Menu
 

Topic:

Achtste groepers lezen wel

Ivy  schreef op: 22-08-2012 15:41:49
Even een vraagje over groep 8.

Ik ben nu bezig met al het voorbereiden van het schoolwerk voor mijn kinderen voor het nieuwe jaar en wil nu een boekenlijst opstellen van boeken die mijn dochter het komend jaar moet lezen en daar een boekverslag bij maken.
Moeten toch wel minstens 20 boeken in totaal zijn.

Ik heb al:

Oorlog zonder vrienden
Alle boeken van Thea Beckman

Maar wat zijn nog meer boeken die dochterlief toch eigenlijk wel gelezen moet hebben voor ze volgend jaar aan het middelbaar begint???

Ik kan trouwens ook nog tips gebruiken voor mijn zoon van 13 (3 VWO).  Welke boeken zou hij eigenlijk gelezen moeten hebben aan het eind van het jaar?  Voor hem moeten er zo'n 30 boeken op de NL lijst.  Ik heb wel een lijstje met Jonge Lijsters gevonden.  Verder nog tips?  Heb zelf geen Nederlandse middelbare school gedaan en heb geen flauw idee...

 
Quote
Navigatie
RE: Achtste groepers lezen wel
Jill  schreef op: 22-08-2012 16:01:09

Volgens mij moeten ze niks in groep 8, maar ik vind het wel heel goed dat je lezen stimuleert., maar dwingen werkt denk ik averechts. Volgens mij zijn alle boeken van Jan Terlouw, Thea Beckman, Evert Hartman etc goed voor die leeftijd.
Vroege lijsters zijn ook heel goed voor die leeftijd.

je zoon hoeft ook pas in vwo 5 en 6 te lezen voor zijn lijst.

 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Onsjanneke  schreef op: 22-08-2012 16:04:55
Uhm het is voor mij al een tijdje geleden, groep 8.

Maar ik vond Blauwe Plekken van Anke de Vries en Nicolaj van Ellen Thijsinger leuk (nou ja leuk is niet het goede woord, zijn heftige boeken)

Maar wat er tegenwoordig 'in ' is weet ik niet

Ik weet niet of je zoon van lezen houd. Vond het zelf erg leuk en heb volgens mij op mn 15e 'de wereld van Sofie"  van Jostein Gaarder gelezen. Is wel een hele dikke pil (gold bij ons op school als 3 boeken) maar vind het een onwijze aanwinst voor je algemene ontwikkeling.

Jostein Gaarder heeft trowenens nog meer leuke filosofische boeken geschreven. Voor je dochter is Het geheim van de kaarten wellicht leuk.
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 22-08-2012 16:26:38
Hier hoef ik ze niet te dwingen om te lezen, hoor.  Ik krijg de boeken niet aangesleept   Nou ja, mijn 8e groeper houdt er ietsje minder van, maar die hoeft er ook niet zoveel te lezen als de rest.

Wel is deze lijst voor hun schoolwerk.  Ze krijgen thuisonderwijs en ik vind lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling.  Ik lees veel voor en het hoort er hier voor de kinderen gewoon helemaal bij.

Mijn zoon krijgt ook thuisonderwijs en ik vind dus voor hem lezen ook belangrijk.  Heb al een heel goed opdrachtenformulier/boekverslag gevonden.  Dit, samen met veel woorden leren en werkstukken schrijven, doen wij i.p.v. gewone lesboeken.  Heb daar voor de 1e middelbaar geld aan uitgegeven, maar dat vond ik erg tegenvallen.  In de werkstukken moet alles aan bod komen wat er anders ontbreekt.

Van Jan Terlouw en Evert Hartman heb ik al redelijk wat, zal ik zeker op haar lijst zetten.  Thea Beckman heb ik ook heel veel van, maar daar heeft ze al erg veel van gelezen.

Onsjanneke
De Wereld van Sofie heb ik hier ook liggen.  Zou mijn oudste daar al aan toe kunnen zijn?  Misschien juist wel...  Zal het toch op de lijst gaan zetten.  Misschien dat idd Jostein Gaarder wel geschikt is voor mijn oudste.

