Menu
 

Topic:

Waarheid over Sint, raar?

Anna28  schreef op: 18-10-2012 21:57:16
Ik ben opgegroeid met de waarheid over Sinterklaas. Van jongst af aan weet ik dat hij niet bestaat en dat de kadootjes door papa en mama gekocht werden. 
Wij zijn allemaal zo opgegroeid, ook mijn vele neefjes en nichtjes. 
Geen idee of het bij de Veluwe hoort hoor, maar ik vond het prima. 
Altijd supergezellige avondjes gehad, altijd dikke pret, zakken met kadootjes enz. 
Nooit iets tekort gekomen. 

Maar nu zit ik even heeeeel ver vooruit te denken: zou ik dat ook bij Tim kunnen doen? Of zou hij dan enorm buiten de boot vallen qua leeftijdsgenootjes op school enzo straks als hij groter is? 

Ik hou gewoon niet van liegen. Vind het hele sint gedoe best een onzinverhaal. Gezellig pakjesavond vieren is hartstikke leuk, maar al dat gedoe van geloven en 'angst' voor zwarte piet en Spanje enzo. Het gedoe met dure/minder dure kadootjes, zou de Sint me wel lief vinden enzovoort. 
Dat wil ik eigenlijk helemaal niet. 
Plus dat ik heb meegemaakt (met heeel veel kinderen op de bso in de leeftijd rond 7/8 jaar) dat ze vreselijk boos en teleurgesteld zijn omdat alles een grote leugen is. 

Kan ik het maken om mijn kind gewoon de waarheid te zeggen vanaf het moment dat hij dat begrijpt? 
We vieren gewoon pakjesavond met alles er op en eraan, maar wel met de waarheid, zoals wij allemaal grootgebracht zijn. 

Of is dat stom? 
Moet er wel bij vertellen dat Tim straks naar een christelijke school zal gaan, ik heb geen idee of de kinderen daar ook geloven in sint of niet. 

Zou hij een buitenbeentje worden in deze tijd? Zijn er hier ouders die gewoon nuchter de waarheid gelijk vertellen?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Waarheid over Sint, raar?
Angelique  schreef op: 19-10-2012 11:18:27
kijk het s ieder zijn ding
als jij t zo fijner vind moet je daarin je hart volgen

als ik zie hoe jayden nu geniet van de tijd en de spanning dan denk ik het is geod zo we gaan er in mee
komen er vragen zal ik die zeker beantwoorden naar waarheid maar zolang hij zo geniet
ik zie nu al op tegen de tijd dat hij met de vragen komt vind zooo leuk dit voor mijn kindjes te doen
ik heb er vroeger ook altijd van genoten en krijg nu ook gewoon de kriebels
is wel dat jayden absoluut niet bang is van ze hoor anders had ik het wellicht toch iets anders gedaan maar nee ze genieten en ik geniet daarvan
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Mitch  schreef op: 19-10-2012 11:23:12
Als jij denkt dat dit het beste is voor jouw kind en jouw gezin dan moet je het vooral zo doen.
Wie zijn wij of de buren om jou te vertellen hoe je je kind op moet voeden als het om de sint gaat.

Ik vind persoonlijk dat kinderen al te snel op moeten groeien en ik vind het heerlijk wanneer ze nog in al hun onschuld in dingen als sinterklaas geloven.
Mijn zoon is niet bang voor de sint of de pieten en nooit geweest ook, dat vind ik namelijk wel achterlijk om de kinderen er bang voor te maken.

Vorig jaar was een meisje bij hem in de klas aan het verkondigen dat de sint niet meer bestaat, dus hij kwam bij mij met de vraag of dit echt zo was?
Ik heb gevraagt of HIJ erin geloofde dat de sint bestaat, hij antwoorde ja ik geloof wel, dan is dat voor jou zo kleine man.
En dat was goed en hij is er niet meer op terug gekomen.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
3prachtkinders  schreef op: 19-10-2012 11:49:31
Mijn oudste gelooft er niet meer in, ze is er zelf achter gekomen, omdat het in de krant stond, dat het stokje van de ene naar de andere is gegaan (volgen jullie me nog)...Ze vond het niet erg, ze is niet boos geworden, ook niet teleurgesteld.

