Menu
 

Topic:

Geboorteplan

Dikkertje-dap  schreef op: 25-01-2013 13:39:43

dames, ik zou graag jullie ervaringen/ adviezen lezen.
Ik ben nu zwanger van ons derde kindje en moet ivm medicijn gebruik in het ziekenhuis bevallen.
Nu heb ik op de manier van bevallen in het ziekenhuis nooit veel aan te merken gehad, ik gil, mopper, beval en ben weer op aarde, die zusters kunnen me gestolen worden. maar vooral de tijd erna gebeurden er bij beide kinderen dingen waar ik niet achter sta, nu zit ik te dubben of een geboorteplan oid iets zou zijn ?


Bijvoorbeeld, bij de eerste is onze dochter na de keizersnede de eerste 6 uur! niet bij mij geweest omdat ik nog op de verkoever lag.. Met  het hechten aan haar heb ik veel moeite gehad en echt wel eens gedacht, wie zegt mij dat dit écht mijn kind is?

bij de tweede een natuurlijke bevalling gehad en duidelijk aangegeven borstvoeding te willen geven, echter werd hij EERST in bad gedaan?! aangekleed en toen bruut tegen mijn borst aangeduwd, waarna de kinderarts zijn suiker kwam prikken, deze wat aan de lage kant vond en hij een flesje moest, dit deed de zuster want ik werd gehecht en dat werd niks zo zei ze.
Later werd ons kindje opgenomen op de neonatologie afdeling om geobserveerd te worden ivm mijn medicijngebruik( dat was al wel van te voren afgesproken) maar ook daar werd niet naar onze wensen geluisterd, hij is in zijn 2 dagen op aarde 3 x in bad geweest en kreeg s nachts flesvoeding van de verpleegkundige, ook toen in aangegeven had graag gebeld te willen worden als hij wakker zou zijn voor voeding zodat ik hem kon voeden, maar ze vonden het verstandiger als ik nu nog een nachtje zou slapen, thuis kreeg ik het nog zwaar genoeg...
afijn zo wil ik het niet nog een keer en ik kan me er nu al over opwinden!

Dus wie weet of je daar ook een plan over kan schrijven? of daar ook werkelijk wat mee gedaan word? En of je bijvoorbeeld bezwaar mag maken tegen het in bad doen? Ik vind het zo'n onzin! Ze zijn net op aarde, ons zoontje had een prikkelverwerkingsstoornis bleek achteraf en nu denk ik, zou dat eraan bijgedragen hebben? Waar is de rust voor een pasgeborene in het ziekenhuis? waarom moet een pasgeborene in bad? Dat laagje is toch juist heel goed voor hun huid?
Ook nu zal ons kindje weer 2 dagen geobserveerd worden op de neonatologie ivm medicijngebruik, maar hoe voorkom ik dat ze niet weer met flesjes in de weer gaan? Ik wil het écht niet, loop met beide kinderen al bij de mdl arts ivm grote darm en maag problemen, en mede daardoor vinden wij borstvoeding héél belangrijk, maarja, ik ben er niet continu bij..

Ik hoop dat het verhaal niet te omslachtig of te lang is geworden, alvast bedankt voor het lezen


 
Quote
Navigatie
RE: Geboorteplan
Alice  schreef op: 25-01-2013 14:08:04
Oh, wat erg om te lezen hoe het bij jou gegaan is bij je eerste 2 bevallingen! 
Wat een slecht beleid in dat ziekenhuis zeg! Moet je echt weer in hetzelfde ziekenhuis bevallen of kun je ook ergens anders terecht? Ben je onder behandeling van een gynae, kun je misschien deze zaken al met hem/haar bespreken? 

Ik snap je volledig. Denk dat een geboorteplan zeker zal helpen. In mijn ervaring werd er wel vrij weinig mee gedaan en zijn er ook een paar dingen genegeerd die er op stonden. Maar dit zal ook verschillen per ziekenhuis en per arts/verpleegkundige dus daar kun je denk ik weinig van zeggen. 


 
Quote
RE: Geboorteplan
Lisette77  schreef op: 25-01-2013 14:15:19
Hoi Dikkertje dap,
ik werk als verpleegkundige op e verloskamers en geboorteplannen zijn er g in opkomst en zeer zeker erg handig om te laten weten wat je graag wel en niet wilt!

Je hebt standaard geboorteplannen via de verloskundige of het internet die je dan helemaal naar eigen wens in kunt vullen.
Wij lezen hem bij binnenkomst van het paar door en ik probeer het altijd nog even samen door te lopen,de meeste dingen zijn standaard ( papa navelstrengdoorknippen,navelstreng uit laten kloppen,binnen het uur aan de borst ed.)
Maar sommige mensen hebben ook wat andere wensen.
Het enig e wat ik soms vervelend aan z'on plan vind is de toon waarop het geschreven wordt tegenwoordig,er staat vaak in:
ik moet
ik wil
jullie moeten....
dan gaan mijn haren wel eens overeind staan,tis vaak de toon die de muziek maakt.

Maar wat ik persoonlijk nog prettiger vind,is als de vader of moeder even veteld dat ze het bv : niet prettig vinden als hun kindje direc in bad gaat,kunstvoeding via een flesje krijgt, lang bij mw verwijdert is enz...
Als je het face to face zegt blijft het beter hangen  denk ik en is het makkelijker om er nog eens op terug te komen.

