Menu
 

Topic:

Koken zonder pakjes

Corine86  schreef op: 30-12-2011 14:44:48
Wie heeft er recepten om te koken zonder de pakjes en de daarin zittende e-nummers?

oa lasagne, nasi, soepen

Bedankt alvast!!
 
Quote
Navigatie
RE: Koken zonder pakjes
Caatje  schreef op: 02-07-2012 19:26:33
Corine86 hoe bevalt het koken zonder e-nummers? (en ja, daar bedoel ik de toegevoegde e-nummers mee)

 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Caatje  schreef op: 03-07-2012 09:14:44
Even door de spotter halen
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 11:51:05
Inderdaad.. het is heel erg afhankelijk van het merk.
Mijn ketjap en bouillon hebben ook geen verkeerde e-nummers.
Gewoon etiketten lezen voordat je iets koopt.

e-nummers om te vermijden zijn:
e122
e211
e250
e310
e320
e621
e950
e951

Maar sommige fabrikanten zetten weer de gewone benaming op de verpakking. Erg irritant vind ik dat. De nummers vallen nog wel te onthouden, maar de namen die er soms bij horen niet.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 12:18:22
Wat ik hier niet aan mijn kinderen geef is
e621, e250 en e951 (e621 is Natriumglutamaat of Monosodium glutamataat (MSG) of Vetsin, e250 is Natriumnitriet en e951 is aspartaam)

Voor mezelf let ik er ook op, maar minder. Af en toe deze producten kan, maar nooit 2 of meer van die producten op 1 dag.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 13:14:51
Hier ook hoor Sis.
Hij krijgt ook chips, maar dan wel chips zonder e621 of aspartaam (laatst Piet Piraat chips zien liggen, ik dacht.. ah leuk, tot ik op de verpakking keek.. wat doet aspartaam in chips??)
Qua snoep.. hij geeft er niet echt veel om en meestal hou ik het bij gedroogd fruit. Maar laatst zag ik snoep in de vorm van auto's en dat heb ik ook meegenomen voor hem. Prachtig vond hij dat.
Denk dat als je je kinderen niet leert met die verleidingen om te gaan, dat 't ook mis gaat. Gewoon alles met mate.

Maar knakworsten of frikandellen krijgt hij echt niet. Dan nog liever 10 zakjes snoep. Ga ik ook op school aangeven tzt, dat traktaties met knakworst niet mogen. Ook niet voor een keertje.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 13:22:43
Ja. Heb een vriendin die haar dochtertje absoluut niets geeft wat betreft snoep, koek, chips (maar wel kant en klare soep, eten uit blik etc) En dat kindje ging 't gewoon bij andere kindjes jatten toen het op school zag dat die kindjes wel een koekje hadden.

Tegen de tijd dat hij zelf frikandellen of knakworsten weet te scoren, heb ik er minder moeite mee. Kan ook niet verwachten dat hij gezond gaat koken als hij op zichzelf gaat wonen later.

Enkel e621 vind ik ook niet zo heeeel erg, als dat af en toe is. Maar e250 is wel heel slecht, zeker voor kinderen.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 13:30:19
Ja.. ze kan niet koken. Denk dat ze niet eens weet hoe een verse erwt eruit ziet haha!

In sommige landen is e250 ook niet goedgekeurd. Jammer dat 't hier wel zo is.
Maar kan best zijn dat 't op een gegeven moment niet meer zo is. Je ziet wel al dat fabrikanten minder en minder er voor kiezen, ook voor e621 trouwens (puur uit economische redenen denk ik wel)
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 13:42:04
Jah.. overheid zou beter wat minder geld in de melkindustrie pompen en wat meer uittrekken voor de bioboeren.

Of een extra btwgroep (6, 12, 21 en 35% bvb) voor ongezond eten. Tenslotte is dat ongezond eten een grote post in de ziektekosten.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 13:46:07

Quote Corine86:
Gister lasagne gemaakt.........ff uitproberen hoe en wat maar het smaakte heerlijk!



