Menu
 

Topic:

Druk, niet geconcentreerd ...En nu

Verdrietige Mama  schreef op: 18-01-2013 10:00:15

Een aantal jaar geleden heeft mijn oudste de diagnose PDD-NOS gekregen.


Ondanks dat we het eigenlijk wel wisten, kwam het als donderslag bij heldere hemel.
Dikke tranen, je wereld stort toch wel een beetje in.

Al die jaren dat hij nu de diagnose heeft, zetten wij alles opzij voor ons jochie. Alles in strak ritme, alles in duidelijke taal. Want dat is het beste voor hem. En weet je.... het is een tweede natuur. Want alleen het beste is het beste voor mijn scheet.

Nu is hij ondertussen thuis enorm druk aan het worden. Veel geluiden trickeren hem zo erg dat hij er helemaal dol van kan worden. Hij is totaal niet geconcentreerd. Woordjes oefenen met hem is echt een drama (maar uiteindelijk vaak wel met een goed resultaat op school). Maar dit ongeconcentreerde drukke gedrag beperkt zich niet alleen tot thuis.

Ook op school is hij niet meer geconcentreerd en enorm snel afgeleid. Vliegt er een vogel voorbij, dan gaat alles langs hem heen. Hoort hij muziek uit een andere klas komen, dan stuitert hij compleet op die muziek mee ipv geconcentreerd bij zijn werk te blijven.

Vorig jaar werd ik al aangesproken door zijn Ambulant begeleidster dat we eens moesten nadenken over Ritalin. Dat hebben wij opzij geschoven want hij heeft geen ADHD en "het valt allemaal wel mee". Ondertussen had ik wel mezelf verdiept in een speciaal dieet, maar dat is niet haalbaar.

Nu werd ik gisterenavond gebeld dat de Ambulant begeleidster. Of wij toch eens wilde gaan nadenken om hem aan de Ritalin te zetten. En ze vermoedt dat hij naast de PDD-NOS toch ook trekken heeft van ADHD.

En dan opnieuw stort je wereld in.
Ondanks dat je weet dat het eraan zit te komen, klapt je wereld in elkaar. Een klein woord "Ritalin", maar met zoveel impact.

En dan komt de twijfel. Moeten we het wel doen. Moeten we het niet doen. Tegenwoordig hoor je zoveel in het nieuws "Zet je kind aan de Ritalin en het is rustig". Of...  "er word tegenwoordig veel te snel Ritalin" voorgeschreven. Aan de ene kant wil ik mijn kind niet volproppen met medicijnen, maar aan de andere kant...... twijfel... Ik weet het niet meer.

Ik heb nu een gesprek aangevraagd met de HA. Hopelijk kan hij ons wat meer inzicht geven.

Maar wie kan mij nu wat meer inzicht geven in het wereld van Ritalin en het gebruik ervan.
Wat was voor jou de doorslag om het toch te gaan gebruiken voor je kindje.

Wie o wie helpt mij. Ben er gewoon helemaal verdrietig door

 
Quote
Navigatie
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Krumelke  schreef op: 18-01-2013 10:03:24
geen tips, maar wel een enorme dikke virtuele knuffel voor je !!! volg je gevoel, want dat bepaald wat het beste is voor je kindje !!!
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Even Zo  schreef op: 18-01-2013 10:03:29
Ik heb geen advies voor je maar je verdriet spat van het scherm, dus ik wilde je even een knuffel geven .
Zo te horen geef jij hem niet 'zomaar' Ritalin, dus probeer dat los te laten. Ik hoop op veel adviezen voor jou! Sterkte!
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Boterbloem  schreef op: 18-01-2013 10:05:33

ik kan het mij zo voorstellen!

Mijn zoon is 7, extreem druk. Al die jaren hebben we het gered zonder enige vorm van hulp, mijn motto was altijd: zolang hij gelukkig is is het goed. Maar het begint langzamerhand de andere kant op te gaan. Hij krijgt er last van, en hij begint langzamerhand echt wel heel 'moeilijk' te worden dat we hebben besloten hulp te zoeken.

