Menu
 

Topic:

HSP, beelddenken en rekenen

Ivy  schreef op: 21-09-2012 15:39:54
Ik heb een vraagje voor alle beelddenkers hier.  Misschien kunnen jullie me helpen mijn zoontje (7) te doorgronden

Sinds deze week ben ik er achter dat in elk geval mijn middelste zoon hoogsensitief is.  Alle kenmerken die daarbij horen kloppen helemaal en ik kan nu opeens een heleboel puzzelstukjes plaatsen.

Ik heb inmiddels het werkboek ''Ik leer anders'' besteld om met hem door te werken. 

Maar nu mijn vraag:  Wat gebeurt er als je als beelddenker een blad vol sommetjes voor je ziet?  Mijn zoontje blokkeert dan namelijk volledig!  Er zijn nog wel meer puntjes waar we aan moeten werken, maar dit is even het eerste waar ik aan wil werken.

Als er mensen zijn die hier zelf of met hun kinderen ervaringen hebben, zou ik het heel erg op prijs stellen als je wat van je ervaringen wilt delen.  Ik heb namelijk nog een hoop te leren

Ik denk dat ik met mijn oudste zoon bijna hetzelfde heb doorgemaakt (iets minder erg misschien) als nu met mijn middelste, maar toen was ik met schoolwerk alleen nog maar met hem bezig.  Ik paste toen alle lessen op hem aan en maakte bijna alles zelf.

Nu zijn er inmiddels 5 kinderen die les krijgen en een dreumes.  Als mijn zoontje kan leren om toch ''gewoon'' schoolwerk te doen, bespaart dat natuurlijk een enorme berg werk.  Vroeger was ik toch al gauw zo'n 20 uur per week bezig om de lessen voor 1 kind voor te bereiden...  Als ik niets anders kan bedenken, ga ik met mijn middelste zoon ook zo aan de slag, maar ik ben gewoon benieuwd of er ook nog andere wegen naar Rome leiden

 
Quote
Navigatie
RE: HSP, beelddenken en rekenen
Ivy  schreef op: 13-11-2012 19:28:58
Saskia  Mijn oudste doet nu 3e middelbaar.  Ook thuis, maar wel een aantal vakken via een online high school.  Toetsen doe ik niet echt, alhoewel ze wel allerlei overhoringen hebben bij de lesstof.  Soms haal ik ergens een cito toets vandaan, maar de laatste tijd niet zoveel meer.  Bij de oudste hield ik dat allemaal wel bij, maar het leverde hier niet echt een meerwaarde op.  Voor de Belgische  onderwijsinspectie zegt het ook niets.  Die vinden het leuker als ze het in de praktijk zien (vorige keer hing er een grote krant/collage die de kinderen gemaakt hadden en daarop kwamen verschillende leergebieden aan bod en we hadden lapbooks, dat is een verzameling met miniboekjes)

De methode slaat nog niet echt aan bij Colin, helaas.  Maar, heb het pas net binnen uiteindelijk en nog niet heel veel ermee gewerkt.  Ik zag 1 van de tips die ze voor de tafels leren geven, maar die werkt niet.  Er staat nog een tip in, die heb ik vandaag geprobeerd en dat slaat misschien toch wel aan.  Morgenochtend ga ik nog even kaartjes maken met een honderdveld erop en dan maar eens kijken of het lukt!
Wat ik nu op mijn gevoel met hem doe (vanuit mijn ervaring met mijn oudste en verder gewoon maar wat maken bij de onderwerpen die ik wil dat hij doet), gaat wel redelijk, maar de blokkade blijft nog steeds op dezelfde punten. 

Morgen gaat een vriendin van mij aan de IB-er bij haar op school eens vragen of die het herkent.  Ben weer benieuwd!  Mijn andere vriendin die zelf IB-er is, weet niet echt wat ze er mee aan moet.

De picto's werken trouwens wel goed!  Op dat punt toch al wat vorderingen   Nu nog het automatiseren van de tafels en op papier sommen kunnen doen zonder mijn hulp...

 
Quote
RE: HSP, beelddenken en rekenen
Suus  schreef op: 13-11-2012 19:32:57
Wat slaat er precies niet aan Ivy?
 
Quote
RE: HSP, beelddenken en rekenen
Ivy  schreef op: 14-11-2012 08:27:53
Suus  De kaartjes die je moet gebruiken voor de tafels bijvoorbeeld.  Daar staan dus de tafels ook op als sommetjes.  Dat werkt niet, want dan heeft hij weer een lijstje met sommetjes voor zich en daar doet/kan hij dus niets mee.  Vandaag ga ik proberen of de tafels met het honderdveld wel werken.  Als dat lukt, ga ik daar dan pas de sommetjes aan koppelen en misschien dat hij dan niet dichtklapt van een rij met sommetjes.

Het taalgedeelte moet ik nog aan beginnen, maar ik heb het pas net een paar dagen binnen en de kinderen zijn hier nogal fanatiek met sinterklaaswerkboekjes
 
Quote
RE: HSP, beelddenken en rekenen
Suus  schreef op: 14-11-2012 08:35:18
Ivy, het gaat niet om de sommen als som zeg maar. het zijn sommen met uitkomsten die hij voor zich moet gaan zien, er hadden bij wijze van ook letters kunnen staan. Ik zou ook het dubbelschrijven op een A4 proberen, dat werkte hier echt als een trein.

Nu heeft mijn dochter moeite met automatiseren en zij blijft gewoon met een tafelkaart werken.
 
Quote
RE: HSP, beelddenken en rekenen
Ivy  schreef op: 14-11-2012 08:46:43

Suus  Ik ga zeker het hele boek nog goed doorspitten, want ik heb me nog niet voldoende in de materie verdiept.  Ga ik ook zeker nog doen dit weekend.  Het idee van de klok werkte trouwens wel.  Heb meteen zoontje van 5 maar mee laten kijken.
Ik ben benieuwd of het dubbelschrijven op een A4 gaat lukken.

Het rare blijft dat hij in zijn hoofd dus die antwoorden op sommen zo "ziet", maar niet op papier.  Het heeft trouwens niet eens met het lezen van de sommen te maken, want hij kan het wel als hij een tafelsspel online (TimezAttack) doet.  Misschien dat als ik hem eerst de som mondeling vraag en dan na het antwoord een kaartje met de som neerleg, dat hij die visuele som aan de mondelinge som kan koppelen.

Dit was trouwens ook zoiets raars:  Begin van het vorige schooljaar heeft Colin de klok leren lezen afgemaakt.  Hij kon het niet alleen analoog en digitaal in het NL, maar ook in het EN (dus wist het verschil tussen AM en PM en hoe men in de VS zegt) zonder enig probleem.  Nadat het een tijdje niet meer aan bod kwam, kwam er over analoge klokken dus niets zinnigs meer uit.  Geen idee of hij het echt niet meer kon of niet wilde, maar met het klokidee uit het boek, lukte het hem een stuk beter.

Ik weet ook niet of ik het hele taalgedeelte ook door moet werken.  Een groot deel gaat over leren lezen en dat doet hij al een paar jaar helemaal goed (AVI uit).

 
Quote
Navigatie


Reageren op HSP, beelddenken en rekenen
Naam
Bericht