Menu
 

Topic:

deeltijd WW

Even Ano  schreef op: 18-07-2012 20:01:27
Ik heb gister te horen gekregen dat er voor onze hele afdeling voor iedereen 25% WW aangevraagd gaat worden.
Nu ben ik hier helemaal niet in thuis. Heb het UWV even gesproken en weet tot dusver:
- over de laatste 36 wkn 26 gewerkt;
- over de laatste 5 jaar moet je er 4 gewerkt hebben;
- elk gewerkt jaar is 1 maand ww.

Ik voldoe aan bovenstaande eisen, heb 10 jaar gewerkt tot op heden dus 10 maanden WW.
Tevens gaven ze me aan dat ik voor de uren dat ik WW krijg sollicitatieplicht heb (jippie not hihi)

Wat ik me nu afvroeg: Ik krijg geen 100% ww. Betekend dit nu dat ik 10 mnd 25% krijg dat ik daarom nog ook recht daarna heb op bijv 10 maanden 75%?
En hoe zit het eigenlijk op het moment dat ik 25% WW krijg en over een half jaar wordt het allemaal weer geannuleerd en na 2 jaar moet ik bijv. weer de WW in, krijg ik dan weer 10 jaar WW of minder omdat ik al een keer in de WW heb gezeten?
(volgen jullie het nog?)

En hoe zit het met vakantiedagen?
Het plan is zeg maar zo dat we dus allemaal 25% WW krijgen maar deze uren wel blijven werken als onbetaald overwerk (ik weet het kan een werkgever niet eisen maar ik ga hier wel in mee omdat ik graag wil dat het bedrijf er zsm weer bovenop is) Hou ik mijn recht op mijn vakantiedagen of moet ik ook daarop inleveren?

En hebben jullie verder nog tips of zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

Ik hoor graag van julllie.

Groetjes even ano
 
Quote
Navigatie
RE: deeltijd WW
Angelique  schreef op: 18-07-2012 20:58:43
mijn partner heeft ongveer 2 jaar terug zelfde gehad
hij ging ook voor zoveel % deeltijd ww in
meer om het bedrijf erdoor te helpen
die 25 % word dan door uwv betaald die 75% krijg je gewoon van bedrijf dus gewoon je loon
hij hoefde niet te solicteren omdat hij immers gewoon een baan had
ook beleven alle rechten gewoon gelijk dus ook vakntie dagen enz waren zelfde
hij was alleen veel thuis want er was gewoon geen werk en door die deeltijd ww kon zijn werkgever dit stukje overbruggen anders zou hij failiet gaan
maar goed hij zit in de ict hij heeft toen wel allerhanen hobby prjectjes met zijn baas uitgevoerd en ging regelmatig naar kantoor of deed thuis ea maar om dat hij gedetacheerd zit was er dus niet echt werk

ik dnek dat bij jullie ongeveer gelijk gaat je krijgt dus gewoon 75% van je loon vie je baas uwv vult dit aan zodat je baas wat meer lucht heeft en hopenlijk het bedrijf zo behoed voor faillisement
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 08:24:32
UWV gaf aan dat ik wel moest solliciteren om te kijken dat ik dan sneller uit de 25% ww ga.
Ik krijg inderdaad 25% via het UWV maar daarvan de eerste 2 maanden maar 75% en daarna 8 maanden 70%, daarna kan ik bijstand aanvragen maar daar heb ik geen recht op.
Hopelijk hou ik inderdaad het recht op mn vakantiedagen.

Bedankt voor je info in ieder geval!
 
Quote
RE: deeltijd WW
Nala  schreef op: 19-07-2012 09:07:58
Volgens mij heeft die meneer of mevrouw van de uwv de ww en de deeltijd ww door elkaar gehaald als ik jou verhaal zo lees.
Mijn man zat 2 jaar geleden ongeveer ook in de deeltijd ww voor 50%, hij kreeg dus, over de 20 uur d.ww eerst 75% en daarna 70% procent de overige 20 uur werden betaald door de werkgever, deeltijd ww gaat in 3 etappes van een x(weet even niet meer hoeveel) aantal weken wat 3 keer aangevraagd kan worden.
Je levert wel recht op ww in voor vakantiedagen etc maakt het niet uit tenminste was bij mijn man zo, een deeltijd ww contract kan immers ook verschillen.
Mijn man en collega‘s werkte ook maar 20 uur, geen sollicitatieplicht, maar wel opgepakt aangezien we niet wisten of het bedrijf het zo redden.
Hier zijn er na die 3x d.ww toch ontslagen gevallen, waaronder ook mijn man.
Inmiddels wel weer een nieuwe baan gelukkig

Heel veel succes
 
Quote
RE: deeltijd WW
Angelique  schreef op: 19-07-2012 12:10:09
dd nala was dus zelfde hier
maar wel behoud van vak dagen en zonder solicitatie plicht was echt een opvang buffer voor bedrijf
gelukkig heeft bedrijf het hier wel gered mijn partner werkt er nog steeds en gaat gelukkig heele goed
 
Quote
RE: deeltijd WW
Inky69  schreef op: 19-07-2012 12:36:48
Ik heb voor 50% in deeltijd ww gezeten. Toen werd 50% door de werkgever betaald en 50% door het uwv. Ik had ook geen soll plicht. Je hebt tenslotte toch al een baan?
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 12:38:18
Ik ga nu toch nog maar is het UWV bellen nav jullie verhalen. Zit er echt niet op te wachten om voor 7 uur een baan te gaan zoeken...(terwijl ik die uren dus wel werk alleen overwerk onbetaald)
 
