Menu
 

Topic:

TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..

Mitch  schreef op: 17-10-2012 18:49:57
het leven
Kreeg op facebook een filmpje te zien.
Meisje verteld via briefjes hoe ze gepest word en hoe het leven haar zuur gemaakt word.
Dagen erna pleegt het meisje zelfmoord.
Haar moeder wil dat haar verhaal overal gezien en gehoord word om mensen duidelijk te maken hoeveel pesten kapot maakt.
Ik wil om die rede het filmpje hier ook delen, wie weet wie erdoor geraakt word...
ik in ieder geval wel

**********


Canada is in shock na de dood van de 15-jarige Amanda Todd. Ze had in een video op facebook uitgelegd hoe ze gepest werd op school. De premier van British Columbia reageerde verontwaardigd.



Het meisje raapte vorige maand alle moed bij elkaar en vertelde via briefjes in een video op Facebook hoe ze gepest werd, op school maar ook via het internet. Afgelopen woensdag stapte ze uit het leven


De zelfdoding van het meisje ging allesbehalve ongemerkt voorbij en de reacties bleven niet uit. Zo reageerde ook de premier van de provincie British Columbia, Christy Clark: ‘Niemand mag gepest worden. Niemand verdient dat. Niemand vraagt erom. Pesten moet gestopt worden’.


Amanda’s moeder hoopt vooral dat de video gebruikt wordt in de strijd tegen pestgedrag. ‘Dat is wat mijn dochter gewild zou hebben’, aldus Carol Todd op Twitter.


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02–649.95.55 of

Het verhaal van Amanda Todd
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Melissa  schreef op: 05-11-2012 11:59:18

Ik vind het ontzettend naar voor deze jongenman en zijn familie dat hij geen andere uitweg meer zag!

Dat de pesters fout zitten, ja dat zitten ze.

Maar dat ze schuldig zijn aan dood door schuld? Of dit de rest van hun leven moeten mee dragen. Nee. En ik denk uiteindelijk dat bijvoorbeeld deze jongen dat ook niet zou willen.

Ik ben vanaf mijn vroegste jeugd gepest, en dat heeft ook echt ernstige vormen aangenomen, ik had helemaal geen vriendjes en werd dagelijks bedreigt. Op sommige scholen mocht ik 5 minuten eerder weg zodat ik niet dagelijks in elkaar geslagen werd. Ik heb er letterlijk de fysieke littekens er nog van op mijn lijf.

Maar ...

Soms kom ik nog wel eens van mijn vroegere pesters tegen, ik herken ze niet meer, maar zij mij wel. Vaak vertellen ze hetzelfde verhaal, dat ze nog regelmatig terug denken aan 'alles' wat ze mij hebben aan gedaan, dat ze geen idee hadden wat ze bezielde om het te doen en dat het ze vooral heel erg spijt.

Het zijn geen slechte mensen, het zijn kinderen die foute keuzes maken, vaak onzekere kinderen die op deze manier hopen zich in te dekken om zelf het slachtoffer van het pesten te worden. En zelfs al zijn de pesters van dit krantenartikel al rond de 20, zelfs dan is hun brein nog niet volgroeid.

En hoe erg ik het vind dat deze jongeman geen andere keuze zag dan uit het leven te stappen, het is en blijft zijn keuze.

Ik hoop dat de familie het uiteindelijk een plekje kan geven, niets lijkt me erger dan dat je kind zijn eigen leven neemt!

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 11:59:21

Quote Mitch:
Word dit de volgende rage
Ja staat er misschien enorm lomp, maar zo bedoel ik het niet, ik vind dit een enge ontwikkeling.



Ik hoop van harte dat dat niet het geval is....  Zeker een hele enge ontwikkeling!
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 11:59:22

Quote Mitch:
Word dit de volgende rage
Ja staat er misschien enorm lomp, maar zo bedoel ik het niet, ik vind dit een enge ontwikkeling.