Maar mijn grootste angst is ook de ritalin. Zijn er al gevolgen bekend, wordt het niet te snel gegeven? Kun je ook gewoon handvatten krijgen waardoor het beter gaat. Mag je weigeren of kun je op een gegeven moment min of meer verplicht worden? Zwakt het ook geen andere dingen af van mijn kind, want het is echt een heerlijk joch.


Maar hij krijgt last van de drukte in zijn hoofd. Ik weet niet of hij wat heeft, maar nu hij het zelf aangeeft vind ik dat we er gewoon naar moeten laten kijken. Ben bang voor de 'stempel'. Gaat het geen excuus worden, voor de juffen, voor de buren, maar ook voor mijzelf? En daar ben ik zelf bij, maar toch...

Ik lees met je mee! Genoeg ouders hier met ervaringen volgensmij

 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Marjolein1976  schreef op: 18-01-2013 10:08:44
Persoonlijk vind ik dat dit soort conclusies getrokken moeten worden door een orthopedagoog of een GGZ psycholoog.  Het is wel goed om de begeleider te betrekken in gesprekken, maar ik vind eigenlijk niet dat deze zulke conclusies mag trekken. Gedragsregulerende medicatie, in welke vorm dan ook, zou m.i. door een specialist voorgeschreven moeten worden. Dus zoek het hoger op als jij vindt dat je zoon geholpen moet worden. 
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Marjolein1976  schreef op: 18-01-2013 10:14:45
@Boterbloem, ik begrijp goed uit jouw verhaal dat je zoon geen officiele diagnose  heeft? Mijn zoon is hsp, daarnaast astamatisch (met helaas een regelmatig gebruik van ventolin waar hij  zo druk van wordt). Sinds kort krijgt hij visolie-capsules en daar is hij enorm van opgeknapt. Misschien een tip. 
(sorry to voor de onderbreking)
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Boterbloem  schreef op: 18-01-2013 10:19:44
Visolie heeft tijdelijk gewerkt, nu niet meer helaas. Inderdaad ook allemaal pufjes (Qvar, Serevent en Ventolin). Hij heeft geen diagnose, we gaan hulp zoeken en mogelijk kan hij dus worden getest. We staan nog maar aan het begin. Misschien is het gewoon een gevalletje: sterke wil en sterk karakter. Mogelijk in combinatie met zijn medicijnen. Ik hoop het! Maar hij heeft er zelf last van, dus dan doe ik er denk ik beter aan verder te kijken en mogelijk te laten testen als hulpverleners dat beter lijkt. We hebben het 7 jaar zonder gered, maar ik wil niet uitstellen totdat hij er steeds meer last van krijgt. Wil er vanaf het begin goed bovenop zitten. Hij is net 7, zit al in groep 4, maar krijgt steeds meer moeite met het stilzitten. Er zit teveel beweging in zijn lijfje.

Mocht je nog andere tips hebben, eventueel anders via PB (graag! als je nog meer weet hoor) geen idee of TO het vervelend vind anders. Maar kan ideetjes van anderen goed gebruiken mocht ze iets te binnen schieten.

Excuus TO.  Bedankt voor het meedenken Marjolein!
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Mamaloes  schreef op: 18-01-2013 10:36:04
Oke, dit komt misschien vervelender over dan ik het bedoel... Maar als ik jouw stukje zo lees dan sta je er erg negatief in. Je hebt het over je wereld die instort enzo... Ik zou daar niet teveel in blijven hangen en je focussen op het positieve. Dit heeft vaak ook een positief effect op het gedrag van je kinderen!

Ik heb een zoontje van 6 met klassiek autisme en een staartje van ADHD. Hij slikt sinds 1,5 maand een lichte dosis Risperidon. Hij is er zo van opgeknapt! Eerder was hij erg huilerig en hij had het over storm in zijn hoofd en hij zei ook vaak dat zijn hoofd niet kon stoppen met denken. Dit is nu zo'n stuk minder dat hij er geen last meer van heeft! Daarbij is het voor ons en voor de juf ook veel prettiger dat alles wat we zeggen meteen aankomt. Eerder was hij met 80 dingen tegerlijk bezig!

