Menu
 

Topic:

ik weet niet wat ik moet doen...

Debbel79  schreef op: 01-03-2013 11:36:41
ik heb nog een paar maanden de tijd, maar ik weet op dit moment echt niet wat ik moet doen..


fiene is 17 januari 5 jaar geworden.
vorig jaar is zij direct na de kerstvakantie gestart in groep 1. dus van januarie tot augustus heeft ze in groep 1 gezeten, wat gezien werd als soort van 0 groepje.
dat klasje is gestart met 6 kinderen en later kwamen er meer bij.
na de zomervakantie is ze dus doorgestroomd naar groep 1 (combi1/2) alle 6 de kindjes zijn meegestroomd, maar 2 ervan zijn vóór 1 januari jarig, en die zitten dus aan de andere kant van de leeftijdsgrens en die zijn dus doorgestroomd naar groep 2 van datzelfde combiklasje. (dus dezelfde strartdag in groep 1 gehad, qua leeftijd 3 weken ouder, en de grens ligt op 1 januari, maar wel een klas hoger nu)

op zich allemaal heel logisch en prima, maar nu schijnt fiene in de klas erg ver voor te zijn. sinds een paar weken is ze doorgestroomd naar groep 2. is wel dezelfde klas, alleen doet ze wat meer andere werkjes en gaat ze nu ook vrijdagochtend naar school.

dit vind ik ook nog wel prima, maar nu willen de juffen dat ze na de zomervakantie doorstroomd naar groep 3!
en dan gaan bij mij de alarmbellen al rinkelen.
fiene is namelijk nog zo'n knuffelfrutje. kruipt elke dag lekker bij de juf op schoot, is echt nog lekker aan het spelen in de speelhoek met de poppen. knutselt en kleurt ontzettend graag. vaak smorgens bij het wegbrengen hangt ze nog aan mijn been te hangen dat ik niet weg mag. dus ik heb eigenlijk zoiets van, laat ze nog lekker even kleuteren met de rest van de klas mee. (van haar hele klas zijn er maar 3 kindjes die van vóór 1 januari zijn en dus naar gr3 gaan)

dus ik was er al wel uit, gewoon groep 2, zoals het eigenlijk ook de bedoeling was na aankomende  zomdervakantie.

maar nu hebben we afgelopen week oudergesprekken gehad, en zeggen ze ons dat als we fiene niet door laten gaan naar gr 3 we haar echt tekort zouden doen, en ze wrs in de problemen zal komen in grope 2 ivm verveling.

het schijnt zo te zijn dat zodra ik smorgens weg ben, fiene de sterktste schakel van de klas is. ze schijnt op een heel ander niveau te liggen dan haar klasgenootjes. ze ligt enorm goed in de groep, (wordt ook gek van de kinderfeestjes) en ze schijnt emotioneel enorm sterkt te zijn.

ze hebben wat testen en toetsen gedaan. niveau groep 2, en daar liggen haar scores heel ver boven het gemiddelde. terwijl ze thuis nog geen letter (op de f van fiene na) kan lezen!

ik snap er werkelijk geen drol van. op school schijnt fiene een totaal ander kind te zijn dan thuis.
de verhalen van thuis, het hangen en piepen, en zeuren en jengelen kennen de juffen totaal niet bij haar. ze waren uiterst verbaasd over sommige dingen hoe ze thuis is.

wat moet ik nou? alles in mijn schreeuwt  groep 2! maar de juffen waarschuwen me echt dat dat geen goede keuze zou zijn.

(ook gezien nora, die had hetzelfde, en bleek hoogbegaafd te zijn, maar die was thuis net zo pienter als op school, dus dat was en is een ander verhaal, nora las op fiene's leeftijd al de tekst op een pak melk bijvoorbeeld) en dat kan fiene echt nog niet.


wat is jullie advies?? ik weet het echt niet meer... ben zooo bang dat ze in groep 3 ondergesneeuwd raakt en er veel te hard aan moet trekken.... mijn hart breekt als ik dat snuitje avhter zo'n bureautje zie zitten...

wat is wijsheid...??
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Inky69  schreef op: 01-03-2013 11:42:46

Ohw.....moeilijk...ze is ook nog zo jong....

