Menu
 

Topic:

mbo eerlijk?

Laura73  schreef op: 29-10-2012 12:36:40
Dochter had voor vandaag in agenda een presentatie staat met 2 klasgenoten.
Dochter heeft er hard aan gewerkt waaronder afgelopen zaterdagnacht tot 3 uur,zij helemaal trots en echt het zag er gelikt uit.De andere 2 klasgenoten moesten ook een deel doen.
Vandaag dus de dag,de 2 andere klasgenoten zijn toevalligerwijs beide ziek dus de presentatie kan geen doorgang vinden en wat gebeurt er?Mijn dochter krijgt puntenaftrek omdat de powerpoint die de andere klasgenoot dus zo doen er niet bij was.Ik vind dit totaal onterecht en niet eerlijk maar is dit nu gebruikelijk op het MBO?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 29-10-2012 19:38:42
Ik snap het echt wel heel goed.. maar je kunt er ook anders tegen aan kijken. 
Zij werkt hard, daar heeft ze zelf ongelooflijk veel profijt van. Misschien niet direct in cijfers (bij deze opdracht dan) maar wel haalt ze hiermee ook extra credit bij de leraren en bovendien leert ze heel veel, daar heb je altijd profijt van. 
Je leert altijd voor jezelf, zij komt hier gewoon heel ver mee. 
Als ze straks dezelfde inzet toont bij een baas, is zij wel degene die juist die promotie krijgt en niet die lamzak van een collega. 
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Laura73  schreef op: 29-10-2012 19:43:51
das zeker zo alice dochter zit alleen nu ff in de baalfase
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
S@ssefr@s  schreef op: 29-10-2012 23:31:12

Quote SismvNick:
[...]

Sorry hoor, maar als jij 16 ben, en er net 4 jaar vmbo op heb zitten, mag ik toch hopen dat je weet wat een groepspresentatie inhoud..
Anders is er toch iets niet goed gegaan.



Mee eens, maar dat maakt het nog geen volwassenonderwijs.
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 08:15:28

Quote Janneke:
[...]

Dat heb je helemaal niet voor het zeggen.
Ook niet op het HBO, je word gewoon ingedeeld in groepen en op die leeftijd hebben jongeren ook geen zin in presteren en leveren.
Het liefste wachten ze tot het laatste moment en dan lukt het niet meer, te laat, maar ze leren er niks van.

Ik was 20 toen ik op het HBO begon, mijn medestudenten rond de 17 en wat heb ik achter hun vodden aan moeten zitten, vreselijk!
En uiteindelijk ga je dan zelf harder werken om toch iets af te kunnen leveren.



Nou, dan is de les van de school toch duidelijk?  Zo gauw je merkt dat er een ijverige leerling zit, hoef je geen bal meer te doen.  Die ijverige leerling zorgt er dan wel voor dat je een goed cijfer krijgt.

En wat wil het geval?  Diezelfde (straks oud-) leerlingen zullen dat dan ongetwijfeld doorvoeren op de werkvloer.  Dat is dus goed kinderen voorbereiden op een leven in de maatschappij. 

Of draagt dit onderwijs dan bij aan het in stand houden van wanpraktijken in de maatschappij?

Ik blijf het toch apart vinden... 
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Marjolein1976  schreef op: 30-10-2012 08:52:12

Quote Ivy:
[...]

Nou, dan is de les van de school toch duidelijk?  Zo gauw je merkt dat er een ijverige leerling zit, hoef je geen bal meer te doen.  Die ijverige leerling zorgt er dan wel voor dat je een goed cijfer krijgt.

En wat wil het geval?  Diezelfde (straks oud-) leerlingen zullen dat dan ongetwijfeld doorvoeren op de werkvloer.  Dat is dus goed kinderen voorbereiden op een leven in de maatschappij. 

Of draagt dit onderwijs dan bij aan het in stand houden van wanpraktijken in de maatschappij?

Ik blijf het toch apart vinden... 


Denk dat je het nu wel héél zwart-wit ziet. Denk je nu echt dat een ijverige leerling hier niet zijn leermomenten uit haalt? Dus niet alleen dat hij/zij dan 'alles' maar doet, maar ook hoe er met hem/haar wordt omgegaan? En daarnaast, wie zegt dat dit dan maar wordt doorgetrokken naar de werkvloer? Er zullen altijd mensen zijn die 'zomaar' iets aangereikt krijgen (of nemen), net als dat er altijd mensen zijn die heel hard werken. Het grote gros zit er tussen in. Ieder heeft zijn eigen leermomenten en keuzes.
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 09:01:15

Marjolein1976  Nee, ik denk niet dat een ijverige leerling hier echt iets uit haalt.  Ja, de volgende keer zal hij/zij de volledige presentatie in bezit willen hebben voor het geval dat, maar dat vind ik dus niet opwegen tegen dat ze meekrijgen dat de wereld oneerlijk is en kennelijk moet zijn.