Ik heb ook een man met ADHD. Toen ik hem leerde kennen was dit nog niet bekend bij hem. Hij was een ongeleid projectiel. Er zat geen rem op. Zijn jeugd was ook verschrikkelijk. Verslavingen, internaten, school laten versloffen... Hij slikt nu een jaar of 5 Medikinet en is een compleet ander mens geworden. Hij heeft zich zelfs laten omscholen en werkt nu op kantoor. Dit had zonder medicijnen nooit gekund!

Ik heb ook nog een zoontje van 4 jaar die zeer afwijkend gedrag vertoond. Hij heeft net alle onderzoeken afgerond en we zullen daar wel snel de uitslag van krijgen. Als medicijnen nodig blijken te zijn dan krijgt hij ze.

Uiteraard weet ik niet wat die medicijnen gaan doen op langere termijn. Feit is wel dat ik aan mijn eigen man heb kunnen zien wat er gebeurd als je er niets mee doet.

Succes met je keuze en kop op!
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Tiesmv3jongens  schreef op: 18-01-2013 10:46:43
Het is nooit leuk om te horen dat je kind net iets anders is dan anders. Maar hier een zoon met het syndroom van Asperger en wat trekken van adhd en hij slikte eerst ritalin en tegenwoordig medikinet maar als ik zie wat een rust het voor hem brengt. Ben ik blij dat we de stap gezet hebben.

De medikinet slikt hij als hij naar school moet en de ritalin ernaast voor in de vakantie als hij zich onrustig voelt. De medikinet is langdurig werkend en de ritalin een paar uurtjes. Maar ga gewoon het gesprek aan met je huisarts en laat het door een GGZ psycholoog onderzoeken.
Je kan natuurlijk ook alleen geven als hij naar school gaat en thuis niet als het daar geen invloed heeft het gedrag.

Mij is trouwens wel verteld dat kinderen met een autisme stoornis dit gedrag ook kunnen gaan vertonen omdat ze niet alles kunnen verwerken en dat zich kan uitten in gedrag.

Succes met je keuze!
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Anne Mv 3  schreef op: 18-01-2013 11:28:22

Je schrijft niet hoe de dag van je zoon er uit ziet, misschien is daar nog heel veel verandering in mogelijk.
Gaat hij naar de BSO? Kan hij thuis goed 'uitrazen' buiten?
Hoe groot is de klas? Hoe veel (on)rust is er in de klas?
Onze jongste (geen diagnose - wel een pittig en prikkelgevoelig kind) heeft bijvoorbeeld zo'n bouwvakkers-gehoorbescherming op tijdens het werken. Dat helpt hem echt om beter te concentreren (30+ kinderen in de klas)
Worden dat soort hulpmiddelen ingezet?
Krijgt je zoon verder begeleiding om zelf om te leren gaan met prikkels?
Ik weet dat daar echt wel 'therapievormen' voor zijn.
Misschien kun je eerst zelf eens passiflora of valeriaan proberen, dat zijn natuurlijke middelen en hebben geen gevolgen of (nare) bijwerkingen.

 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Marie8  schreef op: 18-01-2013 13:55:30

Quote Marjolein1976:
Persoonlijk vind ik dat dit soort conclusies getrokken moeten worden door een orthopedagoog of een GGZ psycholoog.  Het is wel goed om de begeleider te betrekken in gesprekken, maar ik vind eigenlijk niet dat deze zulke conclusies mag trekken. Gedragsregulerende medicatie, in welke vorm dan ook, zou m.i. door een specialist voorgeschreven moeten worden. Dus zoek het hoger op als jij vindt dat je zoon geholpen moet worden. 