Ik zou er toch voor kiezen om gewoon groep 2 te doen. En om naar groep 3 te gaan, moet je toch al wel een stuk of 9 letters kennen?

Nee, ik zou haar nog lekker een jaartje laten spelen.

 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Ans Mv J.k.d  schreef op: 01-03-2013 11:50:13
Ok het 1e wat ik denk van school ze hebben tekort aan kindjes in groep 3? Of heb ik zo slechte gedachtengang.
Maar ik blijf erbij moeder weet het beste. En anders peil gewoon zelf eens bij je dochter wat ze wilt. Maar ze kan natuurlijk ook werkjes van groep 3 doen in groep 2 dus dat is voor mij geen argument om door te gaan ik vind de sociale ontwikkeling belangrijker. Als je dochter nu echt nog een kleuter is lekker laten uitkleuteren. Ze moeten tegenwoordig al zo snel zoveel.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mafkees  schreef op: 01-03-2013 12:19:31
Oei lastig idd.

Ik ben wel een voorstander van kleuteren moet ik zeggen.
Wat je zegt...lekker met juf kroelen, lekker spelen en zichzelf leren kennen.

Maar als juf goed kan onderbouwen dat het beter zou zijn groep 3....poeh...écht moeilijk ja.

Kijk het even aan. Volg je hart hierin. Ik kan wel zeggen: lekker laten kleuteren maar ja...wie ben ik?
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Esther Mv Thomas  schreef op: 01-03-2013 12:19:51
Ik zou zeggen: naar groep 3. Ook daar wordt nog echt veel gespeeld hoor......Nu nog een heel jaar in groep 2 (en dan nog dit half jaar meegerekend....) is heel lang voor een kind dat voorloopt.
Bij mij zouden juist de alarmbellen gaan rinkelen als mijn kind op school ander gedrag laat zien dan thuis. Het kan dus echt zo zijn dat ze onder haar niveau werkt en dat thuis afreageert. Mijn zoontje deed dat zowel op school als thuis........

Mijn zoontje speelde ook nog heel erg graag, maar hij liep wel al 1 tot 2 jaar voor op de rest. Hij speelde ook liever met oudere kinderen, de kinderen in zijn klas waren 'babies' (en dan te bedenken dat hij de jongste was......). Hij is ook van januari en heeft 1,5 jaar gekleuterd. Nou ja, een echte kleuter is hij nooit geweest. Hij is dus HB (weten wij sinds een jaar) en hij zit nu op een andere school, want hij ging gewoon te snel voor het normale onderwijs.
Nu zeg ik niet meteen dat Fiene ook HB is, maar haar zus is dat wel? Wist je dat broertjes en zusjes heel vaak HB blijken te zijn?

Ik snap dat je haar lekker wilt laten spelen, maar met letters en cijfers kan je ook leuk spelen. Er wordt altijd geroepen dat groep 3 zo moeilijk is. Ja, voor gemiddelde kinderen wel.......Die van mij heeft zich doodverveeld in groep 3 en ging toen dus de boel verstieren. Dat is dus nooit meer goed gekomen (tot nu in ieder geval niet). Nog een jaar groep 2 was voor hem echt totaal verkeerd geweest.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Debbel79  schreef op: 01-03-2013 12:32:21
ja maar fiene kan echt nog niet lezen. ze kent 1 letter!
ze is daar ook totaal niet mee bezig. boeit haar niet. haar poppen en knuffels boeien hasr veel meer.

nora herken ik wel in jouw verhaal. maar fiene echt niet. zo lastig dit
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Debbel79  schreef op: 01-03-2013 12:35:01
en in groep 3 wordt er hier echt niet gespeeld hoor. das echt bikkelen. ze mogen niet eens een werkje maken als mama of papa jarig is.
daar is gewoonweg geen tijd voor wordt er gezegd.

