Menu
 

Topic:

Heb ik ADHD?

Bezorgde Mama  schreef op: 08-08-2012 22:57:08
Hierbij een 'korte' omschrijving van mijn zoon. Soms twijfel ik of hij misschien ADHD heeft. Hij is nog te jong om te testen en hij is ook niet in alle situaties druk dus tja. Als jullie dit lezen wat is dan jullie eerste gedachte?

- Ik ben zeer duidelijk aanwezig en wanneer ik enthousiast raak ben ik niet te stoppen. Mama kan dan echt niet tot me doordringen.
- Ik zie geen gevaar en klim echt overal op. Zelfs via de schutting op het dak van de schuur. Mama wordt dan boos en zegt dat het gevaarlijk is en niet mag maar toch doe ik het de volgende dag weer.
- Ik ben zeer sociaal en wil graag alle kindjes knuffelen ook als zij dat niet willen. Als ik toch afgewezen wordt sla ik het kindje snel. Iedereen is mijn vriendje, zelfs het kindje in de auto die 1x naar me zwaait. Dat kindjes soms niet met me willen spelen omdat ik druk doe of ze pijn doe heb ik niet door.
- Ik kan goed opdrachten opvolgen (pak je schoenen, ga in de rij staan) maar wanneer ik op moet houden met iets wat ik wil doen (lees: ongewenst gedrag) luister ik echt niet.
- Ik ben dol op de hond van oma maar doe hem zomaar uit het niets pijn. Dit doe ik ook regelmatig bij mijn vriendjes. Niet uit boosheid maar om ze uit te dagen. Ik wordt hiervoor gestraft maar doe het toch weer.
- Ik ben zeer prikkelgevoelig op het kdv, wil met alles tegelijk spelen. Andere drukkere kindjes stimuleren mij tot het uiterste te gaan. Speel ik enkel met 1 rustig kindje (prikkelarme situatie) dan kan ik me daaraan aan passen.
- Ik luister niet goed en straffen doen me niets. Ik wacht mijn tijd af en doe het dan gewoon nog een keer.
- Ik kan goed puzzelen, vind zelf ‘lezen’ en voorgelezen worden erg leuk. Ook knip ik de hele dag door in alle folders die ik kan vinden. Ik vind knutselen erg leuk.
- Gezelschapsspelletjes vind ik ook erg leuk maar mama moet mij dan wel steeds bij de les houden. Wanneer het mijn beurt is heb ik dat niet door omdat ik ergens anders mee bezig ben.
- Ik vind tv kijken leuk en ook de bioscoop en het theater hou ik goed vol.
- Thuis kan ik mezelf prima vermaken in mijn eentje en vraag ik niet extreem veel aandacht. Thuis is het wel prikkelarm aangezien ik alleen met mijn mama woon.
- Bij mijn opa en oma luister ik niet. Ik zet het hele huis op zn kop en loop weg zodra we buiten zijn. Ook maak ik spullen kapot. Sinds oma een hondje heeft ben ik helemaal niet meer te stoppen.
- Ik praat veel. De juf zegt dat ik overal net iets te in ben. Te druk, te enthousiast, te aanwezig. Omdat ik zovaak dingen doe die niet mogen wordt er veel op mij gemopperd door de kindjes en daardoor ook door de juf. De juf zegt dat ik meer uitdaging nodig heb maar ze geen tijd hebben om continu 1 op 1 aandacht te geven. Mijn mama heeft me 1x door een gedragstherapeute laten observeren op het kdv. Die vond dat ik heel goed luisterde en ook stil zat. De juffen zeiden dat ik een rustige dag had.
- Als mama smorgens uit wil slapen kijk ik in haar bed tv of speel ik in mijn kamer. Ik kan dat makkelijk 2 uur volhouden.
- Ik ben motorisch enorm sterk. Ik slaap prima en ben een goede eter.
- Ik heb veel uitdaging nodig en een sterke hand.
- Ik pak mensen in met mijn lach, ben een enorme charmeur en heb nu al enorm veel humor. Ik ben altijd vrolijk en de driftaanvallen die ik heb gehad in heel mijn leven zijn op 1 hand te tellen. Ik ben eigenlijk nooit boos of chaggarijnig.
- Als ik bij mijn overgrootoma in het bejaardenhuis ben kan ik rustig op bed of op schoot zitten. Op verjaardagen smeer ik toastjes voor iedereen.
- Ik ben 3 jaar, volgende week word ik 4.
 
