Menu
 

Topic:

En zo kreeg kerst een naar einde

Anoniem  schreef op: 28-12-2011 12:32:50
Kerst; een tijd dat iedereen altijd vrolijk moet zijn.
Maar dit jaar heeft kerst een flinke bijsmaak gekregen.
Voor mij zal kerst nooit meer kerst zijn.

Mijn man, kinderen en ik waren uitgenodigd bij mijn ouders. Mijn ouders waar ik altijd zo goed mee kan opschieten.
Mijn ouders waar ik altijd voor klaar sta.

Mijn broer en zijn vriendin waren er ook.

In het begin van de avond maakte mijn broer een domme opmerking naar mij. Maar die heb ik naast mij neergelegd om de sfeer goed te houden.

Daarna gezellig met z'n allen aan tafel.
Het eten was lekker en we zaten nog wat na te tafelen. Toen begon mijn oudste (6 jaar) een beetje te donderjagen met mijn broer (op een leuke manier). Maar op een gegeven moment beet mijn oudste mijn broer in zijn been. (Ik keur dit absoluut niet goed).

Mijn broer gaf een opmerking: He, je mag niet bijten anders geef ik je een mep op je kont. Ik werd op dat moment boos op mijn broer. Ik wil niet hebben dat hij dreigt mijn kind te slaan.
Ik gaf aan dat hij dat dan tegen mij moest zeggen dat mijn oudste hem beet. Dan had ik hem streng kunnen toespreken en passend kunnen straffen (bijvoorbeeld gang staan).

Mijn broer vond dat hij alle recht had om mijn kind toe te spreken.

En daar ging het fout.....
Hij boos, ik boos. Broer stapte op en mijn moeder werd vervolgens giftig op mij en niet zo zuinig ook. Hoe ik het in mijn kop haalde om boos te worden op mijn broer. Op school, BSO en KDV corrigeren ze kinderen toch ook. Ze heeft mij staan uitschelden als een viswijf. En heeft mij vervolgens de deur gewezen dat ik kon oprotten. Ze was in staat om mij gewoon ee mep voor mijn kop te geven.

En ik ben weggegaan met mijn huilende kinderen. Compleet overstuur waren ze. Mijn oudste had daarna knallende hoofdpijn en was doodsbang.

Ik heb het gehad. Ik ben klaar met mijn familie. Ik hoef ze niet meer te zien. Ik voel mij compleet uitgekotst.

Of had ik moeten accepteren dat mijn broer dreigt mijn kind te slaan.

Heel verhaal. Maar ik zit er flink mee in mijn maag. Slaap nu al 2 nachten slecht. Kan ieder moment weer in janken uitbarsten.

Overal om mij heen hoor ik collega's vrolijke verhalen vertellen over kerst. Ik vertel vrolijk mee. Alleen de waarheid wat er echt is gebeurd vertel ik niet aan mijn collega's.

Ben ik nu zo onredelijk geweest? Had ik het beter kunnen aanpakken? Hoe had ik het kunnen aanpakken. ...
 
Quote
Navigatie
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Esther Mv Thomas  schreef op: 28-12-2011 18:52:13
Ik vind het knap van je broer dat hij alleen maar dreigde met een tik voor zijn billen. Als ik gebeten wordt door een kind van 6 jaar (sorry, maar voor een zesjarige vind ik dit geen normaal gedrag) ben ik bang dat ik gewoon meteen een tik uitdeel op zijn/haar billen. Gewoon als reflex. Die van mij kan er dan sowieso een krijgen, maar bij een kind van een familielid zou het mij ook bijna gebeuren. Ik zou het dan ook zeker op die manier uitspreken.
De rest van het verhaal blijf ik vreemd vinden, ik denk dat er dan toch meer speelt dan alleen dit stukje.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Suus  schreef op: 28-12-2011 19:44:03
Het is nu eenmaal gelopen zoals het gelopen is, daar kan je weinig meer aan veranderen. Ik zou idd wel van een afstand kijken naar wat er nu gebeurde. Ik had zelf niet mijn broer aangevallen maar mijn kind gecorrigeerd. Door het andersom te doen geef je een signaal af dat je broer de "foute" was ipv je kind. Ik begrijp heel goed dat je broer (en later je moeder) daar boos over werd. Schijnbaar is dat zo hoog opgelopen dat je broer weg ging en je moeder legde dat weer bij jou....allemaal wel begrijpelijk voor mij.

Ik zou zowel je broer als je moeder bellen of langs gaan en mijn excuus maken. Liever gisteren dan vandaag.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 28-12-2011 20:03:53
Ik snap het volkomen hoe jij je voelt!

Zoiets heb ik ook mee gemaakt met een feestdag vorig jaar!

Mijn broertje maakt mijn kinderen gek en toen stond mijn zoon tijdens het stoeien op zijn hand......hij ging uit zijn dak (broertje) waarop ik ook uit mijn dak ging en daarna mijn moeder.......en wij konden allemaal vertrekken!!

Er was al spanning en dit was de bekende druppel.

Ik had er zoveel verdriet van en de kinderen ook!

