Menu
 

Topic:

Van school gehaald (moeilijk gedrag)

Esther Mv Thomas  schreef op: 11-10-2012 13:26:26
Vanochtend werd ik gebeld door de juf van mijn zoontje. Hij zit in groep 4 van een Leonardo-school (hij is dus hoogbegaafd) en is 6,5 jaar oud.
Hij heeft probleemgedrag en dat heeft hij al langere tijd, maar het gaat met vlagen heel goed en dan weer slechter. Op zijn vorige school was hij op het laatst bijna niet meer te handhaven, hij deed gewoon zijn eigen zin. Op het Leonardo ging het beter met hem, maar niet perfect. Hij heeft een prima juf die heel wat gewend is, maar ook zij kan niet tot hem doordringen. Wij trouwens ook niet......
Het is gewoon zo dat hij niets wil wat zelf niet heeft uigekozen. Dus hij wil niet rekenen als dat moet (hij rekent op het goede niveau, is allemaal doorgetoetst etc.). Hij wil wel de leuke dingen doen op school, maar als het wat moeilijker wordt of als hij het niet leuk vindt, dan niet. Hij kan dan hondsbrutaal zijn naar de juf en iedereen. Hier zijn al vaker voorvallen mee geweest.
Nu gaat het dus al 2 weken steeds slechter. Zo slecht dat de juf belde met de vraag hem op te halen. Zij hoopt dat hij op deze manier gaat inzien dat hij echt te ver gaat. Hij zegt zelf namelijk altijd dingen als 'mijn ouders zijn aan het werk en kunnen nu niet komen' etc. als ze zegt dat hij opgehaald gaat worden. Nu heeft mijn man hem dus opgehaald en zit hij op zijn kamer een boek te lezen (lezen vindt hij nu niet het leukste om te doen, terwijl hij daar juist heel goed in is......).

Thuis kennen wij dit gedrag helaas ook. Wij kunnen gewoon niet doordringen tot hem, het doet hem ook allemaal niets. Hij toont dan ook geen emotie (is dus niet verdrietig als wij boos zijn).
Praten met hem helpt niets, hij luistert gewoon niet (gaat zelfs met zijn vingers in zijn oren zitten, je zou hem dan bijna wat aandoen, zo irritant dat dat is en hij weet dat....).
Hij is gewoon zo slim dat het eng is soms......hij weet precies wat je zwakke plekken zijn.

Nu is dus de bom gebarsten op school. Gelukkig gaf de juf wel aan dat ze hem nog niet afgeschreven heeft (want: waar moet hij dan naartoe als zo'n speciale school al niet helpt?), maar dat er wel wat moet gebeuren. Volgende week hebben wij herfstvakantie en gaan wij een midweek weg. Dat gaat ook gewoon door, we moeten het maar niet als beloning zien (maar dat is wel moeilijk). Daarna hebben wij een gesprek met de juf, dat was al ingepland. Dan moeten we gaan kijken hoe het verder moet. Zeer waarschijnlijk zal hij verder getest worden op bijv. autisme (want die kenmerken heeft hij zeker, maar zie je sowieso veel vaker bij HB-kinderen). Hopelijk komt er dan iets uit waar we wat mee kunnen.

Ik moest dit verhaal gewoon even kwijt, ik zit op mijn werk nu (wil ook even niet naar huis, afleiding is juist goed).
 
Quote
Navigatie
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Myself  schreef op: 11-10-2012 13:28:35
Ik pb je even.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Nina1  schreef op: 11-10-2012 13:32:13
:grouphugterkte meid! En hopelijk vindwn jullie samen een oplosding voor jullie pracht ventje!!
dikke knuffel
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Xsara  schreef op: 11-10-2012 13:32:53
jeetje wat een triest verhaal eigenlijk, soms heb je het idee dat mensen vaak juist een hoogbegaafd kind willen hebben maar blijkbaar zit daar ook een behoorlijk kanttekening aan. maak ze dat maar eens duidelijk dan..

