Menu
 

Topic:

Vrije school

Sedona  schreef op: 27-04-2013 23:57:07
Zou graag ervaringen van jullie met de Vrije school willen horen.
Onze dochter van 4,5 zit nu op een reguliere basisschool maar ons zoontje zit op de peuterspeelzaal vd Vrije school. Mijn man wil haar ook graag op de Vrije school inschrijven maar ik twijfel omdat ze het erg naar haar zin heeft nu, ook met haar vriendinnetjes.
De antroposofische wijze vd Vrije school staat ons zeker aan maar zelf ' leven' wij niet op deze manier. De school van onze dochter is staat ook erg goed aangeschreven en is ook op fietsafstand. De Vrije school is wel te fietsen in zo'n 20 minuten maar we hebben tot nu toe de auto gepakt.
Dit zijn allemaal dingetjes die ik probeer mee te nemen in mijn overweging maar ik km er niet uit. Het is helaas niet mogelijk om haar een dag mee te laten lopen in de kleuterklas maar ik had laatst een ouderavond van mijn zoontje en het klonk gewoon erg knus, natuurlievend en meevoelend voor het kind.
Dus graag ervaringen svp!!


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Vrije school
Marjolein852  schreef op: 28-04-2013 23:15:42
Wel eens met Jen9.

Wij hebben onze kinderen bewust naar een montessorischool gedaan; dit omdat het zelfstandigheid hoog in het vaandel heeft, de creatieve kant en de schoolse kant goed combineerd.

Hier is de uitstroom 90% VWO, 8% HAVO en de rest overig.. Zie het ook bij de ouders; grotendeels hoog opgeleid, dus extra alert op ontwikkeling kind?

Nu zit er een meisje met down (? weet ik niet zeker, wel 99%) bij mijn jongste dochter in de klas (groep 1) en zo lief om te zien hoe zij daar mee om gaat! De andere kleuters helpen dit meisje met allerhande opdrachtjes.. Te lief! Kan dus ook.. Zelf is mijn dochter aan het schrijven; op dit moment heeft ze zelf geleerd hoe ze haar (en de naam van zus en broer) moet schrijven..


 
Quote
RE: Vrije school
Jen9  schreef op: 28-04-2013 23:16:58
Kinderen met t syndroom van Down zitten ook vaak op reguliere scholen, bij mijn zoon ook in de klas.. Idd geweldig om te zien!


 
Quote
RE: Vrije school
Lot  schreef op: 29-04-2013 08:01:04
Dat klopt hoor, dat meer hoogopgeleide ouders voor de vrije school kiezen, maar ik bedoelde het meer om aan te geven dat de manier van onderwijs anders is, maar dat het eindresultaat uiteindelijk behaald wordt.
voorheen waren vrije scholen ook vaak witte scholen, maar gelukkig begint dat nu te veranderen.

En ook wat Grietje zegt klopt, al ken ik ook HB kinderen die het goed hebben op de vrije school. Het ene kind is het andere niet. Maar doordat er klassikaal lesgegeven wordt (en kinderen dus niet zelfstandig en vrij aan de slag gaan, waar Sis het over heeft) sluit het toch het beste aan bij de gemiddelde leerling en is er minder mogelijkheid om te differentiëren. 
Dat is dan wel een nadeel, als ik er toch 1 moet noemen ;-). 
Maar het moet ook gewoon bij je passen. Ik ben niet zo van het zo vroeg mogelijk leren zelfstandig te worden, dat worden ze vanzelf wel, als ze er aan toe zijn.
 
Quote
RE: Vrije school
Mafkees  schreef op: 29-04-2013 08:18:52

Quote jen9:
Overigens voor mij ook een reden om er niet voor te kiezen... ik wil een zo gemeleerd mogelijk gezelschap..

