Menu
 

Topic:

Ontslag dreigt voor 5000 leraren

Anoniem  schreef op: 15-12-2011 11:25:28
DEN HAAG - Ontslag dreigt voor ruim 5000 leraren door de aangekondigde bezuinigingen in het passend onderwijs. Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.


De 5000 leraren bezetten in totaal 3700 voltijdbanen die naar verwachting verdwijnen. Omdat Van Bijsterveldt denkt dat scholen de reductie deels kunnen opvangen via onder meer natuurlijk verloop, kan het cijfer ook lager uitvallen. Dan moet eerder gedacht worden aan 2500 voltijdbanen, gelijk aan 3500 mensen.

Vorige maand liet de minister al weten te onderzoeken hoeveel banen op de tocht staan. Met koepelorganisaties en vakbonden werd eerder afgesproken om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.

De reductie van het aantal banen is lager dan door sommige partijen werd gevreesd. Zo ging de Algemene Onderwijsbond (AOb) uit van 9000 ontslagen. Onderwijskoepel PO-Raad vreesde dat 4750 banen zouden verdwijnen.

Volgens Van Bijsterveldt wordt het nu aangekondigde pakket maatregelen gesteund door de PO-raad, de VO-raad, de AOC Raad, CNV Onderwijs, AVS en CMHF. Zij zullen dit akkoord voorleggen aan hun achterban en gaan dan „aan de slag met de afspraken”, aldus Van Bijsterveldt. De AOb doen niet mee.

De bewindsvrouw stelt dat zoveel mogelijk expertise behouden blijft door personeel van werk naar werk te begeleiden en waar mogelijk gedwongen ontslag te voorkomen.

De maatregelen vloeien voort uit de beslissing van het kabinet om 300 miljoen euro te bezuinigen op passend onderwijs. Passend onderwijs is voor leerlingen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of aan ADHD lijden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt donderdag dat het aantal leerlingen dat op speciale scholen zit gestaag stijgt, van 54.000 in het schooljaar 2003-2004 naar bijna 69.000 in 2010-2011.


 
Quote
Navigatie
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 11:27:12
Ik neem toch aan dat deze kinderen nog steeds hun zorg nodig hebben ?
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Stefke  schreef op: 15-12-2011 11:29:46
Nee joh, klassen moeten groter, ieder kind een eigen programma en van de rugzakjes moeten we af. Alleen maar lastig, deze leerlingen slepen we er zelf wel door.

oh oh oh, waar moet het heen met het onderwijs. Ben zelf opzoek naar een baan als leerkracht maar begin steeds meer te twijfelen of dit is wat ik wil (en of ik mijn kinderen het aan kan doen ze nog 15 jaar naar school te sturen
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 11:46:22
Juist dat de klassen als maar groter moeten , hebben deze kinderen meer moeite om mee te komen.

De juf van Priscilla met 24 kleuters heeft daar geen tijd voor. Daarbij doe je de "normale " kinderen ook iets te kort.

Je denk dat bezuinigen op deze groep heel lastig is. Omdat de basisscholen deze kinderen ook lastig kunnen opvangen. Dan zou je daar echt wat moeten veranderen.

En wat is 300 miljoen in deze tijd ? Goed onderwijs is een recht.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 11:46:56
Ik was uitgelogt sorry
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 11:48:15
Tja ze zijn lekker slim bezig, de werkdruk is nu vaak al te hoog, kinderen komen nu vaak al te kort.
Ze zijn al jaren bezig mensen vanuit het bedrijfsleven om te scholen tot docent ivm leraren tekorten.
En nu gooi je er gewoon heel veel uit.

Nog grotere klassen (32 is nu al geen uitzondering), nog meer ziekteverzuim door overspannen docenten, nog minder kwaliteit van onderwijs. Misschien kunnen ze ook nog wat meer taken bednken voor docenten??? Wat extra raporten ofzo? waarom zou je proberen meer aandacht voor de leerlingen te geven..................
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Susanne-mv-daj  schreef op: 15-12-2011 11:52:17
Dit gaat over de bezuinigingen in het speciaal onderwijs

jeetje ze weten nu al niet of mijn zoon eindelijk volgend jaar naar speciaal voortgezetonderwijs kan ivm een tekort daar

als deze plannen doorgaan gaat et er wel eel sober uitzien
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 11:57:35
O oke speciaal onderwijs dus, dat wist ik niet. Het maakt het niet minder erg! Waar moeten al die kindjes heen die die aandacht en speciale vorm van onderwijs zo hard nodig hebben?
Bij mijn zoontje in de klas zitten nu al 2 kindjes in de klas die eigenlijk speciaal onderwijs nodig hebben, maar die school gaat binnenkort dicht. Dus maar bij regulioer onderwijs erin.