Ik hoop van harte dat dat niet het geval is....  Zeker een hele enge ontwikkeling!
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Mitch  schreef op: 05-11-2012 11:59:23
Ik denk dat pesters heel goed weten dat ze pesten, ik denk alleen dat ze de impact van hun gedrag niet goed in kunnen schatten.

Kyla ik vind het heel erg dat jouw omgeving je zo heeft laten barsten
Men vind dat ik te heftig reageer op wat mijn kind gebeurd en dat ik misschien zelfs soms als agressief bestempelt kan worden, maar ik vind het zooo belangrijk dat mijn kind weet waar zijn veilige haven is en dat ik door vuur ren als het moet.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Laura73  schreef op: 05-11-2012 12:02:25
[quote]Ik denk dat pesters heel goed weten dat ze pesten, ik denk alleen dat ze de impact van hun gedrag niet goed in kunnen schatten.

Kyla ik vind het heel erg dat jouw omgeving je zo heeft laten barsten
  alleen al omdat ze heus wel weten dat ze pesten zou men daar al niet aan moeten doen maar niet mauwen ja we waren pesters maar hebben de impact niet door.vind ik echt zwak.
pesten is gewoon absoluut not done.moet er niet achter komen dat 1 van mijn kinders een bully is.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Mitch  schreef op: 05-11-2012 12:05:03
Ik zeg nergens dat ik vind dat pesters maar een schouderklopje en een foei moeten krijgen.
Ik vind dat pesters geconfronteerd moeten worden met hun gedrag voor mij part via rollenspellen en dergelijke dat ze de impact goed tot zich door kunnen laten dringen.
verplicht naar mensen moeten luisteren die nu nog in hun leven belemmerd worden.

Maar om ze de dood van iemand in de schoenen te schuiven vind ik geloof ik net een stapje te ver.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 12:08:22
Stel dat iemand heel sterk is en zonder het door te hebben zijn kracht verkeerd gebruikt en daarmee mensen fysiek pijn doet.  Dan zeg je toch ook niet: De ouders van het in elkaar gemepte kind hadden het maar op een vechtsport moeten laten gaan?  Of waarom kreeg dat kind geen krachttraining?

Nee, degene die zijn kracht verkeerd gebruikt en daarmee een ander pijn doet, is schuldig, gaat de fout in.  Geen twijfel mogelijk.

Dat geldt dus ook voor diegenen die hun verbale kracht gebruiken om een ander pijn te doen.  Dat ze niet weten wat het gevolg kan zijn, vind ik het aller-, allerzwakste excuus dat er bestaat! 

En dat ze onschuldige kinderen zijn die een fout maken...  Sorry, dat wil er bij mij ook niet echt in.  Als dat het geval is, zit er toch iets grondig mis bij hun opvoeding en niet bij die van het gepeste kind.

Dat een kind zelfmoord pleegt, blijft een keuze van die persoon.  Ik denk niet dat je de pesters daar rechtstreeks van kunt beschuldigen, maar wel degelijk voor al het verdriet dat daar aan vooraf is gegaan en dat is al erg genoeg!

Ik denk dat er toch echt door alles en iedereen meer aandacht moet worden besteed aan de gevolgen van pesten.  Dat is de enige oplossing.



