Menu
 

Topic:

Koopkrachtverlies soms groter dan gedach

Melissa  schreef op: 07-11-2012 17:38:44

Koopkrachtverlies soms groter dan gedacht



DEN HAAG - De gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord lijken meer gevolgen te hebben voor de koopkracht van mensen dan het kabinet eerder aangaf.


Foto: ANP

Bekijk video


Uit de brief die minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat een alleenverdiener met kinderen en een inkomen van twee keer modaal er in 4 jaar tijd 6,25 procent op achteruit zou gaan.


Een alleenstaande met een modaal inkomen (33.000 euro) gaat er 2 procent op vooruit, een alleenstaande ouder met een minimuminkomen moet het met 5,25 procent minder doen. Een alleenstaande ouder met een inkomen van 2 keer modaal, verliest 5,75 procent aan koopkracht.







Uitkeringsgerechtigden


 


Bij de uitkeringsgerechtigden verliest een alleenstaande ouder in 4 jaar tijd 5,25 procent. Daarvan is 1,75 procentpunt het gevolg van maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord, de overige 3,5 procent was al het gevolg van eerdere maatregelen die zijn opgenomen in het zogeheten 'basispad'.


Uit berekeningen van Asschers ambtenaren blijkt dat 1 op de 7 huishoudens er de komende 4 jaar in totaal tussen de 5 en de 10 procent op achteruit gaat en dat 3 procent van de huishoudens meer dan 10 procent aan koopkracht verliest.


Kaders


 


De cijfers lopen uit de 'kaders' die VVD en PvdA in het regeerakkoord hebben gesteld: de koopkracht zou zich grosso modo bewegen tussen 0,5 procent erbij voor de lagere inkomens en 4 procent eraf voor de hogere inkomens boven 100.000 euro.


VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft al meerdere keren gezegd dat als grote groepen meer koopkracht verliezen, daar dan naar gekeken moet worden.


Indicatie


 


Asscher benadrukt in de brief dat de cijfers slechts een indicatie zijn en dat de kabinetsplannen de komende tijd nog worden uitgewerkt en dat dit met ''een open houding naar de samenleving'' zal gebeuren. Per voorstel wordt dan bekeken of er onbedoelde uitschieters zijn die voorkomen moeten worden.


Hij stelt verder dat aanvullende berekeningen van het Nibud niets toevoegen aan de huidige cijfers omdat ook het Nibud moet wachten op de uitwerking van de plannen.


Beperkt


 


In een reactie zegt Asscher dat hij gaat kijken hoe de uitschieters en ongewenste gevolgen zo veel mogelijk beperkt kan worden. "Maar als dit het beeld zou zou blijven, is er nog veel werk te doen."


Asscher wijst erop dat ook deze cijfers nog altijd alleen gaan over gemiddelden, over effecten dus die zichtbaar zijn voor grote groepen huishoudens. Bovendien is het een indicatie voor 5 jaar. Een ongebruikelijk lange periode vol onzekerheden over wat er bijvoorbeeld gebeurt met de lonen en prijzen, aldus de minister.


Begin


 


Hij geeft aan dat het regeerakkoord en de maatregelen daarin niet het einde van de discussie zijn, maar het begin. De reeks voorstellen wordt de komende periode verder uitgewerkt.


Asscher: ''Als dit het beeld zou blijven, is er nog veel werk te doen om recht te doen aan de uitgangspunten van de onderhandelaars, waarbij de hogere inkomens binnen de afgesproken bandbreedte wat meer bijdragen, en aan de zorgen in de samenleving.''


Debat


 


Het debat met premier Mark Rutte over de regeringsverklaring gaat dinsdag plaatsvinden. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Eerder was er nog sprake van dat het debat donderdag zou plaatsvinden.


Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft echter tijd nodig om de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord door te berekenen. Dit gaan ze nu voor dinsdag doen.


Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens.


Reactie VVD en PvdA


 


In een reactie stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aan NU.nl dat de VVD continu heeft gezegd dat het niet zo mag zijn dat bepaalde groepen in het bijzonder benadeeld worden door de maatregelen.