Quote
Navigatie
RE: Heb ik ADHD?
Bezorgde Mama  schreef op: 08-08-2012 23:05:09
Nog 2 toevoegingen

- De laatste weken mocht ik vaak bij de BSO spelen ipv bij het kdv. De juf daar zei dat ik heel lief in een hoekje speel en geen negatieve aandacht trek.
- Ik speel graag met oudere kinderen en daag ze dan uit door met zand te gooien, te spugen of gte slaan. Ik snap maar niet dat dat geen leuke manier van spelen is en dat andere kinderen dat niet leuk vinden.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Ans Mv J.k.d  schreef op: 08-08-2012 23:09:53
Tja het kan 2 kanten op 1 hij wordt niet rustiger en zijn problemen verdiepen zich 2 hij groeit uit zijn peuterpuberteit en leert hoe hij samen moet spelen en wordt rustiger.
Hij is idd nog erg jong en speels. Bij de peuterspeelzaal vallen de kinderen die niet "gewoon" volgens de lijn ontwikkelen gelijk buiten de boot. Maar later kan dat helemaal bijtrekken.
Als je zelf echt zorgen maakt raad ik je aan om intergrale vroeghulp in te schakelen. Waarschijnlijk kunnen zij je tips of advies geven of gewoon gerust stellen.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Mar80  schreef op: 08-08-2012 23:16:15
Ik ben niet zo thuis in ADHD, maar ik herken heel veel vanuit jouw punten in mijn zoon van 5.

Mijn zoon is o.a. ook motorisch heel sterk en ik denk dat hij een hoger dan gemiddeld IQ heeft.

 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Boterbloem  schreef op: 08-08-2012 23:28:24
Waarin heb jij het idee van ADHD dan? Als ik heel eerlijk ben zie ik het er totaal niet in... Heb je gewoon een gezond kind wat grenzen zoekt en uitdaging nodig heeft...

Je hebt het over een kindje van nog geen 4, die luisteren niet voor altijd, die gaan weer opnieuw grenzen opzoeken.

En dat van de juffen, is dat een probleem van je zoon? Of ligt het probleem bij de juf? Dat is een vraag die ik me vraag stel... We hebbe nhet over een kind van 3... Die zitten niet de heel tijd met de armpjes over elkaar stil te wachten. En als een kind enthousiast is en verteld of snel wat onderneemt is het hun taak om het daarin te begeleiden. Dat is geen ADHD, dat heeft te maken met persoonlijkheid/ karakter. En wij zijn er om dat te vormen.

