Menu
 

Topic:

Koken zonder pakjes

Corine86  schreef op: 30-12-2011 14:44:48
Wie heeft er recepten om te koken zonder de pakjes en de daarin zittende e-nummers?

oa lasagne, nasi, soepen

Bedankt alvast!!
 
Quote
Navigatie
RE: Koken zonder pakjes
Bernarda  schreef op: 30-12-2011 14:53:35
nasi/bami maak je al heel lekker met verse groenten en ketjap manis en ketjap asin, manis is zoet en asin is zout. ik vind zelf een snufje chili kruiden ook erg smaakvol.

bij de toko heb je mushroom saus en dat geeft een heerlijke smaak aan vlees/groente gerechten.

een echt recept heb ik niet ik maak altijd alles op gevoel... sorry!! maar ik lees mee, wie weet heeft iemand een heerlijk idee...
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 30-12-2011 14:57:47
Google maar eens op: Koken met Karin
Suc6!
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:04:01
bedankt voor de tips, meer zijn welkom!
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Sun  schreef op: 30-12-2011 15:06:38
Pasta en lasagna maak ik altijd zonder pakje: verse groenten, tomaten, blikje gepelde tomaten of twee, peper en wat kaas erover. Door de lasagne doe ik vaak danish blue
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:12:16
@ sis, daar heb je idd gelijk in maar dat zijn natuurlijke e~nummers en geen toegevoegde
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:13:22
tenmiste dat zegt het voedingscentrum en het lijkt me dat die wel de waarheid vertellen
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 30-12-2011 15:19:29
Er zijn e-nummers waarvoor je moet uitkijken, ja.. maar er zijn er ook meer dan genoeg die gewoon veilig zijn voor de gezondheid. Ze krijgen een e-nummer als ze door de europese unie goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Maar zelfs zuurstof heeft een e-nummer.. je gaat me toch niet vertellen dat je daarom bang moet zijn voor zuurstof?
Of vitamine C.. E300.. Of Johannesbroodpitmeel.. E410?
Water bestaat uit E948 en E949, ook maar laten staan dan?

 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 30-12-2011 15:19:58
Er zijn e-nummers waarvoor je moet uitkijken, ja.. maar er zijn er ook meer dan genoeg die gewoon veilig zijn voor de gezondheid. Ze krijgen een e-nummer als ze door de europese unie goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Maar zelfs zuurstof heeft een e-nummer.. je gaat me toch niet vertellen dat je daarom bang moet zijn voor zuurstof?
Of vitamine C.. E300.. Of Johannesbroodpitmeel.. E410?
Water bestaat uit E948 en E949, ook maar laten staan dan?

 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:24:01
@alice, in mijn vraag staat toch niets over het vermijden van alle ešnummers?
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:31:36
dat snap ik maar er zitten met name in de pakje voor soepen-lasagne enz e.nummers die absoluut niet goed zijn.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 30-12-2011 15:41:00
heb er 1 gevonden van lasagne op de site van koken met karin, vanav maar eens proberen en kijken of mijn kieskeurtjes het lusten
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Alice  schreef op: 30-12-2011 15:42:39
Die niet goed zijn voor sommige mensen.
Sommige mensen reageren op kleurstoffen, of bvb op Ve-tsin (glutaminezuur wat je in heel veel producten vindt, E621)

Maar de pakjes, zakjes en kant-en-klaar-maaltijden zijn voornamelijk slecht vanwege de hoeveelheid zout.

Zoals Sis zegt is er een onterechte angst voor e-nummers ontstaan bij veel mensen door halve verhalen. De klok wel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

Maar alle e-nummers zijn goedgekeurde additieven voor levensmiddelen. Deze zijn onderzocht en hoewel je nooit met 100% zeker kunt zijn dat iets veilig is, komt dit wel in de buurt. Mensen met allergieen of gevoeligheden buiten beschouwing latend.
Maar natuurlijk zit aan alles ook een limiet. Zelfs van teveel water kun je doodgaan. En een teveel aan vitamine C zorgt voor nierschade, een teveel aan vitamine B6 voor zenuwschade en ga zo maar door. Wil niet zeggen dat die producten op zichzelf staand slecht zijn.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 30-12-2011 16:33:05
Dat klopt niet Sis, zo zul je nooit de slechte E-nummers in bio aantreffen. (zoals dus die E621).
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 30-12-2011 17:00:12
E-Nummers zijn dingen die zijn toegevoegd, dus groente en fruit bevatten an sich geen E-nummers.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Ivy  schreef op: 30-12-2011 18:42:46
Er zijn E-nummers die wel degelijk schadelijk zijn. Dat ze zogenaamd zijn goedgekeurd wil helaas niet veel zeggen. Gelukkig is het merendeel van de E-nummers (waarschijnlijk?) niet schadelijk.

