Menu
 

Topic:

13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd

Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 07-11-2012 20:36:16
Een 13-jarige jongen uit Zutphen die niet meer bij zijn moeder wil wonen is vandaag op de vlucht geslagen voor Bureau Jeugdzorg. Dat schrijft dagblad de Stentor. De politie is naar hem op zoek.

De jongen woonde de afgelopen tijd bij zijn grootouders. Afgelopen maandag bepaalde de rechter dat hij daar niet mocht blijven en dat hij naar een pleeggezin moet. De opa en oma van de jongen zeggen echter dat het pleeggezin een ‘evangelische sekte’ is. De jongen zelf wil ook het liefst bij zijn grootouders wonen.

Gisteren zou de jongen door Bureau Jeugdzorg worden opgehaald en geplaatst worden bij het pleeggezin. Bij zijn opa en oma vonden de medewerkers echter alleen een briefje: “Maak je geen zorgen, ik red me wel. Maar ik ga niet naar die mensen." Sindsdien wordt hij gezocht.
 
Quote
Navigatie
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Debbel79  schreef op: 07-11-2012 20:40:19
wat vreselijk voor zo'n manneke. krijg er gewoon een naar gevoel van in mijn buik bah...
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 07-11-2012 20:41:43
Ik snap het niet, hij wil bij opa en oma wonen, en opa en oma willen dat ook. Dat zo'n jongen op de vlucht slaat zegt al genoeg toch?!?
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Mieps01  schreef op: 07-11-2012 21:00:07
Dat de rechter bepaalt heeft dat hij niet bij opa en oma mag blijven zegt misschien ook iets over de opa en oma en de omstandigheden daar. Misschien zijn die mensen te oud, of niet in staat hem daar te hebben..of er speelt daar ook meer.. Ik denk niet dat je automatisch aan kunt nemen dat hij dan bij opa en oma zou moeten blijven omdat hij dat wil.. Een kind weet soms niet wat goed voor hem is
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Misbren  schreef op: 07-11-2012 21:01:16
Tja bjz zurtphen ben ik ook niet over te spreken.
Heel erg dit drama, hoop dat het goed komt.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Marie8  schreef op: 07-11-2012 21:03:43
Een netwerkpleeggezin (wat familie dus is), heeft altijd de voorkeur en daar wordt ook eerst naar gekeken. Maar er wordt wel onderzoek gedaan of dit wel een goede/veilige plek is. Het kan dus zijn dat hij daar eerst geplaats is, maar bij het onderzoek is gebleken dat het geen geschikte plek is.
Kan me wel voorstellen dat hij bang is. Hopelijk komt hij snel op een veilige en prettige plek.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Misbren  schreef op: 08-11-2012 10:48:34
Wat een onderzoek was dat.
Ik was netwerkpleegmoeder en na een uurtje praten met accoord van vader en moeder werd ik toch afgewezen.
Bjz zutphen is niet wat het wezen moet.
Ze komen hun verplichtingen niet na en beloven veel maar doen....niets!!!
Ik hoop dat ik nooit meer met ze te maken hoef te hebben.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Misbren  schreef op: 09-11-2012 06:55:11
Hij heeft zich gemeld.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Even Anno  schreef op: 09-11-2012 07:29:13

Wat naar voor dat manneke... hij zal het nog moeilijk krijgen... ik hoop dat hij op een goede plek terecht komt.


Naar netwerkpleeggezin word nauwelijks onderzoek gedaan. Wij hebben er met onze 2 oudste ook mee te maken gehad. Ze hebben een paar weken bij vrienden van ons in huis gezeten, er is niet een een gesprek geweest met het gezin. bjz wist alleen naam en adres. Daarvoor zaten onze kinderen 3 mnd op een crisisplek in een woongroep. Gelukkig mochten ze na die paar wkn naar huis. Maar iedereen is altijd verbaasd geweest dat er nooit controle bij het gezin is geweest heel raar...


