Menu
 

Topic:

voelt kind van 5 'medelijden'?

Vraagje  schreef op: 21-03-2013 09:09:40
goedemorgen,
afgelopen nacht ben ik bijna flauwgevallen in de badkamer terwijl ik mijn zoontje hielp. Ik kon niks meer, vroeg hem zijn vader te halen, moest op de grond liggen enz. Ik kan mij voorstellen dat dit best eng is voor een kinds.

Maar toen ik vanochtend met hem er over sprak, vond hij het vooral eng dat hij die bloedneus had. En dat hij in bed lag en dacht dat de bloedneus terugkwam. Dat ik daar lag vond hij helemaal niet eng en maakte ook geen indruk .

nu heeft hij dit wel vaker, als ik bijv. pijn heb dan gaat hij gerust door met zichzelf, vragen over zichtzelf. Nooit eens ' mama, gaat het?' ofzo. Is dat normaal van kinderen van die leeftijd? Ik vind het zo 'gevoelloos' overkomen. Overigens zegt hij wel vaak 'ik hou van je', hij houdt van knuffelen en als mijn man en ik woorden hebben dat zegt hij ook 'waarom zijn jullie zo boos, dat wil ik niet'. Hij kan het wel benoemen dus.

Zit ik mij weer ies af te vragen voor niets? Reageren jullie kinderen ook zo?

 
Quote
Navigatie
RE: voelt kind van 5 'medelijden'?
Chloe  schreef op: 21-03-2013 19:19:25
mijn dochter is over het algemeen heel zorgzaam, maar mijn zoontje van 4 wordt erg verlegen van emoties zoals verdriet en die zou dus ook niet niet met medelijden oid reageren. Maar het doet hem wel zeker wat en hij zou er later wel over praten. Ieder kind is anders hoor.
 
Quote
RE: voelt kind van 5 'medelijden'?
Sun  schreef op: 21-03-2013 20:12:18
Kinderen tot en met vijf jaar zitten nog in de egocentrische fase. Ze kunnen zich nog niet inleven in een ander (sociale cognitie). Dat betekent niet dat ze zich niet bezorgd kunnen gedragen. Veel kinderen weten dat mama het fijn vindt als je helpt en zorgt. Maar ze voelen nog niet jouw pijn en weten niet hoe je je voelt. Ik zou me er niet druk over maken. Komt vanzelf. En ondertussen het goeie voorbeeld geven en uitleggen wat je doet en waarom.
 
Quote
RE: voelt kind van 5 'medelijden'?
Mrtj  schreef op: 21-03-2013 21:23:37
Voordat je je afvraagt of je zoon genoeg medelijden kan ervaren, moet je je volgens mij eerst afvragen of hij de situatie goed doorhad. Want als hij het heeft geinterpreteerd als 'mama wil nu even gaan liggen en daarom gaat papa mij verder helpen', dan hoort daar ook geen medelijden bij.

Tegelijkertijd zeg je dat het baker gebeurt, is de situatie in dat soort gevallen voor hem duidelijk genoeg?
 
Quote
Navigatie


Reageren op voelt kind van 5 'medelijden'?
Naam
Bericht