Ik vind het heel verdrietig, voor jullie als ouders, maar vooral ook voor hem, hij is blijkbaar niet op zijn plaats. moeilijk is dat.. en inderdaad wat verder?? een hoop vragen waar ik geen antwoorden op kan geven behalve dat ik hoop dat met tijd ook de antwoorden komen en tot die tijd, doorzetten, inderdaad leuke dingen blijven doen.. want ja, hoe begaafd ook, het is je kindje en samen leuke dingen doen hoort er ook bij..

een dikke knuffel voor jullie als gezin..
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anmv3  schreef op: 11-10-2012 13:33:05
Geen idee hoe hier mee om te gaan, heb geen ervaring..
wil je even een  geven en hoop dat er een goede oplossing gevonden wordt !
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Jill  schreef op: 11-10-2012 13:36:17
Wat een triest verhaal. Ik herken mijn zoontje van 5 deels in dit verhaal (en in andere verhalen die ik over Thomas lees)
Mijn zoontje is ook slim, niet HB , wel er tegen aan. Mijn zoontje heeft een autistische spectrum stoornis, ik denk dat het goed is dat Thomas verder onderzocht gaat worden. Ik hoop dat er dan iets uitkomt waar jullie wat mee kunnen.
Ik herinner me dat je weleens schreef dat hij aboluut niet autistisch is. Dat heb ik ook altijd gedacht van onze zoon. Wij weten het nu anderhalf jaar en alle puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen.

Sterkte!
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Boterbloem  schreef op: 11-10-2012 13:49:01
Wat moeilijk voor hem en voor jullie Esther!

In minder extreme vorm is er hier wel erkenning, en soms is het zo moeilijk hoe andere mensen er mee omgaan, hoop dat jullie daar geen last van hebben. Je stuit soms op zoveel onbegrip, terwijl je het al zwaar genoeg hebt zo.

Heel veels succes en wijsheid! En vooral heel veel geduld gewenst.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Kyla  schreef op: 11-10-2012 13:54:16
Hoi Esther, moeilijke situatie voor jullie. Ik herken wel veel dingen uit jouw verhaal. Ik moest in februari mijn zoon uit school halen, ze konden geen land met hem bezeilen.  we wisten al dat hij HB was en daarnaast hebben wij 2 jaar geleden besloten om verder te gaan testen en daar is het syndroom van Asperger uitgekomen. Ik dacht altijd dat dat bij J. niet speelde. herkende helemaal geen punten uit het kenmerkenlijstje. Hij knuffelt ook heel graag en maakt oogcontact enz. Eenmaal bij de psycholoog kon zij wel bepaald gedrag uitleggen aan de hand van autisme en toen vielen inderdaad de puzzelstukje op hun plek, zoals Jill zo mooi zegt. Wij hebben heel veel tips gekregen waardoor het nu veel beter gaat thuis. Op zijn reguliere school ging het eigenlijk helemaal niet goed. Te grote combi- klas, waardoor hij teveel prikkels kreeg, daarbij verveelde hij zich mateloos. Sinds de meivakantie gaat hij naar een kwadraatschool, ook voor hb kinderen en daar gaat het super (overigens max. 20 kinderen in de klas, dus ook qua prikkels een vooruitgang).
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Suus  schreef op: 11-10-2012 13:55:00
Ik weet niet door wie hij getest is maar kan je hen niet nu al bellen om een afspraak te plannen? Als je na de vakantie verder kijkt duurt het weer een tijd voor je aan de beurt bent terwijl dit toch wel acuut is.

Mijn dochter laat niet dit soort gedrag zien, zij neigt juist weer naar depressie en zodra ik dat signaleer koppel ik het terug naar school en vaak naar de tester omdat die meer kennis heeft dan school.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anoniema  schreef op: 11-10-2012 14:14:45
 Hij zit dus al op een school die weet hoe ze met hoogbegaafde kinderen om moeten gaan, maar krijgen jullie buiten school nog begeleiding ?

