Menu
 

Topic:

Weet het niet meer..:(

Chantal  schreef op: 09-04-2013 07:47:32
Hoi meiden.zoals jullie misschien wel weten heb ik een dochter die nu eindexamen heeft over een mndje
 

Ze zit op demavo(vmbo) en al 4 jr gaat het niet goed naar mijn mening.

Ze heeft 2 jaar mavo/ havo gedaan en toen terug gezet op mavo.

Op zich een heel mooie opleiding en niveau.

Maar vanaf klas 1 ben ik aan het roepen dat Amber faalangst heeft.

Nee zeggen de mentoren dat heeft ze niet.wij hebben een idee dat ze er met de pet naar gooit.

Vorig jaar weer aangegeven,toen stond ze er heel slecht voor.ze is overgegaan met 2 onvoldoendes terwijl dat eigenlijk helemaal niet mag.ook toen is ze besproken en nee ze had geen faalangst.

Nu heeft ze dit jaar 2 keer proefwerkweek gehad en alles onvoldoendes.

,nou 2. Voldoendes voor duits en nederland en de rest dikke onvoldoendes en ze tellen 4 keer,

 

Dit alles maakt me zo hulpeloos.ik weet nog vorige week kwam ze naar me toe en zei: mamma die formules vsn natuurkunde die ik niet snapte die snap ik nu helemaal.ik dus blij.

Maar nee dus..veel onvoldoendes.

Ze staat er nu dus echt slecht voor.en als ze me nu eens een reden kan geven.

Dst frustreert me zooooo enorm he..

Ik vroeg haar net ernaar om 1 reden te geven,en dan zegt ze met tranen in haar ogen dat ze het niet weet.ze heeft het gevoel dat ze heel goed geleerd heeft ,maar ook als ze het proefwerk gemaakt heeft komt ze naar huis en zegt dst het proefwerk heel goed ging.

En achteraf is het dus niet zo gebleken.ik kan echt wel huilen ...

Die mentor is ook een lul van een vent.die ziet niks.merkt niks...moet Ik weer naar hem toegaan en aangeven dat het niet goed gaat??dit is al 4 jr zo.

 

Wat kan ik eraan doen.het is geen meisje wat veel weg is..ze hoeft ook geen uren achter elkaar met haar neus in de boeken.

 

Het meeste wat me frustreert is dat ze het gewoon niet weet,en dat ze me geen reden kan geven.
 
Quote
Navigatie
RE: Weet het niet meer..:(
Ikke  schreef op: 09-04-2013 08:13:41

Misschien leert ze op een verkeerde manier? Mijn oudste zoon kan ook gerust zeggen dat ie zijn toetsen goed heeft gemaakt en dan komt ie thuis met een 2. Hij is ook een jaartje blijven zitten afgelopen jaar. Maar hij leert gewoon niet op de juiste manier. Hij is niet geconcentreerd. Woordjes Frans/Duits/Engels oefent hij niet hardop en schrijft hij niet op en wiskunde sommetjes oefent hij niet voor zijn toetsen.  


Leren voor hem is in bed liggen met zijn boek boven zijn hoofd en een beetje in het boek bladeren... wij hebben hem echt moeten overtuigen dat dit niet de juiste manier is. Voor iedereen is het zijn manier natuurlijk anders maar zijn eigen manier werkte overduidelijk niet..hij nam de toetsstof niet op.

Nu hij het voor het 2e jaar doet en hij meer van onze tips overneemt gaat het een stuk beter en neemt hij de stof beter op.

Sowieso zou je haar misschien af en toe eens kunnen overhoren om te kijken of ze de stof echt goed kent.

 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Mamsie  schreef op: 09-04-2013 08:17:34
Hoewel ik dit echt super vervelend vind voor jou en je dochter, snap ik niet zo goed waarom je dit zolang hebt laten aanmodderen.
Waarom ben je niet eerder via de huisarts hulp gaan zoeken voor haar?
Nu zit ze in het examenjar en is de druk ongelofelijk hoog, dan is het niet raar dat ze het niet gaat halen...
Sorry maar als je al 4 jaar aan de bel trekt bij school en je merkt dat je daar niet verder komt, snap ik echt niet waarom je niet eerder andere hulp bent in gaan schakelen.
Ik denk dat ik zou overwegen nu om haar aantegeven dat het niet erg is als ze het examen niet haalt, en dat je met haar samen naar een oplossing wilt zoeken, iets wat haar de rest van haar leven kan helpen.
En ik denk dat je dan bij trainingen uit gaat komen, en psychologische hulp.