En die andere 3 titels voor mijn 8e groeper. 

Beide vast bedankt voor de tips!
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Alice  schreef op: 22-08-2012 16:39:28
Ivy, morgen komt mijn moeder, zij is bibliothecaresse en kent zowat alle boeken. Zal ik 's vragen?

Voor 't VWO kun je denk ik heel goed de lijsten van de lijsters aanhouden. Of Blackbirds in 't Engels en je hebt ook de Franse en Duitse. Best wel handig denk ik. Kun je ook helemaal zelf samenstellen eventuee, voor 5 euro per boek. Vind dat een mooie prijs om 't aan te schaffen.

Wereld van Sofie kun je zelf denk ik het beste inschatten, ik zou zelf zeggen vanaf 14-15, maar kan best zijn dat jouw oudste al wijs genoeg is en 't prima aankan.

 

 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 22-08-2012 16:53:42
Alice, als je je moeder zou willen vragen: Graag!  Alle tips zijn welkom!

Er zijn nu speciale aanbiedingen, 5 Jonge Lijsters voor 20EUR.  Die wil ik sowieso bestellen en in de loop der jaren de collectie uitbreiden, maar zal niet in 1x alle boeken voor een jaar kunnen kopen, denk ik

Ik heb zelf De Wereld van Sofie gelezen toen ik 19 was op een vervolgopleiding.  Weet het eigenlijk niet meer zo goed...  Ik denk dat hij het wel aankan.  Hij komt ook door Lord of the Rings.  Is mij nog nooit gelukt
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Nathalie Mv Cad  schreef op: 22-08-2012 18:13:55
Voor je 8e groeper: de boeken van Jacques vriens. o.a. die rotschool met die fijne klas. het achtste groepie tegen het soepie, een stelletje mooie vrienden.
Alleen beer mocht mee  (vivian den hollander)
boeken van carry slee
een meisje in de oorlogswinter (wil vening)



13 jarige:
kinderen van de belt (ian strachan)
tussen twee vuren (theo hoogstraten)
het huis met het blauwe dak (tineke hendriks)
de vos van de biesbosch (ad van gils)
zonder grenzen (kristien hemmerechts) 
het eind van de regenboog (tonny vos-dahmen von buchholz) 

dit zijn even een paar boeken uit mijn boekenkast, mocht je nog meer tips willen dan wil ik best nog even zoeken.
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Mikmvg  schreef op: 22-08-2012 19:56:23
wat helemaal hip is op het moment voor meiden: de 'hoe overleef ik..."serie.

Voor jongens weet ik het iegenlijk niet zo, maar ik denk dat je met jonge lijsterboekejn al heel goed zit.
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Baby2  schreef op: 22-08-2012 20:10:16
Ivy mag ik vragen waarom je thuis-onderwijs geeft en hoe dat precies in zijn werk gaat?
Is oprechte interesse hoor!
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 22-08-2012 20:26:36
Oh, leuk!  Nog meer tips!  Dit wordt straks een leuke boekenlijst Ik ga straks gewoon meelezen

Bedankt!