Ik maak uit dit hele verhaal over MBO alleen op dat de grondslag van de scheefgroei in de maatschappij op de scholen dus kennelijk gelegd wordt.

Men zou zich eens kunnen afvragen hoe de maatschappij zou kunnen veranderen op de wat langere duur als men deze manier van lesgeven zou veranderen.

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Vlindertjes  schreef op: 30-10-2012 09:14:55
Ik heb niet alles gelezen maar als ze elk hun deel al hadden gemaakt, hadden ze het afgelopen weekend alle delen samen in 1 presentatie kunnen zetten. Zodat ieder elk deel had en mocht er dus iemand ziek worden de presentatie in zijn totaliteit door had kunnen gaan omdat dan de anderen dat deel over hadden kunnen nemen. En dat heet volgens mijn samenwerken, iets wat ze denk ik hiervan hadden moeten leren.
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 30-10-2012 09:15:01
Ja maar ja... het leven is gewoon oneerlijk als je je gaat vergelijken met anderen.. Waarom krijgt de een veel hersenen, prachtige looks of een enorm talent voor het een of ander? En de ander niet?
De een werkt keihard als vuilnisman en krijgt weinig betaalt.. de ander voert geen zak uit, maar delegeert als de beste en krijgt een topsalaris. 

Mooier zou zijn als iedereen hetzelfde zou krijgen, maar dat kan gewoonweg niet. 
Hard werken wordt altijd beloond en je doet dat voor jezelf. 
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 09:24:11

Alice  Dat is dus mijn grootste probleem met de maatschappij Dat is ook het 1e dat mijn kids hier leren: iedereen is gelijk!  Wel met voorbeelden erbij hoe men dat in de maatschappij anders ziet, want ze moeten natuurlijk wel weten wat er te koop is, maar in hun hart zullen ze hopelijk altijd weten dat de vuilnisman net zoveel waard is als de topman van het IMF.  De koningin is echt niet belangrijker dan de bakker.  Hoe de wereld zo raar geworden is, snap ik gewoon niet.

Hard werken wordt zeker niet altijd beloond.  Vaak juist niet.  Je werkt inderdaad voor jezelf, maar ik durf te wedden dat er heel veel mensen daar niet voor beloond worden.  En dat is helemaal een zure les om aan kinderen mee te geven...

Pfff, wat een wereld om kinderen in neer te zetten/hebben gezet...  Niet dat ik er spijt van heb, maar hen opvoeden is wel heel lastig!!!

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 30-10-2012 09:29:46
Belonen is niet altijd in de vorm van geld. Maar ik bedoel zeker ook waardering van een baas, van collega's. Zelf met een voldaan gevoel naar huis gaan, je goed voelen in wat je doet. Een goed voorbeeld voor je kinderen zijn etc. 

Elk mens is natuurlijk evenveel waard en je kunt je kinderen prima leren om niet neer te kijken op mensen die minder hebben of kunnen. Absoluut heel belangrijk. 
Maar als het gaat om verloning, moet je het onderscheid wel gaan maken. Het werk en de verantwoordelijkheid is ook niet gelijk. 


 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 09:38:34
Alice  Ik heb zo'n voorgevoel dat jij en ik een keer iets hebben waar we niet hetzelfde over denken   Ook wel eens leuk  

Ik geloof dus echt niet dat er onderscheid zou moeten zijn tussen verloning.  Ik vind dat nooit terecht.  Wat mij betreft zou iedereen gewoon een vast bedrag per uur betaald moeten krijgen.  Zowel de vuilnisman als de bakker als de chirurg of onderwijzer.  Onderwijs zou dan vrij toegankelijk moeten zijn. 
Dan zou je een maatschappij krijgen waarin men vanuit zijn hart werkt, dat werk doet waar hij/zij talent voor heeft, iedereen zelf kan kiezen en vals spelen niet loont.

Maar goed, nu weer even back to earth ;-)  Deze les over ''samenwerken'' zal ik onthouden en aan mijn kinderen doorgeven.  Naast wat zij in hun hart moeten weten, moeten ze natuurlijk ook leren hoe de maatschappij werkt (helaas).

