klas een uurtje inloggen zodat hij meekrijgt wat ze doen op school.

Misschien een pabo-student/oud-leraar vinden die 2x per week een uurtje per dag wil komen.



 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ivy  schreef op: 01-08-2013 10:32:21
Mijn eerste gedachte is: waarom niet gewoon zelf doorgaan met de lesstof die hij op school ook krijgt?  En dan in overleg met zijn juf/meester?  Dan is er een constant lesaanbod, zowel thuis als wanneer hij in het ziekenhuis is.  Jij kunt gemakkelijk het contact met school houden en zo kun je ook het aantal mensen dat met Guus werkt een beetje beperken.  Tenslotte kunnen het allemaal experts zijn, maar ze zullen allemaal hun eigen denk- en werkwijze erop na houden. 

Zeker als je gewoon alle lesmaterialen van school kunt gebruiken, is het goed zelf te doen.  Een handleiding van taal of rekenen bijvoorbeeld, is volledig voorzien van alles wat een leraar zegt (zelfs ''laat de kinderen nu hun werkboekje pakken'') staat erin.  Lessen zijn volledig uitgewerkt etc. 

Dan loopt in elk geval zijn schoolwerk gewoon door.  Daarnaast kun je dan nog altijd kijken of hij nog extra hulp nodig heeft van iemand. 
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Bepje  schreef op: 01-08-2013 10:34:58
Ik weet het niet maar probeer iets te bedenken voor de tijd tot alles geregeld is. Vragen bij maatschappelijk werk van ziekenhuis om een indicatie voor thuisbegeleiding van thuiszorg, een student pabo of ander ondderwijs of een pedagogisch medewerker van een instelling in de buurt (ik weet niet wat er in jullie buurt allemaal is ).

En voor jou
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2013 10:48:03
Thanks

Hij heeft 2 uur individuele begeleiding per week gekregen van BJZ vanwege zijn pdd-nos. Die kunnen we misschien inzetten, maar degene die erover gaat is op vakantie. Hoop dat dat lukt.

Verder zag de pedagogisch medewerker hem de eerste 2-3 dagen het liefst een halve dag naar school gaan en dat de thuiszorg dan op school blijft. En als het dan niet goed blijkt te gaan komt ie naar huis. Ik weet niet of dat haabaar is, daar gaat de dokter denk ik over. Maar jullie raden al...echt iedereen is op vakantie.

En dan wordt dit tegen mij gisteren "eventjes" verteld, dan wirwart het echt even in je hoofd hoor.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ikke  schreef op: 01-08-2013 10:52:24
Mijn zoon krijgt via OZLH twee keer per week 2 uur thuis onderwijs de andere drie dagen gaat hij paar uur naar school. de juf in het WKZ heeft contact opgenomen met OZLH en zo is het allemaal in gang gezet in jan. Samen met hun de school en AED is er een LGB aangevraagd in cluster 3. Moet zeggen dat ik het erg fijn vind dat al die hulp nu gestart is. Je hoofd loopt al om door de ziekte van je kind en alle ziekenhuis opnames.  Het is echt een verademing dat ik deze zorg kan delen. Mijn zoon zit op de middelbare school en ik moet zeggen dat ik daar zoveel meer steun enz krijg dan op de basisschool. Geweldig wat die school voor hem heeft gedaan dit jaar En wat een medeleven. Bezoeken van leerkrachten, kaarten en aangepaste leerstof. Mijn zoon is al jaren ziek maar ons is nooit verteld dat er een LGB kon worden aangevraagd enz. Sterkte met alles.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2013 12:54:30
Mag ik vragen wat een AED en LGB is?

En kan je een cluster 4 en 3 tegelijk krijgen?
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 01-08-2013 13:54:41
Je mag maar 1 indicatie tegelijk hebben. Als guus al cluster 4,heeft mag cluster 3 niet. De school is verantwoordelijk voor het onderwijs. Zij moeten ook materiaal aanleveren als hij in een academisch ziekenhuis ligt maar het voordeel is dat ee dan wel leerkrachten zijn. Als dat niet het geval is kan de school een beroep doen op de schoolbegeleidingsdienst. Zij geven gemiddeld een uur per dag onderwijs aan thuis zittende kinderen door ziekte. Wat het lastig maakt is dat guus regelmatig ook naar school gaat. Hier kunnen ze moeilijk overdoen. 
De eerste stap is nu contact met de huidige school opnemen. Zij kunnen de schoolbegeleidingsdienst inschakelen. Op het wkz zal ik nu even niet wachten want het midden heeft nog ruim 4 weken vakantie.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 01-08-2013 13:55:52
Aed is de Schoolbegeleidingsdienst in leiden en lgb is lgf vermoed ik.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Bakkenm  schreef op: 01-08-2013 14:04:37
Je kan wel degelijk op lzk zitten met een rec 4 rugzakje of vice versa.bij mijn zoon op school, rec 3, is dit bij meerdere kinderen het geval. Maar goed je kan ook vragen of school contact op neemt met ziezon. Zij kunnen ook een hoop voor je beteken. Of zelf natuurlijk contact opnemen, kan ook..... Www.ziezon.nl
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Boterbloem  schreef op: 01-08-2013 14:06:29

Vroeger deed mijn moeder het zelf bij mijn zus die soms ook weken/ maanden thuis was. Dan kopieerde school alles wat gedaan moest worden en dat deed ze dan thuis (werd op een gegeven moment natuurlijk wel moeilijk in de hogere groepen).


Ik weet niet wat voor papieren een ander ervoor moet hebben, maar ik zou ook eens vragen wat school hierin kan betekenen. Welke lesstof hij mee moet krijgen en of je dat dan zo thuis kan krijgen zodat er gericht bezig gegaan kan worden. 