Wij zijn allemaal erg koppig en ik ben niet naar mijn moeder/broertje gegaan!

Mijn vader stond na 2 weken huilend voor de deur dat hij zijn kleinkinderen miste....en ik moest maar met mijn moeder gaan praten!

Toch gedaan maar tot de dag van vandaag is het nooit meer geworden zoals het altijd geweest was.

Laat het bezinken nu spelen de emoties nog zo grote rol!

Succes

weer een andere ano
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Stefke  schreef op: 28-12-2011 20:05:18
Je broer geeft aan dat hij niet mag bijten want anders...
Nou, dan weet je zoon wat hem te doen staat: niet meer bijten! Doet hij dat wel? Dan weet hij wat de gevolgen zijn...

Ik snap niet wat het probleem was eerlijk gezegd... Zeker omdat hij al 6 is kan hij dit zelf voldoende overzien!

Sterkte met het oplossen van deze ruzie...
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Tiesmv3jongens  schreef op: 28-12-2011 20:39:27
Ik snap je broer zijn reactie wel en had hem genegeerd en je zoon wel even duidelijk gemaakt dat dit niet mag.
Waarschijnlijk zag je zoon op dat moment even geen uitweg meer en is gaan bijten doet mijn zoon ook als hij zich geen raad meer weet.
Hij is ook autistisch en nee het mag niet meer op die leeftijd maar dat dringt niet tot ze door op dat moment en mijn zoon is al 10.
Ik zou even afstand nemen en als de gemoederen gedaard zijn even met z'n drietjes om tafel gaan om het uit te praten.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 28-12-2011 22:02:23
Gedaard moet bedaard zijn.

Ik ben Tiesmv3jongens
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 05:57:08
Ik vind eigenlijk dat je het heel erg groot maakt allemaal. Voor een opmerking dat oom iets terug doet als neefje bijt. Je begint je post al met "kerst zal nooit meer kerst zijn". En natuurlijk de vreemde verwachting dat kerst de tijd is dat iedereen vrolijk hoort te zijn (kerst met familie behoort in de top tien van stressfactoren!!).
Kom op, zet een stap opzij en bekijk je eigen rol hierin. Wat is er nu helemaal gebeurd en waarom is dit zo groot voor jou? Wat vertel je allemaal niet? Is je broer een monster met neigingen tot zware mishandelingen en wilde je je kind beschermen?
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Innie  schreef op: 29-12-2011 09:40:22
Ik ben het grotendeels eens met de reacties die al zijn gegeven hier.

Ik begrijp dat het niet fijn is dat mensen je kind de hele avond lang zitten opjennen, om ze dan toe te spreken als het kind volgens hun te ver gaat. Ik zou daar inderdaad steeds iets van zeggen. Eerst vriendelijk, maar als het niet helpt, ook steeds dwingender.

Een tweede punt gaat over jouw principes over kinderen opvoeden, en hoe ver je daarin wil gaan naar anderen toe. Ik kan daar geen waarde-oordeel over vellen, want iedereen is anders en ziet dat op haar eigen manier. ik kan wel zeggen dat ik jouw houding helemaal niet herken bij mezelf. ik heb ook zo mijn principes waar ik aan vasthoud, maar ik ben daar ook realistisch in. Ik vind dat ikzelf niet kan verwachten dat iedereen in mijn dichte en verre omgeving dezelfde principes hanteert, of deze principes ook te allen tijde in gedachten kan houden als hij of zij bij mijn kinderen is.
Vanuit dit standpunt kan ik enkel maar zeggen: relax! Je broertje heeft waarschijnlijk gereageerd in een reflex omdat hij diep vanbinnen het 'absoluut niet slaan'-principe zelf niet hanteert. Je kan daar boos om worden, daar kan ik niets over zeggen, dat is je goed recht, maar zo lang je kind er niets blijvends aan overhoudt, zou ik echt zeggen: relax! Je kan ze nog zoveel mooie principes leren, er zullen altijd wel momenten of situaties komen (ook als je er niet bij bent!) waarin andere principes gehanteerd worden. Betekent dit dat je kind telkens wat meer 'verpest' zal worden? natuurlijk niet! Jij bent hun mama, wat jij hen leert, blijft zeker hangen hoor, ook al zien ze soms ook andere dingen bij andere mensen.

Een derde situatie is hier natuurlijk wel de reactie van je moeder en je broer, die ophet eerste gezicht inderdaad wat buiten proportie lijkt. Maar hier ben ik van mening dat ik er niet bij was, en dat er dus heel wat onbekenden zijn: zijn er in het verleden al dingen gebeurd/gezegd die jij niet vermeldt? Hoe was de sfeer eerder op de avond? Met welke woorden en hoe hevig ben jij boos geworden? ... Hier kan ik dus ook niets zinnigs over zeggen.

Dus, als besluit, misschien wat tips voor alle spelers in dit verhaal!