Mitch  Ik denk dat jouw kind wel weet dat je door het vuur gaat voor hem als het moet.  En laat anderen maar denken wat ze willen.  Super dat jij die veilige haven wilt voor je kind!
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Alice  schreef op: 05-11-2012 12:10:55
Ik had op de havo een meisje in mijn klas die altijd veel gepest werd. Zelfs door leraren!! Schokkend vond ik dat. 
Ze was mijn vriendin, maar ze was echt heel moeilijk om mee om te gaan. Ik had er wel begrip voor, heb zelfs 's een leraar op zn nummer gezet toen die naar haar een rotopmerking maakte, maar het was vreselijk moeilijk om haar niet te kwetsen. 
Ik hoefde maar het minste te zeggen of ze was over de rooie. Een keertje haar te laat bellen en ze was vreselijk verdrietig omdat ze dacht dat ik haar liet zitten. 
Inmiddels zijn we 17 jaar verder en ze is nog steeds zo! 
Maar ja.. zo geven heel veel mensen om haar heen de vriendschap op omdat ze niet tegen dat gedrag kunnen, begrijpelijk. Van haar ook begrijpelijk, maar elke keer krijgt zij weer bevestiging dat mensen haar laten zitten en haar niet mogen, wat haar alleen nog maar nog onzekerder maakt. 
Ik kan dat in mijn eentje niet goed maken voor haar. 
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Melissa  schreef op: 05-11-2012 12:12:12

Elke school zou een pestbeleid moeten hebben waarin ze iedereen in laten leven in hoe het is gepest te worden. Hoe vernederend en eenzaam het is. Het slachtoffer van pesterijen is NOOIT fout, dat vind ik ook.

Alleen de pesters hebben geen idee nu hoe hun gedrag uitpakt. En zij ze fout? JA! Zijn ze schuldig aan dood door schuld? Nee!

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 12:14:15

Alice  Geeft idd aan dat het niet altijd te voorkomen is dat iemand verdrietig wordt door anderen.


Toch denk ik dat er wel een duidelijk verschil is tussen iemand bewust pesten en iemand die een keer per ongeluk gekwetst wordt.  De 1 zal er gevoeliger voor zijn dan de ander, dat zal altijd zo zijn.  Maar het zou toch wel helpen, denk ik, als mensen zich bewuster worden van hun woorden.

Wat natuurlijk altijd lastig blijft, is dat je bij een verhaal dat je online leest niet echt het naadje van de kous weet.


 

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Anne Mv 3  schreef op: 05-11-2012 12:18:13
Pesters hebben óók een veilige haven nodig. Ik ga door het vuur voor mijn kind, zowel als het gepest wordt maar net zo goed als hij/zij pestgedrag laat zien. want dat gedrag komt óók ergens vandaan!

Als mijn kind thuiskomt met een kapotte jas omdat er 5 jongens op hem gedoken zijn dan vraag ik wél aan hem (behalve wat de aanleiding was) of hij naar de juf toe is gegaan. In die zin maak ik hem weerbaar, dat het normaal is dat je hulp vraagt als er dingen gebeuren die je niet leuk vindt.
Ook al is het achteraf, maar dat de situatie wél besproken wordt. Zowel met de dader(s) als met het slachtoffer.
We leven in een harde maatschappij, en ik ben wel eens bang dat het steeds harder wordt.
Onze kinderen moeten we dus weerbaar maken, tijd maken voor hun verhaal, hen steunen en sterk maken. Zo krijgen pesters veel minder kans!
Meestal zijn pesters onzekere kinderen, kudde gedrag en vaak in het verleden ook zelf gepest.
Het zijn kinderen of jongeren die nog heel erg reageren vanuit hun impulsen, ja natuurlijk moeten ze geconfronteerd worden met hun gedrag maar ook zij hebben goede begeleiding nodig.
Pesten en gepest worden is géén zwart-wit verhaal, dat zou wel lekker makkelijk zijn maar dat is het absoluut niet!!
'k Ben wel van mening dat ouders en leerkrachten nog altijd onderschatten hoeveel er wel niet gepest wordt, het gaat vaak zó subtiel dat volwassenen helemaal niet in de gaten hebben hoe erg het is.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Alice  schreef op: 05-11-2012 12:31:00
Ja natuurlijk Ivy.. maar mijn vriendin kan dat onderscheid niet meer maken (tussen bedoeld of onbedoeld kwetsen). 
Ook kan ik haar niet er op wijzen, want kritiek kan zij absoluut niet verdragen. Als ik zeg dat iemand iets niet rot bedoelt (wat dan ook echt zo is), dan zegt zij dat ik het voor pesters opneem. En is vervolgens echt verdrietig. 
En natuurlijk is daar heel heel veel aan voorafgegaan. Zij wordt gepest zolang dat ze het zich kan herinneren. Ik ben in haar hele leven de enige vriendin geweest. Haar ouders zijn verknipt, heeft ze ook niets aan. 
Hoe is het leven voor zo iemand? Hoe kan die nog dingen juist inschatten? 
Ik weet dat mijn vriendin er ook meerdere malen aan heeft gedacht om er uit te stappen. Natuurlijk wil ik niet dat ze dat doet, maar ik weet ook dat men dan dezelfde dingen zal roepen als in dit topic en dat dat dus niet helemaal klopt. 

