Menu
 

Topic:

Wie ook paleo dieet?

Kyla  schreef op: 15-01-2013 14:44:42
Even uitleggen voor de mensen die het niet kennen:

Het paleo-dieet is ook wel bekend als het stenen tijdperk-dieet. Dat wil zeggen dat het gebaseerd is op hoe we denken dat mensen 10.000 jaar geleden aten (weten we natuurlijk niet 100%zeker) Dat wil zeggen geen granen, aardappels, rijst, zuivel en suiker. Zolang je wil afvallen geen peulvruchten en anders met mate. Ik heb begrepen als je dit strikt wil doen dat je dan alleen vlees van grasgevoede dieren eet. Daarnaast hoort daar ook een leefwijze bij, veel bewegen, op tijd naar bed enz.

Wie kent dit en doet dit misschien ook? Ik ben nu een week bezig en ik moet zeggen, het bevalt me goed. Sowieso voelt het goed om bewust te eten. Daarnaast lijk ik minder vermoeid te zijn (ik ben chronisch moe) en mijn acne is aan het afnemen en is mijn huid minder droog. Het grootste voordeel tot nu toe, ik ben 3 kilo afgevallen in 1 week tijd terwijl ik minder honger/trek heb dan voordat ik begon.

Mochten er mensen zien die dit ook doen, ben je dan de enige in het gezin of doen je man en kinderen ook mee? Ik merk dat ik het best wel lastig vind voor mijn kinderen om meerdere redenen. Een van de redenen is dat het er bij mij inestampt is dat kinderen opgroeien op zuivel en granen. Een andere reden is dat met name de jongste (5,5) al moeilijk is met zijn gewone eten, hij eet daarom vaak een boterham. De jongste doet dus niet mee. De oudste vind het allemaal wel interessant maar ik vind het lastig om dingen voor hem te verzinnen met overblijven. Veel verder dan een fruitsalade en een handje noten kom ik niet, ik wil eigenlijk dat hij meer groente eet.

Kom dus maar op met jullie ervaringen en tips!



 
Quote
Navigatie
RE: Wie ook paleo dieet?
Krumelke  schreef op: 15-01-2013 14:52:29
nog nooit van het dieet gehoord. maar mag ik vragen wat je dan zoal eet?

is wel een dieet dat je moet blijven doen denk ik anders kom je zo weer aan of valt dat wel mee?
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Maya  schreef op: 15-01-2013 15:02:54
Het klinkt wel interessant moet ik zeggen, maar ik kende het nog niet.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Bepje  schreef op: 15-01-2013 15:05:00
Het idee van hetzelfde eten als 10000 jaar geleden is op zich niet slecht denk ik maar toen waren de groenten e.d. wel anders dan nu. De oer wortel of boon bestaat allang niet meer omdat alles is doorgekweekt (veredeld) tot wat het nu is. Dat kinderen brood eten is ook niet verkeerd, daarmee krijgen ze energie om hun dingen op school te doen en te groeien. Het eten van vandaag de dag is veel gevarieerder en daardoor gezonder denk ik maar dan bedoel ik wel de verse onbewerkte dingen.
Mensen worden nu ook veel langer en ouder dan toen en dat is wel te danken aan o.a. het sterk verbeterde voedingspatroon.

Back to the basic kan wel maar niet in het extreme, je kunt prima veel groente en fruit eten en zoveel mogelijk onbewerkt,dan kom je al een eind is mijn mening.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Chloe  schreef op: 15-01-2013 15:06:14
Eens met Bepje. Ik zou dit dieet nooit voor mijn kinderen willen in ieder geval. Veel te beperkt als ik dit zo lees. Maar ik heb sowieso niets met dieten. Gewoon gezond en met mate eten en geregeld sporten vind ik gezonder.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 15:09:29
Het is eigenlijk niet een dieet, maar een leefwijze. Voor alle dieten geldt dat je aankomt als je er mee stopt, heb ik begrepen,  dit is dus iets wat je blijft doen. Het gaat om een verandering van leefwijze. Ook is het zo dat als je je voor 80% aan "de regels" houdt je al enorm veel voordeel boekt, je mag dus "smokkelen" Ik bedenk me nu dat ik ook nog niet genoemd heb wat ik een nadeel vind van het dieet, het bevat veel vlees, nu probeer ik zoveel mogelijk bio of scharrel te kopen, maar het knaagt wel aan mijn geweten. Ik weet nog niet zeker of quorn nu wel of niet "mag".