ze mogen smorgens een kwartiertje buiten spelen en meer niet.
tekenen en knutselen 2x per week. maar de rest is echt door werken geblazen
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Anita Mv K*ay  schreef op: 01-03-2013 12:40:50
Ik zou ook zeggen, groep 3. Ze zit toch nu in 2? Dan zou ze anderhalf jaar groep 2 doen en dat is heel erglang voor een kindje dat al voor loopt. Dat ze nu nietkan lezen, zegt niets, dat leert ze daar en weet je wel zeker dat ze het niet kan? Yannick leest thuis ook geen letter ( groep 2) maar leest op school wel de hele klas voor uit zijn boekjes. Net als rekenen. Thuis weet hij nog niet wat 1+1 is...op school doet hij plus en min sommen tot 100 en is met de tafels begonnen. Ik bedoel maar, ze kunnen op school zo andres zijn dan thuis. Ik zou het gewoon doen. 


Al snap ik wel dat je het eigenlijk niet ziet zitten, ze is nog heel klein en dan wil je niet dat ze direct maar moeten leren, leren, leren....
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Anita Mv K*ay  schreef op: 01-03-2013 12:43:20
Oh...en waarom Yannick dan niet in groep 3 zit? 
Hij was er dus sociaal-emotioneel echt nog niet aan toe, was nog een echt kleutertje...maar wel een kleuter met een iq van 138.
Nu merk je dat hij ook sociaal-emotioneel ouder wordt en het in zijn klas eigenlijk saai gaat vinden
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mama-van-aimy  schreef op: 01-03-2013 12:52:23
Ik zou ook groep 3 zeggen.

Mijn dochter van 6 zit nu in groep 2. Zij is van half februari. Zij is ook begonnen in een 0 groepje en heeft dus ook extra gekleuterd.
Als zij nu beoordeeld word had zij makkelijk qua nivo door kunnen stromen naar groep 3. Haar cito's had ze foutloos en ze loopt ruim voor op haar klasgenoten.

Mijn andere dochter van eind december is net 4 geworden. Zij zit nu in groep 1 en zij gaat na de vakantie naar groep 2. voor haar had ik juist gehoopt dat zij ook extra mocht kleuteren, maar helaas houden ze hier op school dus ook strak de 1 januari grens aan.


Als jouw dochter nu groep 2 werk mag doen, zullen ze haar neem ik aan ook wel snel bijspijkeren op letters en haar meer naar dat nivo tillen dat ze nodig heeft om naar groep 3 te gaan na de vakantie.
Mocht toch blijken dat groep 3 te zwaar is, dan kan ze altijd nog teruggezet worden naar groep 2.


 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Alice  schreef op: 01-03-2013 12:55:39
Denk je dat het niet klopt dat ze zo is op school? 
Of heb je een andere verklaring ervoor dat ze thuis zo anders is als op school? 
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Femke  schreef op: 01-03-2013 12:57:57
Tja schooljaar is hier nog best lang, zou de beslissing misschien nog even laten wachten, hier ook in groep 3 keihard werken, ook voor mijn dochter die al in groep 2 kon lezen omdat ze daar meer verdieping en ook al leesonderwijs kreeg. Maar inderdaad, hie3r wordt er in groep 3 echt niet meer gespeeld. Tís zo fijn als ze nog een jaar met uitdaging en verbreding zou kunnen kleuteren en dan de basisschool dus makkelijk afkunnen ipv dat ze straks continue er keihard aan moet werken. Hier zat de school ook in twijfel, maar ben zo blij dat ze lekker gekleuterd heeft, het harde werken kan ze nu goed aan en gaat nog steeds met plezier naar school..
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 01-03-2013 13:01:13
Laten zij haar uitdagen. Wat willen zij daarna doen?
Voor hen natuurlijk wel lekker makkelijk.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Esther Mv Thomas  schreef op: 01-03-2013 13:01:54

Hier werd ook gezegd dat groep 3 echt aanpoten was. Maar ik vond toch dat ze best vaak met knutsels etc. thuiskwamen. Maar dat kan natuurlijk per school anders zijn. Buitenspelen is inderdaad een stuk minder.