Hier koken we ook zonder pakjes enzo. Waar echt veel rommel in zit zijn bouillonblokjes en andere smaakversterkende producten.

E621 (MSG) is trouwens een product dat wel goedgekeurd is/was, maar wat nu langzamerhand uit veel producten aan het verdwijnen is. Het is een middel dat de smaakpapillen verwijdt, waardoor je dus sterker proeft wat je eet. Blijkt na jaren gewoon overal ingegooid te zijn toch niet zo gezond te zijn als men ten tijde van het geven van het E-nr. dacht... Zijn er meer van die nummers? Wie zal het zeggen...

Corine86 Struik heeft bouillon en fond in potjes zitten waar geen toegevoegde E-nrs. bij zitten. Als je iets koopt, gewoon even kijken of er 'smaakversterkers' bij zitten. Als dat niet zo is en er geen rare E-nrs op staan is het meestal wel goed.
Ik zag bij AH ook potjes fond staan waar niets aan toegevoegd was.

Gewoon zelf bouillon trekken is natuurlijk het gezondst en lekkerst Rece[ten zijn er ontzettend veel op Smulweb of waar dan ook.

Groente en/of fruit kunnen ook E-nrs. bevatten. De kleurstof die wortel oranje maakt bijv. heeft ook een E-nr. Vind je in wortel, maar wordt ook gebruikt in andere producten.



 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Melissa  schreef op: 30-12-2011 19:26:50
Daarom is het aan te raden om gewoon eens te kijken wat je in huis hebt, pak de etiketten erbij en google de enummers eens, zo leer je wat wel kan en wat niet.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Melissa  schreef op: 30-12-2011 19:35:42
zoals ik het lees werd de oude ve-tsin gemaakt uit zeewier, vroeger. Maar word het tegenwoordig gewoon in een laboratorium gemaakt.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 30-12-2011 19:36:01
mvi :

pastasaus zoals ik het geleerd heb van mijn italiaanse ex :

1 pot grand italia tomaten sugosaus of een paar bikken gepelde tomaten, 1 venkel 1 winterwortel 1 ui 2 tenen knoflook 1 blokje kippenbouillon 1 pond rundergehakt of 1 pond rundertartaar grand italia ai uovo spaghetti ,italiaanse kruiden

met een keukenmachine of staafmixer de tomaten ui wortel ui venkel en knoflook heel fijnhakken tot een gladde saus. de tartaar of gehakt rullen, tomatensaus toevoegen, bouillonblokje erbij scheutje rode wijn en kruiden, uurtje zachtjes laten pruttelen, heerlijk met spaghetti of penne en parmezaanse kaas. om het sjiek te maken cannelonibuisjes vullen met een mengsel van ricotta kaas, rauwe ham en spinazie en dan de tomatensaus erover n een ovenschaal in de oven.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 30-12-2011 20:52:36
Iets hoeft natuurlijk niet slecht te zijn om er niet tegen te kunnen. Er zijn toch heel veel mensen die ergens allergische op reageren. Dit kan op bepaalde groenten en fruit zijn maar ook op bepaalde e nummers.
Onze dochter had erg veel last van eczeem en sinds we bij een huisarts zijn geweest die allergietesten uitvoerd op een iets andere manier rijgt zij dus een heel aantal producten niet meer (oa de producten waarin e621) en sinds die tijd gaat het gelukkig erg goed.
Tja, dan kun je je afvragen of het slechte stoffen zijn of niet, maar wij zijn gewoon blij dat we eindelijk iets gevonden hebben waardoor ze niet meer zoveel jeuk heeft, niet meer nachten lang ligt te huilen van de jeuk en niet meer haar hele huid openkrabt.
En verder weet ik ook niet wat er allemaal van waar is en wat niet. Het ene artikel is positief over ene bepaalde stof en het andere artikel niet. Het is maar net welk artikel je gelooft.

Maar goed, dat was je vraag niet.

Ik maak de macaroni bijvoorbeeld gewoon door wat gehakt rul te bakken met wat peper en zout, verse groenten erbij en een paar blikjes tomatenpuree met wat water. Ik maak het verder op smaak met ketjap

Nasi ook gewoon vlees bakken, groenten erbij en kruiden naar smaak. Ook evt weer met ketjap.

In de natuurwinkel kan je ook wel het eea vinden.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Melissa  schreef op: 30-12-2011 20:56:39

Quote Anoniem:
mvi :

pastasaus zoals ik het geleerd heb van mijn italiaanse ex :

1 pot grand italia tomaten sugosaus of een paar bikken gepelde tomaten, 1 venkel 1 winterwortel 1 ui 2 tenen knoflook 1 blokje kippenbouillon 1 pond rundergehakt of 1 pond rundertartaar grand italia ai uovo spaghetti ,italiaanse kruiden

met een keukenmachine of staafmixer de tomaten ui wortel ui venkel en knoflook heel fijnhakken tot een gladde saus. de tartaar of gehakt rullen, tomatensaus toevoegen, bouillonblokje erbij scheutje rode wijn en kruiden, uurtje zachtjes laten pruttelen, heerlijk met spaghetti of penne en parmezaanse kaas. om het sjiek te maken cannelonibuisjes vullen met een mengsel van ricotta kaas, rauwe ham en spinazie en dan de tomatensaus erover n een ovenschaal in de oven.