"Dit zal dus niet het eindbeeld zijn", aldus Zijlstra. "Hier en daar zullen daarom aanpassingen moeten worden gedaan."


Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom benadrukt dat het regeerakkoord nog moet worden omgezet in beleid en dat er dan de mogelijkheid is "om uitschieters te voorkomen".


Geschrokken


 


SP-leider Emile Roemer is geschrokken van de koopkrachtcijfers ''Die zijn toch beduidend anders dan eerder voorgesteld'', zei Roemer. Hij stelt dat VVD en PvdA de cijfers tot nog toe zo vaag mogelijk hebben proberen te houden.


''Nu komt dit, waarom zeg je dat niet meteen? Het lijkt erop dat het waar is dat sommige groepen de klos zijn.'' Volgens hem gaan aanzienlijke groepen Nederlanders er fors op achteruit; veel meer dan de 'uitschieters' waarover de VVD-top de afgelopen dagen sprak.


 
Quote
Navigatie
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Mamsie  schreef op: 07-11-2012 17:41:36
tja opositie heet niet voor niets opositie......
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Sennamvyent  schreef op: 07-11-2012 17:42:38
Ik begin al het gedoe hierover spuugzat te worden...
Laten we eerst maar eens zien wat er gaat gebeuren en hoe
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Ladyb  schreef op: 07-11-2012 17:45:12
Mijn man verdient goed, iets meer dan 60.000 per jaar. Hij werkt hiervoor dag-, avond- ,nachtdiensten en weekenden. Ik werk als oproepkracht 2 a 3 dagen in de week. Een vaste baan zoeken heeft bijna geen nut omdat ik dan heel veel geld aan kinderopvangkosten kwijt ben. We hebben een redelijk normaal bedrag aan hypotheel, rond de 240.000 euro. We hebben 3 kinderen van bijna 5 jaar, ruim 6,5 jaar en 9 jaar. Ik kijk echt met angst en beven naar 2014 , denk dat ze misschien niet meer naar sportles kunnen en dat de vakantie ook veel soberder moet.
Ik weet het, we hebben jarenlang in luxe geleefd maar nu gaan we er in korte tijd wel heel erg op achteruit.
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Melissa  schreef op: 07-11-2012 17:45:20
Ben jij niet bang dat je het flink in je portemonnee gaat voelen Senna?
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Sennamvyent  schreef op: 07-11-2012 17:46:40
Zeker wel Melissa. Maar we zullen toch gewoon moeten afwachten. Berekeningen zijn interessant maar kan ik weinig mee.
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Mamsie  schreef op: 07-11-2012 17:52:52
En daarnaast heb je gewoon geen keus Melissa.
nu kunnen we wel met zijn allen ons enorm druk gaan maken over PLANNEN, maar daar wordt je niet vrolijk van.
We kunnen elkaar ook een beetje helpen en dat gezemel van de opositie even aan de kant gooien.

We hebben er meer aan dat we het met elkaar eens gaan bezuinigen en 4 jaar lang een stabiel kabinet hebben.
Dan dat gegooi waar de opositie nu weer mee bezig is...
En de media en dergelijke...

Ik heb het idee dat alleen negatief nieuws nog nieuws is en als er toch positief nieuws is het omgebogen moet worden tot negatief
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Laura  schreef op: 07-11-2012 20:14:28
Ik heb ook besloten om me er niet meer druk om te maken. Ik zie het wel, kan er weinig aan veranderen. Dat we er op achteruit gaan dat is duidellijk dan maar een vakantie minder of war meer opletten bij het boodschappen doen.  De bezuinigingen zijn ook gewoon nodig en inderdaad ik kan weinig met die berekeningen. Zo en nu kijken of het me lukt om me niet druk te maken
 
Quote
RE: Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Liefje  schreef op: 07-11-2012 21:55:28
Ik maak me er ook geen zorgen om doe ik niet aan mee ik kan er toch geen invloed op uit oefenen wat veranderd veranderd en dat zien we dan wel weer.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Koopkrachtverlies soms groter dan gedach
Naam
Bericht