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Sammy  schreef op: 11-10-2012 14:17:03
Mijn zoon zit op een school waar ook Leonardo onderwijs gegeven wordt, maar dan in de normale klassen. Is een heel systeem, maar het werkt goed.

Wat ik merk en veel hoor is dat HB kinderen op sociaal gebied meer ondersteuning hebben. Misschien kan hij daar meer begeleiding in gaan krijgen. Of misschien kunnen jullie buiten school om een kindercoach vinden die hem kan ondersteunen en kan werken aan zijn gedrag.

Ik wens je veel sterkte.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Esther Mv Thomas  schreef op: 11-10-2012 14:38:03
Jullie bedankt voor de lieve woorden en adviezen. Wij krijgen inderdaad geen begeleiding verder, naast het feit dat hij naar het Leonardo gaat. We gaan zeker verder kijken wat er mogelijk is, want het gaat ons nu boven ons hoofd groeien.
Verder willen wij eerst kijken waar school aan denkt, voordat wij zelf allerlei instanties gaan aanspreken.
Ooit heb ik eens geschreven dat ik niet dacht dat hij autistisch was, maar sinds enkele maanden ben ik daar al vanaf gestapt hoor......Er zijn steeds meer dingen die op Asperger wijzen. Alleen heb ik het idee dat je dan altijd dat gedrag moet laten zien (weet ook niet waarom ik dat denk) en dat doet hij niet. Wat dat betreft zijn het 2 jongentjes in 1, dat is al jaren zo. Hij kan zo lief en meedenkend/meehelpend zijn, leuk met andere kinderen spelen etc. en aan de andere kant kan hij dat allemaal niet. Soms lijkt hij wel minderbegaafd (sorry als ik daar iemand mee voor het hoofd stoot, maar qua gedrag dan). Elke dag is weer de vraag hoe hij die dag is. We hebben ook nog niets kunnen ontdekken waardoor hij van de een in de ander rolt.

Mijn man mailde net hoe het ging. Thomas heeft wel door dat er iets niet goed is, want hij vraagt zelfs of hij naar de WC mag........
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Grietje   schreef op: 11-10-2012 14:39:26
Jee, wat moeilijk voor jullie (en Thomas). Heel veel succes!
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Kyla  schreef op: 11-10-2012 14:40:45
Ik vind de tip van een kindercoach overigens een hele goede, hier zit ook sinds kort een praktijk. Het is dat wij al getest hadden en begeleiding krijgen van Dimence, anders was ik eerst naar een kindercoach gegaan.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Suus  schreef op: 11-10-2012 14:41:11
Ik zou ook zeker niet allerlei instanties aanspreken maar mogelijk hebben jullie al een lijn naar de tester. Mijn dochter is extern getest dus ik kan daar altijd heen.

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Marjolein77  schreef op: 11-10-2012 14:43:20
wat ontzettend moeilijk voor jullie zeg! sterkte!! en een dikke
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Esther Mv Thomas  schreef op: 11-10-2012 14:44:29
Wij hebben geen lijn meer met de tester en zij zit ook niet in de buurt (3 kwartier rijden van hier, het valt nog mee). Maar wij weten niet of zij nu het beste is of een ander soort onderzoeker (psycholoog).
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Ikke  schreef op: 11-10-2012 14:56:53
Mijn zoon is ook erg slim, maar heeft een disharmonisch profiel.
Op regulier onderijs snapte ze hem totaal niet en werd hij erg overschat soms.
Hij is sinds dit schooljaar gestart op speciaal onderwijs en ik heb mijn mammetje weer terug.
Kan tot hem doordringen en al.

