Menu
 

Topic:

1 gezin, 2 kerken.

Anoniempje  schreef op: 16-09-2012 13:22:13
Ik ben erg benieuwd of hier mensen zijn die hetzelfde meemaken dan wij op dit moment in ons gezin. Mijn man en ik hebben elkaar leren kennen in de kerk. Uiteindelijk zijn wij ook getrouwd in deze kerk en onze kinderen zijn er ook gedoopt. Al 17 jaar gaan wij met onze kinderen naar dezelfde kerk. De kinderen gaan er ook naar vereniging en doen mee met activiteiten. Nu is het zo dat ikzelf eigenlijk helemaal niet zo goed in deze kerk pas. Ik voe me meer evangelisch, maar omdat ik het zo van huis uit gewend was, ging ik maar gewoon naar deze kerk. Nu gaat het me steeds meer tegenstaan. Ik ga niet graag meer. Vanmorgen zijn we met ons gezin naar een evangelische kerk geweest en ik moet bekennen dat dat veel meer mijn ding is. Mijn man laat mij volledig vrij en raadt mij aan voortaan daar heen te gaan. 1 van onze kinderen wil ook liever daar heen. De andere kinderen gaan liever met mijn man mee, naar onze huidige kerk. Hijzelf vindt het evangelische helemaal niets. Ik zit nu erg in tweestrijd. De kerk loopt als een rode draad door ons huwelijk en ik vind het erg moeilijk om gescheiden naar de kerk te gaan. Aan de andere kant vind ik mijn geloof ook heel erg belangrijk, daarvoor zou ik nu weer naar die andere kerk moeten gaan. Is hier iemand die hier ervaring mee heeft? Met 1 gezin en 2 kerken? Hoe vul je dat in binnen je gezin?  
 
Quote
Navigatie
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Mafkees  schreef op: 16-09-2012 13:25:53
ikzelf niet, maar mijn ouders wel.

ik denk dat je beren op de weg ziet. uiteraard zal het fijner voelen om gezamelijk naar 1 kerk te gaan, maar wat maakt het uit?

jij wordt daar gevoed en je man ergens anders. extreme verschillen zullen er niet zo zijn. je hebt elkaar wat te vertellen en kunt de dienst erna samen doornemen. kan ook heel mooi zijn toch?

bij mijn ouders geeft het geen problemen. ze laten elkaar in hun waarden en luisteren vol interesse naar elkaars belevingen. mooi te zien
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Anoniempje  schreef op: 16-09-2012 13:35:13
Was dat bij jullie vroeger ook al zo? En zo ja, hoe ging dat dan bij jullie thuis. Mochten jullie vrij kiezen? Hoe deed je dat dan met club/vereniging?
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Mafkees  schreef op: 16-09-2012 13:42:30

we zijn in 1 kerk begonnen met hele gezin. daar waren wij (kinderen) ook ingeschreven en volgde we lessen etc.

toen ging mijn vader eens om zich heen kijken omdat hij zich niet meer prettig voelde bij de huidige kerk toen.
hij ging een aantal keren erheen en vond daar wat hij zocht.

wij bleven met mijn moeder bij de 1e kerk en bleven lid van onze eigen lessen, clubjes enz.

als kind kregen we een duidelijk uitleg, dus raar vonden wij het niet. ieder moet kiezen waar hij zich prettig bij voelde.
ik weet niet of wij als kind de vrije keuze kregen, maar dat leek niet aan de orde. wij vonden het fijn waar we zaten, met alle vriendjes en muzieklessen die erbij hoorde.

als er iets bijzonders was in mijn vaders kerk, gingen we wel eens een zondag met hem mee, maar dan waren we echt "op bezoek"

 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Mafkees  schreef op: 16-09-2012 13:43:30
weet je, uiteindelijk geloof je in dezelfde Heer, dus waar je je""voeding" vandaan haalt maakt niets uit.
als kerken zo enorm verschillen dat je dagelijks leven ermee te krijgen krijgt (kijk op zaken, andere gewoontes) lijkt het me stukken moeilijker dan als je alleen je dienst elders bezoekt
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Debbel79  schreef op: 16-09-2012 13:45:58

Quote MaFKeeS:
weet je, uiteindelijk geloof je in dezelfde Heer, dus waar je je""voeding" vandaan haalt maakt niets uit.
als kerken zo enorm verschillen dat je dagelijks leven ermee te krijgen krijgt (kijk op zaken, andere gewoontes) lijkt het me stukken moeilijker dan als je alleen je dienst elders bezoekt



ik ben niet gelovog zeg ik er gelijk even bij, maar mijn 1e ingeving was idd wat je hierboven schrijft.. ik dacht het, en jij schrijft het...
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Anna28  schreef op: 16-09-2012 13:51:31

@Mafkees: werkte het maar zo, maar zo werkt het helaas niet. Er is zoveel keuze in kerken en gemeenten. Bij de één zit je beter op je plek dan ergens anders. De ene kerk is zwaarder en wettischer dan een andere kerk. Daar moet je je maar net thuis voelen. 


TO: ik ben opgegroeid in zo'n gezin. Mijn ouders gingen altijd gescheiden naar de kerk. Meestal gingen wij smorgens met mn vader mee en savonds met mn moeder. 
Het kan prima binnen een gezin, als er maar respect is voor beide partijen. Mijn ouders zijn 45 jaar getrouwd en gaan al heeeeeel lang gescheiden naar de kerk. Daar zijn nooit problemen over geweest. 

