Menu
 

Topic:

Borstvoeding kan miljoen levens redden

Melissa  schreef op: 06-08-2012 08:25:49
'Borstvoeding kan miljoen levens redden'


AMSTERDAM - Volgens Unicef is er overtuigend bewijs dat borstvoeding ziekten als diarree en longontsteking kan voorkomen. Jaarlijks overlijden miljoenen kinderen aan deze ziekten.

Foto: Gezondheidsnet

Als meer landen het geven van borstvoeding zouden stimuleren zou dat het leven van ruim een miljoen kinderen kunnen redden. Dat zegt Unicef naar aanleiding van de twintigste editie van de Wereld Borstvoedingsweek, die loopt van 1 tot 7 augustus.

Het percentage vrouwen dat borstvoeding geeft is de afgelopen jaren wereldwijd maar weinig gestegen: van 32 procent in 1995 tot 39 procent in 2010. Volgens Unicef is dit het gevolg van agressieve marketing door de producenten van moedermelkvervangers, regeringen die borstvoeding te weinig ondersteunen en een gebrek aan kennis over de risico's van het niet geven van borstvoeding.





In 2008 bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ dat kinderen die geen borstvoeding krijgen 14 keer zoveel kans hebben om te overlijden in de eerste zes maanden dan kinderen die wel borstvoeding krijgen.
 
Quote
Navigatie
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Janneke  schreef op: 06-08-2012 17:33:54

Quote Mamaloes:
Ik moet er niet aan denken dat er per jaar een miljoen mensen meer blijven leven dan nu. We zijn al met zoveel!!



Het zal jouw kind maar zijn
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mamaloes  schreef op: 06-08-2012 17:40:45

Quote M:
Het gekke is mamaloes, als de zuigelingen sterfte terugloopt loopt het geboorte cijfer ook terug en de moeder sterfte ook.



Hmmm daar heb je een punt.. Maar ook echt in die grote getalen?
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
M&j  schreef op: 06-08-2012 17:46:06
In combinatie met voorlichting en toegankelijkheid tot voorbehoedmiddelen.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mieps01  schreef op: 06-08-2012 18:33:21
Ik ben ontzettend voor bv. Heb al mijn kinderen gevoed. Tenminste 9 maanden, de laatste een jaar. Maarrrrr, ik denk dat de voordelen in de ontwikkelde wereld er meer in zit dat er veel meer stoffen in bv zitten dan kv ooit kan repliceren. En dat niet alles meetbaar is. Goddank is kv zo goed en het water hier zo goed dat hier toch eigenlijk geen kinderen doodgaan aan kv. Ik vind bv een beter alternatief.. Een soort van verse groente vs blikvoer. Het ene is niet slecht, het andere toch beter. Dit soort artikelen vind ik bangmakerij. Als er een toespitsing is boor de westerse wereld zal het voordeel minder significant zijn voor wat betreft zuigelingen sterfte.
Ik denk dat voor de ontwikkelde wereld en de babies en moeders de schade veel groter is van het toenemende aantal vrouwen die obese een zwangerschap ingaat. En dat de voorlichting daarover in een dikker wordende samenleving misschien meer zoden aan de dijk zet.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Grietje  schreef op: 06-08-2012 21:58:15
Ook in de westerse wereld zijn er meer ziekenhuisopnames onder baby's die kv krijgen. En premature baby's die kv krijgen, krijgen aantoonbaar vaker een ernstige darmontsteking waar ze aan kunnen overlijden. Maar het grootste probleem zit inderdaad in ontwikkelingslanden waar moeders met een pak kv uit het ziekenhuis komen en vervolgens thuis te weinig geld en te weinig schoon water hebben om op een goede manier kunstvoeding te geven. Maar ja, de borstvoeding is nooit goed op gang gekomen omdat ze in het ziekenhuis al kv kregen aangeboden. Als moeders in arme landen massaal goede begeleiding bij bv kregen en de kunstvoedingsindustrie geweerd werd uit de ziekenhuizen, dan scheelde dat heel wat sterfgevallen.

Overbevolking aanpakken doe je allereerst door meisjes een goede opleiding te geven en de babysterfte terug te dringen, onder andere door borstvoeding te geven. En als moeders volledig en lang borstvoeding geven, komt er vanzelf een langere periode tussen twee kinderen (door de verminderde vruchtbaarheid tijdens de borstvoeding). Daardoor kan het oudste kind langer profiteren van goede voeding en zorg en maakt het meer kans op overleving. Uiteindelijk worden er per gezin minder kinderen geboren als de moeder borstvoeding geeft (en er verder geen andere anticonceptie aanwezig is).