Nodig:
500 gram tomaten puree of verse vleestomaten
300 gram gehakt + gehaktkruiden
1 bakje champignons
1 pak lasagnebladen

Voor de Bechamelsaus:
400 ml melk
25 gram boter
25 gram bloem



Bak de gehakt rul in boter of olie. Voeg daar de in plakjes gesneden champignons bij. Als het allemaal gaar is, de tomaten(puree) erbij doen, en nog even laten sudderen.
Dan de saus klaar maken.
Boter smelten in een pannetje, de bloem bijvoegen en mengen tot een glad mengsel.. Daarna de melk er rustig bijgieten en blijven roeren tot er een gladde saus ontstaat.

Vet de ovenschaal in.

Schenk om en om een laag tomatenmengsel en de bechamelsaus in de pan met als tussenlaag een laagje lasagnebladen. Eindig met bechamelsaus.

Ong 15 minuten in de oven op 200 graden.



Lekker
Ik voeg aan de bechamelsaus altijd nog peper en nootmuskaat toe. En als ik lasagne maak, doe ik er ook parmezaanze kaas in. Erg lekker!

Aan de saus voeg ik ook meer groenten toe (wortel, paprika, ui, courget, eventueel venkel, olijf) Is EN heel lekker EN heel gezond.
Lasagne of spaghettisaus is iets dat hir heel graag gegeten wordt, dus op die manier komt er een hele dosis vitaminen binnen.

Ik doe bovenop de lasagne altijd nog even een paar plakjes tomaat en een olijfje in het midden van de tomaat.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Boterbloem  schreef op: 03-07-2012 13:56:24

Quote SismvNick:

Vind ik ook zo krom, alles wat vers is, is veel duurder.. Voor 5 euro kun je 3 dagen eten als je voor diepvries patat en frikandellen kiest, en met 5 euro kun je nog geen eens een fatsoelijke tomaten soep maken..



Daar baal ik soms best wel van. Wat ik helemaal dom vind is dat ze alleen mooie komkommers willen hebben in de winkel (en andere groenten) en de lelijken gaan zo ergens anders naar toe. Verkoop die dan voor 25 cent, net als al het andere groente en fruit wat qua vorm niet mooi is maar wel lekker te eten.

Vanavond moeten we makkelijk eten ivm verplichtingen. Broodje kipburger wordt het. Kipburgers zijn niet duur, broodjes ook niet. Maar dan wil ik er wel graag komkommer, sla en tomaat tussen. Daat zat haast het meeste geld in!

Toch maar eens nadenken over een eigen groentetuin hierzo...

We hebben ook net besloten zelf onze aardbeien te kweken in de achtertuin, even goed afsluiten dat de beesten er wegblijven en genieten maar. Kinderen vinden het zo lekker, maar zelfden komt een bakje onder de 3 euro uit. Veel te duur!
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 14:02:39
Bij een bioboerderij vind je vaak fruit en groente dat niet mooi is qua vorm, voor een lagere prijs. Ook langs de weg, vind je dat. Daar is het sowieso al goedkoper en je hebt ook vaak een bak afgekeurde groenten/fruit staan.
Aardbeitjes haal ik hier bij de boer of langs de weg. Rond de 2 euro voor een bakje.

Ok, wij hebben wel wat te besteden, dat maakt 't een ander verhaal. Maar ik kies dus wel iets wat duurder is, omdat het op de lange termijn goedkoper is. Ik eet liever dingen die wat duurder zijn maar waar je niet ziek van wordt. Natuurlijk is het geen garantie dat je niet ziek wordt, maar het helpt natuurlijk wel.
Gisteren bvb een paar plakjes ham gehaald, bijna een euro voor een plakje.. maar wel gewoon echt ham, zonder dextrose, lactose en allerhande e-nummers. Qua smaak veel lekkerder en gezonder.

Vind het wel jammer dat de overheid er niet in tussenkomt
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 14:05:53
Hier bij de carrefour 3,99 voor een bakje
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 14:07:20
Hahaha!
Eindelijk erkenning, danku jonkvrouwe Demi!
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Deborah Mv...  schreef op: 03-07-2012 14:23:51
Ik let goed op de voeding van de kinderen.
Wij zelf kunnen regelmatig de verleiding niet aan. En daar baal ik zo van.