Jijzelf: relax! Bekijk de situatie even nuchter (zeker het slaan op zich) en eerlijk, en probeer je in te leven in hoe anderen het hebben beleefd

Voor je broer: grow up en aanvaard dat je zus bepaalde opvoedprincipes strikt hanteert. Probeer daar in de mate van het mogelijke rekening mee te houden, ook al zal dat niet altijd lukken. Maar doe gewoon je best, ook al is het maar voor de lieve vrede in de familie

Voor je moeder: laat het even een paar dagen rusten en wees dan bereid om rond dit voorval aan tafel te gaan zitten met je beide kinderen. Vertrek daarbij niet vanuit het 'jij', maar vanuit jezelf. Dat wil zeggen: vertrek niet vanuit beschuldigingen ('jij was fout omdat je bent beginnen roepen'), maar vanuit je eigen gevoelens ('het heeft me gekwetst dat je bent beginnen roepen'). Op die manier kom je tot een serener gesprek.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 10:20:52
Ik kan me de reactie van je broer heeeel goed voorstellen! En jou reactie vind ik erg overdreven en belachelijk. Jammer dat het zo uit de hand moest lopen. Vooral voor je moeder. Zij heeft zich waarschijnlijk verheugd op een leuke kerst, heeft dīr best gedaan en dan dit. Ik zou ook teleurgesteld zijn.

Misschien is het een idee om niet alle dingen die er op die avond fout zijn gegaan bij anderen te zoeken maar bij jezelf?
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Ivy  schreef op: 29-12-2011 13:01:40

Quote Anoniem:
Ik kan me de reactie van je broer heeeel goed voorstellen! En jou reactie vind ik erg overdreven en belachelijk. Jammer dat het zo uit de hand moest lopen. Vooral voor je moeder. Zij heeft zich waarschijnlijk verheugd op een leuke kerst, heeft dīr best gedaan en dan dit. Ik zou ook teleurgesteld zijn.

Misschien is het een idee om niet alle dingen die er op die avond fout zijn gegaan bij anderen te zoeken maar bij jezelf?



Ik vind nu juist de reactie van de moeder onbegrijpelijk.

Ik kan de TO begrijpen, de broer ook tot op zekere hoogte, maar je zou toch verwachten dat de moeder in staat is om hier beter mee om te gaan dan ze gedaan heeft.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 13:15:45
Ik heb alle reacties gelezen. En aan veel reacties heb ik goede feedback. Ook reacties die mij volledig begrepen. Dank daarvoor.

Maar er staan ook reacties bij waa ik niks mee kan. Daar zal ik maar verder niet op ingaan.

Vandaag belde mij moeder mij op. Ze is net langs geweest en we hebben het uitgepraat. Zelfs mijn moeder beaamde dat mijn broer veel te ver is gegaan. De hele avond lang en dat het bijtincident en de opvolgende reacties de bekende druppel was. Ze gaf ook al aan dat op het moment dat mijn broer daar binnen kwam er gelijk een hele hoop spanning mee naar binnen kwam.

Ik zeg niet dat ik onschuldig ben. In tegendeel. Ik had misschien mijn mond moeten houden. Maar ik ben nog steeds van mening dat hij niet moet dreigen mijn kind te slaan (waar hij toe in staat is).

 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Tiesmv3jongens  schreef op: 29-12-2011 13:21:36
Fijn dat je het met je moeder hebt uitgepraat is tenminste een ding opgeklaard.
Misschien kan je het nu voor jezelf een stukje afsluiten.
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 13:48:06
Ik snap je helemaal! Niemand dreigt mijn kind! Ook niet mijn broer. Dreigen om mijn kind (ook al heeft hij/zij iets geflikt) een klap voor zijn/haar kont te geven, ff serieus? Ik sla zelf nooit, en ook dreig ik niet met slaan, zou wat zijn zeg!

Dat je moeder daarna uit haar dak gaat tegen jou, tja, beetje raar is dat wel. Misschien heeft ze niet helemaal meegekregen wat er speelde?

Maar goed, ik geef je groot gelijk.

groetjes
Wanouk
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 13:49:15
Ik zie dat mijn reaktie mosterd na de maaltijd is. Fijn dat je het heb uitgepraat met je moeder!
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Marimammavanalec  schreef op: 29-12-2011 13:51:17
Wat fijn dat je moeder is langsgeweest. Heeft ze nog kunnen vertellen waarom zij zo uit haar plaat is gegaan?
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Anoniem  schreef op: 29-12-2011 14:07:26
Huh maar waarom ging je moeder dan zo uit haar plaat als ze nu zegt dat het aan je broer lag?

Denk dat het handig is om t met zn alle uit te praten
 
Quote
RE: En zo kreeg kerst een naar einde
Myself  schreef op: 29-12-2011 15:53:58
Fijn dat je het met je moeder uit hebt kunnen praten.
Gaan jullie samen in gesprek met je broer?
Want net als anoniem denk ik ook dat dit beter met zijn allen besproken kan worden dan met ieder apart.
Kijk naar je moeder, in het heetst vd strijd was ze boos op jou, terwijl ze het achteraf anders ziet.
Dat is iets wat zij denk ik beter zelf uit kan leggen dan dat jij dat tegen je broer moet vertellen.

Succes met verder oplossen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op En zo kreeg kerst een naar einde
Naam
Bericht