Helemaal mee eens! Dus goed dat je eerst naar de huisarts gaat, die kan je ook weer doorverwijzen naar de juiste plek.
Ik denk dat je goed alle opties en ook oorzaken na zou kunnen gaan (druk gedrag bij mensen met pdd-nos of andere ass komt vaak ook van overprikkeling, dus zijn er ergens meer prikkels gekomen?) Mocht alles ingezet zijn, sluit ik me wel weer aan bij degenen die zeggen dat medicatie soms echt een goede optie kan zijn. Maar in eerste instantie zou ik dat echt bij iemand neerleggen die daar verstand van heeft en dat is niet de ambulant bgeleider, hoe goed bedoeld ook.
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Angelique  schreef op: 18-01-2013 14:23:18
laatste berichtje van TO:


Quote :
Persoonlijk vind ik dat dit soort conclusies getrokken moeten worden door een orthopedagoog of een GGZ psycholoog. Het is wel goed om de begeleider te betrekken in gesprekken, maar ik vind eigenlijk niet dat deze zulke conclusies mag trekken. Gedragsregulerende medicatie, in welke vorm dan ook, zou m.i. door een specialist voorgeschreven moeten worden. Dus zoek het hoger op als jij vindt dat je zoon geholpen moet worden.



Ik ben ook zeker van mening dat de conclusie door iemand gemaakt moet worden die er echt veel verstand van heeft.

Maar de psychiater die de diagnose heeft gedaan bij hem, heeft hem bijna 4 jaar geleden voor het laatst gezien. Dus hoe gek het ook klinkt: Juist hem vind ik niet degene in dit geval die er over kan oordelen. Want als hij hem nu ziet is het een momentopname en niet een langdurig.

Maar daarom gaan wij nu ook eerst naar de HA. Ik heb aan de assistent een dubbele afspraak aangevraagd zodat hij de tijd neemt voor mijn mannetje. En ik heb gevraagd of hij ook nog vooraf het dossier wilt doorlezen zodat hij goed op de hoogte is.
Ik wil van de HA horen of hij het daadwerkelijk nodig vind dat mijn ventje medicijnen moet gaan slikken en dan wil ik uiteindelijk een doorverwijzing naar de psych om daar ook erover te praten. En dan zullen wij uiteindelijk beslissen wat we gaan doen en wat het beste is voor hem.

Wat betreft de prikkels. Hij zit in een klas met ongeveer 27 kindjes. Ja dat is druk. Maar de drukte in zijn hoofdje is echt pas van de laatste weken/maanden. En het is alleen maar erger aan het worden. Hij zegt ook dat hij alleen maar muziek in zijn hoofdje hoort en dat zijn hoofdje vol zit.
Het is ook niet dat de kinderen continu in de klas zitten. Ze hebben daar best veel vrijheid en mogen ook in kleinere groepjes buiten de klas zitten. Ook krijgt hij veel 1 op 1 tijd met de AB en de IB-er. Nu nemen ze bijvoorbeeld ook zijn cito niet klassikaal af maar juist individueel in een rustige ruimte omdat hij anders veel te veel afgeleid is.

Wat de prikkels thuis betreft: Hij speelt veel buiten. Hij is ook echt een buitenjongen en vindt het heerlijk om in de frisse lucht te zijn. Maarja.... hij heeft wel jongere zusjes die een beetje zijn drukke gedrag kopieren. En mijn oudste dochter zit momenteel in de fase: negatieve aandacht is ook aandacht. Dus dat botst nogal op dit moment.

Verder houden wij een strak schema aan met schooltijden, eten, slapen, spelen, tijd achter de pc. Even rustig alleen op zijn kamertje spelen etc doet hem dan ook goed.

Hij gaat altijd zoveel mogelijk op tijd naar bed. Maar vaak gaat er een hele strijd aan vooraf.


 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Angelique  schreef op: 18-01-2013 14:23:39
even zo gedaan kon zo snel niets anders ga dat gelijk ff regelen die functie moet terug
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Mieps01  schreef op: 18-01-2013 14:34:24
en toch moet je denk ik terug naarde Kinder psych. dat zijn uiteindelijk ook de mensen die ook wel zijnopgeleid om de verschillende diagnoses te stellen en om je handvatten te bieden. Ik denk dat er gewoon verschrikkelijk veel verandert is in 4 jaar tijd en dat het zonder of met gedragsveranderingen mississchien sowieso een goed moment was geweest om weer eens eenafspraak te maken. De huisarts is een mooi middel om door te verwijzen.. Maar daar houdt dat ook op. Hij weet uiteindelijk ook niet werkelijk iets van gedrag.. daar is hij niet voor opgeleid. En voorschrijven van gedragsveranderende medicatie.. Zeker bij kinderen dat wil je toch de huisarts laten doen!