Overigens had ik ook faalangst en op het moment dat ik hoorde dat ik mijn xamens toch niet zou halen heb ik prachtige cijfers gehaald waardoor ik toch geslaagd ben.
Bij mij zeiden ze ook dat ik er met de pet naar gooide, maar bleek toch anders te zijn..
Mijn ouders hebben geen hulp geboden, en ik heb er altijd last van blijven houden.
Ze is nu nog jong, je kunt haar nu nog goed helpen!
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Bloemblaadje  schreef op: 09-04-2013 08:50:01
Ik begrijp ook niet waarom je zelf niet wat bent gaanz oeken voor haar. Als ze inderdaad faalangst heeft heb je daar een training voor en dat kan je gewoon zelf regelen. Eventueel huiswerkbegeleiding thuis. Mijn oudste zoon van 9 heeft vorig jaar een sova training gedaan, mede voor zijn faalangst en angst om iets voor een groep te doen en hij heeft daar heel veel aan gehad. Ik heb zelf dit initiatief genomen en niet gewacht tot school een keer met iets kwam.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Monrob  schreef op: 09-04-2013 09:03:44
Ik heb even gewacht met reageren maar nu doe ik het toch. Ik word een beetje boos als ik lees dan de mentor ook maar een lul is. Sorry mijn man is zelf mentor in het VO en geloof me die doet heel erg zijn best maar als het kind zelf niet wil of de ouders alles op school en dus de mentor aan laten komen dat werkt niet. Net als bovenstaande posters, jij zegt dat ze faalangstt heeft maar wat hebben jullie daar zelf aan gedaan dan?? Is er op school geen zorg team die dat soort dingen oppakt en zijn er geen steunlessen voor de vakken die ze niet goed snapt. Is er ooit ale eens met de leraar besproken over het leren, er zijn er volgens mij best wel veel die op de verkeerde maneir leren. Ik word alitjd boos als de mentor en school de schuld krijgen, een mentor kan niet alles oplossen dat zullen jij en je dochter ook zelf moeten doen.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Monrob  schreef op: 09-04-2013 09:04:57
Sorry voor de taalfouten, te snel getypt met de zon in het beeld scherm.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Sabina Mv Milou En R
avi
  schreef op: 09-04-2013 09:10:41
Je geeft zelf aan dat ze geen uren met de neus in de boeken hoeft. Overhoor je haar wanneer ze geleerd heeft? Leer eens met haar samen! Examens zitten er nu al snel aan te komen en nu wil je pas echt iets gaan doen? Beetje apart naar mijn idee, daar heb je namelijk al heel wat langer de tijd voor gehad...
Dat de mentor een lul is omdat hij aangeeft dat ze er met de pet naar gooit vind ik dan weer wat flauw. Hij weet hoe ze op school en in de lessen is. Misschien zit ze wel vaak te kletsen, dromen of gewoon niet op te letten en dat is dan wat hij ziet en hoort van andere leraren.

Wanneer ze echt faalangst heeft een cursus laten doen! Misschien helpt het niet meer voor de examens van dit jaar, maar wel voor volgend jaar.

Succes!
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Anne Mv 3  schreef op: 09-04-2013 09:39:40
Het is moeilijk hè, om grip te krijgen op de manier van leren van je kind!
Mijn ervaring met onze kinderen op school is dat je als ouders echt voor/achter je kind moet staan.
Vanuit school wordt bij tegenvallende resultaten snel gezegd dat het kind er met de pet naar gooit en dat vind ik wel te makkelijk.
Als een kind lager scoort dan je zou mogen verwachten dan zit daar meer achter dan alleen 'met de pet er naar gooien', kinderen vinden het echt niet leuk om slecht te scoren maar als je leert en de resultaten vallen tegen dan is dat ontzettend demotiverend.

Onze ervaring is ook dat (met name) op de middelbare school door docenten niet gekeken wordt waarom een leerling een slecht cijfer gescoord heeft. Is het inzicht? Is het te moeilijk? Toch te weinig geoefend? Er kunnen zoveel redenen zijn...
Uiteraard heeft de leerling zelf ook verantwoordelijkheid om dit aan de leerkracht te gaan vragen, maar ook als we oudergesprekken hebben op school zijn er toch altijd leerkrachten die wel naar de leerling wijzen maar inhoudelijk weinig kunnen vertellen. Dat is een gemiste kans en enorm frustrerend.

