Menu
 

Topic:

hoe groente leren eten?

Anna28  schreef op: 04-12-2012 21:53:55
Even naar aanleiding van het fruit topic, hoe leer je je kleintje groente eten?
Tim lust dus vrijwel geen fruit (alleen banaan) en al helemaal geen groente. Nu roerbak ik vaak heel fijn gesneden groente door de rijst ofzo, maar hij krijgt bij lange na niet genoeg binnen. 
Hij tuft het gewoon uit, hij weigert om maar 1 stukje groente te eten. Behalve erwtjes, die eet hij soms. 
Hij is 1.5 jaar en zit midden in zijn nee-fase. Hij heeft nooit graag groente gegeten, maar sinds hij met de pot mee eet al helemaal niet meer. 
Iemand goede tips? 
 
Quote
Navigatie
RE: hoe groente leren eten?
Anna28  schreef op: 04-12-2012 21:58:01
tnx! soep of ragout gaat er niet in, dat weigert hij. Grote krijsbui als gevolg... 

Dat pureren is wel een idee ja. Alleen lust hij ook geen aardappels meent hij. Tis best een moeilijke eter. Dus ik maak altijd iets van pasta of rijst voor hem. Gebakken aardappels eet hij trouwens wel... raar kind haha

Hij is echt vreselijk kieskeurig, hij lust bijna niks. Snoepjes ofzo ook niet (alleen maar goed haha) Maar ook geen kaas of vleeswaren op brood. Moet dus echt altijd zoeken en heel creatief zijn om hem gezond te laten eten. En das haast onmogelijk zonder veel groente en fruit. 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Anna28  schreef op: 04-12-2012 21:58:13

Quote SismvNick:
Of de trechter... Kan ook met groente hoor..




 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Danimvsenna  schreef op: 04-12-2012 21:58:50
Senna o.a. op het KDV.

Krijgen tussen de middag warme maaltijd, en zien eten, doet eten!

Plus dat we de regel hebben dat ze niets op hoeft te eten, maar wel alles elke keer moet proeven.

En dat kind is een ware kliko nu als het om eten gaat. Alleen witlof krijgen we er niet in (moet ze echt kokhalzen) dus dat hoeft ze ook echt niet te eten.
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Liefje  schreef op: 04-12-2012 21:59:58
ja bij pasta en rijst dus een sausje maken en die volproppen met gepureerde groentes....wat heb ik dan een makkelijk kind als hij s avonds mag kiezen tussen een bak boontjes of chips kiest hij eerder voor de boontjes als chips
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Miesje  schreef op: 04-12-2012 22:01:56
zou het in ieder geval wel blijven aanbieden en niet alles wat hij niet wil eten wegenemen.
onze oudste had ook zo een slechte eetperiode en vooral groente vond hij niks..zeker van krap 2 jaar tot 4 a 4,5..at hij ze groente slecht en was kiekeurig.
gek werd ik er soms van maar ben blijven aanbieden en soms dan effe wat anders voor hem maar wel steeds alles geven. vanaf 4 a 4,5 at hij inene haast alles weer .nu is het net een kliko, alles vind hij heerlijk
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Blauwtje  schreef op: 04-12-2012 22:02:41

Quote SismvNick:
Lust hij patat?

We hebben hier een hele periode allerlei kleuren patat gehad

groene patat (sperzieboontjes)
oranje patat (gebakken pompoen)
gele patat (raapjes)

ect ect ect..



haha, moet even lachen, want dat deden wij ook, maar mooi niet dat ze er intrapten hihi
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Anna28  schreef op: 04-12-2012 22:03:51
@liefje: oh ideaal zeg zo'n kind!!

@Danimvsenna: Al eten wij nog zo goed en geven we hem voorbeeld, wat hij niet wil dat eet hij echt niet. Hij is echt super eigenwijs hoor! 
Misschien als hij langdurig met andere kindjes eet dat het wel gaat? Geen idee... zal voorlopig ook niet gebeuren. 
Tim hoeft ook niet alles op te eten hoor, maar hij moet altijd wel een hapje proeven van me. Ik maak er helemaal geen strijd van aan tafel hoor, werkt alleen maar averechts. 

We 'kopen' hem nog wel eens om. Als we kroepoek of gebakken eitje erbij hebben ofzo, dat lust hij heel erg graag: eerst een hapje groente, dan krijg je..... En dat werkt soms wel. 