Vanochtend heb ik bijvoorbeeld een fruitsmoothie van fruit en kokosmelk genomen met een handje noten. Vanmiddag een salade van veldsla, spinazie, gebakken kip, een appel en een honing-mosterd dressing met een handje noten. Vanavond word het gekruide runderreepjes met paprika en een zuurkoolsalade.

 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 16:18:56
Mensen worden ouder, maar we hebben ook te maken met een heleboel welvaartsziektes. Dat we door zuivel en granen langer worden vind ik geen graadmeter wat betreft gezondheid. Ik lees steeds vaker artikelen in wetenschappelijke bladen waaruit blijkt dat granen niet zo goed voor ons zijn als we denken, oa vanwege gluten, maar ook door andere stoffen. Ik ben nog niet helemaal overtuigd of dat echt zo is, vandaar dat ik wat de kinderen betref twijfel. Het is een ding om zelf proefkonijn te zijn, maar iets anders als het gaat om kinderen in de groei. Dat je energie uit brood haalt vind ik overigens geen argument, uit alle soorten voeding haal je energie. Of je echt alles wat je nodig hebt aan mineralen, vitamines en bouwstoffen weet ik nog niet zeker genoeg wat de kinderen betreft. Wel zeker genoeg om dit zelf te proberen.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Spatje  schreef op: 15-01-2013 16:36:58
Is dat niet die leefwijze wat die mama en haar zoon ook hebben, dat wat zo op tv is geweest, die kreeg ook fruit en noten mee naar school?

Btw kippen eten voornamelijk graan, mag dat dan wel?

Ik zou het niet kunnen, maar vind het wel interessant, dus lees mee
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 16:46:33
Nee, dit is niet hetzelfde, want ik kook gewoon en eet dus ook vlees. dat jongetje en die moeder eten alles rauw en wat ik begrepen heb geen dierlijke producten. Ik ben nog niet helemaal thuis hierin, maar de reden dat je beter vlees van grasgevoede dieren kunt eten, is vanwege de omega 3. Daarvan zou dan meer in het vlees zitten. Dus kip mag gewoon. Grasgevoed is zeg maar het ideaal. Ik zelf houd me daar niet zo aan (misschien komt dat nog).
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Spatje  schreef op: 15-01-2013 16:48:11
maar een kip eet voornamelijk graan, tenminste die van ons

owkee dus je kookt wel groenten, alleen geen aardappelen?
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 16:52:46
Ja, maar het gaat voornamelijk om rundvlees volgens mij, dat dan grasgevoed moet zijn, zeg maar de natuurlijke voeding van het dier. Anders zou ik ook geen vis "mogen" eten, terwijl dat juist hartstikke goed is, vanwege de omega 3 oa.

Ja ik kook gewoon groente, maar geen aardapelen, groenten, rijst. Bataten schijnen weer wel te mogen.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Alice  schreef op: 15-01-2013 16:53:41
Ons kippies eten ook vlees... wormpjes enzo

Maar ik vind het een goed dieet. Vind het alleen te moeilijk om zelf vol te houden. Vind wel dat je het echt heel erg merkt als je je aan bepaalde dingen houdt. 

Heb zelf op zich geen moeite met granen, maar wel met geraffineerde granen. Zoals witte meel en bewerkte tarwe. Maar in zijn hele vorm lijkt het me wel gezond. 