Bij zo iemand als deze Tim kan ook zoiets gespeeld hebben. Als je lang gepest bent, kun je dingen gewoon niet meer just inschatten, er is zoveel kapot gemaakt. En dat begon op de kleuterschool. Maar goed, dat zijn wel kleuters, die echt niet beter weten. 
Een ouder iemand moet natuurlijk wel beter weten. Maar goed.. pubers hebben veel aan hun hoofd, zijn vaak enkel met zichzelf bezig. Goed is het natuurlijk niet, maar heel erg bewust is het ook niet. 
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 12:37:33
Je weet ook nooit echt wat er zich afspeelt als je een verhaal zo even leest.

Ik kan me voorstellen dat een vriendin die echt zo in de frut zit ook zoiets zou kunnen doen als deze jongen Tim.

Misschien dat veel mensen die gepest worden/werden dat bekijken vanuit hun situatie.  Pesten heeft mij niet veel goed gedaan, maar ik ben er niet zo van geworden als de situatie die hierboven beschreven is. 

Ze hebben nu toch zo'n methode waarbij ze kinderen/jongeren leren om niet te pesten en elkaar te respecteren?  Een streep door het lokaal waarbij eerst iedereen aan 1 kant staat en dan vragen gesteld worden waarbij ze dan naar de andere kant van de streep gaan om zo respect voor elkaar te krijgen?  Dat vind ik dus echt een geweldig initiatief. 

En op basisscholen zijn er toch ook programma's over pesten?  Werken die niet dan? 



 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Mitch  schreef op: 05-11-2012 12:39:21
Ach hou op..
Stop hou op... stop ik wil dit niet.... stop ik vind dit niet leuk en dan mogen ze naar de juf.
Welke het normaal kindergedrag vind dat een kind word opgesloten in de wc en dat soort rare fratsen.
pestprotocol ammehoela!

Inderdaad gewoon confronteren bijpassend aan de leeftijd en wel al vroeg genoeg beginnen.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 12:43:57
Ik denk dat kinderen al op vrij jonge leeftijd kunnen leren dat pesten gewoon niet mag.  Een kind dat in de WC opgesloten wordt, vind ik toch wel ver gaan...

Wat jammer dat het pestprotocol op scholen gewoon niet voldoende effect heeft.

Hier geldt altijd de regel dat plagen niet meer leuk is als de ander niet lacht of er blij van wordt.  En als ze niets aardigs te zeggen hebben, moeten ze niets zeggen.
Ik kan alleen maar hopen dat dat voldoende gaat zijn...  Maar, het lijkt me voor scholen ook niet zo'n gek beginpunt.  En je kunt er in groep 1 al mee beginnen.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Anne Mv 3  schreef op: 05-11-2012 12:45:28
Programma's kunnen zeker een goed middel zijn maar ze worden lang niet altijd consequent toegepast. Leerkrachten zijn ook net mensen.... en door hun bejegening van leerlingen stimuleren ze soms juist het pestgedrag. En soms onderschatten ze hoe erg het is voor het gepestte kind