 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Anita Mv K*ay  schreef op: 01-03-2013 13:10:51
Hier werd dat idd ook gezegd...groep 3 is zo moeilijk, daar moeten ze er echt aan trekken. Ja, zal wel..als je een gemiddeld kind bent, maar als je een kindje bent wat nu al voorloopt en daarbij makkelijk dingen oppikt, valt dat echt reuzemee. En ik heb aan Anouk kunnen zien dat ze het juist heel erg leuk vond om die uitdaging te krijgen. Met 2 vingers in haar neus is ze door groep 3 gekomen, ze kon, net als Yannick al lezen en rekenen, dus eigelijk heeft ze de basisstof overgeslagen in groep 3 en direct met verrijking en verbreding gestart. 
Kindjes moeten er eigenlijk wel een beetje moeite voor moeten doen,anders zit je straks weer met het probleem dat ze nooit hebben 'leren' leren
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Esther Mv Thomas  schreef op: 01-03-2013 13:15:00
Die van mij roept bij alles wat maar een beetje moeilijk is of lijkt "kan ik niet". De tafels? Nee, die zou hij nooit leren. Hij is nu halverwege groep 4 en alle tafels zijn al afgekruist. Hij moet nog steeds leren leren, want bij hem moet alles in 1 keer perfect zijn en anders maar niet.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Debbel79  schreef op: 01-03-2013 13:16:46
ze hoort officieel nu in groep 1 te zitten he.. ze is al doorgestroomd naar groep 2 als enige van de klas, en nu zou ze dus weer doorstromen naar 3.

ik denk dat ik maar eens de komende weken het laat bezinken en kijken hoe het over een paar weken gaat.

ik ben er nog niet uit.. ook eerst maar eens om de tafel met de juffen.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Anita Mv K*ay  schreef op: 01-03-2013 13:18:54
Ja, maar ze zit dus nu in groep 2 en een logische stap is dan om na de zomer door te gaan naar 3. Anders had dat doorstromen naar 2toch geen enkele zin?
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mama-van-aimy  schreef op: 01-03-2013 13:20:25

Quote Anita mv K*AY:
Kindjes moeten er eigenlijk wel een beetje moeite voor moeten doen,anders zit je straks weer met het probleem dat ze nooit hebben 'leren' leren



Wel grappig dat je dat zegt.
Hier heeft de juf over mijn dochter juist gezegd: Wees blij dat ze zo makkelijk alles doet en zichzelf een hoop aanleert en op hoog nivo zit. Nu kan ze haar hele schoolcariere alles op haar sloffen doen. Grote kans dat ze dan havo of hoger kan doen als ze naar het VO gaat.

Als we haar nu laten opstappen naar groep 3 dan is volgens haar de kans groot dat ze niet hoger zal gaan scoren dan mavo als ze naar het VO gaat.

Vandaar dus dat mijn meiske hier juist extra uitdaging krijgt en pas na de vakantie naar groep 3 gaat.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Suus  schreef op: 01-03-2013 13:24:11
Ik zou zeggen groep 2 met verrijking. Mijn dochter is versneld van 1-3 en zit nu in groep 6. Ze is vorige week 9 geworden. Ze zit tussen 10 en 11 jarigen bijnier 2 jaar naar het VO. nu ze groter wordt is het verschil echt wel enorm hoor, iDefour haar het liefst laten doubleren maar dat kan niet.

als je dochter goed gaat zou ik zeker niet versnellen. 
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mafkees  schreef op: 01-03-2013 13:24:30

Leren en uitdaging is zeker goed denk ik, maar de lat (te) hoog leggen is ook weer een aanleiding voor evt. faalangst....als het haar goed afgaat en ze is ook nog gelukkig in het kleutergebeuren....is ook heel wat waard!

succes ermee!