Ik let zoveel mogelijk op. Maar maak wel keuzes, ik hou van zuinig aan boodschappen doen. Dus hier geen boodschappen van 200 euro per week.
Zo eten wij elke week een omelet met aardappels en groente erdoor. Wij hebben een groente/fruittuin dus dat scheelt natuurlijk wel. .

Ook de mensen met een laag budget kunnen betere keuzes maken.
Koop basic in. Dat scheelt al een hoop.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Boterbloem  schreef op: 03-07-2012 14:56:15
klopt hoor. Zo koop ik de laatste tijd ipv koeken vaker iets duurder fruit maar dan voor de variatie. Zo heb ik vanmiddag een watermeloen erbij gekocht. In plaats van een koekje krijgen ze een schijf watermeloen. In verhouding nog wel wat duurder, maar een stuk gezonder. Ook snoepjes doen we hier weinig meer. Het is wel lekker goedkoop alleen ik merk dat het budget begint te krimpen. Maar we hebben het nog erg goed (zolang ik nog watermeloen kan kopen mag ik niet klagen vind ik :lol

Zag vandaag op facebook een plaatje van een 'welvaartskind' met een bord groente die sjaggie keek, en daarnaast vragende oogjes van afrikaanse kindjes die maar wat graag die groentes gehad willen hebben. Het zette mij echt weer aan het denken. Even kijken of ik hem kan vinden...
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Boterbloem  schreef op: 03-07-2012 14:57:56
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 03-07-2012 15:06:05
Goed plaatje boterbloem, zo waar en zo triest!!

Helaas is ons budget opnieuw geslonken.
Manlief krijgt nog steeds maar een halve uitkering. Is daarnaast 2 mnd naar school geweest in R'dam waardoor hij dus niet kon werken en ook geen geld kreeg. Nu is hij stage aan het lopen dus opnieuw geen extra inkomen.

Ik ga tegenwoordig naar de markt voor mn groenten en fruit.
1 kg aardbeien 2,50
2 kg bananen 2,-
2 kg druiven 2,-
bloemkool 1,-

Dat zijn nog eens leuke prijzen, alleen weer jammer dat het in grote heoveelheden moet.
Soep maakt ik tegenwoordig met diepvries soepgroenten. 750gram voor 1,- maar nog wel met het verschikkelijke honig-pakje.....
Als iemand daar nog een makkelijk recept voor heeft.........
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Boterbloem  schreef op: 03-07-2012 15:13:15
Oooooooooooooh ik mis de markt soms zo! Ging in den Haag altijd naar de haagse markt, super gezellig en zo goedkoop! Ik ging altijd met een boodschappentas en een rugzak op stap en kocht echt heel veel groente en fruit. Zo lekker! Watermeloenen voor 1,50 euro gewoon! We hebben hier wel markt, maar dat is duurder als wanneer ik het in de winkel zou halen.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 15:31:28
Ja.. dat plaatje zegt wel veel he Boterbloem.
Hier hebben we gewoon teveel.

Corine, je kunt zelf bouillon trekken. Dat is echt heel erg lekker. Ik heb zelf graag een bouillon van kip. Je koopt hiervoor een soepkip (kost rond de 2 euro) En die laat je koken in een pot met water. Ik zou een grote hoeveelheid maken in 1x en dan invriezen wat je overhoudt.
Kip gaat er gewoon in zijn geheel in, hoe langer je laat trekken, hoe lekkerder je bouillon, maar minstens 2 uur.
Je kunt er ook een kruidenbuiltje (Bouquet Garni) bij doen (gewoon zelf kruidenpotjes in je tuin of vensterbank, tijm, oregano, peterselie, laurier.... paar takjes van nemen, wat je lekker vind) en je kunt er ook groenten bij doen (prei, wortel, selderij)

En als je de bouillon hebt, dan doe je je soepgroenten er nog even bij, die laat je nog even koken en klaar.