Binnen mijn gezin is het zo dat ik gelovig ben en mijn man niet. Ik bezoek soms een kerk en hij heeft daar geen behoefte aan. Ik neem straks mijn zoontje af en toe mee en dat vindt mijn man prima. 

Wederzijds respect, elkaar vrijlaten in geloofsbeleving is heel belangrijk. 


En uiteindelijk samen bij elkaar komen en geloven in dezelfde God, daar gaat het toch immers om? Zoveel kerken, zoveel stromingen, zoveel andere uitleg... zoek de kerk waar jij je het best bij voelt. 

 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Anne Mv 3  schreef op: 16-09-2012 13:51:40
Ik beleef het geloof ook anders dan mijn man. Voor mij is het wel heel belangrijk om op zondag met het hele gezin naar de kerk te gaan. In periodes dat ik het in onze huidige gemeente niet naar mijn zin heb ben ik hier ook voor gaan bidden, en ik moet zeggen dat ik daardoor wel meer rust gekregen heb. Sindsdien zit ik ook wel anders in de kerk en zijn er juist vaak onverwachte liederen of juist bijbelgedeeltes en uitleg van de bijbel wat mij enorm raakt en waar ik veel van leer.
Waar je je ook aansluit, overal is er wel eens wat!
Verder is kerkgang maar op 1 dag in de week, er blijven nog 6 dagen over om muziek te luisteren die mij aan spreekt, boeken te lezen waar ik veel van leer enzovoort.
Neem de tijd voor je keuze, lees je bijbel, bidt en geef God ook de gelegenheid om je een weg te wijzen
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
3prachtkinders  schreef op: 16-09-2012 15:41:19
Bij mij thuis is mijn vader katholie, en mijn moeder nederlands hervormd.

En toen hun trouwden, was er een pastoor en een domina (vrouwelijk variant van dominee)

Later ben ik naar een katholieke school geweest en kregen les van een pastoor (nog een ouderwetse strenge pastoor) en die vertelde altijd dat er 2 verschillende geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen, die krijgen duivels kinderen. Geloof me heb wel eens voor de spiegel gestaan.

Hij had geen respect voor ander mans geloof.

Tussen mijn ouders, zijn eind oktober 37 jr getrouwd, maar zijn nog altijd samen.

Mijn man is niet gedoopt, en ik wel, en samen zijn we over een gekomen dat we de keuze laten aan onze kinderen of ze zich willen dopen of niet. Ze krijgen wel goddienst op school.
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Anoniempje  schreef op: 16-09-2012 17:58:54
Qua geloof zitten mijn man ik wel op 1 lijn, dat zal dus absoluut geen probleem zijn. De beleving in de ene tov de andere kerk is wel heel anders. Er is inderdaad overal wel wat. Zelf ben ik al jaren zoekende naar wat mijn plek nu is. We zijn even in een andere kerk geweest die precies een middenweg was tussen beide kerken. perfect voor ons gezin. Helaas gingen wij na een jaar verhuizen, zodat we toch maar weer zijn uitgekomen bij onze huidige kerk. Er is hier geen kerk die overeenkomt met die ene kerk helaas. Voor mij voelt dit helemaal niet fijn, want ik zat eindelijk op mijn plek en moet voor mijn gevoel een hele stap terug doen. De kerk is helemaal niet verkeerd, maar ik vind het zo moeilijk om zo strak in de dienst te zitten. De psalmen liggen mij niet. De preken ook niet. In de andere kerk staat een muziekgroep en worden er opwekkingsliederen gezongen. Dit past zoveel meer bij mijn geloofsbeleving. Ik vind het een moeilijke keuze. Ik wil zo graag als gezin als de kerk, maar als ik dan in de kerk zit voel ik me doodongelukkig. In de andere kerk mis ik de rest van mijn gezin, hoewel ik de diensten dan wel weer heel fijn vindt.
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Mama_anja  schreef op: 27-11-2012 13:15:11
wij zijn momenteel als gezin aan het zoeken mijn man is origen streng vrijgemaakt ik kwam van de pkn en kerkte na mijn belijdenis in een evangelische kerk 
wij zijn chr gerf geworden onder druk van schoonmama maar gelukkig neigt deze kerk ook wel naar het evagelische 
nu zoeken wij ivm verhuizing ( meer dan een jaar geldiend ) naar een kerk in de buurt  we hoppen nu wat heen en weer
voor het gemak vrij gemaakt 
1 x per maand naar de chr gerf kerk
en ook wel eens naar een christen gemeente
waar een evangelisch , baptisten kant zit maar ook de pkn kan zit er ook verwerkt
dit is waar we thuis voelen
 
Quote
RE: 1 gezin, 2 kerken.
Annie  schreef op: 27-11-2012 22:23:31
Ik ben niet gelovig dus misschien denk ik te simpel. Kun je niet de ene weel naar de ene kerk en de andere week naar de andere kerk.
En anders kun jij met je ene kind naar de kerk die jij kiest en je man met de andere kinderen naar die andere. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op 1 gezin, 2 kerken.
Naam
Bericht