Menu
 

Topic:

dochter moeite mbo

Laura73  schreef op: 10-09-2012 11:14:53
Mijn 17 jarige dochter is net een week op mbo aan de slag.Opleiding sociaal cultureel werk.
Mijn dochter heeft adhd en gebruikt methylfenidaat.
De klas is enorm rumoerig,de 1 heeft mp3 speler aan, de ander zit met constante geluiden op zijn/haar telefoon, propjes gaan door de klas,lege flesjes vliegen de klas door.
Mijn dochter ondervind hier grote concdentratieproblemen door.
Ze is de jongste van de klas dus je zou van de rest die ouder en volwassener behoren te zijn toch enige volwassenheid verwachten?
Vandaag heeft ze tot half 5 les maar het laatste uur is er al geen leerkracht in de klas omdat ze een opdracht moeten doen maar het lijkt de kleuterschool wel op deze manier. is dit nu normaal en heeft iemand tips voor haar?
Ik heb geadviseerd met de studiebegeleider te gaan praten en in elk geval alle stof van overdag savonds in alle rust op haar kamer te herhalen.
Ze woont op kamers en gezien haar adhdproblematiek moet ze er al erg hard aan trekken maar ze moet er ook nog bij werken maar als ze nu thuis nog bijzonder veel moet studeren kan ze haar baantje wel vergeten en zonder bijbaan kan ze niet rondkomen.Dus het heeft meerderer gevolgen. Help!
 
Quote
Navigatie
RE: dochter moeite mbo
_sas_  schreef op: 10-09-2012 11:37:10
Wat naar voor je dochter zeg! Ik vind het een goed idee om met de studiebegeleider te gaan praten. Ik vind ook dat je dochter meer mag verwachten van de school. Helaas ben ik bang dat de school het niet helemaal op zal (kunnen) lossen. 

Wil je dochter heel graag op kamers wonen of is het ook noodzakelijk? Het lijkt me een erg grote omschakeling, zeker voor een meisje met ADHD. Deze kinderen/jongeren hebben sowieso al moeite met plannen en organiseren en dat moet ze nu alleen maar meer.

Verder vraag ik me af of een avondopleiding niet geschikter zou zijn voor haar. Hier zijn de studenten meestal wat ouder en volwassener. Misschien is je dochter daar beter op haar plek.

Het zijn zomaar wat ideeën die bij me opkomen hoor.

Succes en sterkte voor je dochter!
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Annie  schreef op: 10-09-2012 11:37:40
Lastig. Ik denk dat het helaas wel redelijk gemiddeld is voor hoe het er in een klas (zonder toezicht) aantoe gaat.
Praten  met studiebegeleider lijkt me wijs. Misschien mag ze bepaalde opdrachten dan wel in de bieb ofzo doen. Helpt het misschien om vooraan in de klas te zitten? Heeft ze minder door wat er achter haar gebeurd. En wellicht zelf ook een mp-3 speler indoen met wat rustige muziek (tijdens de zelfstudie uren) zodat ze zich makkelijker af kan sluiten.

Maaruh waarom moet ze op kamers wonen en ook nog werken dan? Vind dat best veel voor een 17-jarige die net aan een opleiding is begonnen!
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Laura73  schreef op: 10-09-2012 16:16:25
Ze moet niet op kamers dat wil ze zelf heel graag, en wij vinden dat als je dat wil daar ook consequenties bij horen zoals het hebben van een bijbaan.Natuurlijk krijgt ze een toelage van ons.Maar aan ene kant is dochter liever lui dan moe en snel van de klaagbaak en hebben wij zoiets als je kan feesten en kleppen tot half 4 snachts kan je ook best een bijbaan hebben zoals ongeveer 90% in jou leeftijdscategorie.het gaat niet eens zozeer om het geld, komt ze tekort passen wij dat heus wel bij, maar t gaat ons meer om stukje arbeidsethiek en verantwoordelijksheidsgevoel.Al werkt ze maar 3 uur per week als oppas.Zij weet niet dat wij echt wel bijspringen als het echt nodig is, en ik wil haar die easy way out ook niet geven, laat haar maar denken dat ze probleem heeft als ze niet gaat werken.maar goed dit staat dus even los van het feit dat ze erg veel last heeft van prikkels in haar klas.Kan zij door teveel prikkels niet functioneren kan ze geen bijbaan doen omdat school dan teveel vergt en wij zouden graag zien dat ze beiden kan doen ook al is de bijbaan dan maar 2 of 3 uur per week.Het op kamers wonen gaat haar enorm goed af,dat doet ze heel goed.
Wij vinden dat school hier ook een stuk verantwoordelijkheid in heeft tis immers geen middelbare meer toch?