Ik zeg: een heel gezond kind.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Ingrid  schreef op: 08-08-2012 23:28:28
Mijn dochter heeft ADHD en DCD ik herken een paar punten.
Mijn dochter is motorisch zwak.
Mijn dochter heeft een slechte concentratie, wat is verbeterd sinds de ritalin.
Mijn dochter is de grootste knuffelkont die er is en ziet vaak niet dat andere dit niet willen maar doet niemand pijn.
Ze kan niet stilzitten, zit altijd te friemelen of te wippen op haar stoel. Grap wel eens dat ze mieren in haar broek heeft zitten.
Ze kan slecht meerdere opdrachten uitvoeren, Als ik 3 dingen vraag doet ze als ik geluk heb er 2.
Ze ziet niet altijd de gevaren of is juist te voorzichtig.
Dring af en toe niet tot haar door als ik haar iets zeg. Bijv. Voor ongeveer 1 jaar terug gingen wij op de fiets naar school. Ik zei stoppen komt een auto aan. Ik heb dit gezegd en later zelf geschreeuwd ze hoorde mij niet. Het is gelukkig goed gegaan. Auto kon uitwijken en zij zag de auto net op het laatst. Zo zijn er meer momenten dat zij mijn niet hoort.
Ze heeft ook heel veel moeite om iemand aan te kijken tijdens het praten.
Zij is trouwens 8 1/2 jaar oud.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Boterbloem  schreef op: 08-08-2012 23:30:07
En al kan ik natuurlijk niet oordelen verder, maar ik vind het als een heel gezonde mix overkomen. (overigens super dat je die mix ook laat zien! Want heel vaak krijg je alleen het negatieve te lezen waardoor het zo lijkt, maar er zijn ontzettend veel punten waarbij ik echt meer denk aan de leeftijd en karakter/ persoonlijkheid. Ze zijn nog maar klein he, met 3 jaar. Ze zoeken de grenzen op en dat kan alleen als je over grenzen heengaat om te kijken hoever je echt mag gaan. Ik zou me meer zorgne maken als mijn kind altijd maar zou luisteren (niet dat er perse dan wat is, maar dat geeft meer noodsignalen af dan een kind wat niet goedl uisterd)
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Ingrid  schreef op: 08-08-2012 23:30:18
Nog vergeten te zeggen. Ik zie dus niet echt een ADHD kind.
Maar gewoon een kind van bijna 4.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Dani  schreef op: 08-08-2012 23:35:27
ik zie ook geen adhd kind , en ik heb dr zelf 1e lopen (nouja nu slapen) hier
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Mi01  schreef op: 09-08-2012 00:52:10
Ik denk dat het een gezond 3 jarig jongetje lijkt. Ik heb 3 mannen van net geen 3 van 4,5 en eentje van 6. En ze hebben geen van drie ADHD toch herken ik veel van ze in jouw verhaal. Als hij zich over 3 jaar nog zo gedraagt zou ik me zorgen maken, op deze leeftijd is het nog normaal en voor een groot deel grenzen zoeken/ verkennen.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Ladybug  schreef op: 09-08-2012 07:43:13
ik vind ook dat je een gewone bijna 4 jarige kleuter beschrijft die zijn grenzen aan het verleggen is...


 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Nimmie  schreef op: 09-08-2012 07:48:49
idd het is de leeftijd hoor..

Mijn dochter zou aan de grens liggen van wel/niet adhd.
over 2 jaar word zij hierop opnieuw getest..
ze zou nml volgens de artsen allemaal wel genoeg kenmerken hebben maar omdat ze nog maar 5 jaar is kan het ook aan de leeftijd liggen, en aan haar medicatie dat ze zo druk is..
( ook gedrags problemen heeft ze )

dus als zij 7 is kunnen ze pas meer zeggen.. want dan word zij opnieuw getest hiervoor

dus ik zou niet snel de stempel adhd gaan geven hoor..
kan dus echt de leeftijd zijn en grenzen verleggen
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Nimmie  schreef op: 09-08-2012 07:51:24
je beschrijft nml ook dat hij zich kosteloos kan vermaken en ook in de bios het volhoudt.

dat is hier dus echt anders hier hoef ik de bios echt niet in mn hoofd te halen hoor.
ze kan bij het eten niet eens normaal op der kont blijven zitten zelfs niet normaal op de bank tv kijken want bank word hier echt gezien als speel/klim toestel.

en hier teveel prikkels en mijn dochter is haarzelf niet meer, en krijgt dan echt een drift aanval.