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 30-10-2012 09:42:13
Op zich ben ik het wel met je eens dat dat heel mooi zou zijn. Een wereld zonder geld, zou prachtig zijn denk ik. 
In feite is het het communistische gedachtengoed. En hoewel ik daar heel erg achter kan staan, is 't ook bewezen dat het niet (meer) haalbaar is. 

Dus.. idealistisch ben ik het met je eens, realistisch zeg ik dat het gewoon niet kan. 
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 30-10-2012 09:50:38
Zijn we het toch nog een beetje eens hihihi
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 09:51:06
Alice  Dat het niet kan weet ik, wel, hoor.  Maar dat wil niet zeggen dat ik het er ook maar een beetje mee eens ben zoals de wereld nu is! 

Maar het communistische gedachtengoed werkte niet, omdat niet iedereen daar in mee ging/wilde gaan.  Juist diegenen die de leiding hadden.  Dat is het probleem op deze wereld: mensen verschillen teveel.  Men is teveel begaan met eigen welzijn.  Ook de onderwijzers en de leerlingen.  Vandaar dat scholen dus ook al zo oneerlijk in elkaar steken.  En ach, wat dat betreft is het dan misschien maar goed dat kinderen zo snel mogelijk op een oneerlijke manier les krijgen, zodat ze daar goed aan wennen en goed mee kunnen draaien in die oneerlijke maatschappij.

Wat dat betreft wel een puntje voor mij om te onthouden als ik hier lesgeef...

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Danimvsenna  schreef op: 30-10-2012 11:17:32
Ik heb niet alles gelezen.

Maar ik doe ook MBO (2e jaars).
Hier ook vaak zat dat we een groepsopdracht krijgen en moeten presenteren.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je werk, dus je moet zorgen dat je (toch wel minimaal 1 dag vantevoren) alles bij elkaar hebt van iedereen. Mocht er dus iemand ziek zijn, dan kan je het niet daar op afschuiven.


Hier krijg je meestal een 2e kans om de presentatie nog eens met elkaar te doen.
Zijn je mede studenten er niet, dan doe je hem alleen (om met 1 van degene die wel is op komen dagen). Krijgt er geen punten aftrek voor als je duidelijk aan kan tonen dat jij jou deel gewoon gemaakt hebt. (moet blijken uit een taakverdeling die aan het begin van het project is gemaakt).

Soms zit ik ook bij mensen in een groepje die er met de pet naar gooien, en niks uitvoeren. Maar dat geef ik optijd door aan de docent. Zorg dat ik mijn eigen deel wel af heb, en daar word echt naar gekeken.




Dus ik vind het niet eerlijk voor je dochter dat ze punten aftrek krijgt.
Maar vind wel dat zei er voor had moeten zorgen dat ze ook het werk vna de andere meiden al had.
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Laura73  schreef op: 30-10-2012 12:35:10
ik heb nieuws.Na lang gedebatteerd en beargumenteerd te hebben mogen ze volgende week de presentatie totaal doen en is puntaftrek niet door gegaan.
Gisteravond vertelde dochter dat zij de anderen 2 maal verzocht heeft hun deel te mailen met motivatie.Zij had haar deel wel aan hen gemaild.De anderen hebben dat richting haar vertikt.Met dochter afgesproken als zo iets weer gebeurd dit 3 dagen voor presentatie ta mailen naar decaan en in t vervolg alle presentaties zelf in zn totaal als back up te maken voor het geval dat.Dit gaat haar enorm veel tijd kosten dat wel.
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Ivy  schreef op: 30-10-2012 12:40:50
Laura73  Wat ontzettend fijn voor je dochter dat er geen punten zijn afgetrokken!  Zeker omdat ze wel degelijk geprobeerd had de hele presentatie in haar bezit te krijgen.

Goede les voor haar voor de volgende keer dat ze dan eerder aan de bel trekt.  Wel triest dat het nodig is om dat te leren...

Hopelijk gaat ze heel goed scoren volgende week!

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Alice  schreef op: 30-10-2012 12:45:46
Wat fijn dat de leraar meedenkt en ze een nieuwe kans geeft. 
En super voor je meisje dat ze toch het punt krijgt wat ze verdient! 
 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Laura73  schreef op: 30-10-2012 13:14:28
Heb wel veel aan jullie comments gehad hoor, ik moet erg wennen aan deze dingen,ben niet verder gekomen dan leao dus dit is voor mij ook allemaal nieuw.Zal dochter de succeswensen overbrengen!

 
Quote
RE: mbo eerlijk?
Janneke  schreef op: 30-10-2012 13:15:32
Wat fijn dat je dochter een tweede kans krijgt!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op mbo eerlijk?
Naam
Bericht