Het kan best zijn dat je weer een heel set andere handvatten terug krijgt, dat je voor je kind van de orthopedagoog voor deze strijd in zijn bestaan weer handige tips krijgt die je strijd doen afnemen. Dat zegt niks over hoe goed je het een hele tijd hebt gedaan! Dat zegt alleen dat je kind weer is verandert, dat je gezin is verandert, en je kind in alle opzichten is gegroeid in zijn gedrag en dat je misschien nu andere middelen in moet zetten. je kind is nu ook ouder, het kan zijn dat je diagnose verandert, bijgesteld word, het kan zijn dat hij medicijnen nodig heeft. Dat is geen falen van jouw kant.. Je hebt een bijzonder kind, een mensje, en de ontwikkeling daarvan gaat nou eenmaal niet altijd volgens "het boekje" 

maar als je kind buisjes nodig heeft blijf je ook niet bij de huisarts zitten omdat hij je kind en je gezin beter kent, dan ga je ook via de huisarts naar de KNO. Nu moet je ook gewoon naar de juiste specialist....p





 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Anne Mv 3  schreef op: 18-01-2013 14:42:21
Je schrijft dat ze niet continu in de klas zitten maar ook in groepjes en elders werken
Dat hij nogal eens apart wordt genomen
Is het voor hem duidelijk 's morgens hoe de dag verloopt? Pictobord ofzo?
Kan me voorstellen dat het voor hem heel onrustig is en hij ook niet altijd weet wat er van hem verwacht wordt
Juist voor kinderen met PDD NOS is een heel duidelijk dagprogramma (doe je thuis al!) heel belangrijk!
Klassikaal lesgeven is voor hen erg prettig want dan is het duidelijk wat er van je verwacht wordt namelijk op je stoel zitten -op een vaste plaats - en luisteren of je werk maken.
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Bepje  schreef op: 18-01-2013 14:47:13
Pdd-nos en adhd hebben veel overlap. Ik vind dat je dan zeker eerst naar de psychiater moet om er over te praten en om te kijken of er uit te vinden is hoe het komt dat hij zoveel last van prikkels heeft (iets anders op school of thuis ? groei ?).
Dan kan er altijd nog bekeken worden of hij medicatie nodig heeft. Medicatie is een hulpmiddel, het kan, mocht het daar op uitdraaien, ook binnen de schooltijd gebruikt worden. Sommige kinderen vinden het prettig omdat ze dan rust in hun hoofd ervaren en anderen weer niet maar de psychiater is echt de aangewezen persoon. 
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Verdrietige Mama  schreef op: 23-01-2013 17:29:41
Vandaag hadden we een afspraak met de HA.

Hij heeft onze onzekerheden en onze twijfels aangehoord.
Hij  had ook het dossier nog even doorgelezen en doordat de diagnose al 4 jaar geleden is geconstateerd en er ook nog twijfel bestond over de diagnose gaat mijn zoontje waarschijnlijk opnieuw het traject is.

4 jaar geleden is er PDD NOS geconstateerd, maar er was twijfel of hij misschien niet iets van ADHD (of ADD) heeft.

Aan de ene kant een last van mijn schouders. Aan de andere  kant..... weer het hele traject en onderzoeken wat ik destijds best zwaar vond voor hem.

De HA gaat kijken of we versneld terecht kunnen bij de psychiater die toen de diagnose heeft gedaan. Anders komt hij op de reguliere wachtlijst en dan duurt het 7 maanden voordat hij terecht kan. Dat duurt gewoon te lang.

Begin volgende week hoor ik meer van de HA.
 
Quote
RE: Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Mieps01  schreef op: 23-01-2013 18:58:33
Dapper van jullie, maar hartstikke goed
 
Quote
Navigatie


Reageren op Druk, niet geconcentreerd ...En nu
Naam
Bericht