 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Bezorgde Mama  schreef op: 09-08-2012 09:39:39
Bedankt voor zoveel reacties! Ik ben zelf ook helemaal niet van het stempeltje plakken en heb het idee dat mijn zoon wel drukker is dan het gemiddelde kind maar geen adhd heeft. Mijn omgeving laat me echter twijfelen. De juffen die maar aan blijven geven dat hij niet stil kan zitten, niet luistert, te veel op prikkels reageert, mijn moeder die hem niet in toom kan houden. Zoals gezegd merk ik er thuis minder van. Hier speelt hij over het algemeen wel rustig. Al luistert hij hier ook niet naar alle regels en van de bank als klimtoestel komt ook bekend voor haha. Maar als ik dan boos wordt en aangeef dat de tv uitgaat kan hij wel stil zitten en kijken. Hij is dus wel erg druk maar thuis zeker goed te handhaven. Hij begint volg wk in groep 1 en ik hoop dat hij daar meer uitdaging gaat krijgen waardoor hij ook wat rustiger op school zal worden.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Boterbloem  schreef op: 09-08-2012 09:54:39
Bezorgde mama, ik herken echt veel dingen in wat je zegt alleen kan mijn zoon (6, hij gaat na de vakantie naar groep 4) niet stilzitten in de bios, niet ergens anders slapen, kan nogsteeds niet stilzitten en zit de hele tijd te wiebelen op zijn stoel, ook op school, luisterd nog steeds lang niet naar alles maar verkend grenzen, gaat vaak over de grenzen heen omdat hij het toch leuker vind wat hij in zijn hoofd heeft, is niet altijd te bereiken en kan zich maar kort concentreren enzovoort...

Op school noemen ze dit: een kind met een druk karakter. Hij zit in de twijfelzone ADHD, maar zolang hij gelukkig is en de juffen op school het met hem redden laten we het zo. Want medicijnen wil ik liever toch niet voor hem (je weet de lange termijngevolgen niet, super voor de kinderen die er zelf echt erg last van hebbe ndat het bestaat, maar als hij er zelf geen last van heeft geen probleem). En de stempel maakt dingen soms ook alleen maar moeilijker...

Soms heb ik het idee dat sommige (lees echt sommige want je hebt echt veel goeie leerkrachten!!) leerkrachten graag stempeltjes geven terwijl het aan hun eigen vaardigheden ligt. En nu ADHD helemaal in de picture is ze ook maar snel die stempel opplakken en vergeten hoe een kind van 3 of 4 of 6 jaar hoort te zijn. Ze horen regels te overtreden, ze horen grenzen te zoeken, ze horen te wiebelen op hun stoel (zo gezond!!) ze horen overal klimtoestellen in te zien dat betekend een rijke fantasie plus willen bewegen, heerlijk!

Tegenwoordig mag een kind niet meer lekker al die dingen doen... Zo jammer! Niets van aantrekken zou ik zeggen en het rustig afwachten.

Zo wilden ze mijn dochter op ed psz al naar de logopediste hebben, alsof een kind van 3 perfect moet praten. Ze komt op school, zegt de juf: ze praat toch prima? Ik kan haar goed verstaan hoor! niets geen logopedie nodig...
Overal willen ze hulp geven, maar ik ben ervoor een kind zichzelf te laten ontwikkelen en daar stuur ik wel aan bij waar nodig.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
M&j  schreef op: 09-08-2012 11:36:07
Volgens mij is het een expressief mannetje die goed in zijn vel zit en behoorlijk slim is, die zijn nou eenmaal voor volwassenen moeilijk bij te benen, ik heb er hier ook twee van rondlopen.

De vriendin van mijn dochter heeft ADHD en die kan zonder medicatie echt niet puzzelen, lezen of toastjes smeren, een verhaal vertellen lukt al niet zonder van de hak op de tak te springen.

En een luisterend kind moet nog uitgevonden worden............... :d
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Int  schreef op: 09-08-2012 11:45:38
Ik herken er veel in van mijn zoon van 4, maar vindt het niet als ADHD klinken hoor. Ik vind als je naar dat soort aandoeningen gaat googlen (niet alleen adhd, maar bv ook autisme enzo), voldoet volgens mij ieder kind wel aan een paar kenmerken die je dan leest. Maar dat betekent niet dat ze dat gelijk hebben.