Ooit eens een hele eerlijke juf gesproken die zei: "ik zie wel eens pestgedrag, en als ik dat zie doe ik het maal 8 want ik ben mij er van bewust dat ik hooguit 10 à 20% van het pestgedrag zie. Pesten gebeurd heel vaak subtiel/stiekem"
Vaak reageren leerkrachten dat ze het pesten niet gezien hebben, dat het wel mee valt enz.
Dat is een grote valkuil, want het is gewoon een gegeven dat er pestgedrag plaats vindt in een groep. Groepsgedrag - bepalen van je rol in de groep gaat nogal eens gepaard met pestgedrag.
Pestprotocollen moeten dus ook preventief gebruikt worden.

Overigens houdt pesten niet op bij de puberteit, er rust een taboe op maar pesten op de werkvloer gebeurd ook écht meer dan je denkt!
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 12:49:17
Een juf zal ook vast niet alles zien.  Kan ook niet.  Ik zie hier met 6 kinderen al niet altijd alles.  Het is wel heel goed als leraren dat ook onderkennen.  Net doen of er niet gepest wordt, daar is niemand mee gebaat als het wel gebeurt.

Maar, als ik dit zo lees, zie ik toch wel weer een extra puntje voor op mijn lijst met pluspunten van thuisonderwijs! 

Het pesten op de werkvloer is hier in België pas geleden nog volop in het nieuws geweest.  Vreselijk gewoon...

Mijn zwager is ook weggepest op zijn werk.  Onbegrijpelijk dat mensen zo gemeen kunnen zijn.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Anne Mv 3  schreef op: 05-11-2012 12:57:41
Misschien is thuisonderwijs idd een pluspunt Ivy, maar er komt een moment dat je kinderen mee moeten gaan doen in de maatschappij. Kunnen ze dan ook voor zichzelf opkomen?

Van jongs af aan proberen we onze kinderen te stimuleren om bij hun eigen gevoel te leven. Nu heeft dat bij de één een beter effect dan bij de ander... Maar hoe vaak zie je niet gebeurden dat ouders van hun kind verlangen dat ze zich conformeren, dan stimuleer je hen dus juist om zich aan te passen aan het gedrag van de groep. Zelf na denken is de boodschap!

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 13:07:14
Anne Mv 3  9 jaar geleden twijfelde ik daar ook aan, of mijn kinderen voor zichzelf zouden kunnen opkomen in de maatschappij.  Al wijzen alle onderzoeken (en vanwege de meer dan een miljoen thuisonderwezen kinderen in de VS zijn er heel veel) uit dat kinderen die niet naar school gaan juist sociaal-emotioneel sterker de maatschappij intreden bij het volgen van vervolgopleidingen, ik stond er heel sceptisch tegenover.

Inmiddels zie ik aan mijn kinderen dat die veel zelfverzekerder zijn dan ik ooit was en dat ze prima opgewassen zijn tegen kritiek van anderen en dat ze heel netjes voor zichzelf kunnen opkomen.  Mijn zoontje, toen 4, draagt graag stropdassen.  Hij droeg er een keer 1 en werd

Kortom, het hele pestgedrag dat op scholen voorkomt is nergens goed voor.  Niet eens om kinderen weerbaar te maken.  Daar hebben ze dat pesten helemaal niet voor nodig. 

Zelf nadenken blijft altijd de boodschap.  Kuddegedrag is, mijns inziens, nooit goed.  Het is heel belangrijk dat kinderen al op heel jonge leeftijd leren dat ze zelf kunnen denken en dat ze uit zichzelf niet zullen willen pesten.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
An  schreef op: 05-11-2012 13:25:15

Quote Ivy:
J
En op basisscholen zijn er toch ook programma's over pesten?  Werken die niet dan? 



