Menu
 

Topic:

geprikt op vit b12 tekort

Ikee  schreef op: 10-07-2012 09:59:28
Al een week of 2 heb ik geen/nauwelijks gevoel in mijn grote teen en onderbeen. Omdat ik bij een fysiopraktijk werk even mijn collega aangekeken en die kon eigenlijk niets raars zien. Dus gisteren naar de HA geweest. Hij dacht aan een vit. b12 tekort. En ja ik moet eerlijk zeggen dat veel symptonen overeenkomen. Wat zijn de gevolgen? Iemand ervaring?
 
Quote
Navigatie
RE: geprikt op vit b12 tekort
Karin Mv Naomi Amber
Chris
  schreef op: 10-07-2012 10:06:08
Ik heb dezelfde klachten, bij mij was de waarde 189 en de een zegt dat dat te laag is en de ander genoeg, dus nu ben ik nog niets wijzer. De dokter vond de waarde goed.
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Angelique  schreef op: 10-07-2012 10:39:50
lees is ophet b12 forum
er is zoveel onzekerheid over deze waardes en problemen
ze zeggen onde de 100 is gewoon te laag
maaaar ze geven 350 als laagnormaal aan
dus alles wat er onder komt moet opgekrikt worden

mijn waardes waren op zijn laagst 114 en was toch een flink te kort
de oorzaak is bij mij bekend dus word verder ook niet naar gekeken

vaak is het iets wat niet meer vanzelf goed komt

als je een te kort hebt vast gestelt moet je beginnen met een opstart dosis
deze hoort altijd 10 prikken in 5 weken te zijn
daarna kunnen ze niet opneiuw bloedprikken want de waardes zijnd oor de prikken echt heeel hoog boven de 1000 zelfs
ze kunnen als ze bloedwaardes willen controleren pas na een paar maanden zonder b12 weer controleren maar vaak gebeurd dat niet controleren ze na een paar weken en ja dan is ie dus nog steeds hoog

er meot ook gekeken worden naar wat de oorzaak is vaak is er een opname stoornis her of der heeeel soms komen mensen er met opstart dosis vanaf maar vaak is een onderhouds dosis nodig en dat geld dus voor altijd
ik krijg nu eens in de 2 maanden een shotje en zal dat de rest van mijn leven blijven houden
ik heb ene opname stoornis door mijn maagverkleining en zal dus ook gewoon nooit over gaan

maaar dit zijn basis regels sommige mensen hebben een flink hogere dosis nodig ken mensen die zelfs wekelijk een spuit ndoig hebben maaar je kan bepaalde klachten herkennen en nav die klachten gaan spuiten
ik doe eigenlijk om de twee maanden mist ik me eerder zwakker voel worden dan maak ik eerder een afspraak

ik heb vooral vermoeidheids klachten hoofdpijnen duizeligheid
vooral als ik weer duizeliger word(alsof je dagen niets gegeten hebt) dan weet ik dat t weer tijd is vaak is dat wel ongveer 2 mnd later
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Kyla  schreef op: 10-07-2012 10:41:36
Bij mij is het blijvend gevolg chronische vermoeidheid, maar bij iedereen is dit anders. De vermoeidheid is wel een stuk minder geworden en ik heb gelukkig geen pijn meer. Gevolgen voor jou zijn eigenlijk lastig te zeggen, het hangt er ook vanaf hoe ernstig het tekort is en hoe lang het heeft geduurd.

Mijn klachtenlijstje zoals die was:
Tintelingen in handen en voeten
Concentratieproblemen
Niet op de juiste woorden kunnen komen
Dingen uit mijn handen laten vallen, of omgooien
Spierpijn, krachtsverlies
Verminderde reflexen
Vermoeidheid
Duizelig
Lage bloeddruk
Altijd koud


@Karin: een waarde van 189 geldt als een twijfelgeval en nader onderzoek is gewenst. Je zou dan Actief b12 moeten na laten kijken of mma (mmz) en homocysteine. Mma stapelt zich namelijk als er een tekort is aan b12, hcy ook bij een tekort aan b6 en b11.

Voor veel meer info over b12:

http://home.kpn.nl/hindrikdejong/
http://stichtingb12tekort.nl/
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Ikee  schreef op: 10-07-2012 11:07:16
thnx. Ik ben toch wel benieuwd en zit ook na te denken. 2 jaar geleden is bij mij add vastgesteld. Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd maar dit sloeg allemaal niet aan. Veel symptomen komen ook overeen met een vit.B12 tekort. Wellicht sluimert het al wel heel lang?

@angelique dus als "behandeling" krijg je een spuit vit. ingespoten? Merk je daarna snel verschil? En zet je die spuit zelf of bij de HA?

@kyla, jouw lijstje komt veel overeen met die van mij ;-) Vooral het altijd koud hebben.

Eigenlijk hoop ik stiekem dat dit eruit komt. Wellicht dat ik dan ook van mijn concentratieprobleem af kom....Leuk is anders maar toch
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Kyla  schreef op: 10-07-2012 11:17:41
Ik heb er waarschijnlijk al mijn leven lang last van, ik bedenk me net dat een heleboel klachten waarvan ik dacht dat die bij mij "hoorden" ook verdwenen zijn. Die lage bloeddruk heb ik vanaf de puberteit last van gehad bijv. Dat is verdwenen sinds ik langere tijd injecties heb. Maar ook de blaasontstekingen die ik regelmatig had vanaf mijn 9e en de prikkelbare darm... allemaal geen last meer van.