Quote
RE: deeltijd WW
Sara1976  schreef op: 19-07-2012 12:40:56
lijkt me ook erg raar om te moeten solliciteren, want als het bedrijf je nodig hebt, moet je gewoon weer je uren komen werken.
Heb 2 jaar geleden ook in de deeltijd ww gezeten, zonder soll plicht en 100% salarisbetaling. alles liep gewoon door, pensioen opbouw, vakantiedagen. Wel hebben we verplicht een cursus moeten doen (die het bedrijf betaalde)
 
Quote
RE: deeltijd WW
Nala  schreef op: 19-07-2012 12:50:42
Ja die curcus idd mijn man heeft ook een curcus moeten doen, vereiste van de uwv
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 12:51:49
nou duidelijk wordt het er niet op

Ze geeft dus aan dat ik inderdaad sollicitatieplicht heb voor 7 uur. Ik kan een verzoek indienen om niet te hoeven solliciteren maar dan moet ik wel verdomd goeie redenen hebben.

Ook maar gevraagd over de vakantiedagen, daar snap ik nog steeds niets van haha.
Ze geeft aan dat je recht hebt vanuit de WW op 20 vakantiedagen per jaar. Ik heb vanaf mijn werkgever recht op 24 vakantiedagen. Als de WW ingaat bijv. per 1 oktober moet het teruggerekend worden op basis van de WW en heb je kans dat bijna iedereen moet terugbetalen aan de werkgever...........snap er geen geen jota wat van
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 12:53:03
over cursus heb ik ze nog niet gehoord, maar toevallig staat voor iedereen een opleiding ingepland welke in oktober start
 
Quote
RE: deeltijd WW
Sara1976  schreef op: 19-07-2012 12:57:43
wij hebben een hele uitleg gehad van het bedrijf zelf en van iemand van de bond.
Echt nergens problemen mee gehad. Kreeg wel regelmatig een brief van het UWV en we moesten onze uren doorgegeven aan de persoon die het bij hield.
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 13:27:46
Sara: Wij zijn een heel klein bedrijf, 7 personen waarvan er dus nu 4 25% WW krijgen. We hebben geen CAO en zijn ook niet aangesloten/lid van een vakbond.
En de persoon die de vakantiedagen bij houdt......ehmm dat ben ik
 
Quote
RE: deeltijd WW
Angelique  schreef op: 19-07-2012 13:31:04
ik zou toch is met je baas gaan overleggen hoe hij dit ziet

misshcien dat net anders is met kleinere bedrijven maar vind dit wel erg krom hoor je hebt immers een baan he
 
Quote
RE: deeltijd WW
Nala  schreef op: 19-07-2012 14:42:29
Slordig van de baas maar ook de uwv dat ze het niet duidelijk maken.
Mijn man werkte op een architectenbureau met 3 collega‘s en de archictect(baas) er is toen iemand van de uwv langsgekomen om alles uit te leggen, is immers wel een vorm van een contract die je aan gaat.
Maar misschien dat alles omtrent die deeltijd ww alweer veranderd is, aangezien het hier eind 2009 was (heel handig net verhuisd toen )
Zou alles wel goed duidelijk uitzoeken wat je rechten maar ook je plichten zijn, aangezien bij de uwv ook niet altijd voor iedereen duidelijk is hoe ze het uit moeten leggen
Heb je al het contract binnen daar staat ook veel info in
 
Quote
RE: deeltijd WW
Even Ano  schreef op: 19-07-2012 14:53:21
ik heb nog niets binnen, verzoek is voor 25% p.p is gister verzonden aan UWV moet eerst nog beoordeeld worden. Ik neem aan dat het daarna pas komt?!?
 
Quote
RE: deeltijd WW
Yde (fnv Bouw)  schreef op: 30-07-2012 13:40:45
Hoi,

In jullie discussie loopt de gewone WW en de deeltijd WW door elkaar. Deeltijd Ww had je een paar jaar geleden, en dat was om bedrijven door een dip heen te helpen. Voor werknemers was geregeld dat er scholing moest zijn en dat je geen sollicitatieplicht had. Deeltijd WW was een tijdelijke regeling, en daar kun je niet meer in.
Als jullie nu voor 25% de WW in moeten, gelden de gewone WW-regels. Vandaar die sollicitatieplicht. Daar kom je inderdaad niet eenvoudig onderuit. Arbeidsrechtelijk kan zo'n aanpassing van je arbeidscontract niet. Je moet het oude contract ontbinden en aansluitend een nieuw contract voor minder uren aangaan. Daarvoor zijn dan dus ontslagvergunningen van het UWV nodig, of beëindigindsovereenkomsten.
Onbetaald overwerken is niet iets waar ik enthousiast van word, zeker niet als je geen vooruitzicht hebt dat je contract later weer wordt omgezet in een contract met de oude omvang. Eigenlijk laat je dan de rest van de maatschappij betalen voor jouw werk (want het geld voor de WW wordt door werkgevers en uit de belastingen betaald, het komt niet uit de lucht vallen).
Belangrijk is nog het volgende. Als het bedrijf alsnog over de kop gaat, heb je al een gedeelte van je WW-recht opgemaakt. Je krijgt je 25%-WW-uitkering voor het restant van die 10 maanden, en vanaf de datum dat je je baan kwijtraakt krijg je nog een tijdje de andere 75% (ook weer voor 10 maanden, in jouw geval). Je inkomen gaat er door deze constructie dus erg snel op achteruit, en aangezien je geen bijstandsrecht hebt ... Hoeveel vakantiedagen je hebt is daarmee vergeleken een kleinigheid. Kortom, een erg riskante constructie, waarbij jullie op eigen (hoge) kosten het bedrijf overeind houden. Ik hoop voor je dat het goed afloopt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op deeltijd WW
Naam
Bericht