 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Anita Mv K*ay  schreef op: 01-03-2013 13:26:13
Ja, maar dan komen ze op het VO met een hoog advies en dan moeten ze ineens leren en dat hebben ze tot die tijd nooit hoeven doen. Leren is best lastig als alles tot die tijd jeis komen aanvliegen. Hoe doe je dat ...huiswerk maken, rijtjes leren, combineren, automatiseren....
Helaas zijn op die manier veel kinderen teruggezet naar makkelijker onderwijs omdat ze gewoon niet konden meekomen met de rest
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mitch  schreef op: 01-03-2013 13:27:18
Mijn zoon is van 12 januari
Hij is gestart in groep 0/1 en met zijn 5 jaar zat hij in groep 3 op advies van de juffen.
Hij zou het aankunnen en ook emotioneel zou het beter voor hem zijn.

Als wij het over konden doen, hadden we hem niet naar groep 3 laten gaan en hem lekker nog ene jaar laten spelen en kleuteren, eventueel met extra werkjes zodat hij zich niet zou vervelen.
Hij geeft nu ook aan dat hij het spelen mis (hij zit nu in groep 4) en al zijn scores kelderen als een malle, niet omdat hij het niet kan qua "slimheid"  maar puur omdat hij nog jong is en zich moeilijk kan concentreren en sociaal emotioneel ligt hij wel achter op de rest.
Nu spelen er ook andere dingen mee, maar mijn ervaring is laten kleuteren.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Slabbertje  schreef op: 01-03-2013 13:32:55
ik zou gewoon groep 2 laten doen, als ze zo snel doorstroomt wordt leeftijdsverschil met klasgenootjes wel erg groot en ook als ze dan klaar is en van basisschool afgaat (ver weg maar toch) dan is zij een stuk jonger.

als ze zich in groep 2 halverwege gaat vervelen dan geven ze haar vast wel uitdaging door extra lesje of moeilijker lesje te laten doen
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Ans Mv J.k.d  schreef op: 01-03-2013 13:39:27
Tja ik snap dat niet waarom moet het allemaal zo snel?? Goed er zijn kinderen die dat wel willen maar ik lees van Debby dat helemaal niet. Echt hoor gewoon laten zitten. Ik bedoel eigenlijk zit ze nu nog in groep 1 maar mag ze werkjes doen van groep 2. Maar ze kan dus nu toch gewoon blijven waar ze zit en dan volgendjaar kijken hoe ze het verder doet ze kan de werkjes met meer uitdaging doen in groep 2 ze kan leren om vaker de juf te helpen dan werkt ze vanzelf ernaar toe naar groep 3. Idd hier wordt ook niet mee gespeeld in groep 3 je moet echt aan de bak. Heb gewoon het idee dat ze leeringen tekort hebben in groep 3. Maar goed zal wel ook een hele oude muts zijn die vindt dat ze echt teveel moeten op school.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Bakkenm  schreef op: 01-03-2013 13:42:52
Hier ook onder druk van school versneld van groep 1 naar groep 3. En hoewel hij zich op zich goed kan redden zou ik het niet snel nog een keer doen. hij liep er voor, maar nu gaat het soiaal niet helemaal lekker.
school had ook te weinig leerlingen voor die groep 3 dus school was ook niet van plan enige verrijking in groep 2 aan te gaan bieden.
Als die mogelijkheid er wel is bij jullie op school dan zou ik daar voor gaan! Ze moeten nog zoveel later.....
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Roze  schreef op: 01-03-2013 13:51:27
Zoiets is altijd lastig voor anderen om een goed advies te geven.
Dit blijven lastige dingen (Ik ben zelf juf in groep 3).
Ze hebben haar natuurlijk niet voor niets nu door laten stromen naar groep 2. Toch vind ik een januari kind echt heel jong in de meeste gevallen.
Daarnaast kent ze dus nog niet heel veel letters bijvoorbeeld. Op welk gebied loopt ze dan voor?