geloof me dat is in niemands voordeel! Zowel de 2 kindjes die ander onderwijs nodig hebben, de andere kinderen en de docent wordt tekort gedaan!
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Joltje  schreef op: 15-12-2011 12:01:42
ongelooflijk.......gaan ze net bezuinigen bij de meest kwetsbare groep. En deze groep lijkt alleen maar groter te worden. Hiermee gaan ze toch alleen maar problemen creeeren.
Mijn dochter zit op het voortgezet onderwijs ( geen speciaal onderwijs) en de afgelopen weken heeft zij de ene na de andere lesuitval gehad ivm ziekte van leraren die de school NIET kan opvangen.....ik begrijp het niet meer....ik vraag me ernstig af waar dit naar toe moet.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 12:03:59
Levi zit op cluster 2 onderwijs, 8 leerlingen. Leerkracht, klassen assistente en stagiaire. Zij kunnen zoveel ondernemen op alle fronten. Zo leuk om te zien. Zou geweldig voor elk kind zijn!

Ik vind rugzakjes weinig voorstellen. Het meeste komt toch terecht bij de leraar. En dan blijft het probleem te grote groepen.

Goed onderwijs is de basis. Maak onderwijs weer leuk en aantrekkelijk voor de leraar en kind.


 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 12:05:13
En wat is 300 miljoen tegenwoordig ???

 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Miepie1972  schreef op: 15-12-2011 13:15:03
Is niet alleen in het speciaal onderwijs hoor. Bij mijn dochter op school gaan ze volgend jaar ook van 6 groepen naar 5 groepen, terwijl het leerlingenaantal nagenoeg hetzelfde blijft.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 13:22:53
'Aantal thuiszittende kinderen wordt enorm

DEN HAAG - Dat de minister gaat snoeien in het budget voor passend onderwijs is dom. In combinatie met het plafond van maximaal 70.000 leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf 1 september 2012, kan dat ernstige gevolgen hebben. Dat zei Ids Terpstra, directeur van de vereniging voor ouders van kinderen met leer- en gedragsstoornissen, donderdag. „Nu hebben we al 3000 thuiszitters. Kinderen die niet terechtkunnen in het passend of speciaal onderwijs. Dat aantal zal gigantisch groeien.”

Kinderen met leer- en gedragsstoornissen kunnen nu terecht in het passend of speciaal onderwijs. Passend onderwijs houdt in dat kinderen naar een reguliere school gaan, maar daarbij begeleiding krijgen van daartoe geschoolde medewerkers. Speciaal onderwijs wordt gegeven in speciale scholen die bestemd zijn voor kinderen met beperkingen, bijvoorbeeld leer- en gedragsstoornissen. Donderdag kwam het CBS met cijfers waaruit blijkt dat het aantal leerlingen op speciale scholen al jaren gestaag groeit.

Minister Marja Van Bijsterveldt kwam donderdag ook met haar langverwachte brief naar de Tweede Kamer waarin staat dat ontslag dreigt voor ruim 5000 leraren in het passend onderwijs. De maatregelen vloeien voort uit de beslissing van het kabinet om 300 miljoen euro te bezuinigen op passend onderwijs. De minister had eerder al laten weten gedwongen ontslagen niet uit te sluiten.

„Het passend onderwijs verdwijnt niet in zijn geheel, maar wordt wel veel beperkter. Het is verschrikkelijk dat al die deskundigheid nu verloren gaat”, aldus Terpstra. Het is de bedoeling dat een aantal mensen dat ontslagen wordt, herplaatst wordt in het reguliere onderwijs.

De leerlingen en leerkrachten die niet meer terecht kunnen in het passend onderwijs, kunnen niet zomaar rekenen op een plekje in het speciale onderwijs, door het plafond dat volgend jaar wordt ingevoerd

 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 13:27:26
Wanneer je passend onderwijs wilt beperken. Dan moet je geld pompen in normaal onderwijs zodat de klassen kleiner kunnen worden.