 

 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Mitch  schreef op: 09-11-2012 09:38:57
Hijis terug met de toezegging dat hij voorlopig bij opa en oma mag blijven.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Mitch  schreef op: 09-11-2012 09:39:58
De 13-jarige Barak sprong dinsdagochtend bij zijn opa en oma op zijn fiets en was dagen vermist. Gisteravond dook hij weer op. De tiener verdween, omdat hij niet naar een pleeggezin wil. 'Ik red me wel. Groeten Barak,' schreef hij in een brief. Moeder, grootouders en Bureau Jeugdzorg ruziën over zijn toekomst.

Barak stond internationaal gesignaleerd en de politie zocht tot gisteravond laat naar hem. Maar na dried agen dook hij weer op toen duidelijk werd dat hij voorlopig niet naar een pleeggezin hoeft, waar hij als een berg tegenop zag. Nadat hij gehoord had dat hij voorlopig bij zijn opa en oma mag blijven, klopte hij daar gisteravond ineens weer aan, schrijft het AD vandaag.

De rechtszaal was gisteren het decor van het zoveelste gevecht in de slepende familieruzie die de aanleiding was voor zijn vermissing. Volgens de kinderrechter, Bureau Jeugdzorg en Baraks moeder is de jongen het best af in een pleeggezin. De rechter bepaalde eind augustus al dat sprake is van een 'zorgwekkende situatie'.

Tussen moeder en grootouders heerst 'immense verdeeldheid over wat er in het belang van Barak moet gebeuren'. Een psychiater en psycholoog hebben vastgesteld dat Barak 'emotioneel een jongen van 6 jaar is' en 'langdurige psychotherapeutische behandeling' nodig heeft. Een pleeggezin moest soelaas bieden en dan zou het contact met zijn moeder voorzichtig hersteld kunnen worden.

Geloofsovertuiging
Baraks moeder en grootouders leven al jaren in onmin. Een deel van de ruzies is terug te voeren op de geloofsovertuiging van de grootouders. Die voelen er op hun beurt bijvoorbeeld niks voor dat hun kleinzoon intrekt bij de pleegouders die lid zijn van een Pinkstergemeente. Het is voor Bureau Jeugdzorg geen reden het besluit terug te draaien.

'We weten van de bezwaren bij de grootouders. Soms moeten we doorzetten, uit belang van de ontwikkeling van het kind,' zegt Miriam van de Geer van Bureau Jeugdzorg Gelderland.

Dat de jongen daarna verdween, noemt ze 'zorgelijk', maar Jeugdzorg valt niets te verwijten, stelt ze. 'Er zijn zwaarwegende bezwaren om de jongen bij opa en oma te laten wonen, zo heeft de rechter bepaald. En die gaat niet over één nacht ijs.'

Barak woonde bij zijn opa Bob en oma Yvonne, sinds de situatie bij zijn moeder thuis onhoudbaar werd, ruim 1 jaar geleden. En dat ging hartstikke goed, zegt oma. 'Barak was weer gelukkig.'

Familietragedie
Dat de jongen naar een pleeggezin moet, vinden de grootouders van de zotte. Ze zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank, vandaar de rechtszaak gisteren. Maar terwijl het juridische gevecht over Barak zich voltrok in de rechtszaal, was de hoofdrolspeler van de familietragedie zoek. Barak is een speelbal geworden in een conflict over zorg, opvoeding, ouderlijke macht en zelfs religie. Maandag vertelde Barak nog zelf aan de kinderrechter waarom hij niet naar het pleeggezin wilde. Dinsdag zou de gezinsvoogd Barak ophalen voor de verhuizing. Zover kwam het niet.

' 's Ochtends was hij weg. Hij had een briefje achtergelaten,' vertelt zijn oma Yvonne. ,,Daar stond op: Ik ga niet naar die mensen, want ze zijn eng en vies. Ik red me wel. Groeten Barak.'

Stappen
De rechter zei gisteren dat pas over enkele weken uitspraak wordt gedaan in het hoger beroep dat de grootouders aanspanden. En tot die tijd mag Barak bij zijn opa en oma blijven. Kort daarna dook hij weer op. De politie ondervroeg hem gisteravond laat, maar is vooralsnog niet van plan verdere stappen te ondernemen.