@Sis: Tim is niet te foppen haha. Oranje patat dat naar wortel smaakt? no way! Ik hoef ook echt geen stukje groente te verstoppen achter een patatje ofzo, hij tuft het net zo hard weer uit. 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Anna28  schreef op: 04-12-2012 22:06:08
@Miesje: we blijven het hem elke dag weer aanbieden hoor, evenals fruit of vleeswaren op brood. Maar helaas tot nog toe. 

@Sis: hoe maak je verse pastasaus? Is wel een ideetje namelijk! Met rijst of pasta eet hij altijd sausjes, geen probleem. Zolang er maar niet te veel groentestukjes in zitten. Heb t nog nooit vers gemaakt met tomaten enzo. 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Alice  schreef op: 04-12-2012 22:15:51
Pastasaus doe ik altijd zeker met paprika, zit boordevol vitamine C (3x zoveel als sinaasappels!) Venkel kun je er ook nog in doen (Kalium, Calcium!) Courgette, aubergine
Ik doe er ook nog altijd olijven in, mijn zoontje is daar echt helemaal gek op. Die pureer ik trouwens niet, maar gooi ik er op het laatst bij. 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Inky69  schreef op: 04-12-2012 22:20:04
Haha, olijven mjammie......mijn dochter eet heel slecht groent maar ze eten bij mij al vanaf ze nog heel klein waren graag olijven.....
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Alice  schreef op: 04-12-2012 22:22:03
Hahaha! Ja, ik sta er ook soms van te kijken. Zelfs met heel veel knoflook, of provencaalse kruiden, of met piment.. maakt hem niks uit! Gaan allemaal naar binnen. Als ik hem zn gang laat gaan, zou hij volgens mij een heel potje leeg eten! 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Mar80  schreef op: 04-12-2012 22:23:38
Mijn zoon van 5,5 lust ook héél graag olijven. Zou ook wel een bakje in 1x op kunnen denk ik....

Overige fruit en groenten eet hij ook goed btw
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Alice  schreef op: 04-12-2012 22:28:10
We zaten 's in een restaurant en er kwamen olijfjes op tafel om de honger wat te stillen. Mijn zoontje was toen een maand of 11. Ik gaf hem er een en de mensen aan het tafeltje naast ons, vielen zowat van hun stoel. Ze dachten dat ik hem zat te pesten ofzo. Toen zagen ze dat hij het superlekker vond en toen vielen ze nog harder van hun stoel! Maar toen vonden ze het wel heel leuk
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Alice  schreef op: 04-12-2012 22:30:26
Oh sorry Anna, zit je topic te vervuilen! 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Anna28  schreef op: 04-12-2012 22:36:05
thanks voor de tips!

Enne tis toch geen vervuiling joh, is niet erg hoor, wel leuk om te lezen!


Ieuwww olijven! wat grappig dat die kleintjes dat lusten! Ben zelf een erg slechte eter, mijn man ook. Maar probeer toch met gevarieerde dingen op tafel te komen. Tim heeft denk ik de kieskeurigheid van zn vader (evenals het karakter en het uiterlijk haha) 

Ik ga eens die verse saus maken, lijkt me erg lekker! En vooral gezond, das belangrijkst
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 04-12-2012 22:52:10
hoe zit het eigelijk met zout en jus.
ik kook zoutloos,lang verhaal  
maar ik'doe altijd een mini beetje jus in zijn eten,zodat het niet droog is.
alleen soms twijfel ik,omdat er ergens mijn bij staat,dat je tot een bepaalde leeftijd geen zout mag geven.
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Worteltje  schreef op: 04-12-2012 23:34:05
Sabje dat is een goeie, dat vraag ik mij ook elke dag af, ik kook ook altijd zoutloos maar die jus die vraag ik mij dus ook af.

Verder geen tips Anna, Layla eet alles, ik pureer de aardappels en groente en beetje jus dus.

Mijn eetding bij Layla is juist weer dat ik haar nog niet zelf van bordje(niet gepureerd) durf te laten eten. Volgens mij propt ze dan alles in der mondje zonder af te happen. Vraag me.af hoe ik haar dat aanleer.
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Mama Van Drie  schreef op: 05-12-2012 07:47:04
Lastig he?! ik ben altijd jaloers geweest om mensen met kids die alles en/of goed aten.

Mijn kinderen niet, geen van drieen, maar het gaat over, echt!
En ze gaan steeds meer eten, mijn jongste is 8.5 en dat gaat nog moeizaam maar de rest zijn een stuk ouder en die halen niet eens meer de stukjes paprika uit de spaghetti saus haha....dus het gaat echt over.
Mijn dochter eet nog steeds kale spaghetti zonder ook maar iets erdoor.

