Menu
 

Topic:

Zelf brood bakken

Corine  schreef op: 29-04-2013 09:06:02
Sinds ruim 1 week bak ik zelf het brood voor mijn man (speltbrood) ivm tarwe allergie.

Alleen het wil gewoon niet lukken in de bb. hij zakt in......
In de oven lukt het wel maar das veel werk.

Wat doe ik verkeerd?
recept zoals ik het in de bb doe:
325ml water
15g zout
1eetlepel suiker
3 eetlepel olie
500 g s speltmeel
7g gist

Ik gebruik dan normaal bakprogramma (3uur)
 
Quote
Navigatie
RE: Zelf brood bakken
Melissa  schreef op: 29-04-2013 09:21:06
Mijn bakker adviseerde om basterdsuiker te gebruiken ipv kristalsuiker, en werkt erg goed!.
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
RE: Zelf brood bakken
Annemv4  schreef op: 29-04-2013 10:16:34
Als het brood inzakt kan het zijn dat je te veel water gebruikt...Probeer eens 20 cc minder water en misschien een langer bakprogramma. Speltmeel is toch best zwaar meel.of ben ik nu helemaal mis?
Is de volgorde waarop je de ingredienten opgeschreven hebt de volgorde zoals je die gebruikt bij je machine?
Ik doe nl eesrt het gist, dan het meel, de olie, zout,suiker en tot slot het water.
Ook de temperatuur van het water is belangrijk. Het moet lauw zijn.
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Corine  schreef op: 29-04-2013 10:37:23
Okey fa het eens proberen met minder water, ja spelt is vrij zwaar.
Ik die het inderdaad zo in dr bb want het gist mag niet in aanraking komen met water of suiker ofzo. Dus vandaar bovenop het meel.
Ik laat hem vaak's nachts draaien (goedkope stroom)
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Melissa  schreef op: 29-04-2013 10:39:45
Ik heb echt al heel wat speltbroden gebakken, met de machine en ze zakten allemaal in, tot ik basterdsuiker ging gebruiken en nu zakken ze niet meer in.
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Corine  schreef op: 29-04-2013 10:47:02
Bedankt melissa; ga zo gelijk basterd suiker halen!
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Saskiamveva  schreef op: 29-04-2013 13:25:08
Mijn man heeft ook een glutenallergie en ik laat het deeg maar 1 keer kneden en rijzen en dan 1 keer bakken. Dat gebeurt ook bij een glutenvrijprogramma.

Kan jouw man wel tegen splt, want mijn man niet.

Ik gebruik:

350 glutafin meel ( voor brood van 500 gr)
350 water
7 gr gist
puntje zout
en wat kneepjes boter

Eerst water in de bak
dan meel erin en in een kuiltje het boter, zout en gist.
Heb een princess broodbak machine en doe het handmatig instellen en geen standaard programma.

Ga binnenkort een machine met glutenvrij programma kopen
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Melissa  schreef op: 29-04-2013 13:36:10
Haar man heeft een tarweallergie, geen gluten
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Corine  schreef op: 29-04-2013 14:28:57
Haha jij houd het goed bij melissa! Mijn man heeft dd tarweallergie, gelukkig geen gluten allergie pfff
 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Anne  schreef op: 29-04-2013 16:46:53
van die link van Lonneke


Voor een brood van ongeveer 650 gram heeft u nodig:


- 450 g meel (elke mogelijke variatie van volkoren speltmeel en speltmeel type 1050 of wit speltmeel type 630 kan!)


- 225 ml water


- 1,5 tl zout (tl: meestal zit er een maatje hiervoor bij de machine)


- 1tl suiker (gebruik het maatje van de machine)


- 1bolle tl korrelgist, ook wel droge gist genoemd (gebruik het maatje van de machine), verse gist kan ook (10 gram korrel- of droge gist komt overeen met ongeveer 15 gram verse gist)


- 2 eetlepels olie (zonnebloem) of boter


Eventueel zaden (en pitten, lijnzaad, vlozaad, venkelzaad, etc) toevoegen na de piep.


* Voor een extra smeuïg brood kun je aan deze ingediënten nog 1 ei toevoegen.


 


Bereiding:


Doe het meel in de bak en zorg dat je het zo ophoopt dat er links en rechts langs de rand plek is om een geultje water te maken;


Water links en rechts langs het meel schenken; zout, olie en suiker verdelen in water


In het midden van het meel een kuiltje maken en daarin gist scheppen (Let op: bij beide gistsoorten moet je opletten dat de gist niet met het zout in aanraking komt als je het in de machine doet. Ook met handmixen/kneden moet je gist en zout in de kom in eerst instantie niet tegen elkaar aanleggen. Zout verminderd bij direct contact namelijk de gistwerking).


De machine instellen op bruin brood of wit brood programma, al naar gelang je keuze.

 
Quote
RE: Zelf brood bakken
Corine  schreef op: 29-04-2013 20:49:36
Sis, maak je het deeg wel in de machine?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Zelf brood bakken
Naam
Bericht