Hoe scoorde je dochter de laatste jaren bij gewone toetsen en so's?
Heb je haar wel eens geholpen met leren, overhoren of opdrachten oefenen en samen na kijken?
Huiswerk maken en toezicht daarop ziet school echt als een taak van de ouders, hoeveel tijd kunnen jullie daarvoor maken?

Wat door anderen ook al genoemd is is ook waar: de verantwoordelijkheid voor het leerproces van je dochter kun je niet bij school/de mentor leggen. Als ouder ken je je kind het beste en als jij denkt dat ze faalangst heeft en school doet er niets mee dan moet je echt zelf actie ondernemen.

Heb je wel een gezocht naar tips bij faalangst op internet? Misschien staan er wel dingen tussen waar je nu al wat mee kunt doen!
Maak een plan mét je dochter hoe zij de komende tijd naar het examen toe wil werken en houdt elkaar er aan. Als je afspreekt iedere dag samen een uur te leren dan moet dat ook iedere dag door gaan. En zet een beloning tegenover inzet, als jij gezien hebt dat je dochter goed en serieus heeft zitten leren beloon haar dan wat de resultaten dan ook mogen zijn!
Heel veel suc6 in deze spannende weken!

ps. misschien helpt een homeopatisch middel als valeriaan of passieflora goed?!
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Mama Van Drie  schreef op: 09-04-2013 09:58:40
De mentor is geen lul denk ik, dat zeg je misschien uit boosheid.
Jij weet niet hoe je kind zich gedraagt op school...tijdens de lessen...is ze oplettend of zit ze vaker niet op te letgen en te kletsen etc....het is niet altijd de schuld van de school.

Hoe leert je dochter is ook een goeie....sommige dingen moet je leren door ze te maken...wiskunde....nask1/2.....sommen maken...in het leerboek staan ook opdrachten om te toetsen/sommen om te maken etc
Ik heb zelf een zoon die dit jaar ook examen gaat doen, zit op vmboT, komt van de havo maar gooide er met zijn pet naar, is dus na havo 2 terug gegaan naar vmboT.....hij leert door in z'n boeken te kijken en te lezen en wij kunnen 100 keer zeggen ' ZO leer je het niet hoor...je moet de sommen MAKEN...oefenen oefenen oefenen....zijn oudere broer bevestigd dat maar hij is te eigenwijs en te lui en laks om het te doen en dan zie je dus onvoldoendes.

Kijken jullie het leerwerk na van je dochter? overhoren jullie haar met dingen? want je zal er als ouders echt meer achtereen moeten zitten om tot betere resultaten te komen als die niet vanzelf komen.

Toen tijdens een ouder gesprek op school ons gewezen werd op de opgaves achter in het boek, of aan het eind van een hoofdstuk vroegen wij onze zoon ernaar...huh?....had tie nog niet eerder gezien...duh....maar overhoren....controleren...en als ouder dus ook actief erbij betrokken worden is vaak wel een olossing maar kost wel tijd en energie van de ouders.

Mijn zoon heeft nu net zijn laatste proefweek achter de rug en die is redelijk gegaan, hij kan nog wel wat dingen herkansen voordat het examen begint en zou daar ook gebruik van maken zegt tie.
Voor iemand die een goeie Cito score had en van de havo komt vind ik de cijfers maar matig maar ja.....leren en de jeugd is een moeizaam iets vaak.

En als het echt faalangst is dan moet je niet verwachten dat school daar iets mee doet, daar moet je dan zelf ook actief achteraan, uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maar nu beginnen zo meteen de examen als, volgende maand, kan ze nog dingen herkansen met wat toetsen? Anders staat ze er wel beroerd voor als ik zo lees....
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
E Mv 2  schreef op: 09-04-2013 10:48:16
Onze dochter zit dan nog lang niet op het VO maar als ik thuis niks met haar gedaan had en doe was ze lang niet zo ver gekomen.
Tafeltjes enz zit ik elke dag met haar te oefenen en niet elke dag aan tafel maar gewoon ook tussendoor,als we bv onderweg zijn of aan het koken ben.
Lezen ging moeilijk,dus ook samen met haar lezen.
Ja ze is ook faalangstig maar doordat ik met haar oefen krijgt ze wel meer zelfvertrouwen dat ze het wel kan wat haar ook steeds meer motiveerd.
Denk dat je toch een stukje de hand in eigen boezem moet steken,heb hier zelf ook veel zelf moeten doen,zoeken,regelen enz enz
En wat sneller aktie moeten ondernemen,ook als je op school naar je gevoel tegen een muur aan loopt.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Chantal  schreef op: 09-04-2013 11:22:31
Monrob ik heb niet gezegd dat de mentor een lul is omdat hij gezegd zou hebben dat ze er met de pet naar gooit.
hij is een ....omdat hij niet inziet hoe slecht het gaat.
ieder jaar heb ik de school moeten bellen om hun te laten inzien dat het niet goed gaat.het jaar dat mijn vader stierf.kijk ik let dan niet op de punten , ben je dan echt niet mee bezig.heb toen de mentor gevraagd of ze in de gaten had hoe slecht het opeens ging .werd ze vuurrrood,nee dat had ze niet gezien .