Mijn kinderen zijn zeer weinig ziek dus het zal wel goed  gaan.
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Bepje  schreef op: 05-12-2012 09:41:22

Eet hij het wel als alles door elkaar gepureerd zit ? Als dat zo is kun je dat dan gewoon geven. En potjes ? Met de pot meeeten is fijner vind ik ook maar misschien eet hij dat beter.

 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Ivy  schreef op: 05-12-2012 09:51:19

Ik heb hier ook een paar kinderen die zo olijven lusten   De andere 4 trouwens niet, maar 2 eten het dan weer wel als het door de sla of pasta zit ofzo. 

Anna  Heb je al eens geprobeerd om hem te laten ''helpen'' met koken (samen bloemkool, worteltjes of broccoli in de pan doen) en hem dan hele stukken te geven die hij uit het vuistje kan eten?  Of groente in een grappig figuurtje leggen op het bord?  Smiley ofzo? 

 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Bettie  schreef op: 05-12-2012 13:08:18
Tot 14 dagen geleden was Edith van 2,2 jaar echt onze kliko. At werkelijk alles (ehhhh bijna want spruiten hoeft ze echt niet) en de hoeveelheden maakte niets uit. Nu is ze snipverkouden en is het warme eten een drama. Maar goed....dat zal tijdelijk zijn denk ik.

Haar oudere broer Geerten is met zijn 4,5 jaar nog steeds een bagger warm-eten-eter. Hebben alle mogelijke tips en trucs geprobeerd maar het eten blijft heel slecht.

Wat  hier echt het allerbeste (op de leeftijd van Tim dan he) was 't gewoon zo te laten. Hij kreeg een bordje met een kleine hoeveelheid voor zich. Gewoon aardappels, groente en vlees. Terwijl wij aten, at hij alleen het vlees op en de rest liet hij staan. Vaak ging er nog 1 of 2 hapjes achteraan en dat was het wel.

Vanaf dat hij 3,5 jaar is, hebben we onze taktieken at aangepast aan zijn niveau. Hij eet het aantal happen dat hij oud is; nu dus 4 happen. En.....geen muizenhapjes maar gewoon een normale lepel.

Tot nu toe gaat dat redelijk goed mét de kanttekening erbij dat hij gemiddeld 3x per week brood eet ipv warm eten. Dat zijn de dagen dat wij iets van pasta eten of stamppot. En dat eet hij gewoon helemaal NIET. 

Onze ervaring is dat 'dwingen' te eten totaal niet helpt, het eetplezier van hem én van jezelf ontzettend verknalt wordt door elke keer scenes. Dus probeer dat (ook voor jezelf) te vermijden.

En....soms heb je onverwacht leuke momenten. Sinds 1 maand eet Geerten namelijk wel wortels. Hij zit sinds de zomervakantie in groep 1 en is volop aan het tellen en 1 erbij en 1 eraf en naast, 1 ertussen etc. Dus wij eten nu 2x per week wortels 
 
Quote
RE: hoe groente leren eten?
Alice  schreef op: 05-12-2012 20:31:53
Jus is niet goed. Ze mogen wel zout, maar maar heel weinig. Ik zou het beperken, als je het wat minder droog wilt maken, kan dat ook met water of een beetje melk. 
In borstvoeding/opvolgmelk en brood zit al zout genoeg. Meer is gewoon niet zo goed voor de niertjes. 

Anna.. ik heb vandaag iets geprobeerd en dat viel in goede aarde. Ik had hutspot gemaakt en normaal wilt mijn zoontje dat niet eten. De smaak zal hij ongetwijfeld lusten, daar was ik zeker van, maar de structuur spreekt hem niet aan (hij houdt niet van geprakt) 
Nu had ik een paar lepels hutspot apart gehouden, op wat bakpapier uitgespreid en toen verdeeld in "frietjes", dat in de oven knapperig laten worden. Nou, toen vond meneer het wel lekker! 
Als je snel wilt zijn, kun je 't eventueel ook frituren, iets minder gezond natuurlijk. 
Ik heb wel geen idee hoeveel vitaminen er op deze manier bewaard blijven, maar hij kan wel een beetje aan de smaak wennen. En iets is beter dan niets. 

Je zou er ook andere vormpjes van kunnen maken, met koekvormpjes ofzo. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op hoe groente leren eten?
Naam
Bericht