De kanjertraining in ieder geval niet. Heeft eerder het tegenovergestelde effect.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
An  schreef op: 05-11-2012 13:28:48

Quote Ivy:

Hier geldt altijd de regel dat plagen niet meer leuk is als de ander niet lacht of er blij van wordt.  En als ze niets aardigs te zeggen hebben, moeten ze niets zeggen.
Ik kan alleen maar hopen dat dat voldoende gaat zijn...  Maar, het lijkt me voor scholen ook niet zo'n gek beginpunt.  En je kunt er in groep 1 al mee beginnen.



Hier geloof ik niet in. Sommige kinderen die gepest worden blijven vanbuiten lachen.
En waarom moet je altijd wat aardigs zeggen? Je kunt ook gewone dingen tegen elkaar zeggen. Iemand ergens bi betrekken.

Sommige willen tegen andere nooit wat aardigs zeggen en zullen die dan gaan negeren. Dat is net zo erg als gepest worden.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 13:34:16

Als een kind zegt dat het iets niet leuk vindt, moet je stoppen.  Als iemand anders er niet blij van wordt, moet je stoppen.  Verder moeten ze natuurlijk ook leren dat als iemand lacht die persoon het niet altijd leuk vindt.  Op school kunnen ze dat moeilijker leren dan thuis.  Ik kan hier gemakkelijker op verschillende situaties inspringen.  Dat blijft.  Maar op school zou de juf/meester dat toch ook moeten proberen.

En ik vind inderdaad dat als je niets aardigs te zeggen hebt (of in elk geval als iets NIET aardig is), dat ze dan hun mond moeten houden.  Mijn kinderen hoeven echt niet naar een wildvreemde toe te lopen om te melden dat ze dik of lelijk of weet ik veel wat zijn.  Als het niet aardig is, moeten ze het gewoon voor zich houden. 

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
An  schreef op: 05-11-2012 13:41:49

Quote Ivy:

Als een kind zegt dat het iets niet leuk vindt, moet je stoppen.  Als iemand anders er niet blij van wordt, moet je stoppen.  Verder moeten ze natuurlijk ook leren dat als iemand lacht die persoon het niet altijd leuk vindt.  Op school kunnen ze dat moeilijker leren dan thuis.  Ik kan hier gemakkelijker op verschillende situaties inspringen.  Dat blijft.  Maar op school zou de juf/meester dat toch ook moeten proberen.

En ik vind inderdaad dat als je niets aardigs te zeggen hebt (of in elk geval als iets NIET aardig is), dat ze dan hun mond moeten houden.  Mijn kinderen hoeven echt niet naar een wildvreemde toe te lopen om te melden dat ze dik of lelijk of weet ik veel wat zijn.  Als het niet aardig is, moeten ze het gewoon voor zich houden. 




Dat is zo. Bepaalde dingen moet je niet zeggen, maar om dan maar helemaal niets te zeggen. Dan krijg je dus dat bepaalde mensen genegeerd gaan worden en dat is net zo erg als pesten.

Bij mijn dochters op school (kanjertraining) moeten ze complimentjes geven. Sorry, maar ik word er zo langzamerhand niet goed van. Wat een onzin, mijn kinderen zijn ineens goed in dingen waar ze echt absoluut niet goed in zijn en dat soort onzin.
Leer kinderen om gewoon te accepteren dat iedereen verschillend is en dat je elkaar niet pest en/of negeert.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ano Voor Nu  schreef op: 05-11-2012 13:47:40
Vreselijk, dankzij pesters hebben deze mensen hun enige kind dat ze hadden moeten verliezen.
Rust zacht Tim
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 13:49:36
Als een kind geen onaardige dingen zegt, wil dat toch niet zeggen dat het niets moet zeggen?  Gewoon op een normale manier tegen elkaar praten, kan natuurlijk altijd.  En als je niets onaardigs zegt, is dat alleen maar makkelijker.

