Menu
 

Topic:

Liander en ....

Bettie  schreef op: 23-01-2013 18:51:57
Misschien ben ik Jantje onnozel maar ik snap iets niet.

Elk jaar geef ik de meterstanden door aan mijn energieleverancier (in mijn geval NEM) en als ik die standen heb doorgegeven staat er een week later iemand van Liander (netbeheerder) om mijn meterstanden op te nemen  . Nu kwam die beste man dus vandaag weer aan de deur en omdat ik de kinderen net in bad had zitten, heb ik 't hem vergeten te vragen.

Weet iemand van jullie waarom zowel de netbeheerder als de energieleverancier de meterstanden wil weten?
 
Quote
Navigatie
RE: Liander en ....
Maya  schreef op: 23-01-2013 19:13:58
De netbeheerder gaat over de meterstanden, de meters en leidingen zijn van hen en de energieleverancier leverd energie door die leidingen. De netbeheerder mag alleen de meterstanden komen opnemen en zij doen dit 1x per jaar, in ieder geval 1x in de 3 jaar dat ze aan de deur komen, de overige keren mag het via de meterstandenkaart.
De Netbeheerder geeft dit dan door aan jouw energieleverancier, nu is het zo dat de netbeheerder meterstanden opneemt via postcode, want niet iedereen krijgt tegelijker tijd een jaarnota.
De energieleverancier maakt elk jaar de jaarnota op door middel van die meterstanden van de netbeheerder, maar soms sluiten die datums niet aan, stel de netbeheerder geeft de meterstanden door in januari en de energieleverancier maakt de jaarnota pas op in mei, dan sluiten die datums niet aan en dan kan de energieleverancier dus nog appart de meterstanden gaan navragen bij de klant, om de jaarnota kloppend te krijgen, anders moeten zij de meterstanden schatten naar het gebruik van voorgaande jaren, want zij mogen dat zelf niet komen opnemen.
 
Quote
RE: Liander en ....
Nellemv2  schreef op: 23-01-2013 19:50:52
Bij ons is dat nooit! (essent) je moet her óf zelf doorgeven óf zij komen langs. Dit is naar mijn idee zo omdat je anders misschien té lage standen gaat doorgeven, met andere woorden om 'meterstand-fraude' te ontdekken of voorkomen..
 
Quote
RE: Liander en ....
Mie  schreef op: 23-01-2013 19:52:57

Quote Nellemv2:
Bij ons is dat nooit! (essent) je moet her óf zelf doorgeven óf zij komen langs. Dit is naar mijn idee zo omdat je anders misschien té lage standen gaat doorgeven, met andere woorden om 'meterstand-fraude' te ontdekken of voorkomen..



Volgens mij komen ze sowieso 1 x per 5 jaar langs. En moet je het de andere keren zelf doorgeven. Dit om fraude tegen te gaan.
 
Quote
RE: Liander en ....
Tamaramvc&f  schreef op: 23-01-2013 20:09:18
Hier ook Essent, en ook hier komt Liander langs hoor, idd voor een checkup en zo kunnen ze ook zien of er sprake is van illegaal afgetapt stroom voor bijv een wietplantage oid
 
Quote
RE: Liander en ....
Maya  schreef op: 23-01-2013 21:48:04
Het ligt er maar aan waar je woont en wat de samenwerking tussen netbeheerder en energieleverancier is. Kijk vroeger waren er geen apparte netbeheerders, die leidingen enz. hoorde gewoon bij een leverancier, maar van de regering moest het toen appart gaan om een monopolie positie tegen te gaan en zo heb je dus apparte netbeheerders gekregen. Lianders was vroeger dus van Nuon en nu zijn het apparte bedrijven, Enexis was volgens mij eerst van Essent. De facturering van Essent en Enexis loopt dan bijv. wel hetzelfde omdat dat vroeger al zo was, dat betekend dat Essent dan niet nog eens appart de meterstanden hoeft te vragen. De netbeheerder controleerd de meterstanden niet alleen om te kijken of jij als consument niet fraudeerd, want als je bijv. weggaat uit een woning zal je toch ook uiteindelijk de meterstanden moeten doorgeven of een nieuwe bewoner doet dat en dan komen ze er toch wel achter. Ze controleren juist ook om te kijken of de meters wel goedlopen, want ze vergelijken natuurlijk ook met de meterstanden van voorgaande jaren en als er dan een groot verschil is met andere jaren qua gebruik, dan moet dat toch uitgezocht worden.
 
Quote
RE: Liander en ....
Bettie  schreef op: 23-01-2013 23:13:41
Het klinkt op zich wel logisch maar ik vind het frappant dat Liander juist 1 of 2 weken later komt nadat ik mijn meterstanden (elektronisch) heb doorgegeven. En....ze komen echt jaarlijks hier.
 
Quote
RE: Liander en ....
Maya  schreef op: 24-01-2013 00:17:46
Nou het kan natuurlijk ook later, zij houden zich gewoon aan postcode en wanneer dan de meterstanden opgenomen moeten worden en jouw leverancier is dan iets vroeger, maar die werken ook met postcode gebieden en kunnen geen rekening houden met welke  netbeheerder wanneer de standen gaat opnemen, want dat werkt gewoon niet handig. 
 
Quote
RE: Liander en ....
Debbel79  schreef op: 24-01-2013 06:51:05
Bij ons stonden ze gister van liander op de stoep. Iedereen kreeg een nieuwe waterteller. 3 minuten duurde het maar. Toen zat er al een nieuwe in de meterkast. Teller staat nu dus weer op 0. Moest uiteraard wel tekenen op zo'n ekectronisch kasje voor mijn oude waterstand.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Liander en ....
Naam
Bericht