Menu
 

Topic:

Kleuters steeds later zindelijk

Tulp  schreef op: 16-10-2012 07:38:55
HILVERSUM -  Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. Leraren moeten de kinderen verschonen en de rommel opruimen.

Het verschonen behoort niet tot de taken van het onderwijs. Zindelijk maken van kinderen is een opvoedtaak voor de ouders, meldt het ministerie van onderwijs. Scholen mogen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn, maar het is niet altijd eenvoudig, zegt ook kleuterjuf Monique in de Gooi- en Eemlander.


Juf Monique heeft verschillende leerlingen in haar klas die nog niet zindelijk zijn. Dat soms bijna vierjarige kleuters af en toe een ongelukje hebben is normaal, zegt ze. "Maar bij sommigen lijkt het structureel. Dan roepen de kinderen: ’Juf, Elsie stinkt. Ze moet haar schone luier.’ Want ze heeft al een luier aan, maar haar poep komt er dwars doorheen."


 


Ongelukjes


 


Monique geeft al dertig jaar les, maar het probleem lijkt steeds erger te worden. "Het is niet te doen", verzucht ze. Ze heeft naast Elsie (niet haar echte naam) nog twee kinderen in de klas die vaak ongelukjes hebben. "Dan ligt er weer een plas onder de tafel."

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Mama Van Drie  schreef op: 16-10-2012 07:44:05
Goh....en hoe zou dat nou toch komen?
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Mamajenti  schreef op: 16-10-2012 07:48:36
Nou, hoe dan mama van drie? Ben benieuwd, want als jij de oplossing hebt, heb je wel een doorbraak
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Mus  schreef op: 16-10-2012 07:48:56
Voor mij is dit raar. Ik woon in het buitenland en hier zijn alle kindjes toch echt tussen 2 en 3 jaar zindelijk! Anders mogen ze niet naar de kleuterschool (vanaf drie). Mijn drie kinderen waren alle drie met 2 jaar zindelijk. En ja, het heeft wat tijd gekost om te oefenen, en nee, ze kwamen er niet zelf mee, dat initiatief kwam wel bij mij vandaan! Om te gaan oefenen!
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Tulp  schreef op: 16-10-2012 07:49:24
leuk ook die reclame van zindelijkheidsonderbroek eronder  .


 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Tulp  schreef op: 16-10-2012 07:54:54
De luiers van tegenwoordig die absoberen erg goed, dat is 1 oorzaak .

Mijn oudste was voor zijn 4e verjaardag dag en nacht zindelijk nooit 1 ongelukje gehad .
Mijn middelste nu 3, die moet niks van potje wc of wat dan ook hebben, dat gaat nog een zware dobber worden ben ik bang ..

 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Harleysmama  schreef op: 16-10-2012 07:59:03
Hier ook een kind wat laat zindelijk was. Ja plassen ging altijd goed, behalve poepen dat was een groot probleem. Bleek het gewoon een lichamelijke oorzaak te hebben. Ook als tip gekregen om een gat achterin de luier te knippen, omdat mijn zoon geen afscheid kon nemen van zijn luier. Dat heeft gewerkt en net voor hij 4 werd, dag en nacht helemaal zindelijk. 
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Zoetje  schreef op: 16-10-2012 07:59:05
Mijn oudste was met 2,5 dag en nacht droog. Een jongen.

Mijn dochter is bijna 4 en ben nu bezig met de nachten. Gaat aardig.
zal vast komen doordat de luiers zo goed zijn tegenwoordig. 
Maar een ex die haar gewoon een luier omdoet werkt ook niet.
Je dan zoveel druk om een kind zetten,maar als het niet wilt dag houd het op.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Mama Van Drie  schreef op: 16-10-2012 07:59:48
Ik hoor en lees heel vaak ' komt vanzelf wel...niet aadringen want dan worden ze bang en dat soort geneuzel.
Nou....meestal komt het niet vanzelf en moet je als ouder echt actief ermee bezig , maar ja...dat kost tijd....dat kost een hoop ongelukjes en daar moet je wel zin in hebben.

Mijn kinderen waren niet supervroeg maar die waren echt voor hun 4e jaar zindelijk, no way dat ze met een luier om naar school moeten gaan.

Net wat Mus schrijft moet je er wel de nodige tijd in steken, maar misschien komt het doordat steeds meer moeders steeds meer gaan werken, langere dagen en veel uren maken, dan blijft er gewoon simpelweg minder tijd over om die te steken in het zindelijk worden.