Bedenk net.. hoger opgeleiden kunnen zo'n school vaak gemakkelijker betalen...



dat is hier dus echt niet aan de orde.
er zit van alles op school, en dat vond ik juist weer zo aantrekkelijk.
allerlei bevolkingsgroepen, allerlei soorten en maten. dat vond ik een leuke toevoeging om dit mee te geven: iedereen leeft anders enzo. hier in de wijk leven ze allemaal hetzelfde ze hoeven niet persee op een witte school, maar een zwarte is allesbehalve mijn voorkeur

de ouderbijdrage is inkomensafhankelijk. dus als je niet veel verdiend, betaal je ook niet veel.
het is net of je het ervoor over hebt natuurlijk.

 
Quote
RE: Vrije school
Grietje  schreef op: 29-04-2013 09:24:14

de vrije school hier is ook een grotendeels witte school met hoogopgeleide ouders. En vrije scholen moeten aan meer eisen voldoen dan vroeger. Daardoor is de kans dat je een zwakke school treft kleiner geworden. Het is inderdaad goed om van te voren op e site van de inspectie te kijken, want net zoals bij andere scholen zitten er ook minder goede vrije scholen tussen. En verder moet het gewoon bij het kind en de ouders passen. Weet dat je kiest voor een klassikaal systeem en dat er weinig   'vrij is. Wel prachtig materialen, veel zang en creativiteit (dat mis ik wel een beetje op de montessori). De kosten zijn daardoor wel hoger, bij ons was het 270 euro per jaar. 
 
Quote
RE: Vrije school
Marjolein852  schreef op: 29-04-2013 10:05:06
Grietje, hier hebben ze dansles en muziekles (buiten overige lessen) van vakdocenten. (montessori dus)
 
Quote
RE: Vrije school
Mam Van Twee  schreef op: 29-04-2013 13:26:23

Quote MaFKeeS:
In de kleuterklas letters leren is natuurlijk ook van de zotte (mijn mening)  



Ik lees wel een aantal hele stellige meningen over letters en kleuters. 

Het is m.i. wel een verschil letters leren in de zin van erin stampen of letters aanbieden en het beginnend lezen ondersteunen, wanneer kinderen daar aan toe zijn. Sommigen hebben nu eenmaal een enorme leerhonger.

Mijn kind zou doodongelukkig worden als het niet met letters in aanraking zou worden gebracht in de kleuterklas.
Sinds ze peuter is is ze er al ingeinteresseerd - ze zat vanaf 1 jaar oud al met boekjes op de grond te rommelen en te bladeren en te doen en het in nooit meer opgehouden. Ze wil schrijven en lezen! 

Op haar school worden kleuters "onderwezen" vanuit de gedachte van "naaste ontwikkeling". Dus ja er zijn letters, kleuren, begrippen die aangeboden worden, maar allemaal binnen de context van spelende kinderen en een thema wat bij hen aansluit en op een niet dwingende manier. Het moet niet, maar het mag en wordt gestructureerd aangeboden.  

En ik vind dat juist goed. Er is daardoor veel ruimte om te differentieren in de klas en elk kind op verschillende dingen te stimuleren. 

Het zou volgens mij en en moeten zijn. En ruimte voor buiten, natuur, expressie en ruimte voor het leerdeel.
 
Quote
RE: Vrije school
Grietje  schreef op: 01-05-2013 15:29:56
Ik sluit me aan bij mama van twee. De ruimte voor het leerdeel is m.i. nog steeds wat onderbelicht bij de vrije school.
@Marjolein, op onze montesorrischool krijgen de kinderen ook muziek en drama, maar toch net wat minder dan op de vrije school. Maar daar staat weer tegenover dat ze met deze school wel naar de bieb, de kinderboerderij e.d. gaan en met de vrije school niet (tenminste, de kleuters niet).
 
Quote
RE: Vrije school
Marjolein852  schreef op: 01-05-2013 19:58:20
@grietje, hier gaan ze idd ook naar de bieb, naar het (dieren)park etc.. Zelf is mijn jongste (groep 1) aan het schrijven. Heb ik op school (nog) niet gezien, maar thuis schrijft ze haar voor en achternaam. Soms moet ik een letter voordoen. wil ze zelf!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Vrije school
Naam
Bericht