Menu
 

Topic:

En weer een vraag over testen

Juulmvjens  schreef op: 05-07-2012 18:27:21
Ik weet het, topic nummer zoveel over testen maar ik wil graag juliie meningen en/of ervaringen horen.

Onze zoon is 6,5 (eind november 2005) en gaat na de zomervakantie naar groep 4. Hij is dus een jonge leerling en heeft kort gekleuterd.

In de klas is hij vaak druk of afwezig of ondeugend. Vertoont nogal eens impuslief gedrag. Zijn schoolwerk maakt hij goed, áls hij het maakt. En daaf schort het vaak aan. Hij maakt zijn rekenoefeningen niet af of maar gedeelteijk of slordig. Hetzelfde met veel andere opdrachten. Als hij een goede opletdag heeft maakt hij alles vlekkeloos maar dat komt niet vaak voor.

Hij heeft twee juffen en de oudste en meest ervaren juf heeft een paar keer aangegeven dat ze denkt dat het misschien te makkelijk voor hem is, maar omdat het er slecht uitkomt is dat niet zeker. Wel vindt ze hem zeer intelligent en is hij cognitief veel verder dan zijn klasgenoten. Qua gedrag is hij dan weer jong.

Dat hij slim was hadden wij natuurlijk ook al gemerkt. :d Maar zelf ben ik niet zo genegen om hem te laten testen. Juf stuurde daar wel lichtjes op aan maar ik heb dat een beetje afgehouden omdat ik bang ben dat de uitslag van een test wel of niet bepaalde verwachtingen schept.

Nu ben ik toch aan het twijfelen. Volgend jaar gaat hij naar groep 4 en moet hij automatiseren. De juffen zijn bang dat hij vastloopt op zijn gebrek aan concentratie of wat het ook mag zijn en ik wil gewoon een kind wat met plezier naar school gaat. Niet dat hij het er naar vindt, maar hij vindt er ook niet veel aan.

Sorry voor het hele verhaal, maar korter lukte me niet!

Wat ik graag wil weten is hoe je tot het testen komt. Gaat het via de huisarts of kun je ook zelf ergens laten testen. Sowieso doe ik het liever niet via school.
 
Quote
Navigatie
RE: En weer een vraag over testen
Juulmvjens  schreef op: 05-07-2012 18:32:50
Nog even ter aanvulling, de juffen zien verder geen gedragsproblemen.

Vooral dus een concentratieprobleem of beter het totale gebrek eraan.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Marie8  schreef op: 05-07-2012 18:55:57
Als verveling een vermoeden is kunnen ze hem toch eerst doortesten? Zonder dat hij meteen voor een iq test of psychologisch onderzoek gaat. Dan kun je zien of zijn gedrag mogelijk voortkomt uit verveling.
Mijn zoon is niet getest, wel versneld van 1 naar 3. Hij gaat nu naar 5 en krijgt nog steeds verbreding en verrijking. Maar automatiseren kan hij niet Juf stimuleert wel, maar ziet er weinig problemen in verder. Hij rekent t uiteindelijk wel uit en heeft nog niet voldoende reden gevonden blijkbaar om zich er echt voor in te zetten.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Juulmvjens  schreef op: 05-07-2012 19:04:45
Bedankt voor je reactie!

Dat doortesten op school, hoe werkt dat?

Het probleem bij J is dat hij vaak de toetsen maar gedeeltelijk maakt of maar wat aanrommelt.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Esther Mv Thomas  schreef op: 05-07-2012 20:34:12
Wij hebben onze zoon zelf laten testen, hoewel school er wel vanaf wist. Zij waren zelf gekomen met het feit dat hij nogal voorliep en dat hij wel eens HB kon zijn.
Wij hebben hem laten testen om de optie te hebben hem naar het Leonardo-onderwijs te doen en we wilden eigenlijk ook gewoon weten of hij nu wel of niet HB was.
Dat bleek (blijkt) hij te zijn en hij zit nu op het Leonardo-onderwijs. Hij gaat na de zomer naar groep 4 toe en is een hele jonge leerling, in januari wordt hij 7 jaar.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Juulmvjens  schreef op: 05-07-2012 20:57:11
Esther, jij ook bedankt voor je reactie. Ik heb het verhaal van Thomas vaker gelezen en toevallig vandaag ook in een ander topic waarin je schreef dat hij ook nogal de clown uithing in de klas. Dat zijn dus de dingen die J ook doet.
Verder ook bij uitleg e.d. onderuitgezakt in zijn stoel hangen, uit het raam kijken want volgens eigen zeggen "weet hij het toch allemaal wel".

Maar mijn vraag is: hoe zijn jullie bij dat externe bureau terecht gekomen? En wat waren globaal de kosten?
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Marie8  schreef op: 05-07-2012 22:17:16
Oh doortoetsen bedoelde ik. Dan laten ze hem cito toetsen maken van opvolgende jaren tot hij geen A meer haalt.
Niet dat cito nu alleszeggend is maar dan zie je wel de voorsprong die er is. Hoewel je soms moet opletten dat ze ook wel hoog genoeg beginnen op de cito. Wij hebben in t begin gehad dat hij uitviel op een toets op eigen groep/ leeftijd, maar pas reageerde op een hogere groep toets vanwege onderpresteren.

Wat jij noemt herken ik ook heel erg. Mijn zoon is van feb. 2005.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Juulmvjens  schreef op: 05-07-2012 22:23:34
Oké, nu snap ik eindelijk wat er bedoeld wordt met doortoetsen. Ik zal eens vragen of ze dat bij ons op school ook doen.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Esther Mv Thomas  schreef op: 05-07-2012 22:52:42

Quote JuulmvJenS:

Maar mijn vraag is: hoe zijn jullie bij dat externe bureau terecht gekomen? En wat waren globaal de kosten?



Wij hadden enkele namen van testbureau's gekregen via de Leonardoschool (waren naar een informatie-avond geweest) en ik zit alweer een tijdje op het HB-kidsforum en daar kan je ook namen krijgen (via een PB). Ik heb toen gebeld en 2 weken later konden we al terecht. Voor ons was het 3 kwartier rijden, maar zij staat heel bekend dat ze goed is met jongere kinderen.
Het kostte 450 Euro, helaas krijgen wij daar niets van vergoedt (soms lukt het wel als je het via een huisarts speelt, maar zeker niet altijd). Het ging om de WISC-III test en een stukje sociaal-emotioneel. We hebben een heel verslag gekregen met allerlei aanbevelingen etc.
 
Quote
RE: En weer een vraag over testen
Juulmvjens  schreef op: 06-07-2012 07:40:39
Oké, super. Ik ga vandaag eens even op zoek naar het hb forum (al denk ik niet dat hij dat is hoor, maar wie weet steek ik er wat van op).
 
Quote
Navigatie


Reageren op En weer een vraag over testen
Naam
Bericht