Menu
 

Topic:

Ervaringen December kindjes.

Judidu  schreef op: 08-07-2012 21:53:33
Hallo meiden,

Ik heb een vraag. Ik ben een moeder van een meisje van 5. Zij moet volgens de regels, door naar groep 3. Hier heb ik, donderdag een gesprek met de juffen over. Maar voor het zover is, wil ik graag zo veel mogelijk weten, zodat ik zelf ook een mening heb.

Deze ochtend heb ik op internet ervaringen zitten zoeken. Toen kwam ik onderzoeken tegen dat doubleren eigenlijk geen meerwaarde heeft.

Maar ja, ik heb ook nog een zoontje. Hij is van 7 januari dus hij krijgt zonder discussie 36 weken extra school. Gratis. Voor mijn moeder gevoel is dit vreselijk oneerlijk.

Dus ik ben op zoek naar meiden, die een zoon of dochter van december hebben. Die niet extra inteligent zijn (voldoende kinderen) en voor deze zelfde keuze hebben gestaan. Heb jij je kind wel door laten gaan en hoe ging het verder. Kwam je kind niets te kort. Of heb jij er juist voor gekozen, om te laten doubleren. had dit volgens jou zin.

Mijn probleem met door laten gaan is, in dit geval. Dat zij van de hele klas de enige is die maar 1.5 jaar gekleuterd heeft. de rest echt 2 jaar. de meeste 2,5 en 1 zelfs 3. Doe ik mijn kind dan niet te kort. juf gaat bijna met pensioen en laat eigenlijk niemand door gaan. Nu is er een nieuwe directie en wordt alles beter bekeken. Wat wel goed is volgens mij. pfff

Wie heeft een ervaring voor mij.

bedankt.

Judith
 
Quote
Navigatie
RE: Ervaringen December kindjes.
Jolanda1974  schreef op: 08-07-2012 22:02:30
Bij ons op school hebben ze de regel dat kinderen van dec. nog een jaar blijven kleuteren. Okt. en Nov. zijn bespreekgevallen. Ze krijgen dan een extra aangepast pakket 2+ klas. De reden hiervoor is omdat ze op een rare periode op school komen en ze in jan. pas echt starten.

Ik zou niet kijken naar de andere kinderen in de klas maar puur alleen naar jullie eigen kind en aan de hand daarvan een beslissing nemen. Het gaat tenslotte om jullie kind en niet om haar klasgenootjes.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Jolanda1974  schreef op: 08-07-2012 22:04:51
Nog even een aanvulling.. Er wordt bij de kinderen van okt. nov. en dec. wel gekeken naar het individuele kind. Mochten ze echt toe zijn aan groep 3 dan gaan ze over en anders blijven ze nog een jaar bij de kleuters.

Het heeft onze oudste dochter heel veel goed gedaan om een jaartje te blijven. Ze is van okt. 2005. Ze staat veel steviger in d'r schoenen nu en heeft echt zin in groep 3. Dat was vorig schooljaar wel anders. Voor ons dus de juiste beslissing geweest om haar nog een jaar te laten spelen met de extra opdrachten.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Mafkees  schreef op: 08-07-2012 22:05:19
hier ervaring met alleen onze school. kind is van maart dus dit niet aan de hand gehad.

jongste is van november en ik weer nu al dat hij dus 2,5 jaar gaat kleuteren.

de kleuterperiode wordt hier op school als heel belangrijk gezien en ik kan me er wel in vinden.
ze moeten zo lang nog zoveel.