dat is toch de taak van de mentor.ingrijpen als het niet goed gaat?
ik heb vaak zat aangegeven dat het niet goed gaat, ze had laatst 2 onvoldoendes zegt de mentor...o ik maak me nog geen zorgen.

en nu dan...nu zeker ook nog niet.
de school is gewoon van mening dat ze geen faalangst heeft.ze is een stil meisje in de klas zegt de mentor.nooit straf dus daar ligt het niet aan.
ze zegt zelf steeds dat ze geen faalangst heeft.en een kind dan dwingen een cursus te doen..gaat dan ook niet helpen.

ikzelf denk dat het het beste is om te blijven zitten.had vorig jaar eigenlijk al gemoeten maar laten ze haar over gaan met 2 onvoldoendes.in. Hun regels staat dat je dan blijft zitten..maar nee Amber mocht overgaan
en inderdaad,zij ligt ook in bed met het boek boven haar hoofd.laat haar nu onder leren ,lijkt me verstandiger.
en gaf ze maar eens een reden aan dan kon ik het ook makkelijker begrijpen.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Krumelke  schreef op: 09-04-2013 11:26:38
heb geen tips. maar wil je wel virtuele knuffel geven !!!
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Ikke  schreef op: 09-04-2013 11:33:03
Maar zo zie je, het ligt dus ook aan haar zelf. Je zegt ze leert idd in bed met het boek boven haar hoofd. Dat werkt niet voor haar..dus andere leermethode aanleren! Alhoewel dat na zoveel jaar natuurlijk wel moeilijk gaat worden om opeens aan te passen.
Kijk zou ze met prachtige cijfers thuiskomen en op dr kop staan om te leren dan maakt het niks uit maar zij pikt op deze manier duidelijk niks op uit haar boeken.

Dan wat betreft de mentor. Tuurlijk heeft de mentor een taak om jullie als ouders te informeren.,maar tegenwoordig hebben volgens mij alle scholen ook het Magister waarop het huiswerk, de cijfers , aanwezigheid etc.. etc.. staat dus als ouders heb je zoveel meer inzicht hoe het gaat en kan je dus zelf eerder aan de bel trekken. Bevalt het niet hoe een mentor reageert dan probeer je het nog een keer en desnoods praat je met de directie of iemand...

Tja en wat ik al eerder zei en wat andere dames..verdiep je zelf ook eens in de stof..kijk thuis of je haar ergens mee kan helpen, overhoor haar zo weet je ook of ze de stof goed beheerst..

Over laten gaan met 2 onvoldoendes kan wel hoor... ligt er maar net aan hoeveel "strafpunten"ze heeft.. daar is een bepaalde telling voor. Een 5 levert meer strafpunten op dan een 4 of lager... Dus met 2 vijven kan je prima overgaan.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Mamsie  schreef op: 09-04-2013 11:48:03
Nogmaals Chantal, je legt alle verantwoording bij school neer en dat is niet echt netjes.
Jij bent degene die haar opvoed, en nogmaals je gaat nu anders met haar leren, maar denk je dat dat haar helpt als ze faalangst heeft?
Waarom neem je niet een stap meer en ga je naar je huisarts en vraag je om trainingen?
Waarom alle verantwoording bij school leggen, terwijl je als ouder ook meer kan doen.
En echt ik kan niet begrijpen dat je nu al 4 jaar zo aanmoddert...