Maakt mij verders niet uit hoor, al zal een kind tot z'n 6e met een luier lopen, zal mij worst wezen maar ik heb ook wel eens een topic gelezen dat die moeder verontwaardigd was dat de juf niet wilde verschonen.....goh.....nee...gek he?......vind ik niet gek hoor en zou ik als juf ook voor passen, en dan moet je daar als moeder dus niet boos over zijn, dan zorg je maar dat je zelf dat kan doen.
Misschien klinkt het wat bot maar ik zie het gewoon zo, en natuurlijk heb je altijd kinderen die door een probleem of wat dan ook later zindelijk zijn, maar daar gaat het hier in het artikel niet over.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Corine86  schreef op: 16-10-2012 08:04:33
Mijn zoon van 2,5 jaar is 's nachts droog, gewoon toeval.
Alleen overdag wil nog niet echt lukken, hij plast hele kleine beetjes. Dat heb ik gemerkt omdat ik hem wel eens alleen een onderbroek aan deed en dan was hij net nat van 4-5 druppels zeg maar.
Nu vanmorgen om 7 uur op de wc geplast, na het eten 8u had hij alweer in de luiers geplast
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Sabrah  schreef op: 16-10-2012 08:13:34
Op een enkel geval na is het inderdaad nergens voor nodig dat kleuters van 4 nog niet zindelijk zijn. 's nachts kan ik me nog iets bij voorstellen maar overdag is gewoon een kwestie van er veel tijd in steken en consequent zijn. Ik heb nooit begrepen waarom kinderen nog steeds een luier omkregen als ze zindelijk moeten worden. Op een gegeven moment moet toch echt die luier uit. En ja, dat is vervelend en geeft veel werk maar je kind leert dan wel het snelst wat de gevolgen zijn als hij/zij niet naar de wc gaat.


 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Liefje  schreef op: 16-10-2012 08:13:59
Mits er geen medische reden is ben ik het met mama van 3 eens ik vind dit geen taak van basisschool juffen! Dus als je kind niet zindelijk is moet je maar onder schooltijd stand-by staan om je kind zelf te komen verschonen.

Teven vind ik ook dat je een kind niet teveel moet pushen maar als het kind toch al 3.5 jaar is zul je echt wel actie moeten gaan ondernemen!
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Monica Mv 2  schreef op: 16-10-2012 08:15:35

Sis, jouw kids hoeven toch niet zindelijk te zijn??


Maarre, ik denk wel dat het klopt. Ik ken verschillende kids die hier over de vloer komen, die medisch niks mankeren en met 5-6 jaar nog steeds niet zindelijk zijn.

En ik denk maar das niet om iemand aan te vallen dat het niet alleen aan de luiers ligt maar ook aan thuis situaties e.d. (dat is wat ik dat in r.l. zie)

 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Liefje  schreef op: 16-10-2012 08:15:43
Oh hier heb ik dus rond die leeftijd gezegd dat de luiers op waren klaar uit....en ja het is even veel werk (nou ja hier viel het mee alleen de eerste dag heel veel ongelukjes) maar goed dat moet dan maar.

S nachts zindelijk was hij ook voor dat hij naar school ging maar dat boeit niet zo he das thuis en heeft geen juf last van
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Fruitsalade  schreef op: 16-10-2012 08:16:01
Lastig. Ik werk ook veel, maar mijn oudste is toch zindelijk. Dag en nacht. Gister is hij 4 geworden en ik had niet verwacht dat hij voor zijn 4e nachtzindelijk zou zijn, maar het is hem toch gelukt. De jongste is van de zomer bezig geweest met zindelijkheid, maar ze kan ook last gehad hebben van een te broeierige luier. Nu wilt ze er niks van weten, maar ze is nog maar 2jr en 3 maanden.

Mijn zoon is trouwens wel zo'n leukertje dat hij midden in de winter zindelijk wilde worden. Dus dat was niet al te makkelijk. Ik ben benieuwd wat mijn meisje gaat doen. Ze kan het wel goed aangeven als ze zonder luier is, dus ik denk dat wanneer de warmte weer komt, ik het gewoon opnieuw ga beginnen bij haar. Het scheelt toch behoorlijk in de kosten.