 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Spatje  schreef op: 15-01-2013 16:57:58
ja onze kippen eten idd ook wel etensresten van ons, ze zijn gek op vlees  en sla

ik ga er eens op googlen, werkt het alleen als je je 100% eraan houd?
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Boterbloem  schreef op: 15-01-2013 17:02:50
Hiervoor moet je geen christen zijn, dan wordt het een hongerdieet haha. Val je wel flink af, maar of je het lang volhoud ;-)
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 17:03:52
Nee, je mag dus 80% doen. Ik ben vorige week begonnen met het voornemen om langzaam alles aan te passen. Dus eerst ontbijt en/of lunch en dan pas avondeten, maar het is eigenlijk zo makkelijk, dus ik pas nu alles aan. Het verschilt ook heel veel hoe een ieder het invult. Zo zijn er mensen die bijv. wel rauwe melk drinken, omdat die nog wel lactase bevat en geen caseinen, dus wel goed te verteren. Ik heb er eigenlijk op internet heel veel over gelezen en gekeken wat ik zelf aannemelijk vind.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Alice  schreef op: 15-01-2013 17:09:09
Zuivel gebruiken wij nauwelijks, mijn zoontje helemaal niet. 
Zelf alleen voor de lekker eigenlijk. 
Rauwe melk zou ik eerder nemen inderdaad. 

Wat doe je met zout?
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 17:30:34
Ik kook vrijwel zoutloos, maar dat doe ik al jaren.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Alice  schreef op: 15-01-2013 17:50:04
Voor 't avondeten lijkt 't me wel heel moeilijk aan passen. 
Geen aardappelen, geen pasta, geen rijst, geen brood.. 
Wij eten wel af en toe alleen maar groenten en verder niks. Bvb uit de oven gegrild courget, wortel, paprika, ui, pastinaak, bataat, tomaat met een lading olijfolie.. erg lekker. 

Maar voor je zoon mee naar school.. houdt hij niet van rauwkost? rauwe wortel, bloemkool, bleekselder, tomaat, komkommer? 
Gedroogd fruit misschien? 
Op www.mymuesli.nl kun je je eigen muesli's samen stellen met pitten, noten, fruit naar keuze. Zit heel wat keuze in vind ik. 
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
C@th  schreef op: 15-01-2013 18:11:39
ik denk dat ik het niet vol zou houden. juist nu ik zwanger ben en bijna geen vlees kan verdragen vind ik dat prima. ik ben ook totaal geen vlees eter. ik eet een stukje voor erbij niet als hoofdmaaltijd.

ik vind het heel knap als je dit vol kan houden. maar als je er niet voor de volle 100% gaat werkt het dan nog wel?
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 19:43:21
Tomaat en komkommer vind hij wel lekker, rauwe bloemkool weet ik niet. Sla is hij niet zo dol op. Ik merk zelf dat ik erg moet wennen, ik begin automatisch na te denken welk zetmeel product er goed bij zou passen, als ik met het menu bezig ben, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Zo had ik een gerecht waar ik normaal spaghetti bij doe, daar heb ik zelf courgette voor in de plaats gegeten (en mijn man uiteindelijk ook)

@Cath: ik vind het niet knap om vol te houden, ik eet namelijk lekker en ben meer verzadigd dan voordat ik hiermee begon. Ik "zondig" af en toe wel. Zo had ik voor de knoflooksaus yoghurt gebruikt, eigenlijk moest dat alleen met mayo en kruiden, maar dat smaakt me echt niet. Zondag was ik op visite en heb ik een tompoes gegeten. Misschien dat ik nog wel trek ga krijgen in een pistoletje filet of een knabbelstengel ofzo, maar ik mis het niet. Het schijnt voor de 80% ook goed te werken. Ik merk in ieder geval dat ik minder prikkelbaar ben, mijn acne is al veel minder en ik heb meer energie, ondanks bovenstaande.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Jen9  schreef op: 15-01-2013 19:47:23
Hmm.. ik heb zelf t idee dat vlees niet zo gezond is, dus nee, t zou niks voor mij zijn. En wat moet t duur zijn, althans, zou t voor mij zijn, met al dat diervriendelijke vlees!!