Kijk of je voor Thomas ook een indicatie kan krijgen, het zal m zoveel goed doen...
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Esther Mv Thomas  schreef op: 11-10-2012 15:09:11
Thomas heeft ook een disharmonisch profiel (verbaal een stuk hoger dan performaal, maar performaal scoort hij nog wel op begaafd niveau). Volgens de ortho zou het geen problemen mogen geven bij hem, maar daar begin ik nu aan te twijfelen. Op school zeiden ze ook geen problemen erin te zien, maar misschien is dat bij hem dus wel zo. Je ziet ook vaak dat hij vanalles wil, maar het er niet uitkomt. Zo heeft hij hele bouwwerken in zijn hoofd, maar hij kan ze niet op papier zetten of uitvoeren. En dan is hij (natuurlijk) gefrustreerd. Wie weet speelt dat allemaal wel mee.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Jill1234  schreef op: 11-10-2012 15:14:45
Hier ook een verbale performale kloof (liefst 30 punten)
Ik herken het heel erg Esther: het lijken wel 2 kinderen. Dat heb ik hier ook. Er zijn momenten (soms zelfs dagen) dat ik geen enkel kenmerk van Asperger in hem herken, dan speelt hij leuk, luistert goed etc, maar er zijn ook dagen dat ik zowat alle kenmerken herken. Sterkte nogmaals.Je voelt je zo machteloos , zo gefrustreerd en vaak zo onbegrepen!
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mie  schreef op: 11-10-2012 15:36:59
Wat vervelend voor jullie EN je zoontje zelf.
Kan het niet zijn dat hij heel erg last heeft van een zgn Fixed-mindset, dat is namelijk wel iets wat bij vweel hoogbegaafden speelt.
Het kan heel goed zijn dat de dingen die hij niet wil doen de dingen zijn waar hij wat meer moeite voor moet doen. En dus liever alleen dat doet waarvan hij weet dat hij dat zo kan/weet/doet/snapt.
Ik herken dat soort gedrag namelijk van mijn eigen zoontje ( en van mezelf )

Ik denk wel dat het een goed idee is om toch ook eens naar eventuele autistische trekjes te (laten) kijken, aan de andere kant is mijn mening dat elk kind wel iets autistisch in zich heeft als je kijkt naar de daarvoor geldende definities en signalen al naargelang de ontwikkeling of interesses.

In elk geval sterkte en ik hoop voor jullie dat het korte vakantietje de gemoederen weer wat zal bedaren.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Saskiamv2boys  schreef op: 11-10-2012 18:21:29
hier ook een zoon die extern getest is..
En hier heeft voor zijn gedrag de kindercoahing hem erg geholpen.
Is ook op school bezig geweest maar ook sessie van een uur met hem alleen...

Ik hoop dat een midweekje weg even rust brengt bij jullie alle drie..

Heel veel sterkte
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Tiesmv3jongens  schreef op: 11-10-2012 18:44:13
O meis vervelend hoop dat jullie snel een oplossing vinden. Denk dat het niet een slecht idee is om verder te kijken wat er aan de hand is. Hier ook een kind met een disharmonisch profiel verbaal heel hoog en performaal een stuk lager. Hij heeft Asperger en legt de lat voor zichzelf erg hoog en mensen verwachten het ook van hem.
Dit leidt af en toe tot uitbarstingen en dat zijn de spaningen van het op zijn tenen lopen om aan de verwachtingen te voldoen.

Sterkte ermee en hoop dat de midweek weg in ieder geval weer even tot rust leidt.

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Saskiamv2boys  schreef op: 11-10-2012 18:57:51

Quote Tiesmv3jongens:
O meis vervelend hoop dat jullie snel een oplossing vinden. Denk dat het niet een slecht idee is om verder te kijken wat er aan de hand is. Hier ook een kind met een disharmonisch profiel verbaal heel hoog en performaal een stuk lager. Hij heeft Asperger en legt de lat voor zichzelf erg hoog en mensen verwachten het ook van hem.
Dit leidt af en toe tot uitbarstingen en dat zijn de spaningen van het op zijn tenen lopen om aan de verwachtingen te voldoen.