Mijn zoon gaat met zoveel plezier naar school. Dat is belangrijk. Elk kind met zijn problemen moet plezier hebben in onderwijs. Anders krijg je grote problemen op vervolg onderwijs.

Ik heb een rugzakje nooit zien zitten. Maar voor sommige kinderen een uitkomst wanneer speciaal onderwijs te ver is. Onze Levi heeft dagelijks ruim 2 uur reistijd.

Ik moet er niet aandenken om mijn kind fulltime thuis te hebben. Vreselijk!
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Caatje  schreef op: 15-12-2011 13:42:53
Met passend onderwijs wordt het reguliere (normale) onderwijs bedoelt. Ze zijn al een tijd bezig om het speciaal onderwijs in te laten krimpen (terwijl het aantal leerlingen stijgt, las ik vanmorgen, lekker dubbel) Dus veel kinderen die voorheen naar speciaal onderwijs konden moeten naar het reguliere onderwijs en krijgen daar dan extra begeleiding. En daar gaat nu dus ook in gesnoeid worden, dus er zal weinig tijd en mankracht overblijven voor de extra begeleiding, lijkt mij. *zucht*
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Ivy  schreef op: 15-12-2011 13:45:47

Quote :
Wanneer je passend onderwijs wilt beperken. Dan moet je geld pompen in normaal onderwijs zodat de klassen kleiner kunnen worden.

Mijn zoon gaat met zoveel plezier naar school. Dat is belangrijk. Elk kind met zijn problemen moet plezier hebben in onderwijs. Anders krijg je grote problemen op vervolg onderwijs.

Ik heb een rugzakje nooit zien zitten. Maar voor sommige kinderen een uitkomst wanneer speciaal onderwijs te ver is. Onze Levi heeft dagelijks ruim 2 uur reistijd.

Ik moet er niet aandenken om mijn kind fulltime thuis te hebben. Vreselijk!Mijn kinderen blijven alle 6 thuis (thuisonderwijs) en dat is niet vreselijk, hoor! Ze krijgen allemaal min of meer aangepast onderwijs. 3 van de 4 die echt al ''schoolwerk'' doen lopen heel erg ver voor.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Ivy  schreef op: 15-12-2011 13:46:31
Ik vind het wel heel erg dat er zo in het onderwijs gesnoeid wordt! Zie ook in mijn naaste omgeving kinderen die dat onderwijs nu juist zo hard nodig hebben! En kinderen die op reguliere scholen zitten die eigenlijk ook wel kleinere klassen en betere begeleiding zouden kunnen gebruiken.
Wat ontzettend jammer dat de minister ervoor heeft gekozen deze weg te bewandelen!

En nu gauw weer verder met het schoolwerk. De pauze zit er weer op.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Erna  schreef op: 15-12-2011 14:11:52
Ik houd echt mijn hart vast voor het onderwijs... Dit is alleen nog maar het speciaal onderwijs... Gisteren stond hier in de krant dat in deze regio (Arnhem/Nijmegen) het gewone basisonderwijs ook gaat bezuinigen en alleen al in mijn woonplaats 40 fulltime banen worden weg bezuinigd.

Dus EN er komen meer kinderen vanuit het speciaal onderwijs op het reguliere terecht en die moet het dan ook nog eens met MINDER leerkrachten doen en met MEER zorgleerlingen. Maar ondertussen hebben die onderwijsbesturen wel bijna 2 miljoen of meer aan reserves staan... Dan denk ik dus, gebruik die dan om niet te hoeven bezuinigen en vul die reserve weer aan op het moment dat het financieel mee zit!
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
3prachtkinders  schreef op: 15-12-2011 14:39:05
Mijn zoon zit op gewoon basisonderwijs, heeft solo-apparatuur, is te slim voor een rugzakje, maar heeft wel begeleiding nodig, speciaal onderwijs komt hij ook niet in aanmerking. Officeel 2x per week, ik mag blij zijn 1 x per week, doordat zijn juf een stagaire heeft, en het overige, wordt eens in de 14 dagen gedaan.

Wat zeg je, klassenassistentes, nee hebben ze niet meer, is allemaal ontslagen ivm bezuinigingen, 2 lege klaslokalen, omdat er veel groepen samen zitten, zoals 4/5 (31 leerlingen) en groep 6/7 met 34 leerlingen met 1 juf!