Deels heb ik trouwens zelf laten beginnen en deels dat ze het zelf aangaven
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Fruitsalade  schreef op: 16-10-2012 08:20:52

Sis, mijn broer was ook nog niet zindelijk vlak voor hij naar school ging. En mijn moeder had voor ons katoenen luiers. En die nemen echt vele malen minder vocht op .
Hij wilde zo graag naar school dat mijn moeder tegen hem heeft gezegd dat hij niet naar school kon, omdat hij een luier aanhad. Hij was binnen no-time zindelijk. Misschien een ideetje

 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Mo27  schreef op: 16-10-2012 08:31:44
de luiers van tegenwoordig zijn zo goed dat kinderen het niet meer vies vinden. vroeger vonden kinderen het snel vies en waren ze snel zindelijk. dit is ook een oorzaak denk ik.

Ook denk ik dat moedeers nu meer werken als vroeger. En nu minder tijd hebben om het zindelijk worden goed door te zetten. En ze hun vrije tijd ergens anders aan besteden. wat heel logisch is.

Kyra was bij mij met precies 3 jaar zindelijk dag en nacht.

Ryan was was 2,4 jaar en overdag zindelijk. nu 2,6 jaar en gaat heel goed. alleen s'nachts lukt nog niet.

Ik moest bij Ryan ook echt twee weken doorzetten. potje in de kamer. elke keer op laten plassen. tot hij door had. toen ging het helemaal super!

 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Fruitsalade  schreef op: 16-10-2012 08:32:19
Oei...


T scheelde ook dat ik al naar de basisschool ging en mijn broer dus ook graag wilde. Arm manneke...
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Lauw  schreef op: 16-10-2012 08:41:06
Naar mijn idee wordem de kinderen juist sneller zindelijk, noof zit op de psz em alle kindjes zijn bijna zindelijk alleen diegeme die ee korter als 2 maanden opzitten, noof is gister 3 geworden en dag en nacht zindelijk, raar idee hoor nooit meer luiers halen.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Liefje  schreef op: 16-10-2012 08:42:13
Wellicht moet je dus iets anders proberen dan de basisschool Dat werkt dus niet want daar wil hij toch niet heen.....maar wat zijn dingen wat hij echt echt graag wil? Of iets wat hij heeft waar hij echt helemaal gek op is? En dat dat gebruiken om zindelijk te worden
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Son  schreef op: 16-10-2012 08:52:32
Ik denk dat er genoeg redenen zijn en dat boeit verder ook niet.

FEIT is wel dat het zo is. Ik was (mijn moeders woorden) al bezig met zindelijkheid toen ik anderhalf was. In mijn ogen is dit te vroeg, maar vroeger werd er meer een halszaak van gemaakt blijkbaar en zijn er MEER kinderen (niet ALLE dus) toch in staat vroeger zindelijk te zijn als dat de ouders eigenlijk beseffen.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en daar gaat het niet om, het gaat er om dat het steeds meer is.

Ik denk dat het komt door:
- de luiers die te makkelijk absorberen, dus ze voelen het niet
- gemakzucht van (druk druk druk) de ouders
- opvoedkundigen die zeggen dat het "vanzelf" goed komt en ouders die daar op vertrouwen.

Niemand persoonlijk val ik aan, want ik denk dat alle kinderen hun eigen reden heeft. Hetzelfde als praten, het ene kind lult de oren van je kop als ze net 2 zijn, andere kinderen zeggen nog geen woord.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 16-10-2012 08:52:52

Quote SismvNick:
Dat werkt niet liefje, Nick is niet omkoopbaar

Daarbij is Nick ook geen gemiddeld/gewoon peutertje.



Dan zou ik het gewoon zo laten hij merkt straks op school vanzelf wel dat hij een van de weinige of enige is met een luier om en met gym zal hij zich toch moeten omkleden ( hier gymmen ze in ondergoed ) kinderen zijn hard denk zomaar dat hij dan vast wel snel zindelijk zal zijn .
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Liefje  schreef op: 16-10-2012 09:05:52
Hm ja dat kan je zou toch denken dat ieder kind wel iets heeft waar hij zo aan gehecht is dat hij het niet kwijt wil....maar goed dat hoeft dus niet.

 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Corine86  schreef op: 16-10-2012 09:11:06
mijn oudste boeit het ook niets. ik kan hem nergens mee pushen
Mijn jongste kan ik af en toe paaien met een snoepje

Dus dat scheeld echt per kind; Liefje
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Blauwtje  schreef op: 16-10-2012 09:14:14
Ik denk dat het aan verschillende dingen kan liggen

Je hebt ouders die daarin heel gemakkelijk zijn (en als je kindje dat ook is zal eht wellicht niet heel snel gaan)

Je hebt kinderen die er zelf al heel snel vies van zijn en dus eignelijk zelf actie ondernemen

Ach en zoveel redenen meer.