Sterkte ermee en hoop dat de midweek weg in ieder geval weer even tot rust leidt.



dit heeft bas dus ook en legt de lat ook heel hoog met een 8 is hij bv niet tevreden.
Daarbij nog hoog sensitief dus ook erg moeilijk combi
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Tiesmv3jongens  schreef op: 11-10-2012 19:04:26
Dat is ook zeker een moeilijke combi Saskia.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Monica Mv 2  schreef op: 11-10-2012 19:33:39
Ik heb volgens mij al vaker gezegd dat ik Thomas enorm veel op Guus vind lijken.

Ik wil Thomas absoluut niet in een hokje plaatsen. Maar dat jullie open staan voor eventueel een autisme test.

Bij Guus is die kloof er ook.

Guus zit nu in groep 4/5. Zou nu van de behandelschool af mogen en terug naar regulier onderwijs. Ik denk niet dat we dat gaan doen.

Als Guus zijn IQ test volgende maand idd zo hoog uitpakt als ze vermoeden heeft hij definitief de diagnose asperger.

Wat we met school doen, ik denk dat ik het wel weet maar laat regulier onderwijs nog even niet varen.

Succes en dikke
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Woepie  schreef op: 11-10-2012 20:56:33
Eerste gedachte hier, toen ik verhaal las, typisch autisme gedrag zoals je omschrijft. (Herkenbaar hier ook een zelfde laken een pak) . Wat ik constant doe is emoties benoemen en ook zelf laten zien. Zie je wel mama is verdrietig .(voorbeeld). Je krijgt deze kinderen inderdaad niet te "pakken" . Enige wat hier helpt is inderdaad uit laten razen en meevoelen (dan gaat het het snelste voorbij de buien) En ja ze halen de bloed onder jenagels weg (kut mama ik wou dat je dood was net als oma).O ze zijn zooohooo slim. Maar goed ik probeer slimmer te zijn. En ja eerlijk ook mij lukt dat niet altijd. En hier inderdaad geen hoogbegaafdheid maar wel een zeer groot fotografisch geheugen. Succes met alles. Wij hebben ook extern getest.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mamami  schreef op: 11-10-2012 23:56:17
Ook hier herkenbaar, mijn zoon (8 jaar) heeft Asperger en een disharmonisch profiel. VI 128, PI 88.
Thuis heeft hij enorme driftbuien, op school is hij het braafste kind in de klas. Hij overschat zichzelf vaak en weigert te werken aan zijn performale kant (hij krijgt hier ook werkjes voor wat heel goed begeleid wordt op school). OP dit moment zijn de driftbuien thuis erg heftig, hij geeft aan zich te vervelen op school. Hij zit in een combi 5/7 en had zelf bedacht dat hij wel mee kon doen met de werkjes van groep 7 (daar was ik dus al bang voor). Nu hij doorheeft dat hij dat niet krijgt is hij gefrustreerd. Als hij thuis komt van school gaat hij in zijn kamer werkjes van groep 7 maken (hij maakt aantekeningen tijdens de rekenuitleg van groep 7 en werkt dat thuis uit).

Cito geeft aan dat hij niveau groep 7 een C scoort dus hij kan het wel aan, alleen sociaal-emotioneel is een klas overslaan niet wenselijk. Nu heeft hij moeilijkere rekenwerkjes gekregen, maar hij geeft weer aan dat het te simpel is (en heeft dus weer enorme driftbuien thuis).

De ene dag gaat het prima, de andere dag is alles een aanleiding om een driftbui te krijgen. Hij verzint zijn eigen straf, verzint eigen spelregels, zoekt iets waarop hij weet dat het antwoord "nee" is om wederom een aanleiding te hebben om boos te worden. Heel vermoeiend.

Volgende week weer een gesprek op school over hoe nu verder. Rugzak is afgewezen, Leonoardoschool wordt ie niet toegelaten ivm Asperger. Cluster 4 is hij te goed voor. We zitten een beetje met onze handen in het haar.