 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Chloe  schreef op: 10-09-2012 16:34:06
jeetje, ik vind 17 jaar wel heel erg jong om zoveel van haar te verwachten! Zeker als er dan ook nog adhd meespeelt.. Een nieuwe opleiding, werken en op kamers.. Dat ze hulp op school vraagt van een studiebegeleider lijkt me prima. Maar ik zou zelf een kind van 17 nog lekker thuis houden, zo veel hebben ze wat dat betreft niet te willen vind ik dan weer. Het geld voor die kamer moet toch van de ouders komen. De bijbaan zou wat mij betreft wel komen als ze eenmaal haar draai op haar opleiding heeft gevonden. Ik vind ook wel dat ze op een gegeven moment eraan moeten wennen om zelf geld te verdienen, maar ik zou er zelf nooit de psychische druk op gaan zetten om haar in de waan te laten dat ze financieel in de problemen komt als het niet lukt om haar bijbaan vol te houden. Ik denk niet dat dat ook de concentratie op haar studie ten goede komt. Mijn idee dus: eerst draai vinden in de opleiding, als dat lekker loopt een baantje erbij en als dat allemaal goed gaat en het kind is eraan toe: op kamers.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Suus  schreef op: 10-09-2012 16:34:39
Als ze oud genoeg is om op zichzelf te wonen met de daar bij behorende consequenties zou ik haar dit ook zelf op laten lossen met haar mentor of hoe zo iemand tegenwoordig heet.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Laura73  schreef op: 10-09-2012 16:35:57
zeker suus, maar dat wil niet zeggen dat wij niet meedenken.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Suus  schreef op: 10-09-2012 16:37:08
Nee dat begrijp ik, daarom zeg ik er ook bij wat ik haar zou zeggen
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Mam Van Twee  schreef op: 10-09-2012 16:46:41
@ chloe: ik vind je wel erg beschermend klinken. Ik was ook net achtien toen ik op kamers ging/moest voor mijn opleiding.

Nu had ik VWO achter de kiezen en ging naar het HBO, maar toch de 17 jarigen van nu zijn al weer anders dan ik was met 18.

Ik vind dat het moet kunnen en dat je naar je kind moet kijken of het de verantwoording aan kan.

Mijn basis was ook goed, en mijn ouders betaalden zaken als boeken, verzekering en toen de studiefinanciering ontoereikend werd ook een deel v/d huur -  maar ik moest ook zelf keuzes leren maken ging ik stappen of reserveerde ik geld voor de telefoonrekening.

Op kamers is in mijn ogen een hele goede leerschool om te leren om gaan met geld.

@ TO sterkte met het steunen van je dochter en het haar leren zelfstandig te zijn.
Lijkt me geen eenvoudige taak met een puber die ook nog ADHD heeft.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Laura73  schreef op: 10-09-2012 16:52:58
chloe,de keuze om op kamers te gaan is na lang overleg enzo gegaan, dit is haar keuze en daarin word ze geholpen door ons.Zij was hier duidelijk aan toe.De bijbaan heeft ze nu nog niet maar zal ze ook niet kunnen hebben als school zoveel van haar vergt en ik vraag me dan af zeker op een mbo opleiding in hoeverre dit gedrag in een klas normaal is(het met propjes en flesjes gooien)Het in de waan laten werkt bij mijn dochter juist heel goed.Ze is zich goed doordrongen van het feit dit is mijn maandloon en daar moet ik het mee doen en ik kan pa en ma vragen in uiterste geval van nood.Juist omdat zij dit zelf heel graag wilde horen daar ook alle andere dingen van op jezelf wonen bij, dus uitkomen met je geld, voor jezelf koken, je was en je huishouden.En dat loopt dus allemaal ook lekker.Ze heeft ook zin in school maar de klas is veel te onrustig en dat levert dus nu problemen op.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Joltje  schreef op: 10-09-2012 16:59:53
Je vraagt of dit normaal is op het MBO. Nou heb ikzelf 3 jaar opleiding gevolgd op het MBO ( vorig jaar geslaagd) en de leermethode is idd veel zelf leren. Aangezien ik bezig was met volwassenenonderwijs werd dat bij onze groep vrij langzaam geintroduceerd, maar ik weet dat de jeugd geacht word een laptop te kopen en dat ze op school opdrachten krijgen die ze vrij zelfstandig moeten oplossen en opzoeken. Vanaf het 2de jaar van de opleiding kregen wij ook nog maar minimaal les. We kregen opdrachten, die we op een bepaalde tijd af moesten hebben en we kregen toegang tot de grote studiezaal, waar dan veel boeken stonden en pc' s ter beschikking stonden. vaak genoeg werd er een lokaal opengemaakt en zaten we dara zonder leraar en was het dus de bedoeling dat we verder gingen aan de opdrachten.  Dus ik denk wel dat wat jij hierboven beschrijft vrij normaal is. ( van kleuterschoolgedrag weet ik niets, want we waren allemaal 30+ en dan ben je veel gemotiveerder )