Moet je de verse tomaten eerst nog ontvellen of gebruik je ze met vel?
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Marjolein852  schreef op: 01-01-2012 10:27:12
Om te koken zonder pakjes is genoeg te vinden.. Kijk eens bij de recepten op kookjij. nl en bij de sites vd supermarkten. etc...

Kook zelf eigelijk (bijna) nooit met pakjes..

Succes!
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Queen@home  schreef op: 01-01-2012 14:06:36
ik maak tegenwoordig oook veel zelf. Witte pastasaus gewoon met slagroom, uitje, knoflook en ontbijtspek
Rode pasta saus met tomaatjes, basilicum oregano, ui en knoflook.
Zoveel smaakvoller dan uit een pot!

Soep is ook heerlijk om zelf te maken. Veel beter dan uit een poakje. Ik gebruik nog wel bouilonblokjes want ik weet niet hoe ik bouillon moet maken. Maar verder kiep ik er alles vers in. Met een basiskookboek kom je ook al heel ver. Die werken vanuit gewone basisingredieneten en niet op basis van pakjes en doosjes
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 02-01-2012 20:49:05

Quote :
[...]
Moet je de verse tomaten eerst nog ontvellen of gebruik je ze met vel?



eerst ontvellen in kokend water

mvi
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
~aurora~  schreef op: 02-01-2012 20:51:54
Wij koken ook nooit met pakjes, en alles vers.Nu heb ik de mazzel iemand die slager is geweest in huis te hebben met een passie voor koken, maar op internet is een hele hoop te vinden.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
  schreef op: 02-01-2012 20:52:15

Quote :


Soep is ook heerlijk om zelf te maken. Veel beter dan uit een poakje. Ik gebruik nog wel bouilonblokjes want ik weet niet hoe ik bouillon moet maken. Maar verder kiep ik er alles vers in. Met een basiskookboek kom je ook al heel ver. Die werken vanuit gewone basisingredieneten en niet op basis van pakjes en doosjes



Ik zet de dag van te voren een pan (8 liter) met 3 kruidenbuiltjes, runderpoulet, 2 mergpijpen en 1 schenkel en dat laat ik de hele avond trekken.
Dat later weer aanzetten en dan de rest erbij doen.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 15-01-2012 15:31:28
ik gebruik voor nasi met name veel knoflook, ketjap en/of soja, sambal of madame jeannetpepertje en bouillonblokje
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Anoniem  schreef op: 15-01-2012 15:33:14
ik gebruik voor nasi met name veel knoflook, ketjap en/of soja, sambal of madame jeannetpepertje en bouillonblokje
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 20-01-2012 08:30:21
Gister lasagne gemaakt.........ff uitproberen hoe en wat maar het smaakte heerlijk!



Nodig:
500 gram tomaten puree of verse vleestomaten
300 gram gehakt + gehaktkruiden
1 bakje champignons
1 pak lasagnebladen

Voor de Bechamelsaus:
400 ml melk
25 gram boter
25 gram bloem



Bak de gehakt rul in boter of olie. Voeg daar de in plakjes gesneden champignons bij. Als het allemaal gaar is, de tomaten(puree) erbij doen, en nog even laten sudderen.
Dan de saus klaar maken.
Boter smelten in een pannetje, de bloem bijvoegen en mengen tot een glad mengsel.. Daarna de melk er rustig bijgieten en blijven roeren tot er een gladde saus ontstaat.

Vet de ovenschaal in.

Schenk om en om een laag tomatenmengsel en de bechamelsaus in de pan met als tussenlaag een laagje lasagnebladen. Eindig met bechamelsaus.

Ong 15 minuten in de oven op 200 graden.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Jessica  schreef op: 27-02-2012 13:53:20
TO vraagt om recepten zonder pakjes ivm e-nummers en in de tips die ik lees staat dan bijvoorbeeld "op smaak brengen met een scheut ketjap" of "doe er wat bouillonblokjes bij".

Weinig producten bevatten zoveel onnodige e-nummers als ketjap en bouillonblokjes. Ik zou deze producten dus vooral mijden en kruiden gebruiken.
 
Quote
RE: Koken zonder pakjes
Corine86  schreef op: 27-02-2012 17:34:36
Bedankt voor je tip Jessica!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Koken zonder pakjes
Naam
Bericht