En nee, complimentjes hoeven voor mij ook niet, maar als ze willen zeggen: "Goh, jij bent wel.... (dik, lelijk, sloom of weet ik veel wat), moeten ze gewoon hun mond houden.  Dat is onderdeel van accepteren dat een ander anders is.  Als het iets is waar ze een ander mee kunnen kwetsen, moeten ze gewoon niks zeggen.  Voor ons niet meer dan logisch.

Verder leren ze hier juist ook heel erg om om te gaan met kinderen die juist anders zijn.  Juist omdat anders ook gewoon is.  Maar iets negatiefs hoeven ze van mij inderdaad niet te zeggen. 

Eigenlijk best triest dat als er niets positiefs te zeggen is er dan kennelijk niets te zeggen zou zijn...



 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
An  schreef op: 05-11-2012 13:52:28
Ivy, jij schreef:

"En als ze niets aardigs te zeggen hebben, moeten ze niets zeggen."

Daarom dacht ik dat jij bedoelde dat je of iets aardig moet zeggen of helemaal niets.
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Ivy  schreef op: 05-11-2012 13:55:17
An  Je hebt gelijk, schreef het idd niet zo goed op.  Ik bedoel dus dat ze niets onaardigs moeten zeggen   Niet dat het allemaal aardig moet zijn.  Neutraal mag ook.

Probleem is alleen wanneer iemand vraagt wat je ergens van vindt als je het niets vindt (mening over kapsel ofzo).  Dat vind ik zelf ook lastig.  Dan probeer ik ze maar te leren om het in nette woorden te zeggen dat het niet hun smaak is, maar dat het er om gaat of de ander er blij mee is ofzo.

Er zullen natuurlijk altijd lastige situaties blijven, maar er zomaar iets onaardigs uitknallen, nee, dat hoeft voor mij niet. 
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Xxx  schreef op: 05-11-2012 13:56:10

Quote An:
[...]

Dat is zo. Bepaalde dingen moet je niet zeggen, maar om dan maar helemaal niets te zeggen. Dan krijg je dus dat bepaalde mensen genegeerd gaan worden en dat is net zo erg als pesten.

Bij mijn dochters op school (kanjertraining) moeten ze complimentjes geven. Sorry, maar ik word er zo langzamerhand niet goed van. Wat een onzin, mijn kinderen zijn ineens goed in dingen waar ze echt absoluut niet goed in zijn en dat soort onzin.
Leer kinderen om gewoon te accepteren dat iedereen verschillend is en dat je elkaar niet pest en/of negeert.



ik denk dat je het doel van de kanjertraining dan voorbij gaat.
de kanjertraining is er juistvoor bedoelt om kinderen bewust te maken van hun gedrag.
mijn zoon heeft op school heel vaak de witte pet op.
Niet omdat hij een heilig boontje is, maar omdat hij js zoals hij is. En daar past ook zijn ondeugende gedrag bij, zolang hij anderen daar niet mee lastig valt.

Thuis heeft hij een tijdje de gele pet gehad. Continu zeuren en piepen en zielig doen. Dit werkte heel goed m het te benoemen en daardoor is hij zich veel bewuster geworden van zijn gedrag.

de rode oet zijn vaak de ergste. De meeloop pesters. Deze kinderen zijn bang om buiten de groep te vallen. Dmv rollenspellen wordt dit heel goed naarvoren gebracht. De kinderen zien en leren dan om niet te lachen om grappen van anderen die niet leuk of kwetsend zijn. Zodat de groep rust blijft ervaren en degene met de pet op leert dat zijn gedrag niet passend is en er ook geen lol aan beleeft zodat het stopt.

de zwarte pet is juist voor de extremere gevallen. De kinderen die pesten en anderen in hun llannen mee betrekken. Juist door de rode petten te verminderen of te laten zien dat gedrag niet passend is wordt de zwarte pet niet gesterkt in zijn gedrag.