Als een kind niet mee kan komen op school is er heel veel wat gedaan kan worden, als je kind bovenmatig presteert is er gewoon veel te weinig wat er gedaan kan worden terwijl ze vaak dezelfde (gedrags) problemen hebben.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Tiesmv3jongens  schreef op: 12-10-2012 07:13:19
@mamami in welk cluster was de rugzak aangevraagd want 2 lukte hier ook niet en cluster 4 werd gezegd dat hij te goed was. Omdat hij hoog scoort op school en ook op school heel rustig is in de klas. Uiteindelijk toch een poging gewaagd met de nieuwe ib-er en nu een rugzak op cluster 4 niveau. Hierdoor krijgt hij nu extra begeleiding op school en kan hij naar een havo/atheneum school met kinderen met autisme. Zou nog even goed overleggen op school wat zij allemaal doen om hem te begeleiden.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mamami  schreef op: 12-10-2012 09:21:49
Cluster 4 rugzak is aangevraagd, maar afgewezen.
Wat doen we niet kan je beter zeggen;
- heeft aangepast reken- en taalwerk op zijn niveau
- krijgt ergotherapie
- volgt een SOVA training
- IB-er zit regelmatig met hem apart en oefent dan zijn performale kant (schaken, plattegronden maken enz)

Woensdag heb ik weer een gesprek op school, ze hadden hem een CITO laten maken van groep 5. Weer een A+ (0 fout) voor rekenen, taal scoort hij een A.

De IB-er had heel zwaar ingezet op de aanvraag van de rugzak, maar helaas. PGB lukt ook niet.  Andere school met plusklassen binnen onze woonplaats hebben we al bekeken, maar dat zou betekenen dat de jongste ook van school moet (scholen liggen te ver uit elkaar).
 Zoon zou ook een dagdeel mee mogen draaien in de plusklas, alleen zijn dat precies op de dagen dat ik werk (ik kan hem dus niet om 11.00 halen en brengen). Daarbij vragen ze een bijdrage van € 400 omdat het geen leerling van die school is.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Nathalie Mv Cad  schreef op: 12-10-2012 09:40:47
Ik heb heel veel herkenning van mijn zoon in de jouwe, dat was altijd al zo in je verhalen.
Mijn zoon heeft ook de kloof, wel in het begaafde vlak. Performaal meerbegaafd, verbaal heel hoog begaafd. Hij heeft naast de diagnose hoogbegaafd ook de diagnose Asperger meegekregen.

Asperger kenmerkt zich o.a. door die kloof in verbaal/performaal en een normale tot extreem hoge intellegentie. 

Zijn gedrag herken ik ook. Wat bij onze zoon wel hielp was een oorzaak gevolg, hij is gek op  computeren, maar niet gedragen is dus ook niet computeren. we hebben ook aleens een beloningssysteem ingevoerd. en dan was het zoveel muntjes op vrijdag was in het weekend zolang computeren en de rest van de week dus niet. Ik moet zeggen het heeft wel geholpen. mijn zoon gaat nu heel goed. Hij weet zich te gedragen.

Weet je wat het is met kinderen met een hoog iq en asperger. op goede dagen weten ze hun asperger heel goed te compenseren, ze beseffen dus wat sociaal wenselijk gedrag is en laten dat zien. Maar op dagen dat het slechter gaat kunnen ze dat niet. waardoor het geljk extreem lijkt omdat ze hun "gewone" asperger gedrag hebben versterkt met de slechte dag en geen compensatie. (tenminste zo legde de mevrouw van de testen het uit). Daarom het gevoel van 2 in 1. 

Alex wist zich op school bijvoorbeeld zo erg aan te passen dat school niet eens een vermoeden van autisme had. die waren zeer verbaasd over de uitslag. Wij als ouders niet. thuis laat hij zien wie hij is en sinds heel veel gesprekken met hem, op school ook. Wel binnen de grenzen dat andere kinderen geen last (pijn doen, klieren ed) van hem mogen hebben. Sindsdien is hij thuis minder extreem. Hij hoeft zich niet heel de dag in te houden.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Naam
Bericht