De soepkip haal je er dan natuurlijk uit en het vlees van de kip kun je weer terug in de soep doen. Het vel en de botten hou je er uit.

Je kunt ook groentenbouillon maken van enkel een bouquet garni en je gekozen groenten (dan wel iets meer van alles)
Of rundvleesbouillon, dan doe je er bvb schenkel in of mergpijpjes, en eventueel soepvlees.

Of je gaat op zoek naar een merk waar geen troep in zit. Honig, Unox, Knorr.. zit allemaal troep in. Hoewel Knorr nog redelijk mee valt bij sauzen en soepen. De bouillonblokjes van Knorr hebben wel e621.

Dus ja... da's wel iets duurder en meer werk. Maar de smaak is veel beter en 't is veel gezonder. Als je een grote hoeveelheid maakt in 1x, dan loont het zich toch wel.





 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 15:58:56
Ja, de soepkip vult zich met water en als je dan een poot lostrekt ofzo, dan wil er nog wel 's wat heet water uitspuiten.
Als ik de soepkip eruit haal, laat ik hem altijd even liggen om een beetje af te koelen, voordat ik het vlees er af snij

Ook erg lekker als basis voor ragout trouwens


Maar het verschil is echt heel groot. Ik dacht eerst ook altijd, wat een moeite voor een beetje bouillon. Maar je proeft 't echt heel duidelijk.
En kippensoep op die manier helpt je zo van je griep/verkoudheid af. Hier is dat echt het eerste wat op 't vuur gaat als er iemand niet lekker is.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Caatje  schreef op: 03-07-2012 16:19:16
Maar voelen jullie je ook anders sinds je zonder of met minder e-nummers kookt/eet?


De markt is wel een handig idee, morgenochtend misschien even op de fiets springen.

 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 16:27:13
Voor mij is dat moeilijk te zeggen. Ik heb dit van thuis uit meegekregen. Mijn moeder kocht vroeger al biologisch eten en ik ben vegetarisch opgevoed. Heb in mijn hele jeugd geen McDonalds van binnen gezien. Ook nooit een frikandel gehad.

Ik voel mij wel heel gezond.. de laatste keer dat ik ziek was... uhmmm.. kan 't mij niet herinneren. Ben altijd slank geweest, alleen nu even een periode gehad dat ik ietsje te dik was, kwam door de chocolade haha! Maar ik had nog altijd een gezond bmi, dus eigenlijk was dat ook wel ok.

Geen complicaties gehad tijdens de zwangerschap, kerngezond kindje.. ik heb verder geen kwaaltjes
Maar ik kan niet zeggen hoe dat geweest was als ik niet altijd zo gezond had gegeten. Misschien hetzelfde, misschien niet
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 03-07-2012 16:52:57
Ik denk dat sommige kankersoorten niets te maken hebben met voeding en sommige kankersoorten wel.

In jouw geval, Sis, denk ik niet dat het te voorkomen was geweest, maar dat je er waarschijnlijk wel beter uit bent gekomen door gezond te eten. (maar kan ook zijn dat 't niet uitmaakt, dat weet ik niet)

Denk dat kanker in de organen als maag, darm, lever, pancreas, nieren wel alles/veel te maken hebben met voeding.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 04-07-2012 12:01:42
Gezond leven, weinig alcohol, niet roken, weinig stress, bewegen en gezond eten. Ik denk wel dat dat belangrijk. Maar je hebt niet alles in de hand. Mijn overgroot oma heeft meerdere keren in haar leven kanker gehad. Zo ook maagkanker,altijd gezond gegeten geen alcohol of gerookt.

Wanneer ik naar mijn kinderen kijk. Besef ik dat ik zo gezond mogelijk moet proberen te leven. Loopt het leven anders. Dan heb ik mijn best gedaan.

Als ik naar mijn man kan. Stress op zijn werk, nachtdiensten, drinkt weleens een biertje, rookt en houd ook van lekker eten.
Dan maak ik mij weleens zorgen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Koken zonder pakjes
Naam
Bericht