laat lekker kleuteren zou ik zeggen

en idd niet naar de rest kijken maar puur en alleen naar je kind en het advies van juf meenemen in je keuze
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Ingrid  schreef op: 08-07-2012 22:05:28
Mijn dochter is 15 dec jarig. Zij heeft langer gekleuterd. Als ik wist wat ik nu weet had ik haar nooit langer laten kleuteren. In groep 3 mogen ze dan niet blijven zitten zij moest vorig jaar dus mee naar groep 4 met gevolg dat zij behoorlijk grote gat zit tussen haar en de rest uit de groep en nu dus groep 4 over gaat doen. Als ik toen dit allemaal had geweten. Was zij niet langer gekleuterd was ze doorgegaan naar groep 3 en eventueel groep 3 toen over gedaan.
Zij heeft het emotioneel best moeilijk dat haar klas verder gaat naar 2 jaar en zij blijft. Ik merk aan een paar kindjes die in groep 3 zijn blijven zitten dat zij er niet zoveel moeite mee hadden.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
M>  schreef op: 08-07-2012 22:17:22
Wat je moet doen ligt aan je kind. De mening van de juffen zou ik ook niet terzijde schuiven, zij hebben veel ervaring. Mijn zoon is ook een najaarskind en is doorgegaan naar groep 3, hij heeft een pesthekel aan knutsels en dat geklets in de kring. Hij is zo superhappy in groep 3. Het is dus per kind afhankelijk wat goed is. Laat je je kind extra kleuteren en blijft het in een hogere groep ook nog zitten is het kind wel 13.5 jaar als het van de basisschool af komt, met menstruatie, borsten etc. en dat kan dan ook best lastig zijn, in vergelijking met meiden die 2 jaar jonger zijn. Als je het maar niet doet zodat ze nog een jaartje klein blijft spelen.
Hoe doet ze de toetsen, want daar schrijf je niets over.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Esther_mv_ifmi  schreef op: 08-07-2012 22:49:23
Ivar is van december 2006 en gaat na de vakantie naar groep 2. Qua taal en rekenen gaat hij hartstikke goed, maar is voor de rest gewoon nog erg jong en speels. Belangrijkste is denk ik of ze het naar hun zin hebben op school. Mijn dochter is van eind oktober en was gewoon echt gefrustreerd en is dus wel sneller door gegaan naar groep 3. Maar Ivar vindt het nog helemaal geweldig op school dus die blijft gewoon nog een jaartje kleuteren
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Patriciia*  schreef op: 08-07-2012 23:08:26
Ryan is van December 2003! En hij heeft anderhalf jaar gekleuterd.

Hij vond het fantastisch om naar groep 3 te gaan! En het gaat nog steeds goed! Ik vond het verschrikkelijk hihi en soms nog wel. Maar bij ons werd gezegd dat als de cito goed was en hij het verder goed deed, hij niet een jaar extra mocht kleuteren.

 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
M&j  schreef op: 09-07-2012 07:17:57
Er zijn geen regels wat betreft de overgang naar groep 3 en leeftijd, een school moet naar het kind kijken en zijn leerlijn.

Een school moet wel proberen je kind in 8 schooljaren de basisschool te laten doorlopen. Het eerste schooljaar gaat in op 1 augustus nadat je kind naar school gaat en loopt tot 31 juli.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Essie@  schreef op: 09-07-2012 08:04:14
Hier hanteren ze de 1-januari grens. Esmée is van 9 december 2003 en heeft 1,5 jaar gekleuterd. Wij hebben nooit een gesprek gehad om te overleggen wat wijsheid is, ze ging gewoon zonder discussie naar groep 3. Inmiddels zit ze in groep 5 (nog 2 weken) en gaat na de zomer naar groep 6 met haar 8 jaar.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 09-07-2012 08:51:50
Owen is van december 2006 en hier blijven de kinderen die in december geboren zijn en later, in groep 1. Of het kind moet echt boven verwachting presteren, die december kinderen gaan wel door. Ik vind het prima zo en heb nooit gemerkt dat er iets vervelend aan zou zijn.

De november/december kinderen die wel door gingen daarvan blijft meer dan de helft toch nog in groep 2 zitten en dus komen ze opnieuw weer bij elkaar in de klas.

 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Nancy19782006  schreef op: 09-07-2012 09:09:09
mijn zoon is van 26 dec 2006, gaat na de vakantie naar groep 3, hier laten ze alle en langer kleuteren als ze echt denken dat een kind daar echt voordeel uit haalt.als hij na 1 jan geboren was had hij wel jaartje langer gekleuterd. ben benieuwd hoe het gaat straks in groep 3 hij heefy er zelf heel veel zin in
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Judidu  schreef op: 09-07-2012 09:15:18
Bedankt voor jullie reacties,

Ik schreef in mijn eerste berichtje dat ze een voldoende kind is (dus alle toetsen zijn voldoen) Dit omdat ik hier bijna alleen maar lees over kinderen die al voorlopen. Dus dan is die discussie er niet.

Ik kijk niet naar de andere kinderen. Alleen het feit is wel dat zij van de 12 kinderen de enige is die 1,5 jaar gekleuterd heeft en de rest minstens een half jaar langer.

Mijn dochter is het enige bespreek geval. Sociaal Emotioneel kan ze het makkelijk. Dat is dus ook geen reden om haar te laten zitten.

Ik ben blij met een aantal voorbeelden dat het ook goed gaat. Ik ken namelijk persoonlijk niemand die dit ook gehad heeft. Alle kinderen die ik ken uit nov dec hebben langer gekleuterd. Dus hoe dat gaat weet ik wel.