 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Lot  schreef op: 09-08-2012 11:51:55
Ik ben orthopedagoog en doe ook ADHD onderzoek bij kinderen. In de punten die jij noemt herken ik wel ADHD signalen, maar ook dingen die gewoon bij de leeftijd horen. Het is altijd een vage lijn, tussen een druk jongetje en ADHD. Als het thuis en op school niet meer gaat, dan is het tijd voor onderzoek (want dan wil je weten waar het gedrag vandaan komt, hoeft nl. geen ADHD te zijn, er kan ook iets anders aan de hand zijn). Maar zo te lezen redden jullie het nog goed thuis. En de overgang naar groep 1 kan er voor zorgen dat hij idd meer uitdaging krijgt. Als peuter mag je gewoon nog lekker druk zijn, impulsief, geen gevaar zien. Als 5 jarige wordt dat alweer lastiger in een klas. Rond die leeftijd zie ik ze vaker voor onderzoek (alhoewel er nu ook heeeel veel 3 jarige jongetjes aangemeld worden, tegenwoordig is het best lastig in een volle klas en een druk gezin om een jongetje te hebben dat wat drukker is, en wordt er eerder om een stempel gevraagd. Terwijl het eigenlijk gewoon normaal gedrag is).

Probeer de negatieve punten als positief te zien, ik lees het als een enthousiast, blij, sociaal jongetje. Niets mis mee (vanaf papier hè, kan natuurlijk in het dagelijks leven anders zijn).
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Pacific  schreef op: 09-08-2012 15:16:59
Ik zie hier eerder mijn zoontje met ass in. Reageer later wat uigebreider

Heb alleen de reactie van lot net gelezen, en dat kan natuurlijk ook. En hij is nog erg jong.
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Bezorgde Moeder  schreef op: 09-08-2012 18:09:05
Wederom dank voor alle reacties. Fijn dat zoveel mensen hem als gewoon normaal grenzen verkennend kind zien. Hij heeft wel wat kenmerken van ADHD maar ook veel niet. Ik laat de toekomst het maar uitwijzen. Boterbloem, wat fijn dat jouw zoontje het zo goed doet op school en dat verder testen ook vanuit school niet gevraagd wordt! Ik hoop dat ze op de basisschool waar mijn zoon heen gaat ook zo positief met zijn enthousiasme omgaan!

Pacific, ik heb op ass gegoogeld en kom dan uit bij 3 soorten autisme maar in alledrie herken ik mijn zoon echt totaal niet. Ik geloof dus ook niet dat ik het die kant op moet zoeken.

Nogmaals bedankt voor alle reacties!
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Mi01  schreef op: 09-08-2012 18:45:47
Als moeder van drie jongetjes heb ik de ervaring dat jongetjes vaak tegen een lat worden gehouden waar ze zich als ze peuter en kleuters zijn niet altijd aan kunnen meten. Er zijn altijd uitzonderingen met drukkere meisjes en rustigere jongens maar jongetjes zijn op die leeftijd vakernwat drukker. En kunnen vaker minder goed naar instructies luisteren en stil zitten.
En juffen reageren daar ( vaak ) op. Ik las eens een stuk van een onderzoeker die aan juffen had gevraagd of ze voorkeur hadden voor jongens of meisjes.. Allemaal zeiden ze dat het hen om het even was. Toen vroeg hij hen of ze een lijstje wilden maken met kinderen die ze het liefst vonden en de kinderen die ze het lastigste vonden..bij bijna alle juffen stonden er alleen meisjesnamen in het lijstje liefst.. En bijna alleen maar jongensnamen in het rijtje lastigste...
Laat je niks opdrukken.. Jongetjes kunnen gewoon druk Zijn, en lastige ( gelukkig ook heel lief, zegt de moeder van drie boefjes) maar dat het lastig is soms, maakt niet dat er meteen een probleem met je kind is!!
 
Quote
RE: Heb ik ADHD?
Worteltje  schreef op: 09-08-2012 18:49:36
Klinkt echt als mijn zoon toen hij zo oud was. Hij heeft een tweelingzus en ik deed hun verjaardagspartijtjes tegelijkertijd. De meisjes zaten altijd lief te spelen en de jongetjes pffffff echt druk. Nu is hij 16 en is hij de rust zelve terwijl dochterlief nu druk is op 16 jarige leeftijd.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Heb ik ADHD?
Naam
Bericht