Baby2  Wij zijn 9 jaar geleden begonnen met thuisonderwijs, omdat mijn zoon (toen 4) nog niet echt sprak.  Wij wisten dat er niets aan de hand was, maar wilden hem een stempel besparen.  We zijn het toen voor een jaartje gaan proberen, maar na dat jaar had hij niet alleen leren praten, maar ook leren lezen, schrijven en rekenen.  Hij liep minstens 1,5 jaar voor.  We hebben toen besloten nog een jaartje te doen en daarna nog 1 en het beviel steeds beter.  Ondertussen ook veel gelezen en geleerd over thuisonderwijs.  Na 2-3 jaar wist ik dat de onderzoeken uitwezen dat kinderen er zeker niet slechter van werden dan naar school gaan, maar toch knaagde de twijfel.  Zeker over het sociale aspect.
Toch nog weer een jaartje er aan vastgeplakt en toen was het voor ons duidelijk: thuisonderwijs is ons ding.  De kinderen doen het zo goed!  Ze kunnen zich ontwikkelen op hun eigen tempo, doen de dingen die zij interessant vinden (en dan nog een hoop dingen die ik nodig vind ;-)) en ook sociaal-emotioneel gezien, ontwikkelen ze zich prima.
Vandaar dat we nu dus nog steeds thuisonderwijs geven. 
Intussen doet de oudste High School via een online school en doen kind 2 en 3 ook een deel van hun vakken via een online school.
We gaan er echt voor dat elk kind straks kan doen wat hij/zij wil.  Heb zelf geen verwachtingen van ze, behalve dat ze hun best doen bij alles wat ze doen
Het plan is dat ze straks allemaal een diploma op zak hebben.  We proberen dus wel aan bepaalde dingen te voldoen, zodat er straks geen probleem is om examens af te leggen.
Hoe het precies gaat?  Aan het begin van het schooljaar (nu dus) maak ik een plan voor het jaar.  Hoeveel vakantie- en hoeveel schooldagen, welke vakken en hoeveel daarvan wil ik behandelen in dat jaar.  Dan een simpele deelsom en een schema maken en beginnen we 3 sept. weer met de lessen. 
Begin er echt weer zin in te krijgen
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Baby2  schreef op: 22-08-2012 20:59:32

Ik heb daar echt bewondering voor!!!
Moet je ook aan bepaalde dingen voldoen, wettelijk zeg maar? Omdat kinderen leerplichtig zijn.

 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 23-08-2012 09:26:31

Baby2  Wij wonen in Belgie en dat betekent dat wij verplicht zijn om de rechten van ons kind te respecteren aangaande educatie.


1. Wij zijn verplicht ons kind de mogelijkheid te bieden te leren en het kind te stimuleren en motiveren om zich te ontwikkelen naar hun kunnen.


2. Wij zijn verplicht onze kinderen voor te bereiden op een leven in de maatschappij.


1 keer in de paar jaar komt er een onderwijsinspecteur checken of dit gebeurt en krijgen wij als ouders/onderwijzers een rapport.  Ze praten dan met de kinderen, kijken naar hun werk en kunnen evt. ook een sommetje o.i.d. vragen.  De kinderen vinden dat altijd erg leuk, omdat de meeste mensen niet zoveel interesse in hun werk hebben en de onderwijsinspecteur dat nu juist wel heeft   Voor mij is het een stimulans om alles wel geordend te houden. 


In de praktijk werken wij wel naar een diploma toe.  Een High School diploma (met verschillende niveaus voor de verschillende kinderen naar alle waarschijnlijkheid) en nog wat andere examens, zodat de kinderen hopelijk internationaal goed beslagen ten ijs komen.  We willen namelijk dolgraaf over een jaar of 3-4 emigreren.  Lukt dat niet, dan hebben ze hun High School diploma op hun 17e en is er tijd om daarna nog een jaar voor de examencommissie hier in België te leren.


Eigenlijk heb ik ook niet echt iets tegen scholen.  Alleen hier is het zo gelopen en dat bevalt ons prima

 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 23-08-2012 13:49:34
Bedankt allemaal, ben nu bezig met 2 mooie lijsten   Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Ik ga ze de lijsten begin september geven en dan mogen ze zelf kijken en kiezen welke boeken hen aanspreken.  Op die manier blijft het leuk
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Alice  schreef op: 23-08-2012 21:22:48
Hey... mijn moeder raadde de volgende site aan, ze dacht dat je daar wel wat aan zou hebben:
http://www.leesplein.nl/
 
Quote
RE: Achtste groepers lezen wel
Ivy  schreef op: 24-08-2012 09:34:24
Dank je, Alice!  Ga ik zeker even kijken
 
Quote
Navigatie


Reageren op Achtste groepers lezen wel
Naam
Bericht