Succes met het uitzoeken!

 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 01-08-2013 14:12:03
@bakkenm het kan niet dat je op een cluster school met een andere indicatie erbij. De school krijgt namelijk al extra financiering en duo keert niet dubbel uit per kind. (duo is de financier van de school, de school geeft aantal en soort leerlingen door en zij betalen uit). Wel kunnen langdurige zieke kinderen een cluster 4 indicatie hebben omdat zij psychiatrische problematiek hebben. Hiervoor zijn ook speciale scholen, hoewel niet veel. Soms is dit gecombineerd in een cluster 3 school.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Monica Mv 2  schreef op: 01-08-2013 15:21:28

Ik heb goede hoop dat de huidige (ook een nieuwe voor Guus) school dit wel oppakt.

Maar dan die begeleiding thuis, ik wil natuurlijk niet dat hij achterkomt. Hij kan enorm goed eren maar door zijn pdd nos is ie wel snel afgeleid.

Maar vroeg me af wat ik dan kan regelen voor thuis, extra mensen, papierwerk enzo.

 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Jacquelien  schreef op: 01-08-2013 16:17:01
Via webcam lessen thuis volgen? Kan zo niet op de naam komen, dacht webchair of zo. Dat hebben wij wel gehad voor een leerling op mijn school.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Anmv3  schreef op: 01-08-2013 16:24:43
Ik lees even mee in je topic !
Zit natuurlijk ook met Nora haar situatie..

Voor haar is nu de webchair aangevraagd en dit is best snel gerealiseerd !
Halverwege juli heeft school dit aangevraagd, 2 september start school weer en 12 september wordt dit geplaatst.
Webchair is een project wat door KPN gesponsord word.

Voor Nora is een rugzakje aangevraagd, maar ik heb geen idee hoe dit in de praktijk uit gaat vallen.
Het is de laatste week voor de vakantie aangevraagd en ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 01-08-2013 16:33:48
Een webchair en digibeter zijn hetzelfde en is beide van klassecontact. Je hebt dan dezelfde schoolbegeleidingsdienst nodig. In venlo zit bco onderwijsadvies. Joop van Zeeland is hier de contactpersoon voor onderwijs aan zieke leerlingen. In Roermond zit stichting onderwijsadvies maar die heeft geen website. Een rugzak is voor Nora een oplossing omdat dan de school thuisonderwijs kan geven. Ze komen dan 2 uur per week thuis onderwijs geven vanuit school, een rter bijvoorbeeld. Voor Guus werkt dat niet omdat hij ook een cluster 4 rugzak/lgf heeft. Dan vindt onze regering dat de school al voldoende geld krijgt om het onderwijs te regelen. De school kan dan wel hulp oproepen bij een onderwijsadviesdienst. 

Dit geldt nog allemaal 1 jaar. Per 1 aug 2014 krijgen de reguliere scholen al het rugzak geld en moeten ze zelf bedenken welke kinderen geld krijgen. Dat zou kunnen betekenen dat een kind als Guus wel extra geld krijgt om thuisonderwijs te krijgen. (of niet het Blijft een bezuiniging).
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Deeske32  schreef op: 01-08-2013 16:34:24
Ik zou rugzak amb beg inzetten moon! Pgb twee uurtjes heb je misschien harder nodig voor andere zaken...
sterkte!

 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 01-08-2013 16:34:45
Het is mijn werk dus roep maar. Ik ben aardig thuis im regelingen rondom zieke kinderen en onderwijs.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Anmv3  schreef op: 02-08-2013 13:21:40
Vanuit school werd er wel moeilijk gedaan,omdat er blijkbaar niemand is dit kan doen, er is geen
tijd voor Onze school heeft 1 it'er en die moet alles nog voorgekauwd worden door de ziekenhuisjuf en mij.

Ik ben daarom heeeeel benieuwd hoe school dit op gaat lossen, het lijkt mij niet dat dat mijn probleem moet zijn, maar ik ben bang dat
dat het wel gaat worden !

School heeft het aangevraagd in Zwolle geloof ik en ik heb ook wel een naam gehoord die dat verder op gaat pakken, maar ben
die even vergeten.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Monica Mv 2  schreef op: 02-08-2013 14:16:01
Dat idee heb ik ook. de thuiszorg en de pedagogisch medewerker leggen het op mijn bordje neer. En juf en meester vand e ziekenhuisschool hebben vakantie.
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Visiroda  schreef op: 02-08-2013 18:35:47
Kun je niet overleggen met een maatschappelijk werker van het WKZ? Die zijn vaak ook op de hoogte van allerlei regelingen.
Hij heeft ons destijds heel goed geholpen, ook op emotioneel gebied.
Sterkte!
 
Quote
RE: langdurig ziek thuis, school??
Ano  schreef op: 02-08-2013 21:55:55
Veel scholen hebben weinig ervaring hiermee. Gelukkig aan de ene kant. Pech voor jullie. Je moet als ouders idd veel doen maar hou in de gaten dat de school verantwoordelijk is voor het onderwijs ook als een kind thuis zit! De digibeter moet aangevraagd worden bij de school of onderwijsbegeleidingsdienst waar de school contact mee heeft. Volgende week zijn er op de meeste scholen in het zuiden wel weer mensen aanwezig zijn. Misschien een idee om dan even contact te leggen om in ieder geval te informeren welke begeleidingsdienst er betrokken is zodat je contact kan leggen. Voor een lgf ofwel rugzak moet je nu nog zijn bij de cvi in je regio. Dit is afhankelijk van de postcode van de school waar je kind op zit.
 
Quote
Navigatie


Reageren op langdurig ziek thuis, school??
Naam
Bericht