De klachten verdwenen bij mij geleidelijk na een aantal injecties, sommige klachten werden in het begin erger, zoals de vermoeidheid, maar dat is niet zo gek omdat je lichaam van alles gaat herstellen. Ook moet je zorgen voor een goede waarde foliumzuur en b6, die voorraad gaat namelijk flink aangesproken worden. Vlak na een injectie kan je kalium ook even flink dalen, waardoor je hoofdpijn kan krijgen, dat kun je weer voor zijn door een banaan te eten of een paar glazen tomatensap te drinken.

De wijkverpleegkundige heeft mij geleerd zelf te injecteren, dus ik doe het nu zelf, nu weer 1 keer per week, maar is ook wel 1 keer in de 2 weken geweest.
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Angelique  schreef op: 10-07-2012 11:28:31
ik laat door de ha prikken teminste de assistent zet ze
en het ligt aan je waardes en je lijf hoe je gaat reageren
ik kreeg pas na spuit 8 beetj het idee dat ik ging op knappen

ik had trouwens ook last van behoorlijke depressie door dat te kort

nu is mijn b12 redlijk onder controle inmiddls na 1,5 jaar
heb nu alleen prbelemen met ijzer en hb die veel te laag zijn en nog wat dingen
folium is erg belangrijk ook en word dan ook wel regelamtig gecontroleerd al zijn mijn b12 waardes alstijd flink hoog laatste zit die tijd was geloof rond de 700 maar na shot altijd rond de 1500 of zelfs hoger
de rest nu nog ff goed proberen te krijgen maar goed geeft genoeg ellende zo al met al
als ik ook iets te laat ben voor mijn spuit dan merk ik dat heeel goed nu staat het dus standaard op de kalender want ja duurt weer wat langer voor je weer wat opknapt als j te laat spuit
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Fransje72  schreef op: 10-07-2012 13:24:34
Ik heb hyperhomocysteinemie. Daar kom je achter door een test in het ziekenhuis en is erfelijk bepaald. Voor mij betekend het b12,b6 en b11 slikken. Ander "nadeel" is dat als je ziek wordt het ook in alle hevigheid is. Ik ging bv. In 2 dagen naar dubbele longontsteking en zo zijn er nog een paardingen. Moe ben ik altijd, ook éénen combinatie van andere medicijnen. Laat het goed onderzoeken, zodat je weet waar je aan toe bent
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Linted  schreef op: 10-07-2012 13:56:01
Ik heb ook een B12-tekort. Ik weet het sinds 2 jaar, maar loop al sinds de puberteit met klachten. Ik heb ook de opstartdosis gehad en daarna lang 1 keer per week geprikt. Nu zit ik op 1 keer in de 3 weken en dat gaat best goed. Heb wel mijn ups en downs..
Ik prik ook zelf. Heb dit van de doktersassistente geleerd.
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Monica Mv 2  schreef op: 10-07-2012 16:26:51
Ik haal om de 3 tot 6 weken een prik.

Ik merk het aan het koud hebben, moe zijn, concentratie problemen en het gevoel van een verbrande tong te hebben dat het tijd is voor een spuitje.

Bij mij kwamen ze er 9,5 jaar geleden achter toen ik zwanger was van Kirsten en sindsdien doorgegaan met spuiten.
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Ellepellee  schreef op: 10-07-2012 18:47:00
Ik heb ook een flinke b12 tekort, 3 jaar geleden achter gekomen, ik heb echt álle klachten van het lijstje vooral ernstige vermoeidheid en door het hypermobiliteitssyndroom altijd pijn in mijn lijf.

Mijn waarde was 3 jaar geleden 70!!! Ben gaan spuiten op gevoel, en toen een tijd gestopt, 6 maanden geleden was mijn waarde 77 dus ben nu weer aan het spuiten ong 1x per week.

Daarnaast heb ik ADHD dus word gek van mijn lijf, in mijn hoofd wil ik alles doen, maar mijn lijf wil niet meer meedoen, ben in de laatste 8 maanden ook al 2 x geopereerd aan een hernia en door operaties zakt je b12 ook weer flink.

Succes iig, .ik vind het een vervelende ziekte!
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Kyla  schreef op: 10-07-2012 19:43:09
Oooh dat van dat van alles willen doen maar een lijf dat niet mee wil, heb ik ook. Ik heb al moeite met het huishouden op de rit te houden, maar ik wil eigenlijk ook wel gaan witten en andere klussen oppakken. Ik heb een tijd in de OC op school gezeten, naast een betaalde baan van 4,5 uur in de week, maar ik heb beide stop moeten zetten...
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Mieps01  schreef op: 10-07-2012 20:31:44
Ik ben vrij lang vegetariër geweest en volgens mij was dat een van de vitamines die je niet binnenkrijgt/ niet voldoende als je geen vlees eet. Het raakt heel langzaam op, maar als het zo is het inderdaad lastig voor je lijf. Maar het laat zich supplementeren.
Hoop dat je je snel beter voelt!
 
Quote
RE: geprikt op vit b12 tekort
Kyla  schreef op: 10-07-2012 21:01:25
Klopt, vit b12 zit alleen in dierlijke bronnen. Op zich niet zo erg als je geen vlees eet, maar wel eieren en zuivel gebruikt. Anders is een supplement nodig.

Als je wel vlees nuttigt en toch een tekort hebt, dan is er sprake van een opnameprobleem en helpen tabletten niet, dan ben je aangewezen op injecties.
 
Quote
Navigatie


Reageren op geprikt op vit b12 tekort
Naam
Bericht