2 jaar geleden had ik in groep 1 een meisje dat al lezen kon en ook getallen herkennen tot 100 enz.
Toch is die niet versneld overgegaan en krijgt ze verrijkingsstof. Gaat super en ouders zijn blij dat ze gewoon bij leeftijdsgenootjes zit. 
Verder hebben wij wisselende ervaringen. Helaas kan je dat pas achteraf zeggen...
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
C.  schreef op: 01-03-2013 13:57:34
Bij mijn dochter was het juist andersom zij is van half januari en word in principe de oktober grens nog aangehouden maar was 31 dec de harde grens voor de echte twijfel gevallen. Dus zij moest echt van groep 0 naar groep 1 terwijl ze echt heel erg voor liep al in groep 1 moest zijn toch naar groep 2. In groep 2 is zij dus erg uitgedaagd , verijkingslessen en een leesgroep.
In groep 3 is zij erg ongelukkig geweest want ze kende al stof al, ook de plustaken gaven haar niet voldoende uitdaging en door de moeilijkheid van de klas had juf geen tijd haar meer uitdagingen te geven.
Achteraf gezien hadden wij er einde groep 1 toch meer op aan willen sturen dat ze door moest naar groep 3 ze had het sociaal ook prima aangekund.
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Son  schreef op: 01-03-2013 14:03:52

Quote Anita mv K*AY:
Ja, maar dan komen ze op het VO met een hoog advies en dan moeten ze ineens leren en dat hebben ze tot die tijd nooit hoeven doen. Leren is best lastig als alles tot die tijd jeis komen aanvliegen. Hoe doe je dat ...huiswerk maken, rijtjes leren, combineren, automatiseren....
Helaas zijn op die manier veel kinderen teruggezet naar makkelijker onderwijs omdat ze gewoon niet konden meekomen met de rest



Mijn dochter is ook met 3 vingers in dr neus in groep 8 gekomen, gaat ook vwo doen, maar zal hetzelfde probleem hebben..
Net als alle "wat slimmere leerlingen"Dus alle leeerlingen die in haar vwo klas komen, hebben dat probleem. Daar zal de leraar vast wel raad mee weten. Net als elk jaar..
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
E Mv 2  schreef op: 01-03-2013 14:07:58
Ik zeg groep 2 en dat de juffen dan haar meer uitdagingen geven.
Maaaaar je hebt nog een poosje de tijd,probeer het nog niet te beslissen nu meid,er kan zoveel veranderen in die tijd
 
Quote
RE: ik weet niet wat ik moet doen...
Mo27  schreef op: 01-03-2013 14:57:18
Mijn dochter Kyra is van 27 augustus en word dan 7 en zit in groep 4. gewoon in de klas waar ze hoort. Maar ze leert heel makkelijk. cito's scoort ze A of A+.

Ze krijgt extra verrijking in de klas en ze gaat ook nog naar de plus klas waar ze weer werk mee krijgt voor in de klas.
Dit gaat prima. ze heeft genoeg uitdaging de klas en ze gaat heel graag naar school.

ik zou haar groep 2 laten doen met verrijking. Mocht het echt te makkelijk voor haar zijn met extra uitdaging kan je altijd nog kijken.
maar ik denk dat het voor haar fijner is. groep3  is de moeilijkste klas van je hele loopbaan op school. daarin leren ze het meeste. En vooral omdat je zegt. Vooral omdat ze ook nog niet met letters en lezen bezig is zou ik nog voor groep 2 gaan.

Ik ben voorstander van eerst zelfde klas doen met verrijking. En pas klas overslaan als er echt geen andere opties meer zijn en alles uit de kast gehaald is.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op ik weet niet wat ik moet doen...
Naam
Bericht