Het is een fantasie. Ik ben van mening, dat het hoort  bij een kind zijnde Fantasie. En ik vind het heerlijk, fantasie, het is niet liegen. En oooooh wat geniet ik van de blije gezichtjes.

En ergens staat me nog bij, dat Sint Nicolaas wel heeft bestaan, die cadeautjes gaf. Moeten jullie maar eens googlen.

Mijn middelste gelooft nog, en ik besef dat het voor hem ook het laatste jaar is. Maar dan nog heb ik nog een uk, en mijn schoonzus heeft ook 2 kindjes...

Wel heb ik nu afgesproken met allebei de grotere kinderen, dat ze in het boek mogen aankruisen, tot 20 a 25 euro, om de reden, sinterklaas moet wel een heleboel kindjes doen.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Amymv2  schreef op: 19-10-2012 12:21:27
Eerlijk gezegd vind ik het een beetje overdreven allemaal. Het is voor kinderen toch een leuke tijd en die spanning hoort er toch bij. In heel Amerika geloven de kinderen in SantaClaus en ik heb nog nooit gehoord dat die kinderen later boos werden, omdat hij niet niet bestaat. Ik vind het ook niet liegen tegen je kinderen, het is gewoon een leuke traditie die we in ere moeten houden. Waarom kinderen gelijk uit de droom helpen? Hup, gelijk de waarheid, jij hoeft geen kind te zijn, leer maar gelijk hoe het leven in elkaar zit! Zoiets??? Nee, ik vind het gewoon stom dat jij je kind nu gelijk wilt vertellen hoe het zit en ik denk ook idd, dat hij buiten de boot zal vallen. Maar goed, dat zul je dan wel opvoedkundig verantwoord vinden, maar ik vind het onzin! 


 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Famke  schreef op: 19-10-2012 12:29:46
amy wat reageer jij fel zeg,
mijn dochter was bang maar ik hou ook niet van dat liegen en weet nog hoe belazerd ik mij vroeger voelde toen het werd verteld.
Het is mijn keus en de keus het meteen te vertellen en de de keus die een ander maakt heb ik respect voor,ik vand dat niet stom of onzin zoals jij dat vind.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Bepje  schreef op: 19-10-2012 12:31:36
Ik vind dat je moet doen wat bij jullie opvoeding past. Asl je hem daarom op wil laten groeien met de waarheid rondom sint moet je dat doen. Of hij dan een buitenbeentje is is maar de vraag want andere kinderen weten dan toch niet dat hij er meer over weet ?
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 19-10-2012 12:36:24
wowow Amy, rustig maar hoor!! 
Lijkt wel alsof je wordt aangevallen en jezelf enorm moet verdedigen.... relax! 
Slaat natuurlijk nergens op dat een kind die de waarheid weet over sinterklaas geen kind meer zal zijn he in jouw ogen 


@Mitch: dat vind ik ook wel een mooie opmerking: geloof jij dat hij bestaat? ja? dan bestaat hij. 
Of zoals iemand zei: de vragen terugkoppelen: wat denk je zelf? En het dan een beetje in het midden laten. 

@3prachtkinders: hij heeft ook bestaan, het is zelfs een heilige binnen de RK kerk. Een man die gaf aan de armen volgens mij. 
Wel iets anders dan de overvloedigheid die onze kids krijgen hihi




 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Xsara  schreef op: 19-10-2012 12:47:51
ik heb mijn ouders vroeger betrapt met het sint kadootje, wist al een tijdje dat sint dus niet bestond maar ben nooit boos geweest.. waar moet een kind in godsnaam boos over zijn, dat je als ouder je kind verwend op naam van een ander, dat ze kadootjes krijgen en dat er een feest van wordt gemaakt.. dat vind ik grote onzin. Ik blijf zo lang het kan ze het verhaal van sint vertellen en zelfs nu vind ik het nog steeds spannend als die tijd er weer is.. ik mag graag ook volwassenen verassen en uit naam van sint een kleinigheidje geven.. ik kan me wel veel grotere leugens voorstellen die je je kind kan vertellen, ik hou niet van liegen en ben altijd gruwelijk eerlijk maar dit vind ik horen bij onze cultuur en hou het graag in stand.. de wereld is al eerlijk en hard genoeg naar kinderen, ze moeten al zoveel, nee dit is voor mij echt een kinderfeest die ik graag in stand hou.. zo lang en zo spannend mogelijk!!! Ik kijk zelf met veel plezier terug naar de jaren dat ik zelf nog geloofde... ik hoop dat mijn kinderen dat ook zullen doen en zo niet.. jammer, ik doe het op mijn manier en ze kunnen het dan zelf bij hun kinderen anders doen..
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 19-10-2012 12:51:02