Nou ja ik wacht donderdag af en wat de juf zegt zal wel gebeuren hoor. Want tenslotte kennen zij haar het best (op schoolgebied) en wat ze daar laat zien dat telt.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
S Mv Ljr  schreef op: 09-07-2012 09:19:47
Mijn oudste is van 21 november,en heeft dus ook kort gekleuterd.In groep 3 was het wel te doen voor hem,maar nu in groep 4 heeft hij toch wel extra hulp nodig gehad.We hebben nog getwijfeld om hem terug te zetten in groep 3,hij kon het emotioneel nog niet erg bij benen met jongens en meisjes van al 9 jaar in zijn klas,maar nu is het schooljaar bijna voorbij en gaat hij na de zomervakantie gewoon door naar groep 5,hij is emotioneel erg gegroeid en de stof die ze leren heeft hij nu ook helemaal onder de knie.Hij is nu 7 jaar.Mijn andere zoon is 5 (maart) en gaat naar groep 2,terwijl mijn oudste op die leeftijd dus al in groep 3 zat.Ik ben juist blij dat mijn maartkindje het wat rustiger aan kan gaan doen...hij heeft dat echt wel nodig.Groep 3 is best een pittig jaar,mits ze al kunnen lezen en schrijven...
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Sannie  schreef op: 09-07-2012 10:13:46
mijn dochter is van 6 nov 2001 ,toen was dat nog niet ,dus heeft ze twee keer groep 1 gedaan en 1 keer groep 2 .bij haar heeft het goed uitgepakt ,ze gaat nu naar groep 7 en ze alles op a en a plus ,.en ze 10 ,5 jaar .
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Anon  schreef op: 09-07-2012 10:23:21
Ik merk toch dat vooral groep 3 en 4 zwaar is voor deze jonge kinderen. Groep 5 gaat dan wel weer. Ik heb nog weinig ervaring met pubers maar ook daar lijkt het me pittig voor. Lichamelijk kan je niet versnellen, dus als het verschil zo groot is tussen de klasgenoten ga je dat in groep 7 en 8 echt wel merken lijkt mij. Ik ben er niet zo'n grote voorstander van. Voor een aantal kinderen is het een prima oplossong, maar als je nog echt een speelkind hebt, waarom alles zo willen versnellen. Bij ons op school blijven kinderen zich ontwikkelen in hun eigen leerlijn en maakt het niet veel uit, als ze willen leren lezen, dan krijgen ze de stof aangeboden... Of je nu in groep 1, 2of 3 zit.
Er is net weer een proefschrift uitgebracht waaruit het belang van spelen in de kleuterklas wordt benadrukt...geef je kind die kans, want hij krijgt die kans nooit meer.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Dianemvlisa  schreef op: 09-07-2012 10:24:02
lisa is van dec 2005 en gaat dit jaar over naar groep 3

ze is vorig jaar in groep 2 heel vaak ziek geweest dus daarom twijfelde de lerares of ze door kon naar groep 3.

ik heb toen gezegd bij twijfel niet doen, want ik wil niet dat ze op haar tenen moet lopen.

dus ze heeft groep 2 over gedaan, maar idd wel met extra werkjes, nu is ze helemaal klaar om naar groep 3 te gaan.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Vlindertjes  schreef op: 09-07-2012 14:53:09
Onze dochter is van nov 2006 en gaat volgend schooljaar naar groep 3. Ze heeft dan een jaar gekleuterd, de juf van groep 1 wilde haar niet gelijk na de zomervakantie naar groep 2 doen, hier mocht ze dan op ons verzoek eindelijk heen per 1 februari en nu gaat ze dus over naar groep 3. Vanavond horen we de echte uitslag van de cito, maar op haar rapport stond lezen en rekenen allebei op goed en sociaal emotioneel kan ze het ook wel aan, ze heeft echt een aantal meiden met wie ze speelt in de klas.
 
Quote
RE: Ervaringen December kindjes.
Judidu  schreef op: 12-07-2012 14:18:31
Heb net het gesprek achter de rug.
En ze gaat naar groep 3.
Er was geen enkele reden om haar langer in 2 te houden. (ookal hadden de juffen dat wel liever gehad, maar dat is meer voor het idee)

Vind het best spannend.
De tijd zal het leren of het de juiste keuze was. Ik sta er in ieder geval achter.

Bedankt voor alle ervaringen

judith
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ervaringen December kindjes.
Naam
Bericht