Corine schreef op: 29-04-2013 09:06:02 |
Sinds ruim 1 week bak ik zelf het brood voor mijn man (speltbrood) ivm tarwe allergie. Alleen het wil gewoon niet lukken in de bb. hij zakt in...... In de oven lukt het wel maar das veel werk. Wat doe ik verkeerd? recept zoals ik het in de bb doe: 325ml water 15g zout 1eetlepel suiker 3 eetlepel olie 500 g s speltmeel 7g gist Ik gebruik dan normaal bakprogramma (3uur) |
Quote |
Melissa schreef op: 29-04-2013 09:21:06 |
Mijn bakker adviseerde om basterdsuiker te gebruiken ipv kristalsuiker, en werkt erg goed!. |
Quote |
Annemv4 schreef op: 29-04-2013 10:16:34 |
Als het brood inzakt kan het zijn dat je te veel water gebruikt...Probeer eens 20 cc minder water en
misschien een langer bakprogramma. Speltmeel is toch best zwaar meel.of ben ik nu helemaal mis? Is de volgorde waarop je de ingredienten opgeschreven hebt de volgorde zoals je die gebruikt bij je machine? Ik doe nl eesrt het gist, dan het meel, de olie, zout,suiker en tot slot het water. Ook de temperatuur van het water is belangrijk. Het moet lauw zijn. |
Quote |
Corine schreef op: 29-04-2013 10:37:23 |
Okey fa het eens proberen met minder water, ja spelt is vrij zwaar. Ik die het inderdaad zo in dr bb want het gist mag niet in aanraking komen met water of suiker ofzo. Dus vandaar bovenop het meel. Ik laat hem vaak's nachts draaien (goedkope stroom) |
Quote |
Melissa schreef op: 29-04-2013 10:39:45 |
Ik heb echt al heel wat speltbroden gebakken, met de machine en ze zakten allemaal in, tot ik
basterdsuiker ging gebruiken en nu zakken ze niet meer in. |
Quote |
Saskiamveva schreef op: 29-04-2013 13:25:08 |
Mijn man heeft ook een glutenallergie en ik laat het deeg maar 1 keer kneden en rijzen en dan 1 keer
bakken. Dat gebeurt ook bij een glutenvrijprogramma. Kan jouw man wel tegen splt, want mijn man niet. Ik gebruik: 350 glutafin meel ( voor brood van 500 gr) 350 water 7 gr gist puntje zout en wat kneepjes boter Eerst water in de bak dan meel erin en in een kuiltje het boter, zout en gist. Heb een princess broodbak machine en doe het handmatig instellen en geen standaard programma. Ga binnenkort een machine met glutenvrij programma kopen |
Quote |
Corine schreef op: 29-04-2013 14:28:57 |
Haha jij houd het goed bij melissa! Mijn man heeft dd tarweallergie, gelukkig geen gluten allergie
pfff |
Quote |
Anne schreef op: 29-04-2013 16:46:53 |
van die link van Lonneke ![]() Voor een brood van ongeveer 650 gram heeft u nodig: - 450 g meel (elke mogelijke variatie van volkoren speltmeel en speltmeel type 1050 of wit speltmeel type 630 kan!) - 225 ml water - 1,5 tl zout (tl: meestal zit er een maatje hiervoor bij de machine) - 1tl suiker (gebruik het maatje van de machine) - 1bolle tl korrelgist, ook wel droge gist genoemd (gebruik het maatje van de machine), verse gist kan ook (10 gram korrel- of droge gist komt overeen met ongeveer 15 gram verse gist) - 2 eetlepels olie (zonnebloem) of boter Eventueel zaden (en pitten, lijnzaad, vlozaad, venkelzaad, etc) toevoegen na de piep. * Voor een extra smeuïg brood kun je aan deze ingediënten nog 1 ei toevoegen.
Bereiding: Doe het meel in de bak en zorg dat je het zo ophoopt dat er links en rechts langs de rand plek is om een geultje water te maken; Water links en rechts langs het meel schenken; zout, olie en suiker verdelen in water In het midden van het meel een kuiltje maken en daarin gist scheppen (Let op: bij beide gistsoorten moet je opletten dat de gist niet met het zout in aanraking komt als je het in de machine doet. Ook met handmixen/kneden moet je gist en zout in de kom in eerst instantie niet tegen elkaar aanleggen. Zout verminderd bij direct contact namelijk de gistwerking). De machine instellen op bruin brood of wit brood programma, al naar gelang je keuze. |
Quote |