En op de kinderafdeling direct aangeven dat je zelf wilt voeden, wij hebben daar kaartjes voor,en anders even vragen of ze het op een kaartje willen schrijven ivm wisselende diensten en dat het dan niet mis kan gaan,leg even je situatie uit van de vorige bevalling.

Je heb helemaal geen gekke wensen,of dingen die moeilijk te realiseren zijn,wel is het heel jammer dat het de vorige keer zo mis gegaan is,dat is voor jullie wel een domper op de kraamtijd.
Dus mijn tip, schrijf de belangrijkste dingen voor jullie op en bespreek ze even met de dienstdoende verpleegkundige,hou de verbinding open, je schtijft:' de zusters kunnen me gestolen worden" maar die zelfde zusters kunnen wel het verschil maken...

fijne bevalling!!
( welk ziekenhuis ga je bevallen )

Ik kan trouwens een boek schrijven over verschillende vragen in de geboorteplannen,je wilt niet weten wat mensen soms willen...
 
Quote
RE: Geboorteplan
Bettie  schreef op: 25-01-2013 14:25:03
Wat een nare ervaringen heb jij gehad zeg. Ik kan me voorstellen dat je dat nu echt wel heel anders wilt. Ik heb geen ervaring met geboorteplannen en kan alleen maar vanuit eigen situatie spreken.

Bij mijn oudste had ik onverwacht een geplande keizersnee en die heb ik echt over me heen laten komen. Niets ten nadele van verpleegkundige en/of artsen (iedereen stond 150% voor ons klaar) maar voor mij was dat wel iets dat ik een volgende keer anders zou doen.

Bij de 2e zwangerschap wisten we vanaf 6 weken al dat het een geplande ks zou worden én direct in dat gesprek met de gynaecoloog heb ik mijn wensen en behoefte aangegeven. Hij heeft dat echt geweldig goed opgepakt en elke keer als ik kwam ook zijn 'eisen' eraan toegevoegd. Heb een aantal keren een extra controle bij een andere gynaecoloog gehad en steeds als mijn dossier werd opgeroepen begon er een bel te rinkelen en het scherm leek wel op een kerstboom aldus 1 van de artsen. Die arts had 't zo ingesteld dat eerst alle opmerkingen gelezen moesten worden voordat er iets in het scherm kon worden gedaan.

De ks en wat daarna kwam was gewoon een soort van feestje. Juist doordat alle artsen en verpleegkundigen op de OK mijn eerste wens(en) hadden vervuld, super hadden meegedacht over eventuele gevolgen, verliep alles via een leien dakje daar.

Het enige wat anders ging dan ik wenste was dat ik onze dochter niet bloot kreeg maar aangekleed. Zij koelde zo snel af (ook in de warmhoudcouveuse) dat dat voor haar beter was. Tja....en het belang van de baby gaat voor de wens van mama.

In jouw geval snap ik echt niet dat een kind direct in bad wordt gedaan. Dat gebeurde in ons ZH echt niet. Geerten, onze oudste is halverwege de middag geboren en ik mocht de volgende ochtend zelf kiezen of hij wel/niet in bad ging. Edith, de tweede werd 's morgens geboren en zij is de andere morgen lekker wezen spartelen.

Door de ks en mijn reuma kan ik nauwelijks zelf mijn kind uit het bedje tillen wat ik heel vervelend vond. Daardoor gingen ze bij mij 's nachts naar de babykamer maar werden wel bij mij gebracht als ze een flesje moesten hebben. (op mijn verzoek trouwens)

Dus....ik zou zeer zeker mijn wensen heel goed kenbaar maken.
 
Quote
RE: Geboorteplan
Mieps01  schreef op: 25-01-2013 21:03:41
Beval ook nu weer in het ziekenhuis. Vorige keer een geboorteplannetje gemaakt. Vrij kort en daar heeft iedereen zich aan gehouden. Maar was ook geen lap tekst. Deze keer heb ik het weer. Ik heb er ook instaan dat ik weet dat dingen soms anders gaan en heb ook niks overbodigs. Kort en bondig . Ik wil dat baby meteen bij me wordt gelegd. Ik wil geen shot om de baarmoeder te laten krimpen..heb zo al dagen lang naweeën zonder nl en bv zorgt ook voor samentrekken. Ik wil niet dat ze kindje meteen oogdruppels geven . Ik wil geen spenen en geen glucosewater of kv.. Geen wollig taalgebruik. Gewoon een paar puntjes op papier. Ik vind die dingen van het internet zelf wel vrij dwingend en veel te uitgebreid. In  mijn beleving zou je als zuster een halve tel moeten lezen en snappen wat de bedoeling is.. En veel van die dingen lezen als halve bijbelboeken. 
vorige keer ging het heel goed met plan.. Maar denk dat dat ook kwam juist omdat ik geen 100 wensen heb ze al met de gyn heb besproken. Ze kort even doorneem met de zuster.. En mijn man ze ook goed begrijpt.. En ik weet ook dat als dingen anders moeten dat ik dan pech heb. Kind gaat voor natuurlijk. 

 
Quote
Navigatie


Reageren op Geboorteplan
Naam
Bericht