Nee, absoluut mijn ding niet, maar als jij je er goed bij voelt...
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Krumelke  schreef op: 15-01-2013 19:50:05
ik zou daar echt niet genoeg aan hebben wat jij eet hoor. pfff maar ja geef ook nog bv ds dat scheelt misschien.

wel goed als je zo wilt leven en je het ook trekt qua voedingsstoffen. hoop je er ook door af te vallen? of spreekt de levenswijze je gewoon aan. da je echt denkt dat je gezonder eet (ook al zou je er niet van afvallen).
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 20:07:03
Het gaat mij er met name om dat ik me er fijn bij voel. Afvallen vind ik wel fijn ja, ik ben de afgelopen maanden nogal aangekomen, van 71 kilo naar 78. Ik was dus op zoek naar een ander voedingspatroon en dit sprak mij het meest aan. Ik had namelijk al vaker gelezen dat zuivel en granen wel eens niet zo goed voor ons zouden zijn als gedacht. Wat ik ook nog vergeet te melden is dat ik drager ben van het zgn. HLA-DQ8 gen. Dat betekent dat ik aanleg heb voor coeliakie (gluten intolerantie), het wil niet zeggen dat ik het krijg, maar het kan dus getriggerd worden.

Ik weet niet of je er niet genoeg aan zou hebben, je mag eten zoveel als je wil. Het valt me echt ontzettend mee hoe goed dit verzadigd, mijn man viel het ook op.

@Jen:ik denk wel dat ik duurder uit ben, "ze" zeggen dat het niet heel veel scheelt, omdat je de kosten van fris, koek en chips uitspaart, maar daar waren we al geen grootgebruikers van. Ik denk dat als er een kostenbesparing is dat die eerder zit in afhaalmaaltijden....(in ons geval)

 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 15-01-2013 20:23:39
Nog een leuke link voor degenen die geinteresserd zijn:

Het Paleo Principe
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Bepje  schreef op: 16-01-2013 10:55:59
Ik heb op die site gelezen. Er staat idd dat wij nog maar een paar honders jaar granen eten. Dat is wel zo maar voor die tijd was het simpelweg nog niet ontdekt dat je die kan eten.
En zuivel is er dan wel uit, prima, maar als je een sausje maakt met mayonaise dan moet je eens op het etiket lezen wat daar allemaal inzit, heel veel rotzooi. Dat vind ik dan tegenstrijdig, de bedoeling is dat je eet zoals in de oertijd maar mayonaise met al die rommel erin aten ze toen echt nog niet. Het komt een beetje over als een dr frank achtig dieet. Veel vetten en groenten en weinig koohydraten.
Voor jezelf prima maar voor kinderen lijkt het mij niet zo geschikt. Onze 6 jarige wil geen vlees meer eten, ook prima, maar nu ben ik wel aan het uitzoeken wat er dan nodig is om aan een volledige voeding te komen omdat ze op die leeftijd nog volop in de groei zitten.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Jen9  schreef op: 16-01-2013 21:21:55
Maar kippen worden gevoerd met granen, varkens krijgen dat ook te eten, samen met andere dingen.. mag dat dan wel??? Koeien krijgen (helaas) vaak vismeel.. aten ze in de oertijd ook niet.. best lastig allemaal...
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Liefje  schreef op: 16-01-2013 21:31:21
Ik vind het gewoon nooit zo verstandig kinderen mee te nemen in dit soort dingen.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 16-01-2013 21:49:17
Ik had een heel stuk getikt, alles weg....