 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Laura73  schreef op: 10-09-2012 17:09:50
Joltje bedankt voor je ervaring.Wel vreemd dat dochter nu dus nog officieel leerplichtig is maar het voor groot deel maar zelf dient uit te zoeken.dat word dus bijles en veel thuis studeren voor haar.(en ruimere toelage van papa en mama)
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Sabina Mv Milou En R
avi
  schreef op: 10-09-2012 17:51:34
Ik zou echt eens gaan informeren naar een avondopleiding of bbl (4 dagen werken en 1 dag les), dan verdient ze haar eigen geld en wat al eerder gezegd is, de mensen die een avond opleiding of bbl doen zijn over het algemeen veel gemotiveerder!
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Ladyb  schreef op: 10-09-2012 18:09:35
Het ligt aan de opleiding, ik deed 15 jr geleden SPW en dat was net zo'n drama. Je ziet nooit leraren, leerlingen doen maar waar ze zin in hebben.
Op zo'n opleiding wordt je totaal terug geworden op jezelf en als je dan ook ADHD hebt en op jezelf woont kan het nog weleens heel moeilijk worden om deze opleiding af te ronden.
Ook denk ik dat er weinig tot geen werk te vinden is na de opleiding SCW.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Jen9  schreef op: 10-09-2012 18:13:00
Jeetje, wat een rigoureuse maatregelen van sommigen, school is een week begonnen!
Ik denk dat je goed bezig bent.. zo laat kunnen stappen, dan kan je ook een bijbaan.. Juist voor een adhd-er vind ik je houding super.. ee bijbaan kan regelmaat geven, maar belangrijker dan dat.. het wordt echt duidelijk hoe t er aan toegaat in de maatschappij, datblijft anders vrij vaag.

Ik zou idd haar eerst dat gesprek aan laten vragen, stel samen punten op en kijk wat er dan gebeurt. Daarna kan je alijd nog andere maatregelen nemen.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Annie  schreef op: 10-09-2012 18:32:33

Quote laura73:
...ik vraag me dan af zeker op een mbo opleiding in hoeverre dit gedrag in een klas normaal is(het met propjes en flesjes gooien)...



Voor een voltijd MBO-opleiding is dat redelijk normaal gedrag. Je hebt altijd uitzonderingen in positieve en negatieve zin maar ik vind dit echt heel gemiddeld klinken.
 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Saskiamveva  schreef op: 10-09-2012 19:08:56
Het is nu ook de eerste week en moet iedereen nog even in het ritme komen. Overleg inderdaad met mentor en evt zijn er meerdere klassen en kan ze evt overstappen naar een andere klas.
In 1999 diploma MBO gehaald, maar dat was veel klassikaal met ook opdrahten.

Denk dat het volgende maand veel beter gaat, nu is men nog aan het onvakansieen

 
Quote
RE: dochter moeite mbo
Nijntjepluis  schreef op: 12-09-2012 10:17:07
Propjes in de klas
Gooien de juf uit de klas pesten is
Dood normaal
Tegenwoordig .. Zelfs op het HBO
Een time
Out of elke
Donderdag iets leuks
Doen heeft mijn veel geholpen x ik kreeg dan bijv geld
Om te gaan zwemmen
Schaatse. Ff me
Hoofd
Op
Wat anders ..
Doe nu universiteit dus
No worries structuur en een beetje hulp doet wonderen
 
Quote
Navigatie


Reageren op dochter moeite mbo
Naam
Bericht