Mijn oudste zoon was net poepzindelijk voordat ie naar de basisschool ging. Hij had een vreselijke angst om te poepen (zelfs in een luier) Dan kun je dat wel gaan forceren maar lijkt me dat je dan verder van huis bent

Dus mijn conclusie: het ligt aan een combinatie van meerdere factoren wanneer een kindje zindelijk is..en dat ligt niet aan het kind en ook niet altijd aan de ouders
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Blauwtje  schreef op: 16-10-2012 09:17:06

Quote Liefje:
Hm ja dat kan je zou toch denken dat ieder kind wel iets heeft waar hij zo aan gehecht is dat hij het niet kwijt wil....maar goed dat hoeft dus niet.



Das echt niet zo, ik spreek uit ervaring. Ik moest mijn zoontje(in de leeftijd tussen 3,5 en 4) klisma's geven vanwege zijn angst om te poepen. En zelf daar vocht hij tegen.
We hebben daarvoor van alles geprobeerd om m te laten poepen maar niks hielp.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Marimammavanalec  schreef op: 16-10-2012 09:18:24
Hier gaat het nu heel verschillend per dag. Eergister 4 x in de broek geplsat in 1 middag en gister helemaal droog. Zelfs boodschappen wezen halen zonder luier om. En ook heel stoer 2 x gepoept, dat vind hij geweldig.
Ik heb nog tot januari, dan gaat hij naar school. Hij is vorige maand 2,5 geworden.

Ik heb zelf het idee dat je zeker niet teveel moet stressen en druk op moet leggen maar je moet het ook zeker niet vanzelf laten komen en er wel wat voor doen.
Dan scheelt het natuurlijk ook per kind en is geen 1 hetzlefde

Hoe doe je dat s'nachts eigenlijk, zindelijk laten worden? Hoe gaat dat in zijn werk?
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Alice  schreef op: 16-10-2012 09:18:28

Quote mama van drie:

Net wat Mus schrijft moet je er wel de nodige tijd in steken, maar misschien komt het doordat steeds meer moeders steeds meer gaan werken, langere dagen en veel uren maken, dan blijft er gewoon simpelweg minder tijd over om die te steken in het zindelijk worden.



Hoewel ik voorstander ben voor thuisblijvende moeders, denk ik niet dat het er aan ligt of moeders gaan werken. 
Hier in BE werken veel meer moeders 32 uur of meer in tegenstelling tot NL. Kindjes moeten met 2,5 zindelijk zijn (school). En dat gaat over het algemeen gewoon goed. 
Met 4 jaar zindelijk is hier echt een uitzondering. 
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Grietje  schreef op: 16-10-2012 09:21:15
Er zijn inderdaad vast meerdere oorzaken maar ik denk niet dat je de link mag leggen tussen ouders die veel werken en later zindelijk worden van kinderen. Gemakzucht kan bij iedereen voorkomen, werkend of niet. Ik zie bij ons op het kdv juist dat al die twee-jarigen druk met stickers in de weer zijn. De meeste drie-jarigen daar zijn zindelijk. Zijn toch kinderen van werkende ouders. Mijn eigen kinderen waren zindelijk met 2,5 jaar en 2,9 jaar. De jongste zonder training, die vertikte het gewoon om haar luier uit te laten. Potje was een drama. Ik heb het maar even zo gelaten tot ze na een tijdje zelf zei dat ze een onderbroek aanwilde. Vanaf die dag was ze direct zindelijk. Zo zie je maar, het kan op zoveel verschillende manieren. Het belangrijkste is dat je als ouders er vroeg over begint te praten, een potje in huis haalt (al is het maar om mee te spelen), boekje voorleest over het onderwerp etc.
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Blauwtje  schreef op: 16-10-2012 09:23:32

Quote Blauwtje:
[...]

Das echt niet zo, ik spreek uit ervaring. Ik moest mijn zoontje(in de leeftijd tussen 3,5 en 4) klisma's geven vanwege zijn angst om te poepen. En zelf daar vocht hij tegen.
We hebben daarvoor van alles geprobeerd om m te laten poepen maar niks hielp.



huh? verkeerde stukje gequote geloof ik
 
Quote
RE: Kleuters steeds later zindelijk
Corine86  schreef op: 16-10-2012 09:28:54
@mari; hoe 's nachts zindelijk laten worden.....geen idee.
Hier plast hij voor hij gaat slapen en zodra ik hem 's ochtends hoor zet ik hem op de wc en plast hij weer, met als resultaat een droge luier.......
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op Kleuters steeds later zindelijk
Naam
Bericht