Wat de mayonaise betreft, die kun je zelf maken, dan zit er geen troep in, of je maakt paleo-naise. Maar daar gaat het niet om, het gaat erom dat je alles zoveel mogelijk benadert en nogmaals, je hoeft het dieet maar voor 80% te volgen.

Wat de granen betreft gaat het er Juist om dat het pas ontdekt is, de oermens dacht er niet bij na wat hij at, het is niet zo dat dit bewust werd vermeden. De mens is op 1 plek gaan wonen en landbouw toe gaan passen. Het gaat hier ook niet om een paar honderd jaar, maar langer. Echter niet lang genoeg voor ons lijf om zich aan te passen aan de gluten en andere lectines die erin zitten. Lectines zijn een verdedigingsmiddel van een plant tegen ziektes en schimmels. Volgens een amerikaans gluten-intolerantie specialist zijn de meeste mensen gluten-intolerant alleen de 1 in grotere mate dan de ander.

De kinderen eten nog gewoon brood en zuivel. Snoepen deden ze al niet veel, dus dat scheelt. Toch weet ik echt niet wat nu wijsheid is hierin. Ik merk zelf dat ik me veel beter voel, ik ben fitter en mijn acne lijkt steeds minder te worden (zelfs nu ik in die tijd van de maand zit, nog maar een paar puistjes en ze verdwijnen ook sneller) Ik wil gewoon dat ze niks te kort te komen, maar moet ik ze dan het voedsel geven dat algemeen geaccepteerd is, of geef ik ze het voedsel waar ik me gezonder bij voel? Nu kies ik voor het eerste omdat ik het tweede niet "durf". (ik heb onvoldoende argumenten wat betreft paleo voor kinderen in de groei)

@Jen, het gaat erom dat dieren buiten zouden grazen en zo hun natuurlijke voedsel eten. Van wat ik lees is dat voor kippen groen, vliegen en larven. Hierdoor bevat het vlees meer omega 3 net zoals de eiren van die kippen. Dit kun je natuurlijk ook ondervangen door capsules te nemen.



 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Alice  schreef op: 16-01-2013 21:53:32
Mijn motivatie om zuivel weg te laten is dat we dat pas in grote mate zijn gaan consumeren ten tijde van de jaren 30, na een economische impuls van de overheid. In mijn ogen, is het gewoon niet gezond, heeft het nooit zo primair (als nu voor gepleit wordt) in onze voeding bestaan, zit het vol verzadigde vetten, zitten er te grote eiwitten in voor onze spijsvertering en zijn er zat volkeren die nooit een druppel melk drinken en toch heel gezond zijn. 
Ik laat het met een gerust hart weg. 

 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Kyla  schreef op: 16-01-2013 21:57:00
Het is wel leuk, want door jullie vragen ga ik weer verder speuren en zo vind ik een bedrijf dat vlees van grasrunderen, -kippen, -varkens, en -lammeren verkoopt.


Kippen zijn van oorsprong bosbewoners uit Azie. Het is daarom niet gemakkelijk ze hun oorspronkelijke habitat aan te bieden. Maar, de Gra(a)skippen worden heel blij wanneer ze de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te volgen.
Pure Graze Gra(a)skippen zijn de hele dag buiten, waar ze grazen in Saladebuffets.
Voor hun bescherming tegen roofvogels, “wandelen” ze over de percelen in grote kooien. Ze weiden achter de koeien aan. Zo is het ook in de natuur bedoeld, waar ze een sanitaire rol vervullen.
Vogels beteugelen de parasieten, vlooien, vliegen, ruimen de rommel op, daarbij komen ze enkele dagen na de grote grazers. Ze verspreiden de mest van de grazers, op hun zoektocht naar torretjes, vliegeneitjes en larven en grazen van de jonge uitlopers van de kruiden, klavers en grassen.
 
Quote
RE: Wie ook paleo dieet?
Onsjanneke  schreef op: 11-11-2013 21:12:48
Upje voor corine
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wie ook paleo dieet?
Naam
Bericht