Mijn dochter hoort rekenbegeleiding te krijgen, die is er ook heel zelden, voor spelling ook, weet je hoe vaak ze dat krijgt 1x per maand! Ook weg bezuinigd.

VOlgens mij vergeten ze in den haag, dat deze kinderen onze toekomst is, maar wel klagen, dat rekenen, taal, en spelling zo achteruit gaat. Ik vind het niet gek.

En het is ook niet enkel den haag, maar de gemeente!

Ja, rugzakkindjes gaan voor, dat begrijp ik. Maar andere kinderen die ook hulp nodig hebben vallen ernaast. Dat is toch eeuwig zonde.

EN ik oefen veel hoor, met mijn kinderen, van rekenen, lezen. Ben de beroerste niet, maar met sommige dingen denk ik wel eens, sorry, maar dat hoort echt op school.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Anoniem  schreef op: 15-12-2011 17:42:35
@Danielle,
Twee van mijn kinderen hebben extra zorg nodig. Ik zou het vreselijk vinden wanneer zij geen passend onderwijs zouden kunnen krijgen en dus thuis blijven.
Ik vind thuis onderwijs zoals jij doet. Prachtig! Maar je moet hier wel voor open staan.

Ik vind rugzakjes te weinig voorstellen. Maargoed. Besteed dit geld op een andere manier. Zodat leraren meer tijd hebben voor de leerlingen of extra groei van speciaal onderwijs.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Ivy  schreef op: 15-12-2011 18:01:02

Quote Anoniem:
@Danielle,
Twee van mijn kinderen hebben extra zorg nodig. Ik zou het vreselijk vinden wanneer zij geen passend onderwijs zouden kunnen krijgen en dus thuis blijven.
Ik vind thuis onderwijs zoals jij doet. Prachtig! Maar je moet hier wel voor open staan.

Ik vind rugzakjes te weinig voorstellen. Maargoed. Besteed dit geld op een andere manier. Zodat leraren meer tijd hebben voor de leerlingen of extra groei van speciaal onderwijs.Het is zo jammer voor elk kind dat geen passend onderwijs kan krijgen! Thuisonderwijs is niet voor iedereen een optie en het zou gewoon zo moeten zijn dat elk kind op school het juiste aangeboden krijgt, maar na een tijd waarin er heel hard aan aangepast onderwijs en speciaal onderwijs gewerkt is, lijkt dat allemaal onderuit gehaald te worden.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Parel  schreef op: 15-12-2011 19:58:51
Thats me... Onderwijsassistent in het speciaal onderwijs.
Ik verwacht snel te horen of ik eruit vlieg...
Leuk kerstkado
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 15-12-2011 21:42:16
@Parel een ontzettend gemis!

Levi heeft vandaag bezoek gehad van de brandweer. Elke week hebben zij een groeples. Elk kind zou het toch leuk vinden om te koken en dingen te ontdekken ?
Ik krijg regelmatig foto's mee zodat ik een gesprek met mijn zoontje kan voeren. Dagelijks word er geschreven in zijn mapje. Op de basisschool van mijn dochter hebben zij daar helemaal geen tijd voor.
 
Quote
RE: Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 16-12-2011 18:59:53
Genoeg werk voor Nederlandse leraren in België AMSTERDAM - Nederlandse leraren die hun baan dreigen kwijt te raken kunnen wellicht aan de bak in Vlaanderen. De Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet onderzoekt of Vlaanderen geen leerkrachten uit Nederland kan aantrekken. Door de bezuinigingen dreigen duizenden leerkrachten in Nederland hun job kwijt te raken, terwijl men in Vlaanderen kampt met een lerarentekort.


Het lerarentekort in Vlaanderen dreigt een serieus probleem te worden door de vergrijzing van het lerarenkorps, een toename van het aantal schoolgaande kinderen en een daling van het aantal jongeren dat voor een lerarenopleiding kiest. In Nederland verliezen 5.000 leerkrachten juist hun baan. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Volgens Smet ligt hier voor zowel Vlaanderen als Nederland een kans. In een brief aan Marja van Bijsterveldt pleit hij voor een "systematische samenwerking om meer Nederlandse leerkrachten te overtuigen om desgevallend in Vlaanderen te werken".


 
Quote
Navigatie


Reageren op Ontslag dreigt voor 5000 leraren
Naam
Bericht