Quote xsara:
 waar moet een kind in godsnaam boos over zijn, dat je als ouder je kind verwend op naam van een ander, dat ze kadootjes krijgen en dat er een feest van wordt gemaakt.. dat vind ik grote onzin.  



Ik heb dus wel meegemaakt dat kinderen intens verdrietig waren en telleurgesteld omdat de beste man niet bestond. Dat ze jarenlang brieven hebben geschreven, liedjes hebben gezongen voor iemand die niet bestaat. Sommige kinderen vinden dat vreselijk. Heb echt gezien dat ze het hun ouders heel kwalijk nemen. Niet de kadootjes, maar het laten geloven in iets wat niet waar is. Vertrouwen was dan echt weg van het kind in zijn papa en mama. 

Maar dat zal persoonlijke ervaring zijn hoor. 
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Else  schreef op: 19-10-2012 13:07:52
Mijn ouders hebben mij ook altijd verteld dat Sinterklaas niet bestaat, nou het feest werd er niet minder luek om hoor!

Zelf hebben we ook aan de kinderen verteld dat het een verhaaltje is. Ik merk dat mijn kinderen er een beetje doorheen fietsen, soms geloven ze er heilig in en dan weer laten ze merken dat ze wel heel goed weten hoe de vork in de steel zit. Ik doe er gewoon lekker luchtig over en vind het prettig dat als de spanning hen teveel word ik gewoon kan zeggen : jongens het is toch gewoon een verhaaltje.
Ik moest laatst wel lachen om de kinderen. binnenkort gaan we emigreren, mijn man is al vertrokken voor het werk. De kinderen gelijk zeiden: we moeten Sinterklaas wel een brief schrijven met ons nieuwe adres erin!
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Else  schreef op: 19-10-2012 13:10:02
Oei een beetje kromme zinnen! Ik hoop dat je het kan volgen

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Cateye  schreef op: 19-10-2012 14:03:31

hier een dochter die zegt dat sinterklaas opa is... komt om dat hij al een paar jaar als sint verkleed gaat en manlief als piet dus opa is sinterklaas en papa zwarte piet..

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
3prachtkinders  schreef op: 19-10-2012 14:08:13
Zie je wel, ik heb weer iets onthouden...Yeah feel good hahaha.

Ik laat ze zelf een beetje achterkomen, net als mijn dochter van 10.
Mijn middelste is 2 jr geleden wel eens meegekomen dat er een vriendje had gezegd dat de goedheilig man niet bestond. Heb met de moeder wel over gesproken, van hoe of wat. Leuk vinden deed ik het niet, maar haar beweegredenen snapte ik wel, en ze had ook nadrukkelijk gezegd dat hij niet mocht vertellen op school. Dat kan je nu eenmaal niet verkomen.

Maar goed, ik vroeg toen zelf aan mijn zoon wat hij er zelf van vond, nou dat er een echte sinterklaas is, en dat het zo druk is voor die man, dat er ook hulpsinten waren...Lekker even zo laten dan.

Bij mijn zoon zit wel een jongetje die niet aan feestdagen doen, dus ook geen sint of kerst. Best wel sneu (heeft met een bepaald geloof te maken). Maar hij doet ook echt niet mee, schoen versieren, als sinterklaas komt op school is hij er niet bij. Kerstdiner dan wel weer, maar ook niet knutselen voor de boom enzv. Persoonlijk...Persoonlijk vind ik het wel sneu, en zielig. Maar aan de andere kant is het hun keuze, en wie ben ik, om dat niet te respecteren.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Waarheid over Sint, raar?
Naam
Bericht