de petten zijn figuurlijk en worden wel benoemd.
kinderen worden er vanaf de eerste schooldag mee in genomen en het werkt echt.
Het is niet alleen complimenten geven. Dit hoort er wel bij!
maar dat is juist goed!
Wij zijn in onze leeftijd niet gewend om complimenten te ontvangen. Wij gaan ons snel verdedigen ipv dat we gewoon dankjewel zeggen.
Complimenten horen juist bij het waarderen en respecteren van elkaar!

ik ben een groot voorstander van de kanjertraining, maar ik zie dat het hier werkt (en ben zelf ook leerkracht ).
 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Mama-van-aimy  schreef op: 05-11-2012 13:58:12

Quote :
van de week heeft ook een 13 jarige jongen zelfmoord gepleegd. Pesters moeten maar eens na gaan denken wat de gevolgen van het pesten is.



Die jongen was net 14 jaar die zelfmoord heeft gepleegd. Dat was op 1 november. Camiel heet hij.
Triest dat zulke jonge mensen uit het leven stappen door het toedoen van een ander.

 
Quote
RE: TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Anne Mv 3  schreef op: 05-11-2012 14:00:01
Soms ben ik wel eens bang dat school veel te veel de opvoedtaak van de ouders in de schoenen geschoven krijgt. Een kind moet thuis al leren dat hij/zij mag zijn wie hij/zij is.
Wat je kwaliteiten zijn, waarmee je een ander bezeert enz.

Mooi stukje wat je schrijft over het thuisonderwijs, Ivy! Ik denk dat dit de kern van het verhaal is: hebben kinderen een goed zelfbeeld, zelfvertrouwen of zijn ze aan het overleven?
Als ze aan het overleven zijn en geen idee hebben wie ze zelf zijn dan zijn ze veel vatbaarder voor pesters en/of om zelf pester te worden.

Onze oudste droeg eindeloos fleece-truien. Ik kocht ze omdat ze zo fijn zijn op de camping. Dochterlief droeg ze echt het hele jaar door. Leuke shirts, blousjes, truien bleven in de kast liggen, alleen fleece aan. Op school kreeg ik daar wel eens opmerkingen over, andere moeders vonden eigenlijk dat ik dat niet moest toe staan. Bewust stonden we dat wél toe. Zo, spelenderwijs leerde zij al dat haar keuze consequenties had, o.a. door haar kledingkeuze werd ze niet het populairste meisje van de klas. Nu zegt ze daar zelf over dat ze toen al geleerd heeft welke vriendschappen echt zijn en welke niet! Dat vind ik echt heel erg waardevol! Ze gaat lekker haar gang, wat een ander doet moet hij weten. maar als er iemand gepest wordt dan komt ze daar zeker voor op!
Wij, als ouders helpen haar dus met het opbouwen van haar zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ondanks haar unieke kledingstijl zal ze niet gepest worden want ze straalt veel te veel uit dat ze goed in haar vel zit. Als ouders heb je daar als eerste je verantwoordelijkheid in, en die verantwoordelijkheid moeten we niet bij school neer leggen alhoewel school best een rol speelt in de begeleiding van groepsgedrag.

Ondanks in grote lijnen dezelfde opvoeding, heeft de jongste veel meer de neiging om pestgedrag te laten zien. Hij heeft dan ook een heel ander karakter. We knokken met hem mee om hem te leren dat hij waardevol is zoals hij is, wat zijn sterke kanten zijn. Bij hem is dat wel een heel ander proces dan bij de oudste! En school doet hem daar helaas niet zoveel goed in, juf vindt het belangrijker om te corrigeren dan te belonen, daar wordt hij helaas dwars van en dat uit zich door, jawel, pesten. Onzekerheid verbloemd hij door stoer gedrag, we zijn thuis zijn zelfvertouwen bewust aan het opbouwen, in de hoop dat hij dan op sociaal gebied sterker wordt.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende


Reageren op TIM &meisje post verhaal op Fb en stapt uit..
Naam
Bericht