Menu
 

Topic:

Amerikaanse verliest voogdij kind 90kg

Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-11-2011 11:05:37
AMSTERDAM - Een 8-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Ohio is door de kinderbescherming bij zijn moeder weggehaald.
Foto: ANP

De jongen weegt negentig kilo. Door de kwestie is een debat opgelaaid over het afnemen van het ouderlijk gezag als een kind met ernstig overgewicht kampt.

De jongen werd in oktober uit huis gehaald en bij een pleeggezin ondergebracht. Volgens de kinderbescherming deed zijn moeder onvoldoende om het gewichtsprobleem van de jongen aan te pakken en was er sprake van medische verwaarlozing.

Groot risico

Het kind zou een groot risico lopen op diabetes of een hoge bloeddruk. Een normaal gewicht voor een kind zijn van lengte en leeftijd ligt zo rond de 27 kilo. "We hebben twintig maanden hard gewerkt met het gezin voordat het tot dit punt kwam", zei Patricia Rideout van Children and Family Services.

Het zorgwekkende gewicht van de jongen kwam begin vorig jaar aan het licht. Hij werd door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij moeite had met ademhalen. De jongen bleek slaapapneu te hebben, een mogelijk gevolg van zijn overgewicht.

Aanvechten

De moeder van de 8-jarige zei haar best te hebben gedaan om het gewicht van haar kind onder controle te krijgen. "Ze proberen me af te schilderen als ongeschikt, alsof ik niet hou van mijn kind", zei ze in een lokale krant. De vrouw gaat de ontheffing uit het ouderlijk gezag aanvechten. Volgens haar is het kind niet in direct gevaar.

De kwestie heeft geleid tot een hoop discussie. Een eenduidig antwoord over wie er schuld heeft in dit soort gevallen is er echter niet, aldus Naim Alkhouri, een arts die in Cleveland werkt met kinderen met overgewicht.

Obesitas

"Het zijn niet alleen de ouders of het kind. Obesitas is een epidemie in de Verenigde Staten. Als gemeenschap zijn we allemaal verantwoordelijk." Volgens hem is het niet voldoende kinderen aan te sporen gezonder te eten en te sporten, omdat er ook een 'grote psychologische component' meespeelt.

"Als wordt overgegaan tot het inschakelen van de autoriteiten dan ontbreken er heldere richtlijnen. Het aangaan van het debat is goed. We hebben meer richtlijnen nodig over hoe we om moeten gaan met deze kwestie."

Pleeggezin

Al eerder is in de VS ouders het gezag ontnomen, omdat hun kinderen te zwaar waren. Volgens een opiniestuk in de Journal of American Medical Association is het verstandiger om kinderen tijdelijk bij een pleeggezin onder te brengen dan de kinderen te opereren en bijvoorbeeld een maagverkleining uit te voeren.

Volgens David Ludwig, een obesitas-specialist in het Boston Children's Hospital, gaat het er niet om ouders te schuld te geven, maar juist om het handelen in het belang van het kind. De kinderen moeten volgens de arts hulp krijgen die de ouders eenvoudigweg niet kunnen bieden.
 
Quote


Reageren op Amerikaanse verliest voogdij kind 90kg
Naam
Bericht