Menu
 

Topic:

Europees onderzoek naar antibraakmiddel

Mitch  schreef op: 13-03-2013 12:37:36

Europees onderzoek naar antibraakmiddel Domperidon



De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA onderzoekt of het antibraakmedicijn Domperidon in verband kan worden gebracht met meerdere sterfgevallen. In Nederland zijn sinds 2003 vier gevallen bekend van mensen die omkwamen na het slikken van het middel, schrijft het AD vandaag. Onder hen is een meisje van onder de 10 en een vrouw van in de 30.


Tot 2005 zijn tien gevallen bekend van Domperidon-gebruikers die aan een plotselinge hartstilstand bezweken, zegt onderzoeker Miriam Sturkenboom bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in de krant. Als een gebruiker overlijdt, is de kans volgens haar 75 procent dat dit door het middel komt.


Het Europese onderzoek is ingegeven door het Belgische agentschap voor medicijnen dat zich zorgen maakte over het effect van Domperidon op het hart. In België mag het aan bepaalde patiënten niet worden verstrekt. De Europese waakhond gaat alle meldingen over hartfalen bij het gebruik van Domperidon analyseren. Op de bijsluiter van het middel staat sinds 2009 dat het hartritmestoornissen kan veroorzaken. Sinds dat jaar mag het ook niet meer door drogisterijen worden verstrekt.


In Nederland is Domperidon vrij verkrijgbaar in apotheken terwijl het in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland alleen op doktersrecept is te krijgen. In de Verenigde Staten is het middel verboden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt in de krant het Europese onderzoek af te wachten voordat het met maatregelen komt. De regels rond de pil Diane-35 werden onlangs aangescherpt toen die in verband werd gebracht met 11 sterfgevallen.


 
Quote
Navigatie
RE: Europees onderzoek naar antibraakmiddel
Ikke  schreef op: 13-03-2013 13:29:17
Ik slik het ook al jaren, ik heb het op recept maar tegenwoordig haal ik het zonder want tja je moet de eerste paar honderd euro toch zelf dokken. Is trouwens allang bekend dat het hartritmestoornissen kan veroorzaken.  Het is trouwens een paar jaar ook verkrijgbaar geweest in het Kruivat, later is dat weer teruggedraaid tot alleen de apotheekverkoop. Hier krijg je overigens wel een hele vragenlijst voor je het meekrijgt bij de apotheek. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Europees onderzoek naar antibraakmiddel
Naam
Bericht