 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
An  schreef op: 09-11-2012 09:42:19
Ik denk dat als Jeugdzorg er niet meer is dat er over het geheel gezien minder problemen zijn dan nu met Jeugdzorg.


 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Misbren  schreef op: 09-11-2012 12:31:34

Hij melde zich gisteravond en in een mum van tijd was de politie daar ook en werd barak "gegijzeld" door bjz.


Vandaag pas mocht hij weer terug naar opa en oma die in de eerste instantie voor verhoor meegenomen werden.

 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
An  schreef op: 09-11-2012 13:11:12
Ja, dat is echt het beste voor het kind.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Suus  schreef op: 09-11-2012 13:51:38
Sorry hoor maar als de rechter,jeugdzorg en zijn bloedeigen moeder dit het beste vinden is het toch van de zotte dat een 13 jarige met weglopen af wil dwingen bij opa en oma te wonen.

En dan heeft JZ het nog gedaan ook?
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Alice  schreef op: 09-11-2012 13:57:06
Ja.. heb er ook vraagtekens bij. 
Ik zou er ook echt niet blij mee zijn als mijn zoon door mijn ouders zou worden grootgebracht en daar heb ik zo mijn redenen voor. Die heeft deze moeder wellicht ook. 
Kan ook zijn dat opa en oma het kind gewoon rotverwennen, tuurlijk wil 't manneke dan blijven, maar of dat dan het best is... ? 

Sowieso moeilijk met verschillende geloven in een samenleving. Maar zolang ze goed zorgen voor het kind en het niet dwingen tot geloven, moet dat toch gewoon kunnen? 
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Laura73  schreef op: 09-11-2012 13:57:12
juist in dit soort gevallen is een plaatsing buiten het netwerk beter lijkt mij,ook wat betreft loyaliteitsconflicten van het kind.Je moet kijken wat op de langere termijn het beste is voor een kind.voor zover ik nu kan beoordelen met wat hier staat zou mijn idee zijn,doordeweeks stabiel pleeggezin,weekenden afwisselen met opa en oma en ouders tezij ouders dat niet aankunnen en kind in de knel komt.
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 09-11-2012 15:08:28
Ook in een netwerkpleeggezin geldt toch een leeftijdsgrens? Misschien waren ze te oud..
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Misbren  schreef op: 09-11-2012 15:24:27

Ik weet om wie het hier gaat en moeder wil niet dat kind bij (groot) ouders gaat wonen om persoonlijke redenen tegen grootouders.


Heeft niets met kunnen te maken en ja, bjz zit hier enorm fout en kinderrechter neemt vaak mening bjz over.


Btw, de jongen in kwestie is (nog) 12 (formaliteitje)

 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Alice  schreef op: 09-11-2012 15:27:44
En via wie ken jij 't verhaal MisBren? Via de moeder of via de grootouders? 
Wat de ene partij de wereld in stuurt, hoeft natuurlijk niet met de waarheid te maken te hebben. Altijd heel erg moeilijk aan te tonen. 
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Suus  schreef op: 09-11-2012 16:12:03
En al is dat waar... dan MAG een moeder dat toch zeker wel vinden? Er staat dat hij niet naar grootouders kan omdat er tussen en moeder en grootouders een conflict is, logisch dat je een kind dan niet brengt bij d egrootouders als je wil dat zijn relatie met moeder herstelt.

Als ik lees dat een jongen die emotioneel 6 is het pleeggezin vieze en enge mensen noemt en vervolgens dat grootouders niet willen dat hij bij mensen van de pinkstergemeent komt snap ik wel dat moeder die invloed niet ok vindt.

Moeder wil die grootouders niet en heeft met BJZ besloten voor een ander gezin.... ik zie het probleem niet
 
Quote
RE: 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Marion  schreef op: 09-11-2012 16:59:24
ben ik nou de enige die denkt dat hij niet zelf op de vlucht is gegaan, maar misschien wel door grootouders ergens verstopt was? is wel erg toevallig dat hij zo snel weer thuis kwam toen het bekend werd dat hij daar nog langer mocht blijven
 
Quote
Navigatie


Reageren op 13-jarige jongen op de vlucht voor Jeugd
Naam
Bericht