Ik heb hier laatst een heel interessant boek over gelezen: The politic and cultural aspects of breastfeeding. Ging voor een groot deel over de enorme lobby van de kunstvoedingsindustrie en de desastreuze effecten van de reclamecampagnes op de gezondheid van baby's. Als je dat gelezen hebt, dan snap je een beetje waarom de WHO reclame voor kunstvoeding tot 6 maanden verboden heeft.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Grietje  schreef op: 06-08-2012 22:07:25
Nog een aardig weetje uit dat boek wat ik gelezen heb: in de tijd voordat er kunstvoeding was, dus bijvoorbeeld 200 jaar geleden, ging ruim 90% van de baby's in weeshuizen dood. Als de moeder er niet was en er was ook geen min voorhanden, dan waren baby's ten dode opgeschreven (sowieso haalde slechts 50% van de kinderen in die tijd de 5 jaar). Gelukkig is dat nu niet meer het geval met de moderne kunstvoeding. Dat volstaat in de meeste gevallen prima. Al blijft het in mijn ogen een alternatief en is borstvoeding de norm.

Ik ben overigens ook voorstander van eigen keuze en respect enzo, maar ik vind ook dat (aanstaande) moeders goede informatie en begeleiding moeten krijgen. He, misschien ben ik daarom wel vrijwilligerswerk voor de VBN gaa doen
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Mamavannoeya  schreef op: 06-08-2012 22:17:25
7 weken bv gegeven toen halsoverkop na Frankrijk ivm overlijden schoonvader, mijn dochter bleef in Nederland bij mijn ouders toen helaas de borstboeding moeten afbreken. Bij thuis komt ook een galblaas operatie en toen was het gebeurd, niets meer kwam er uit, op nog een flinke borstontsteking na auw!

Op de fles over gegaan, en mocht er ooit een 2e komen zal ik meteen met fv starten.

 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Harleysmama  schreef op: 06-08-2012 22:20:30
Vraag me af hoe moeders hun kinderen dan voeden als er erge hongersnood is en de moeders al zelf geen voldoende eten hebben. Lijkt mij dat de borstvoeding dan ook heel erg terug loopt. En ja dan lijkt me ook dat er dan ook onvoldoende voedingstoffen in de moedermelk zitten. Want heb een filmpje gezien van een moeder in een 3e wereld land die probeerde haar kind borstvoeding te geven, maar haar borsten waren zo leeg, dat het kindje dus niets aan voeding kreeg. Die waren later in het ziekenhuis beland en helaas was het voor het kindje te laat en is overleden.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Grietje  schreef op: 06-08-2012 22:26:08
Ja, bij ernstige ondervoeding kan de moeder zelf onvoldoende melk produceren. Schrijnend! Helaas is er in dat soort gevallen vaak ook geen kunstvoeding voorhanden.
 
Quote
RE: Borstvoeding kan miljoen levens redden
Worteltje  schreef op: 06-08-2012 22:47:50
Ik heb niet echt verder gelezen dan Alice der reactie, dus sorry alvast, wilde eerst even mijn verhaal doen.

Ik heb Layla flesvoeding gegeven. Borst was geen optie aangezien Layla een dubbele lip, kaak en gehemeltespleet had/heeft. De 1e dag heb ik aangegeven te willen kolven in het zhs. Dat is mislukt, ik kreeg 0,0 begeleiding en de hele dag door liepen er mensen in en uit. Tel daarbij op dat de fles ook iets van 2 uur duurde om te geven, ik was kapot en voelde mij niet op mijn gemak. Dag 5 mochten we naar huis en op dag 6 heb ik mijn vriend meteen naar thuiszorgwinkel gestuurd om een elektrische kolf te huren. Owkee, gingen we dan, 2 uur voeden, half uur kolven, half uur rust en het riedeltje begon van voren af aan(ik kon Layla niet uit handen geven met voeding). Ik was kapot! s'Nacht moest ik ook zo'n keer of 5 voeden want Layla werd begin van de fles te moe om hele fles op te drinken, ze viel in slaap(overdag). Als ik dan lees(nu pas ) wat de gevolgen allemaal kunnen zijn 50% meer kans op wiegendood enz, ja dan schrik ik mij echt werkelijk helemaal kapot, sterker nog, ik zat hier net helemaal te trillen toen ik het las, en vraag ik mij dan ook serieus af waarom er in de ziekenhuizen en bij de kraamhulpen niet veel meer begeleiding is.
Heb wel mijn 1e borstvoeding aan Layla kunnen geven door de fles en dat maakt mij wel blij Nu ga ik even verder lezen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Borstvoeding kan miljoen levens redden
Naam
Bericht