Je faalt niet als je hulp inschakelt!
Nu gaat ze waarschijnlijk ernstig onder presteren omdat ze faalangst heef...
Of omdat ze gewoon een andere methode moet aanleren om te leren.
Of ....
er zijn zoveel redenen, maar alleen met school erover praten heeft niet zoveel zin, zij hebben een mening die averechts staat op die van jou, en ergens tussenin zal het probleem liggen.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Joltje  schreef op: 09-04-2013 13:25:00
pfff, ik had een heel stuk getypt, want ik herken jou probleem, maar het hele stuk is weg en ik heb nu even geen tijd om opnieuw te beginnen. Ik zal straks nog even opnieuw proberen.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Mama Van Drie  schreef op: 09-04-2013 13:25:48
Magister heeft bijna elke school idd.....maar niet iedere ouder weet dat, wij waren vorig jaar op een ouderavond/infoavond en toen vroeg een vrouw of de mentor de inlog had van dat magister want haar dochter wilde dat niet geven....euh...beetje dom moedrs want die inlog gegevens heb je zelf, de kinderen hebben namelijk hun eigen inlog voor het magister en als ouder heb je er ook 1......die vrouw sloeg dus de plank een beetje mis en dan vraag ik me af of je wel betrokken genoeg bent als ouder.

Dat de mentor niet inziet dat het slecht gaat is wel een beetje vreemd, maar je hebt als het goed is ieder jaar een andere mentor toch? Geen van allen zag het probleem?

Laten zitten hoeft niet...ze gaat straks examen doen en dan is het OF ze slaagt...OF ze heeft herkansing OF ze zakt en als ze zakt doe je nog een keer het examenjaar over, hoef je nu dus niet je hoofd te breken over wel of niet laten zitten.
Dat ze het examen mee draait is helemaal niet verkeerd en dan zie je wel hoe het afloopt, als ze er nu namelijk heel erg beroerd voorstaat dan haalt ze dat toch niet meer in.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
E Mv 2  schreef op: 09-04-2013 13:32:36
Ik snap het stukje waar je zegt:ze zegt zelf steeds dat ze geen faalangst heeft,niet
Tuurlijk zal ze dat niet toegeven,dan "faalt" ze weer,zoiets merk je toch ook vaak aan je kind?
En niet kunnen dwingen?JIJ bent de ouder en JIJ beslist,volgens mij klopt te beeld van een cursus oid ook niet helemaal.
Maar nogmaals je kan er zelf ook veel aan bijdragen,tenminste ik zie het aan mijn eigen kinderen.
Succes iig ermee
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Joltje  schreef op: 10-04-2013 08:43:57
okee, weer mijn hele bericht weg..........mijn naam stond er wel, maar geen bericht...sorry! 
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Joltje  schreef op: 10-04-2013 08:45:23
ik zal het eerst in word gaan doen en dan opslaan, want dit is ff niet leuk.....het was een lang verhaal.....
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Mitch  schreef op: 10-04-2013 09:00:21
Er zijn toch wel meer mensen op een school dan alleen de mentor?
Hij/zij is eerste aanspreekpunt, maar kom je daar niet verder dan zou ik hem passeren en desnoods naar de schoolleiding stappen.
Jij merkt dat het niet goed gaat met je kind, dus heb je handvatten nodig, danwel op school danwel thuis.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Nina1  schreef op: 10-04-2013 09:00:53
maar wat hebben jullie als ouder zijnde in die 3 jaar daarvoor dan gedaan aan huiswerkbegeleiding ed???

alleen maar aangeven op school dat het niet gaat is niet goed. je moet zelf als ouder ook wat doen. jij legt alle verantwoordelijkheid bij de school neer.

en waarom, als je denkt dat ze faalangst heeft, heb je niet eerder bij een arts oid aan de bel getrokken? en alles aan school overlaten.
jij ziet het als een taak van de mentor om in te grijpen als het moeilijk gaat, tuurlijk, maar als ouder heb je die taak ook. ingrijpen als ht niet goed gaat, en dit gaat al 3 jaar niet goed.
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Liefje  schreef op: 10-04-2013 09:32:06
Alles gelezen en ook ik vind dat je zeker niet alle verantwoordelijkheid bij school kunt leggen. Ik snap dat als je vader overleden is het een moeilijke tijd is maar dan nog zorg je dat je er bent om je eigen kind te begeleiden.

Daarbij wil ik ook wel weten overhoor je haar weleens? Leer je wel samen met haar?
 
Quote
RE: Weet het niet meer..:(
Ikke  schreef op: 11-04-2013 09:29:19
Was benieuwd hoe het nu gaat? Ben je alweer op school gaan praten?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Weet het niet meer..:(
Naam
Bericht